Gönderen Konu: Debriyaj Kullanımı  (Okunma sayısı 6605 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bilgi güçtür
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 102000
  • Model Yılı: '05
  • 63 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
Debriyaj Kullanımı
« : Mart 03, 2016, 10:41:32 »
Herkese iyi günler.Manuel araçlarda bilindiği üzere debriyaj çok önemli bir faktör.Sorum şu:Debriyaja basarken ayağımızı debriyajdan çekerken ( kalkışta ve vites değiştirmelerde) ayağımızın durumu nasıl olmalı?Topuğumuz yerde mi olmalı ?Ayağımızı çekerken dizden mi çekmeliyiz yoksa bilekten mi ? Yoksa önce biraz dizden çekip sonra bilek harekiti yapmalıyız ? Tecrübeli arkadaşlardan bu konuyu aydınlatmarını rica ediyorum.Hem sizin kullanım şekliniz nasıl hm de asıl önemli olan sürüş rahatlığı güvenliği için olması gereken ne ?Uzmanlarda veya kullanım kitapçıklarında konuyla ilgili malumat var mı?Cevaplarınız içinşimdiden teşekkür eder,iyi forumlar dilerim. :)

Toyota Club Türkiye

Debriyaj Kullanımı
« : Mart 03, 2016, 10:41:32 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Benim Babam Toyota Gibi Adam..
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '15
  • 25 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
Ynt: Debriyaj Kullanımı
« Yanıtla #1 : Mart 03, 2016, 14:37:57 »
Hiç düşünmemiştim ilginç bi konu olmuş  :)

Sanırım bu kişiden kişiye, kişinin boyu ile alakalı olarak değişebilir.

Kendimi düşündüğümde, performanslı kullanım ve hızlı vites değişikliklerinde dizden kaldırarak, sakin kullanımda topuk yerde bilekten çevirerek kullanıyorum.

Aha kullanım şekline göre de değişiyormuş   :D
NE İMZALAR GÖRDÜM ZATEN YOKTULAR :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 03, 2016, 14:54:13 »
Kişiden kişiye, araçtan araca, pedal ve koltuk pozisyonuna hatta pedalın ve ayağın boyutuna göre değişebilecek bir konu bence ancak bugüne kadar topuğum yere basacak ve sadece bilek hareketi ile debriyaja basılabilecek bir araca binmedim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 03, 2016, 15:01:20 »
Kişiden kişiye, araçtan araca, pedal ve koltuk pozisyonuna hatta pedalın ve ayağın boyutuna göre değişebilecek bir konu bence ancak bugüne kadar topuğum yere basacak ve sadece bilek hareketi ile debriyaja basılabilecek bir araca binmedim.
Kesinlikle katılıyorum.
Škoda Rapid' de ne yaparsam yapayım, bilekten çevirip de pedallara basacak şekilde bir konum elde edemedim.
Favorit aracım varken bilekten çevirerek çok rahat yapabiliyordum. Şu anki aracım SEAT otomatik vites olduğu için debriyajı bilemiyorum ancak gaz-fren arasındaki ayak geçişini yine bileğimi çevirerek yapabiliyorum.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 125000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 28 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Mart 03, 2016, 15:38:50 »
Skoda Yeti 1.6 Dizel yeni kasa nasıl bir araçtır.2009 Corolla 1.4 D4D kullanıyorum. Yazları köyde aracın altı alçak olduğu için sıkıntı yaşıyorum. Skoda yeti hakkında yorumlarınızı bekliyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bilgi güçtür
  • 63 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mart 03, 2016, 16:04:33 »
Aslında topuğun yere değmesi konusu ayağı debriyajdan çekerken yani  kavramayı sağlarken  istenilen bir durum.Galiba kaçırmanın olmaması ve daha hassas olması için.Özellikle dik yokuşlarda kakış yaparken topuğun yerde olması daha stabil ve sorunsuz bir kalkış sağlıyor kanımca.Benim şu an için kullanım tarzım ise ilk olarak topuğum yerdeyken ayağımı dizden biraz çekip sonrasında bilekle kavramayı sağlamak şeklinde.Daha önce otomatik kullandığım için işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.Teşekkürler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 03, 2016, 16:09:00 »
Aslında topuğun yere değmesi konusu ayağı debriyajdan çekerken yani  kavramayı sağlarken  istenilen bir durum.Galiba kaçırmanın olmaması ve daha hassas olması için.Özellikle dik yokuşlarda kakış yaparken topuğun yerde olması daha stabil ve sorunsuz bir kalkış sağlıyor kanımca.Benim şu an için kullanım tarzım ise ilk olarak topuğum yerdeyken ayağımı dizden biraz çekip sonrasında bilekle kavramayı sağlamak şeklinde.Daha önce otomatik kullandığım için işin doğrusunu öğrenmeye çalışıyorum.Teşekkürler...

