Gönderen Konu: 4x4 lerde böylemidir ?  (Okunma sayısı 5459 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
4x4 lerde böylemidir ?
« : Ocak 08, 2015, 18:26:13 »
Merhabalar arkadaşlar,

Arabalardan anlamam, tek anladığım kendi sahip olduğum arabadır. Malum havalar karlı ve artık burası kardan ziyade don vaziyette. Benim arabada yol kenarında kış uykusuna yatmış vaziyette. Biraz önce birisi Duster herhalde Jip şeklinde olanlardan, arabamın önündeki yere park etmeye çalışıyordu, sağ arka tekeri ağaç kenarındaki boşluğa düştü yada buza girdi, çıkmaya çalıştı patinaj sesleri geliyordu ama ne öndeki tekerler nede arka sol tekerleği dönmüyordu. Sadece buza giren yada çukura giren tekerleği patinaj yapıyordu. Diğer tekerlekleri kuru yerde olmasına rağmen dönmediği için o çukurdan bir türlü tekerleği kurtaramadı sağdan soldan yardımlar ile en sonunda çıktı. Tabi bu ara bende yusuf yusuf pencereden olayı takip ediyordum. :) Arabayı hızlıca kurtarsa direk benim arabaya önden girecekti.

4x4 yada artık Duster nasıl bir araba ise durum bu şekildemidir? Tekerlekler dönmez mi bu durumda? Bizde olsa herhalde dönmeyen tekerleğin karşısındaki mutlaka dönerdi :wacko: :wacko: :wacko:
THE END

Toyota Club Türkiye

4x4 lerde böylemidir ?
« : Ocak 08, 2015, 18:26:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: 4x4 lerde böylemidir ?
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2015, 18:31:48 »
Diferansiyel kilidi veya ESP yok ise bu durum normal.

Diferansiyel kilidi mekanik. ESP (VSC)(TRC (TRC)) fren yardımı ile bu işi elektronik olarak yapıyor.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 08, 2015, 18:33:50 »
Merhabalar arkadaşlar,

Arabalardan anlamam, tek anladığım kendi sahip olduğum arabadır. Malum havalar karlı ve artık burası kardan ziyade don vaziyette. Benim arabada yol kenarında kış uykusuna yatmış vaziyette. Biraz önce birisi Duster herhalde Jip şeklinde olanlardan, arabamın önündeki yere park etmeye çalışıyordu, sağ arka tekeri ağaç kenarındaki boşluğa düştü yada buza girdi, çıkmaya çalıştı patinaj sesleri geliyordu ama ne öndeki tekerler nede arka sol tekerleği dönmüyordu. Sadece buza giren yada çukura giren tekerleği patinaj yapıyordu. Diğer tekerlekleri kuru yerde olmasına rağmen dönmediği için o çukurdan bir türlü tekerleği kurtaramadı sağdan soldan yardımlar ile en sonunda çıktı. Tabi bu ara bende yusuf yusuf pencereden olayı takip ediyordum. :) Arabayı hızlıca kurtarsa direk benim arabaya önden girecekti.

4x4 yada artık Duster nasıl bir araba ise durum bu şekildemidir? Tekerlekler dönmez mi bu durumda? Bizde olsa herhalde dönmeyen tekerleğin karşısındaki mutlaka dönerdi :wacko: :wacko: :wacko:

murat bey aslında Duster jeep değil,jeepçik oluyor.ne kadar ekmek o kadar köfte prensibi.
bir ara TV 8'de dacia genel müdürü ile yapılan şöyleşide adam kendi ağızlya şunu söylemişti.
Bizim için şu anda piyasada yer edinmek ve tutunmak önemli,güvenlik ikinci planda demişti.ben kendi kulaklarımla duymuştum bunu.

eğer gerçek jeep diyorsanız Subaru Forester derim.tabiki daha üst segmentleri tabiki var Toyota Land Cruiser,Prado,Land Rover ama ben yinede Subaru Forester'ın kar ve buz performansına hayran kalmıştım.Off-Road için çok bir şey diyemem.

Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ocak 08, 2015, 18:36:47 »
Diferansiyel kilidi veya ESP yok ise bu durum normal.

Diferansiyel kilidi mekanik. ESP (VSC)(TRC (TRC)) fren yardımı ile bu işi elektronik olarak yapıyor.

