Büyük motorlu araçlar için motorlu taşıtlar vergisini bir alt dilimden ödeme;
Aracınızın kasko bedelinin(40.000) %5 i(2.000) normal girdiği vergi diliminden(2.985) fazla ise bir alt dilimden ödenir.Piyasada sadece büyük motorlu araçlar için değil bir çok araçlar için geçerli olan bir uygulamadır.Yalnız vergi dairesi sizi uyarmaz siz hesap edip vergi dairesine bir dilekçe yazarsanız ancak o zaman bir alt dilimden ödemiş olursunuz piyasada özellikle 1.9 ticariler doblo partner kangoo bu tür araçlarda çok yaygın olan bir uygulama.Bunun yanında 2.4 accord 3.0 3.5 camryler ve daha bir çok büyük motorlu araçlar bir alt dilimden ödeniyor..
Tek yapmanız gereken sigortacınıza gidip durumu izah etmek zaten bir çoğunda dilekçe örnekleri var, tek yapmanız gereken evrakları düzenleyip aracınızın kayıtlı olduğu vergi dairesine bu evraklarla birlikte ruhsat fotokopisini bırakmak olacak.Ben şuan ıspartadayım ve vergi dairem mersinde buradan herhangi bir sigortacıdan düzenlettim pttden taahhütlü vergi daireme gönderdim bu sabah ellerine ulaşmış sistemde 4.500 küsür gözüken mtv şuan 2.985 tl gözüküyor.
Bu dilekçe işleminin her yıl tekrar edilmesi gerekiyor önceden fazla ödenmiş vergilerinizin iadesi bile mümkün.
Saygılarımla..

ticariler kapsam dışı diye biliyorum
MTV indirimi uygulamasından hangi araçlar faydalanabilir?
Uygulama sadece otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar bakımından geçerlidir. Kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs, panelvan ve diğer ticari araçlar bu uygulamadan yararlanamamaktadır. Diğer bir deyişle, uygulamadan Transporter, Doblo, Tourneo, Kangoo, Partner gibi panelvanlar ve ruhsatında kamyonet yazan araçlar faydalanamamaktadır.
Bakanlar Kurulu kararında, "otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri araçlar bakımından ödenecek olan vergi tutarlarının, aracın o yıla ait kasko sigortası değerinin %5'ini aşması halinde, MTV aynı yaş grubunda bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanır." denmektedir. Bir başka deyişle, ödenecek olan MTV'nin 20 katının aracın kasko değerinden yüksek olması aranmaktadır.
Bahsedilen kasko değeri, her yılın Ocak ayı itibariyle, Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği tarafından, her model taşıtın; cinsi, kodu, modeli, markası, tipi ve yaşı esas alınarak yayınlanan ve yetkili acentelere bildirilen "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer alan değerdir.