Gönderen Konu: arka amortisörler  (Okunma sayısı 10927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
arka amortisörler
« : Aralık 05, 2008, 00:20:52 »
arkadaslar merhaba size bir sorum olacak ön amortisörler cok sert servisin dedigine göre gazlı ama arkalar yaglı amortisör ön cok az esnerken arkası cok sallanıyor aracın arka koltuguna 3 kisi bindigi anda yolda iken köprü girislerinde arkasını cok sallıyor besik gibi helezonlar yeni

1: sallamayı neden yapar
2:önler sert arka yumusak oldugu zaman aracın herhangi bir denge bozuklugu yasarmıyım
3:tüm ae 101 lerde böylemi yoksa benim aracın arka amortisörleri beni degistirmi diyor fikirlerinize göre işlem yapacagım simdiden tesekkür ederim

Toyota Club Türkiye

arka amortisörler
« : Aralık 05, 2008, 00:20:52 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • If it is not Boeing, I am not going... ;)
    • ToyotaClubTr Facebook Sayfası
  • Araç: Prius
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '10
  • 2 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
Ynt: arka amortisörler
« Yanıtla #1 : Aralık 05, 2008, 08:23:03 »
arkadaslar merhaba size bir sorum olacak ön amortisörler cok sert servisin dedigine göre gazlı ama arkalar yaglı amortisör ön cok az esnerken arkası cok sallanıyor aracın arka koltuguna 3 kisi bindigi anda yolda iken köprü girislerinde arkasını cok sallıyor besik gibi helezonlar yeni

1: sallamayı neden yapar
2:önler sert arka yumusak oldugu zaman aracın herhangi bir denge bozuklugu yasarmıyım
3:tüm ae 101 lerde böylemi yoksa benim aracın arka amortisörleri beni degistirmi diyor fikirlerinize göre işlem yapacagım simdiden tesekkür ederim

bütün sorularına tek cevap vereyim Erdem kardeşim. Amortisörlerin görevi helezon yaylarının salınımını absorme etmektir. yani yutmaktır. eğer aracın amortisörleri patlarsa helezon yayı aracı esnetir amortisör de bu esnemeyi kesemediği için araç gereğinden fazla yaylanır.
 ön amortisölerin sert olmasının nedeni ise aracın ağırlık merkezinin ön tarafta olmasından kaynaklı. yani ön taraftaki yükü çekebilmesi açısından ön süspansiyon biraz da sert kullanılıyo diye biliyorum...
Toyota Prius 1.8 Premium Hybrid

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 99270
  • Model Yılı: '97
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 06, 2008, 01:45:07 »
haddinden fazla sert otoparkta bir tane daha aynısının 96 sı var bazen onun ön kaputuna gecip arabayı sallamaya calısıyorum önü esniyor bizimkinde oynamıyor bile sanki yaylar kesik gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 08, 2008, 23:20:49 »
tahmınımce japon uretımlerın suspansıyon(ozellıklede arka)acayıp bır esneme var.ama turk uretımler hem yerden daha yuksek hemde sert.
amortısorun patlak olup olmadıgını su sekılde anlayabılırız;
elınızde bır sefer araca basın. 1 den fazla esneme oluyorsa yanı besık gıbı ıse patlak demektır.
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 09, 2008, 15:33:21 »
Peki arkadaşlar amortisörlerde güç kaybı olur mu yani sağlam olupta yeteri kadar sarsıntıları apsorbe edememe gibi durumu olur mu? Olursa gazlı veya yağlı amortisörlerde mi yaygın olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 24, 2009, 16:24:19 »
Yagli amortisor nedir arkadaslar? Simdiye kadar tum Corolla'larin (efsane kasa dahil) gazli amortisoru oldugunu saniyordum.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mayıs 25, 2009, 08:16:21 »
  Sistem amortisör görevini gaz değil bir sıvı (yağ) yardımı ile yapar. Yağ supaplardan geçerek amortisör görevini yerine getirir. Gazlılara göre nispeten daha konforlu ve uzun ömürlüdür ama gazlılar daha iyi performans gösterir bence. Ama arada çok belirgin fark yoktur performans olarak. Sadece gazlı amortisör ilk etkiye daha çabuk tepki gösterir. Tabi tüm bunları amortisörlerin genel kalite ve yapım özellikleride (sertlik vs.) etkiler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #7 : Mayıs 28, 2009, 18:51:46 »
 Evet bu konuya 7 senelik amortisörler fabirkasında çalışan bir test oprt. olarak yorum yapmak istiyorum.