Eskiden bir kaç kez 4x4 binmişliğim vardı, bir düğme vardı ona basınca normal çekerli araba oluyordu. Hani bilsem gidip adama şuna bas diyecektim, o derece eziyet çekti adamcağız. Çok garip yahu, 3 tekerlerği sağlam yerde ama araba bir türlü çıkamadı, normal en aşağı araba olsa oradan çok rahat çıkardı

Mesaj Birleştirildi: Ocak 08, 2015, 18:38:40
murat bey aslında Duster jeep değil,jeepçik oluyor.ne kadar ekmek o kadar köfte prensibi.
bir ara TV 8'de dacia genel müdürü ile yapılan şöyleşide adam kendi ağızlya şunu söylemişti.
Bizim için şu anda piyasada yer edinmek ve tutunmak önemli,güvenlik ikinci planda demişti.ben kendi kulaklarımla duymuştum bunu.

eğer gerçek jeep diyorsanız Subaru Forester derim.tabiki daha üst segmentleri tabiki var Toyota Land Cruiser,Prado,Land Rover ama ben yinede Subaru Forester'ın kar ve buz performansına hayran kalmıştım.Off-Road için çok bir şey diyemem.

Hayır arabadaki heybete bakınca oradan tekerleğini kurtaramaması garibime gitti. Dediğim gibi 2 çekerli bir araba olsa bile çok rahat çıkardı, diğer tekerleğide döndüğü için... Acaba adamın arabasında bilmediği bir özelliğimi var merak ettim.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 08, 2015, 18:40:54 »
 :rofl: :rofl: :rofl:
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 335000
  • Model Yılı: '06
  • 64 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 08, 2015, 19:25:07 »
Çok para verirsen 4 çekerlileri var. O para da dacia için verilmez. Ama nissanın 4 çeker teknolojisi var üzerinde. Renonun 4 çekeri de nissan teknolojisi ile baya pahalı. Ama dacianın 4 çekeri b sınıfı bir otomobil denebilir.
2006 2.0 Dizel D-4D Avensis Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #6 : Ocak 08, 2015, 19:35:33 »
Çok para verirsen 4 çekerlileri var. O para da dacia için verilmez. Ama nissanın 4 çeker teknolojisi var üzerinde. Renonun 4 çekeri de nissan teknolojisi ile baya pahalı. Ama dacianın 4 çekeri b sınıfı bir otomobil denebilir.

O zaman bu araba 4 çeker olmuyor mu? yada ben şöyle sorayım 4x4 , 4 çeker mi demek? 4x4 lerde her bir teker bağımsız hareket edemiyor mu? Bu adamın neden tek tekeri patinaj yapıyordu da , diğer tekerleri hiç dönmüyor du?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 08, 2015, 19:55:34 »
Bir aracın bir önde ve bir arkada difransiyele sahip olması bazen onu 4x4 yapmaya yetmeyebiliyor.

Buna ilave mekanik ve elektronik sistemlerin olması muhakkak gerekli, yoksa zor durumlardan herzaman kurtaramayabiliyor.

Yoksa yüzbinlerce para boşa gidebiliyor..

Bu arada, Kış lastiği takılmamış bir 4x4 Kış lastikli 2 çeker kadar şanslı olamayabilir. En ucuz kışlık araç Kış lastiği olan sahip olduğumuz araçtır.

Lexus ATC vs. Audi Quattro vs. Acura SH-AWD
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #8 : Ocak 08, 2015, 20:03:52 »
Abi bu videoda çıkıp giden arabanın ekstra ne özelliği varda %30 eğimde aynı buzda çıkabildi? Diğerinin ön tekeri kaygan yerden kurtulunca anca çıkabiliyor :wacko:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 08, 2015, 20:11:27 »
Abi bu videoda çıkıp giden arabanın ekstra ne özelliği varda %30 eğimde aynı buzda çıkabildi? Diğerinin ön tekeri kaygan yerden kurtulunca anca çıkabiliyor :wacko:

Difransiyeli içinde gücü sağlam basan tekere aktaran elektro mekanik sistemi olan araçlar.

Bu videoda da 3 tekeri patinaj yapan ve sadece tek teker ile yokuş çıkabilen bir araç.

