Öncelikle genel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum.
Bir sürücü, hangi marka ve model olursa olsun, kullandığı aracını çok iyi tanıması lazım. Yani, aracım neyi yapabilir, neyi yapamaz, nerede nasıl davranır bunları çok iyi bilmek lazım.
Bu da, araçla beraber bir süre beraber olmayı gerektiriyor.
Örneğin; uzun yolda sollama yapacağınız zaman, arabanızın ne şekilde ivme kazanacağını, sollamayı ne kadarlık bir sürede gerçekleştireceğini bilmelisiniz.
Bu şartlar oluştuğunda, siz de aracınızı becerilerine ve karakterine göre kullanırsanız, zaten bir sıkıntı yaşamazsınız.
Ben 2012 Auris (dizel) sahibiyim. Hem şehir içinde, hem şehirler arası toplamda 80.000 km yol yaptım. Tasarım göreceli bir konu olduğu için oraya girmiyorum.
İlk olarak olağanüstü bir yakıt performansı var. Bir depoyla, şehir içinde 850, şehir dışında 1.000 km menzile ulaşabilirsiniz.
Ferah iç mekanı ve çevre görüş alanı çok iyi. İç mekanda tek eleştirim, kol dayamanın yerinin kötü olması ve ayrıca koltuk konforu daha iyi olabilirdi.
Gelelim yol tutuş ve performansa; 1.4 dizel motor alt devirlerde oldukça cansız, ancak özellikle 1800 devirden itibaren turbonun da devreye girmesiyle kısa zamanda akıcı ve tok bir sürüşe ulaşabiliyor. Uzun yollarda sollama esnasında sıkıntılı hiç bir durum yaşamadım. Ancak özellikle şehir içinde, kalkış esnasında, ya da dik yokuş olan bir sokakta cansız motorun dezavantajları görülüyor maalesef. Yol tutuş konusunda ben bugüne kadar beni tedirgin edecek hiç bir duruma rastlamadım. Yüksek yapısına rağmen her tür yol koşulunda gayet stabil bir çizgi çizdi. tabii burada yukarıda anlattığım durumu göz ardı etmemek lazım.
Auris motor sesini kabin içine en az alan araçların başında, ama buna karşı yol ve rüzgar sesi özellikle yüksek hızlarda kendini belli ediyor. ben yumuşak lastiklere geçtikten sonra bu problemi büyük oranda çözdüm. Müzik sistemi vasat. Bagajı HB olması dolayısıyla normal olarak küçük.
Bir diğer konu bakım ve maliyeti. Ben her 10.000 km de servise bakıma verdim. Rutin bakımlar hariç henüz ekstra hiç bir masraf çıkarmadı bana. Bakım maliyeti ise 10.000 km için ortalama 500 TL civarında. Diğer markalara bakarsanız oldukça makul.
karar sizin.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, sorunuz olursa cevaplarım.