Amortisörler ikiye ayrılır yağlı vede gazlı ikisi aynı anda birde sadece yağlı dır yeni nesil arabalırın artık nerdeyse tümünde hem gazlı hemde yağ olarak üretiliyor şimdi size gazlı yağ vede sadece yağ  amortisörlerin nazıl çalıştıgını anlatyım biz amortisörlerin dışını görüzü ama ben hergün nerdeyle 5-6 bin amortisörün içini görüyorum size bunu anlatyım dıştan gördügümüz amortisör borusu(biz buna rezerve gurubu deriz) nun içinde ise milin içine girdigi birde basınc borusu vardır bu basınc borusunun bir ucundada valf cakılıdır bu tabiyki milin bir ucundada piston vardır bu valf vede pistonların içinde tabiyki yağın akışkanlık derecesini konturol eden düzenleyen parcalar mevcuttur bu parcalar birleştikten  sonra amortisör sıkıştıralrak kapatılır vede gaz dolar amortisör kulnanıma hazır olur

Şimdi gelelim çalışmasına gazlı olan amortisör darbeyi aldıktan sonra kendisini hemen toplar yani elle bastırılgında amortisörün hemen geriye cıktıgını görecekseniz ama yağlı amortisörde bu kesinlikle olmaz yani bastırgınızda aynı şekilde kalır diyelim 1 metre arayla iki cukra girdiniz yağlı olana göre gazlı olan amortisör daha iyi perfonrmans gösterir cünkü gazlı amortisör kendini daha hızlı toparlar vede bir sonraki darbeyi bekler cünkü gaz bunun içindir milin bir an önce yukarı cıkmasını sağlamaktırbizde toyota markası olmadıgı için hangi model yağlı yangisi gazlı onu bilemiyçem ama deniyorya zıp zıp zıplıyor diye zıplıyor diye ilaki amortisör patlak gegildir gaz bir amortisör siz habire bastırdıgınz için amortisör kendini toplama zamanı bulmaz vede bütün sorumuluk yay lara biner yayda malumunuz zıp zıp zıplamasına neden olur gazlıda bu daha az olur birde şunu söyligim amaba markası aynı olsa bile atyorum 97 xl ile 97 xli amortisörleri kesinlikle aynı degildir tama dıştan bakıldıgında aynı görüne bilir am içindindeki parcalar kesinlikle farkılıdr yani her modele göre amortisör cıkarılır birtek eger abs gibi aksamlar varsa kulaklar verdır bu yüzden dış görünüm farklıdır