Subaru All Wheel Drive Traction Testing

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #10 : Ocak 08, 2015, 20:19:03 »
 :saygi: :saygi: O zaman benim komşudaki olay bu videodaki gibi ama tam tersi :) Adamın tek tekeri patinaj yapıyordu diğerleri yatıyordu :) Çok ilginç yahu
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Ocak 08, 2015, 20:26:35 »
:saygi: :saygi: O zaman benim komşudaki olay bu videodaki gibi ama tam tersi :) Adamın tek tekeri patinaj yapıyordu diğerleri yatıyordu :) Çok ilginç yahu

2 çeker ve Kışlık lastikte olmayınca sonuç öyle oluyor, belki çekiş kontrol sistemide yoktur..?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 08, 2015, 20:27:26 »
Subaru AWD farki

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 08, 2015, 20:53:46 »
dacia duster'ların hepsi 4x4 değil diye biliyorum, hatta galiba Türkiyede satılanların çoğu değil.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 08, 2015, 21:18:08 »
Duster 4x4 olsa da sonuç değişmez bildiğim kadarıyla o araçlarda ihtiyaç oldukça çekişi arka tarafa yönlendiren bir sistem var ve %50-50 dağılamıyor sanırım lakin bunların da çok bir kıymeti yok aslında.

Günlük kullandığınız aracınız bir yanından kaldırıp hızlanmaya çalıştığınız takdirde sadece boştaki lastiğiniz döner hayretle izler kalırsınız ASR benzeri sistemler bu durumu değiştirebilir sadece, 4x4 sistemi olan bir araçta da merkezi diferansiyel ve kilidi olmadığı takdirde durum aynıdır güç en kolay dönebilen lastiğe gitmeye çalışır bunun örnek resmini ekliyorum, Merkezi kilit olan araçlarda güç 50 50 ön arka dağıldığından ön ya da arkadaki 1 lastiğin boşta kalması aracın hareketsiz kalmasına neden olmaz.
Resimdeki araç diğer 3 lastiği sıkı sıkıya yere bastığı halde hareketsiz kaldı. Limitli kaymalı Diferansiyel elektrik kilitli diferansiyel veya basınçlı tam kilitli diferansiyel olmadığı takdirde bilinen iyi arazi araçları dahil tek tekeri boşta olan her araç hareketsiz kalabilir.

Subarunun kullandığı Simetrik Awd sistemi ve Audi'nin Quattro sistemlerinin çalışma prensipleri biraz daha değişik videolarda görüldüğü üzere.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 08, 2015, 21:27:42 »
4 çeker, 4 tekerleğin de motordan güç alabildiği sistemi tabir eder ancak bunun da içinde bir çok farklı versiyonu vardır. Sürekli dört çeker de 4 aksa da güç gider. Bunlarda da hangi aksa, ne kadar güç gittiği farklılık gösterebilir. Ayrıca diferansiyel başlı başına bir teknolojidir dişliler anlamında. Gücün şanzımanla beraber en çok kaybedildiği yerlerden birisidir de aynı zamanda. Çekiş sistemine göre önde, arkada ve ortada diferansiyeller olabilir. Öndeki; sağ ve sol ön tekerler arasında güç aktarımı sağlar. Arkadaki de; arka sağ ve sol tekerler arasında. Ortadaki de ön ve arka diferansiyeller arasında. Norveç zamanında 4 adet Toyota Ambulans hibe etmişti Türkiye'ye. Onları görme fırsatım olmuştu. Sadece sağ ön ve sol arka ya da sağ arka ve sol ön şekline çapraz dahi bölünebiliyordu güç. Çekiş sisteminde koşullar ağır ise uzman diyebileceğim bazı donanım üreticiler vardır. Şanzıman, diferansiyel vb sistemleri üretirler. Araçlar olarak ise Toyota ve Nissan en öndeki firmalardır bence. Yalnız hangi modelinde, ne kadar gelilmiş teknolojilerini kullandıklarına göre de durum değişir. Mesela Dacia Duster'da yukarıda Murat'ın anlattığı durumun benzeri Urban Cruiser için de geçerlidir. Hatta bir çok dört çeker diye satılan araçta benzer durumlar olabilir. Burada işin içine çekiş sistemi ayrıntıları, şanzıman özellikleri vs. girer. Örneğin kimi şanzımanlar Snow mod içerir. Bu da araca traksiyon sağlar. Tekin abinin de belirttiği gibi araç ne kadar iyi sürüş özelliklerine sahip olursa olsun, lastikler onu desteklemiyorsa çok fazla ileri gidemez. Islak çim testlerinde örnekleri vardır. Doğru lastik ile Lada Niva bile önemli işler yapabilir arazide.
 Aslında bazı teknolojik arazi sistemlerinden de bahsedebiliriz hep beraber.
 Örneğin düşük hız arazi vitesi: Aracın belli hızları geçmesine izin vermez. Kimilerinde ayrı bir vites kolu ile kimilerinde tuş ile işlem görür. Gerçek bir arazi aracında olmaz ise olmaz bir özelliktir bence. Yanlış kullanıldığında araçta büyük hasarlara neden de olabilir(Land Cruiser ile bir arkadaşımın tecrübeleri :) ).
 Aksları tek tek bölen sistemler: Bir teker kaygan zeminde kaldığında diğer tekerlere gücü aktarabilirsiniz.
 Torsiyon çubukları serbestleştirme: Kimi arazi araçları, karşılıklı aksların birbiri ile bağlantısını tamamen kesebilecek sistemlere sahiptir(Nissan Patrol).
 Yokuş İniş ve Çıkış Sistemler: Zorlu koşularda bazen sadece pedal hareketleri ile bir yokuşu çıkmak ya da inmek tehlikeli olabilir ve tutuş kaybedilebilir. Bu sistem ile sabit hızda yokuş çıkış ya da iniş gerçekleştirilebiliyor. Özellikle yüksek eğimli mevkilerde çok büyük faydaları vardır.
 Aşırı derin, yumuşamış ve balçık haline gelmiş zeminlerde 4 çeker sistemleri de üzerindeki tekerler oraya uygun da olsa bir noktada iş göremez durumda kalabiliyor. Bu hallerde paletli sistemler çok rahat hareket edebiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 08, 2015, 21:37:06 »
Teorik olarak ön ve arka Diferansiyel kilitleri olan 37-40" boyutlarında ciddi anlamda dişleri olan (extrem lastik) ve yükseltilmiş bir aracın hareketsiz kalması çok küçük ihtimaller dahilinde mümkün, 2 difin birlikte askıda kalması sebebiyle ya da ön ya da arka 2 lastiğin birlikte havada kalması gibi bu sorunu da merkezi dif kilidi çözebilir.

