merhaba değerli üstadlar...
her 3-4 günde bir yaptığım gibi, salı sabahı da arabanın yağına suyuna bakayım dedim. o da ne...hiç yağ eksiltmeyen motor yağı içmiş resmen... yağ seviyesi yarının altında idi... sağına soluna baktım, eksozun çıkışına baktım yağdan eser varmı diye, giderken eksoz dumanına baktım, motor sesini felan dinledim bir anormallik yok... sadece motor üst kapağının kenarında biraz yağ lekesi gibi bişey vardı... o gün akşama kadar ve ertesi gün itidalli kullandım arabayı, gözüm yağ lambasında ve deviri fazla yükseltmeden kullandım... çarşamba akşamı eve dönerken devirli kullanayım, rampa yukarı biraz zorlayayım dedim, belki gene yağ atar nereden atıyorsa dedim.. evin önüne geldim, arabayı parkettim ve baktımki park ederken yaptığım manevralar yağ damlalarıyla dolu. arabanın altına eğildim ki şıp şıp yağ damlıyor. kaputu açtım, baktım motor üst kapaktan yağ sızdırmış. arabayı çalıştırdım ve yağ sızdıran yere bakarak gaz teline yüklendim. devir yükseldikçe o dediğim noktadan gözle görülür şekilde yağ atıyordu motor... motoru durdurdum, bve biraz yağ ekledim. ertesi sabah direk sanayiye.
.....
usta baktı. üst kapak contası değişicek dedi, birde bu yağ kaçıran noktanın altında triger kayışının olduğu bölme var, orda iki tane keçe var, onlara da bakmamız lazım dedi. eğer triger kayışının ve dişlilerin olduğu bölmeye de yağ dolduysa triger setini de değişmek gerekir dedi. ben de arabayı alalı trigeri hiç deüişmedik zaten, yağ olduysa da olmadıysada değiştirelim trigeri dedim. öyle de yaptık. contasıydı, keçesiydi, triger setiydi, keçesiydi, motor yağıydı, işçiliğiydi derken 300 tl ile çıktık...
.....
şimdi asıl soruma gelelim.
dün internette araştırırken, triger seti değişimi yapıldığı zaman, otomatikman motorun sente ayarı da yapılmış oluyor diye bir şey okumuştum. ancak dün akşam arabayı almaya gittiğimde ustaya sordum. triger değişince sente ayarı da yapılmış mı oldu şimdi dedim. bana triger değişimi ile sente ayarının alakası olmadığını söyledi. doğal olarak da kafam karıştı... konu ile ilgili olarak, siz değerli üstadlardan yorumlar bekliyorum...