Birkere şunu bilmek gerkir arbanın orjinal amortisörleri yumuşakmı eger yumuşak huylu bir amortisör ise neyaparsanız yapın arba bir kasise girdiginde zıplar hele birde gaz lı degilse yada gazlı olupta gazı kaçtıysa işte deginiz olay olur eger amortisör orjinalide sertse bu sorun varsa amortisörün yağı kaçmıştır kaynak yerlerinden ola bilir keceden olabilir yağ olmadıgında amortisör hiçbirişeye yarmadıgından direk amortisörün işini yaylar yapar buda sizi zıplatır :) geyer seste yapıyorsa amortisörün iç aksamı dagılmış demektir bu nedemektir bir cukura hızlı girmişsinizdir piston yay yağ gaz hiçbiri engel olmamıştır vede piston valfe vurup valfı basıc borusundan cıkarımıştır buda amortisörün ölümü dmektir  yayı patlar bu iç aksamdaki ufak yay bistonun somunu cıkmıştır parclar dagılmıştır bu tarz şeylerdir yani hiçbir amortisöröre ele arkadan bastırarak bu amortisör batlak denilmez bunu ancak cok cok usta kişiler anlar yani bunu anlaya bilmek için amortisörün orjinal halini bilmek gerekir eger dediginiz sorunlar eskiden yoktuda şimdi başladısa bir sorun vardır ama diyorsanız eskiden beri böyle ozman sanıyorum bir sorun yoktur sizin aracınızın amortisörü yumuşak huylu bir amortisör yinede usta birisninin görmesinde yarar var ama usta birsinin sırf para kazanmak için milete kandıran kişiler degil 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mayıs 28, 2009, 21:27:21 »
Paylaşım için teşekkürler Ümit hocam.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Best of Techno Bass
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Mayıs 29, 2009, 21:39:32 »
Valla Ümit bey masallah dıyım :D . benım aracım 93 corolla bıldım bılelı arkalar besık gıbı sallanır ve elımle 2-3 esnetmeden sonra sertlesır bu olayı anlamadım.otabanda ıse arkada 3 kısı varken esnedıgınde tozluklar degıyor cok cok esnıyor normalmı sızce?
short shift,jdm real tails,American Front Bumper,8000K Monza Xenon,,,,, MADE IN JAPAN

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #10 : Mayıs 29, 2009, 23:47:48 »
benim aracımda 97 1.3 xl dediyiniz olay bendede mevcut önceki yorumunda dedgim gibi bizim fabrikamızda toyoto  amortisörler cıkmadıgı için tam olarak bilmiyorum ama bizim aracların  amortisörleri yumuşak huylu oldugu kesin buda ne demektir valflerden gecen yağ miktarı cok bu konfor demektir evet koonfor ama dediginiz gibi arkaya 3 kişi bindirginizde birde bunların 2 kisi kilolu olunca dediginiz olay oluyor bizim araçların dizaynını yabancılar yaptıgı için bizim yol durumunu bir yere gittiyimzde tüm aile gittiyimzi hesaplamadan yapıyorlar :) ama baktıgınızda tofaş markasına  amortisörler bariz diger  amortisörler bakarak cok uzun oluyoprlar neden onlar türk arabsı bizi hesaplayarak yapılıyor atyıyorum bizm araçlarda dışarı cıkan mil uzunlugu 20 cm ise tofaşlarda en az35 40 cm dir kısacası bizm aracların  amortisörler genel olarak yumuşak huylu vede boyut olarak kısadır birde gazsız olunca dedginiz oluyor zaten patlak  amortisörler kendini beli eder he birde şunu söyliyim yaylar hakında yaylar bozulmaz ama zamanla yaylar artık esneye esneye  yay boyutunda kısalma olur buda arabnın yere yaklaşmasına neden olur bunu yayları deyiştirmeden iyi ustalar takozlarla halde biliyorlar bu sorun yüzündende 3 kişi bindiginde dedyiniz olay olur ama artık yeni nesil araclarda  amortisörler hem gazlı hemde yağlı olarak üretiliyor ve bizm yaşadıgımız yere yapışma vede zıplmam olayı büyük ölçüde yaşanmıyor ben zaten bizim araçlarda birtek onu sevmiyorum hemyere yakın olacak hemde yumuşak huylu olunca bu sorun oluyor yere yakın olması güzel ama ozman barı biraz sert  amortisörler kulanırsa tama belki konfordan biraz eksik olur ama bu sorunu yaşamıyız kasislerden cukurlardan rahat geceriz ama şunuda söyliyim kesinlikle araca arkasını kaldırmak için orjinal dışı  amortisörler taktırmayın cünkü bu cok tehlikelidir bunlar hesap işidir hesaplanır en verim verecek  amortisörler üretilir tabi hesaplarken bizi düşünmezler ümit arabaya 5 kişi alır köprüden gecerken ızgaralarda araba zıplar yere sürter diye düşünmezler konforo bakarlar :)