Merkezi ve ön arka kilitli bir araç teorik olarak %25 gücünü 4 tekere ayrı ayrı aktarmaktadır ki bu 3 lastiği havada olan bir aracın tek lastiğiyle hareket edebilmesi demektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 230 kere teşekkür etti
  • 234 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ocak 08, 2015, 21:40:15 »
Bazı sensörler engelliyor herhalde bu durumu. AWD vs 4WD durumları

"All Wheel Drive (AWD):Bu sistem aslında 2WD yani iki çeker sistemdir. Ancak aracın zorlandığı durumlarda devreye girer ve çalışma prensibi 4WD sistemine göre mekanik değil elektroniktir. Eğer aracınız önden çekiş sistemine sahipse normal şartlarda motor gücünün %100’ü ön aks miline aktarılır. Olur da ön tekerler patinaj atmaya başlarsa ön aks milinden kaybedilen gücün bir bölümü elektronik bir sistem ile arka aks miline aktarılır. Bu durumun 4WD sistemden farkı, 4WD olası bir zorlanma durumunda motor gücünü öne ve arkaya eşit miktarda dağıtırken, AWD sistemi ise ön aks milinde kaybedilen gücün kimi zaman %90’ını bile arka aks miline aktarabilmesidir. Yani bir dengesizlik söz konusudur. Bu nedenle AWD sistemleri 4×4 olarak adlandırılamaz. Diğer bir farklılık ise AWD sisteminde 4 tekerin birbirinden bağımsız hareket edebilmesidir."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 08, 2015, 21:45:33 »
dacia duster'ların hepsi 4x4 değil diye biliyorum, hatta galiba Türkiyede satılanların çoğu değil.
Varda onların 4x4 modelini pek alan yok şimdiki şirkette çok  var geçen biri Megan 2 aracını sattı 53000 tl'ye sıfır Duster aldı benim önceki şirket her sene farklı bi marka pick up alıp şantiyelere dağıtıyordu otomatik vites Isuzu dmax 3000 motor kullandım yakıtı içiyordu en sağlam çıkan 2 model Hilux ve Nissan Skystar idi hepsinide kullandım Mitsubishi ön çekerden arıza veriyordu  Isuzu'larda hararet problemi vardı Hilux çok sessiz ve ekonomik bi araçtı  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #19 : Ocak 08, 2015, 21:50:59 »
Maşallah herkes döktürmüş :) Bu kadar teknik bilgim yok malesef, o zaman o arabanın oradan çıkamaması normal gibi birşey. Hatta normal herhalde. Peki Avensis T27 o durumda olmuş olsaydı yani ön tekeri bir ufak çukurda buzlu kısımda kalsa aynı şekilde diğer ön teker hareket etmezmiydi? TRC VSC falan hesaba katmadan soruyorum normal düz bir araba misali
THE END