Gönderen Konu: Debriyaj Pedalı İgnesi? ( Ya da mili )  (Okunma sayısı 1479 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 36 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
Debriyaj Pedalı İgnesi? ( Ya da mili )
« : Haziran 13, 2016, 00:36:24 »
Merhaba arkadaşlar...

Yine, (sanırım) garip bir sorum var, aracım 96 XLI... Benim şikayetim genelde debriyaj pedalındaki boşluk ve ayağımı bir anda bu pedaldan çekince pedalın, geleceği en son yere ses çıkararak vurması (tam olarak izah edememiş olabilirim) ve sağa -  sola doğru oynaması.

Bu sorunun kaynağı için debriyaj pedalına baktığım zaman tüm vidalarının sıkılmış olduğunu, ancak debriyaj pedalının gövdesi ile aracın şasesi arasında bulunan bir bağlantı noktasında iğne veya mil gibi bir parçanın eksik olduğunu fark ettim.

Muhtemelen bu parça debriyaj pedalı ile araç gövdesi arasında bir bağlantı sağlıyor ve benim bahsettiğim gibi debriyaj pedalındaki boşluğu alıp sağa - sola hareket etmesini veya aracın gövdesine vurmasını engelliyor.

Böyle bir parça var mı gerçekten bilmiyorum, sadece benim uydurmam da olabilir, çünkü emsal veya muadillerinde görmedim.

Sizin bilginiz dahilinde (iğneye benzer) böyle bir parça var mı acaba, varsa ismi veya bulunabilecek yerler de mevcut mudur?

Saygılar...

Toyota Club Türkiye

Debriyaj Pedalı İgnesi? ( Ya da mili )
« : Haziran 13, 2016, 00:36:24 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 95000
  • Model Yılı: '10
  • 160 kere teşekkür etti
  • 130 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaj Pedalı İgnesi? ( Ya da mili )
« Yanıtla #1 : Haziran 13, 2016, 01:25:48 »
Merhaba Mithat Bey. Yaklaşık bir buçuk ay önce debriyaj ayarı yaptım ayarı yaparken de pedalı birçok kez test ettim, testler esnasında dediğiniz durumu yaşadım. Tahmin ettiğime göre; pedalın geri geldiği zaman yaslandığı bir vida ayarı var, o vida ayarı sizin araçta çok açık. Bu da debriyaj geri geldiği zaman piston kolunda boşluğa sebep oluyor ve ses yapıyor. Direksiyonun altına eğilebilirseniz eğer pedalın en üst kısmında pedalı sabitlemeye yarayan bir vida ayarı göreceksiniz ordan ayar yapabilirsiniz.
Aklıma gelen diğer bir husus da; debriyaj pedalının burcu dağılmış olabilir belki.
1984 Kadett D 1.3 Gls 211.000 Km
2010 Astra HB 1.3 CDTI 118.000 Km

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 13, 2016, 13:39:16 »
O yükseklik/boşluk ayarı yapılan vida ile debriyaj kolunun birbirine temas eden yerinde lastik takoz var. Zamanla deforme olup düşen o sert kauçuk araba lastiğine de benziyor. Buraya gerekn işlemi yaparak ses ve boşluk kısmını doldurursunuz. Yumuşak malzeme olmaz. Pedalın sağa sola oynama hareketini de buradan ayar yapılınca büyük oranda azaltacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 36 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 18, 2016, 20:00:25 »
Evet sanırım bir tornacıya göstermek daha mantıklı.

Teşekkürler.