Hoşgeldiniz
Ziyaretçi
. Lütfen
giriş yapın
veya
kayıt olun
.
Aktivasyon eposta
nız mı yok?
Aralık 05, 2025, 17:44:53
↓
Buradan sitemiz içinde arama yapabilirsiniz
Ana Sayfa
Forum
Yardım
Giriş Yap
Kayıt Ol
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil Dışı
»
Konu:
Yıl 1976,yol sınavında sorulan soru: Dışarıda sis var,kaç metreyi görebilirsin?
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Gönderen
Konu: Yıl 1976,yol sınavında sorulan soru: Dışarıda sis var,kaç metreyi görebilirsin? (Okunma sayısı 1657 defa)
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Araç: Corolla
Kan Grubu: A+
3 kere teşekkür edildi
«
:
Kasım 12, 2008, 16:14:48 »
Yıl 1976.Beşiktaş Barbaros Buvarından aşağı inerken sağ tarafta mavi boyalı bir bina.Burada hem trafik ve motor sınavı yapılıyor, hem de kulak muayenesi. 3.ncü katta ana caddeye bakan ufak bir oda ve yaşlı bir doktor.Odanın camı açık.Doktor tam camın önünde,arkası cama dönük olarak oturuyor.Siz de doktordan 3 metre uzakta, arkanız doktora dönük vaziyette ayakta duruyorsunuz. dışarıdan gelen araba ve korna sesleri arasında size 89(seksendokuz) diye, sekizi hışırtılı vaziyette fısıldıyor.Bu arada dokuzu anlamak biraz kolay fakat sekiz sesini anlamak çok zor.Arkama döndüm, yaşlı doktora camı kapatmazsa duyamıyacağımı söyledim. Gülerek camı hafif araladı ve biraz yüksek sesle tekrar sordu.Tam anlamadığım halde 89'za benziyor dedim ve kulak muayenesinden geçtim.
O zamanlar Amatör, profesyonel, ağır vasıta ve milletlerarası gibi ehliyet çeşitleri vardı.Bilen arkadaşlarımız vardır.Amatör ehliyeti olan sadece hususi araç kullanabilir, profesyonel ise ticari taksi kullanabilirdi.profesyonel sınavda ayrıca motordan da geçmek mecburiyeti vardı.Hayatın ilerde neler getireceği belli olmaz. Bende o yüzden profesyonel ehliyet almaya karar verdim.Trafik haricinde motor sınavına da girdim.Şimdiki gibi sürücü kursları yoktu.İstediğiniz marka araba ile çalışır,istediğiniz trafik kitabını okuyup sınava girebilirdiniz.
Yazılı sınavları kazandık.Sıra en önemli yol sınavına geldi.En önemli diyorum,sebebine gelince; İstanbulda yol sınavını kazanmak çok zordu.10 kişiden 6 sı,2.nci veya üçüncü sınavda ancak geçebiliyordu.
52 model çok temiz Desoto marka, direksiyondan(koldan) vites, Ortaköylü Burhan'ın aracı.Hürriyet tepesi denilen yere gittik.Şimdi yerini bile bulamam.Herhalde Levent taraflarında top sahası gibi bir yerdi.İki kişi geldi.Şoförler cemiyetinden bir bey ve resmi kıyafetli bir komiser.Komiser yanıma oturdu, sivil arkaya.Kemal bey kardeşim''arabayı kaldırın devam edelim'' dedi.Sarsıntısız vaziyette arabayı kaldırdım.İlerde sağda bir işaret var, orada durun dedi.İşaretin yanında tam duracaktım allah yardım etti durmadım.Durulmaz işareti vardı.Komiser biraz sert eda ile, neden durmadınız ? dedi. Durulmaz işaretini gösterdim.30-40 metre sonra yaya geçidinde dur dedi. Geçtikten sonra durdum.Yine aynı soru.Neden durmadınız? Yaya geçidi dedim.Bu sefer hafif gülümsedi.