Ben de hem otomatik hemde manuel araç kullanıyorum, otomatik araçta sol ayağımla frene bastığımı fark edenler şaşırabiliyor, alışkanlık meselesi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • bilgi güçtür
  • 63 kere teşekkür etti
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Mart 03, 2016, 16:14:24 »
Debriyaj niyetine frene gidiyor galiba :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 122000
  • Model Yılı: '08
  • 144 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 03, 2016, 16:22:56 »
Ayak tapuğunu yere koyarak debriyaja basmak benim için imkansız olur her halde :) sadece gaza basarken kullanıyorum tapuğumu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 32 kere teşekkür etti
  • 201 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mart 03, 2016, 16:28:44 »
Bu kişiden kişiye değiştiği gibi (ayak büyüklüğü ergonomi oturma pozisyonu v.s gibi etkenlerden dolayı) aracın debriyajının nerede tam kavradığına bağlı olarak araca görede değişir.Hatta aynı araçta kavrama noktası değişince bile (altta veya üstte) davranış şekli değişir.

Önemli olan balata ve baskı yüzeyinin dizgin şekilde temasının sağlanarak aşınma ve titreşimden etkilenmeden kavramayı sağlayacak biçimde davranmak. Bunu da aracınızda en iyi siz belirlersiniz.Zaten zamanla oturma ve koltuk pozisyonu sabitleşince rahat edecek biçimce yapmaya çalışırsınız.Yeterki tereddütlü ve kesik kesik haraketler yapıp sürüş  esnasında ayağınızı debriyaj pedalının üzerinde tutmayın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 180
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mart 04, 2016, 12:59:35 »
Ben de hem otomatik hemde manuel araç kullanıyorum, otomatik araçta sol ayağımla frene bastığımı fark edenler şaşırabiliyor, alışkanlık meselesi :)
Dur-kalk trafikte yapabiliyorum da diğer türlü yapamıyorum sol ayakla fren. Bir türlü olmadı. Ya çok sert basıyorum ya olması gerekenden çok az basıyorum. Alışamadım bir türlü.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 259400
  • Model Yılı: '95
  • 72 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Mart 04, 2016, 13:12:49 »
Debriyaja nasıl bastığımı farketmemiştim, konuyu okuyunca  dikkat ettim yalnızca diz ve ayak bileğimi kullanıyorum.
Efsane '95 XEI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Mart 04, 2016, 13:30:44 »
Skoda Yeti 1.6 Dizel yeni kasa nasıl bir araçtır.2009 Corolla 1.4 D4D kullanıyorum. Yazları köyde aracın altı alçak olduğu için sıkıntı yaşıyorum. Skoda yeti hakkında yorumlarınızı bekliyorum

Yeti ile ilgili uzun uzadıya bir konumuz vardı, arama yapıp inceleyebilirsiniz.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 122000
  • Model Yılı: '08
  • 144 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mart 09, 2016, 14:32:24 »
https://youtu.be/N6uOzLuHMsU

bu videoda topuk yerde olmalı diyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mart 09, 2016, 14:39:52 »
Kişiden kişiye değişebilir, nasıl rahat ediyorsa öyle kullanılır önemli olan aracın hakimiyetini sağlamak.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Mart 10, 2016, 04:46:41 »
İlk önce doğru oturma pozisyonu almalısınız.Küçük araçlarda sol el bileği direksiyon simidinin üzerine gelecek şekil mesela.Debriyaj pedalı küçük araçlarda ayak bileği ile büyük araçlarda ise dizden çekerek kavramaya getirilir haraket alıncada bırakılır.