0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Anlatacaklarım kendi deneyimlerimdir, deneyip denememek sürücülere kalmıştır. Manuel yaris aracımda yokuşlarq hızlı girer ve vites düşürmeden çıkmaya çalışırdım. Yokuş inerkense ayağımı gazdan çekerdim. Baktım aracın hızı artıyor ya da sabitse sıkıntı yok. Eğer aracın hızı viteste azalıyorsa hızı sabit tutmak için gaza basmam, vitesi boşa atar öyle giderim. Eğer vites boşta aracın hızı sabitse sıkıntı yok, hızı azalıyosa vitese alıp azıcık gaza basardım, eğer viteste hızı azalıp vites boşta hızlanıyorsa 110 A kadar hızlanmasını bekler o hıza gelince vitese atarım 90 A düşmesini beklerim. Bu koşullarda devam ederim.Şimdiki otomatik aracımda da malum boşa atamıyoruz. Hız sabitleyici kullanıyorum sürekli. Bir kez hiç dokunmadan gittim, yokuşlarda da 100 e sabitlemiştim, yokuşta da sabit tutmak için vites düşürüyor ortalamayı artırdı bu.Ben de şimdi artık dik yokuşlarda hızlı giriyorum ve vites düşmemesini sağlıyorum. Eğer zorlamayacak bir yokuşsa vitesi manuele alır vites düşmesini engelleyerek çıkıyorum. Eğer hız gereğinden fazla azalıyorsa da 3. Vitese alırım yokuş bitince otomatiğe alır otomatik vites kendisi vites yükseltir.Bu sayede son yolculuğumda 90 km sabit hızda giderek 6 lt yakıt yaktırdım göstergede. (fabrika verissi 5.8)
Astrada CC var mı Ben CC nin CVT şanzımanda daha az tüketim sağladığını ölçtüm Daha uygun gaz veriyor, kendi kullanımımda daha çok gaza basabiliyorum. 250 km lik yolculuğumda 2 kişi 2 valiz ile 4.8 ortalama ile şehre girdim şehir içinde 30 km den belki fazla yol yaptım 5.2 ile kontağı kapattımBenzinliyiz bu arada
tüketim değeriniz gerçekten çok iyi, ben Edremit- Kuşadası yaklaşık 300km (100km otoban-hız 120 ortalama) 2. kişi 50kg ağırlık, klima açık 6.7 lt ile kapattım, bu arada vitesi rampa aşağı boşa almak tüketimi arttırıyor, en son vites te ve ayağı gazdan çekerek gitmek '0'a yakın tüketim demek,bunun yanında en önemlisi güvenli değil,aman dikkat...cvt te araç 130 km yada 100km hızla gitse dahi devir 2binde civarunda sabit kalıyor,( düz yolda) sanırım buda benzer miktarda tüketim demek,ayrıca rampa çıkarken cvt te bi tanıdık araba bayılıyor,bende manuel kullanıma geçiyorum demişti-yani vites küçültürek- ama rampa çıkarken devir 90 la gitsen bile 2500 yada 3000 i buluyor, bu sanırım araba düşük viteste rampayı çıkıyor demek mi oluyor?? (yakıt tüketimi dolayısıyla artıyor)
Mutlu demek bir yerlerde hata yapıyorsun. Fabrika verisi 5,8 ise sen 5 taş çatlaşın 5,5 ortalama yakalaman gerekiyor. :pişin şakası gerçekten çok güzel bir değer. Beraber Astra aldığım arkadaş dün ilk uzun yol denemesini yaptı. İstanbul Ordu. Dün akşamki İstanbul bayram trafiğine kalmış olduğu halde 5,9 yakıt ortalaması yakalamış. Fabrika verisi 5,2. Benim de İstanbul Ankara ortalamam Yarisle 5,8 gidiş 5,1 dönüştü. Şuan ki hedefim 5,5 ortalama ile İstanbuldan Ankaraya gidebilmek
Uzun yolda Eskişehir-Mersin bagaj dopdolu, 3 yolcu ile yakıt ortalamam 3.1- 3.2 l/100 km. Otobüsler de bu yolu 10 saatte gidebiliyor. Ben de eğlene eğlene hatta 1 saat süren Aksaray'da piknik yapmışlığım da var 10 saatte gidebiliyorum. Düz yolda sabit 90 km. Rampa çıkış öncesi 100 km. Yokuştan aşağı inerken 100 km hızı geçecekse frene , 90 km'den aşağıdaysa gaza basarım. Fren ve gaz pedallarına şefkatle yaklaşmaya çalışırım. Aracım 157 bin km'de. Dizel MMT. Buzlu ve karlı yolculuklarda yakıt ortalamam 3.8-4.0 lt/100 km. olabiliyor. Herkese kazasız yolculuklar. (Yerleşim yerleri içinde hızımı mutlaka kurala uygun 30-50 km her neyse düşürürüm.)