Sıra geri manevraya gelmişti.Biraz hızlı fakat düz gittim.Hızlı gittiğim için ikaz ettiler.Düz gittiğim için de çok iyi dediler.Tekrar ileri git ve kaldırımın yanında dur dediler.O zamanlar kaldırım ile araç arası 25 cm.olarak kabul ediliyordu.Bu gözle görülen tahmini hata payı mesafesi, 3-5 cm.olursa kabul ediyorlardı.Komiser arkaya döndü.Kemal bey kardeşimin defterde ismi var mı? diye sordu.Arkadaki bey hayır cevabını verdi.Komiser bana dönerek o önemli soruyu sordu.''Dışarıda sis var kaç metreyi görebilirsin? Ne demek istediğini anladım.Ben de gülerek''Siste araba kullanmam,sis gidene kadar beklerim'' dedim.Birbirlerine baktılar ve komiser bana dönerek''sis hiç gitmesse ne yaparsın? ''dedi. Onu bilemiyorum siz ne tavsiye edersiniz'' dedim.Komiser biraz sinirli bir vaziyette, şu defteri imzala dedi.İmzaladım ve''hadi geçmiş olsun'' dediler.Ve arabadan indiler.Orada bekliyen arkadaşlar sınavı sordular.Aynen anlattım.Ben kazanamadığımı zannetmiştim.Bir arkadaş imza attın mı? diye sordu.Evet dedim.Kazananlara imza attırıyorlarmış dedi.2 gün sonra öğrendim. Sınavı kazanmıştım.
Şimdiki kurs ve sınavlara aklım ermiyor.Bu nedenle yorumu sizlere bırakıyorum.Herkese ve Türkiyeye sis olmayan aydınlık günler diliyorum.
98 Corolla 1.6 GLI Special
Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''
Toyota Club Türkiye
«
:
Kasım 12, 2008, 16:14:48 »
(Gizli Üye)
Eski Toprak Toyotacı
Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
Araç: ---
Kan Grubu: B+
17 kere teşekkür etti
41 kere teşekkür edildi
Ynt: Yıl 1976,yol sınavında sorulan soru: Dışarıda sis var,kaç metreyi görebilirsin?
«
Yanıtla #1 :
Kasım 12, 2008, 16:28:14 »
Paylaşım için teşekkürler Kemal Bey. Bu anınızla aslında Türkiye'nin nereden nereye geldiğini de çok güzel aktarmış oldunuz
Folgsamkeit macht frei...
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
Ynt: Yıl 1976,yol sınavında sorulan soru: Dışarıda sis var,kaç metreyi görebilirsin?
«
Yanıtla #2 :
Kasım 12, 2008, 16:33:19 »
Rica ederim Hakkı bey.O günleri de anmış olduk.
Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Fanatik Toyotacı
1993 corolla gli
2 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #3 :
Kasım 12, 2008, 16:50:30 »
şu anda kasaptan bile alabiliyorsunuz ehliyeti
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #4 :
Kasım 12, 2008, 16:52:34 »
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Aktif Toyotacı
Kan Grubu: AB+
«
Yanıtla #5 :
Kasım 12, 2008, 17:35:07 »
Güzel bir anı Kemal bey.. Hürriyet tepesini iyi bilirim..orada bir çamur stad vardı..gecekonduluk bir yerdi.. ve statda çamur içinde futbol oynanırdı..dikilitaşta hasta bir futbolcu arkadaşımın uğruna paşabahçe'den oraya giderdik..sene sanırım.. 1962-63 ler olacak..
Ben ehliyeti daha geç aldım..sizin yaşadıklarınızı yaşamadım.. geçen gün bir yazı okudum.. Can Ataklı köşesinde kurallara uyduğum için biraz salak ım galiba diyor.. okuyucu ve arkadaşlarının bazıları dalga geçiyor;
"salak olduğunu yenimi anladın" diye... mezarlıklar salak olmadığını söyleyenlerle dolu ne yazıkki..hem kendileri giderken..hemde yanındaki ve karşılarındakileride götürüyorlar...bu kafa Türkiye'de değişmez..
eskiden adamı 2. şubeye çeker sabaha kadar sopalarlardı..ceza buydu..
