1985 yılında Renault 11 1.4 GTS Turbo diye bir araç vardı. Keza Daihatsu' nın YRV Turbo modeli de 1.3litre hacimdeydi. Mesele şu ki VW 1.4TSI ve 1.2TSI motorların reklamını çok iyi yaptı. Herkes adeta yepyeni bir teknolojiymiş gibi VW' e yöneldi. Kaldı ki VW de küçük hacim+turbo kombinasyonunun üzerine geniş devir bandında sabit olarak alınan azamî tork gibi iyileştirmeler/geliştirmeler yaptı. Böylece şehiriçinde daha az tüketen, alt devirlerde daha canlı ve daha sessiz motorlarla piyasaya sağlam tutundu. Atmosferik özellikle Toyota motorlarına bakıyorum 6000d/d' de 124HP ancak azamî tork 4800d/d' de 150Nm (misâlen yazıyorum, sayılar tutmayabilir). Bir de 1.2TSI motora bakıyorum 5500d/d' de 105HP ve 1550-4500d/d arasında 175Nm azamî tork veriyor. Kendimden örnek verecek olursam yoğunlukla şehiriçinde kullandığım için rölantinin az üstünde azamî torku almak çok daha mantıklı geliyor. Bana kalırsa maalesef Toyota bu tarz teknolojik reaksiyonları gösteremedi piyasada.
Ha bu arada VW' nin TDI motorları, ufak hacim ve dizel motorda, Renault' nun dCi motorlarından üç-dört tık aşağıda bana göre. Firmada Rapid 1.6TDI CR DSG 90HP ve Clio IV 1.5dCi 75HP manuel araçlar var. Kullanma imkânınız oldu mu bilemiyorum ancak dCi en alt devirden itibaren çok canlı bir motor. Tüketim odaklı düşünüldüğü için uzun vites oranları nedeniyle üst devirlerde nefesi kesiliyor ancak üç-dört farklı sürücü ve en az 7-8 farklı sürüş tarzına rağmen tüketimi sabit ve hep 5,1lt/100km. TDI motorda sakin gidilirse en az onun kadar az tüketiyor ancak yüklenildiğinde benzinli gibi artıveriyor tüketim ortalaması. Bu arada dCi TDI CR' den çok daha sessiz.
Naçizane görüşlerimdir.