Modern Türkiyeyi yaratalım derken insanlara iyilik yerine ...trafikte verilen serbestlikle en kutsal olan canını alarak ..savaşta bile rastlanmayacak kayıplara neden oluyoruz...çaresini iyi düşünmek ve hemen uygulamaya koymak lazım..
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #6 :
Kasım 12, 2008, 17:53:12 »
Öner bey,aynı yılları yaşamışız.Sirkecideki 2.nci Şubenin olduğu yer sizin de belirttiğiniz gibi namlı bir yerdi.Şimdi orada mahkemeler var.1976 da ehliyet için parmak izi vermeye oraya gitmiştim.Kalabalıktan ve sıkışıklıtan kabanımın tüğleri dökülmüştü.1962 ve 63 yılları gençliğimizin ve İstanbulun en güzel günleri değilmiydi? Vapurlarda bile belirli saatlerde Kadıköy veya Üsküdardan Karaköye geçenlerin yeri belliydi.Oraya kimse oturmazdı.Bilhassa sabah 07.10 vapurları.Saygının ve sevginin en güzel örneklerinin yaşandığı yıllar.
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Model Yılı: -
2904 kere teşekkür etti
3269 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #7 :
Kasım 12, 2008, 18:16:58 »
Çok güzel bir paylaşım olmuş, çok teşekkür ederim. Benim annemlerde şu anki evimizin olduğu yerlerden denize giriyorlarmış, şimdi ise arada kos koca bir sahil yolu var ve evimiz apartman, oysa eski aile arkadaşların müsteik evlerinin altında kayıkları çektikleri (zamanında) ve merdivenlerle denize girdiklerini anlatırlar. Ayrıca evmizin önünden eskiden Tramvay geçermiş şimdi ise tramvay yapmak için trafiği ne hale getiriyorlar. Var olanı bile korumamışlar.
Malesef Öner bey çok haklsıısnız. Doğru yapana enayi diye bakanlar türedi ama bu onların kötü niyeti, yaptıkları yanlışların yanına arkadaş alma niyetinden geliyor ve bizlerin onları dışlaması gerekiyor. Çünkü ne olursa cahillikten, kural tanımamazlıktan ve saygısızlıktan oluyor. Önemli olan doğru olanların dim dik ayakta durabilmesi kendine güvenerek.
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #8 :
Kasım 12, 2008, 18:59:52 »
Tramvaylar zamanında hayat bir başkaydı.Fenerbahçe plajına giden açık tramvaylar vardı.Bağdat caddesinde bisikletle gezerdik.Bostancıya kadar tramvay vardı.Caddebostan Migrosun olduğu yerde Maksim vardı.Sandalla Açılır, gece mehtapta denizin üzerinde Emel Sayını dinlerdik.Gece yarısından sonra da lüfer tutardık.Şimdi istavriti zor buluyoruz.Sahili doldurdular,tanrının verdiği doğal güzellikler yok oldu.Kayıkların çekildiği kayıkhaneler toprak altında kaldı.
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Site Yöneticisi
Deus ex machina
Araç: Başka Marka
Model Yılı: -
2904 kere teşekkür etti
3269 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #9 :
Kasım 13, 2008, 09:13:53 »
İzniniz ile sizlerler netten bulduğum eski İstanbul fotoğraflarını paylaşayım. Buradan bu fotoları zamanında çekenlere, bu fotoğraflarda yer almış bilindik ve bilinmedik herkese ve bu fotoğrafları nete yükleyen herkese tek tek teşekkür ederim.
Bu alttaki Aksaray. Vatan caddesine giden yol.
Bu alttaki ise İstanbul Üniversitesi önü sene 1930.
Dahada yukarı çıkarsak işte Çemberlitaş sene 1900.
Bu da Galata Köprüsü sene 1935 (1980 lerin sonlarında az gitmemiştim altındaki mekanlara.
)
Bağdat Caddesi Çiftehavuzlar mevkii sene 1930
Bu da Beyoğlu sene 1930
Hani hatırlayanlar ya da bilenler bilir; hep denirdi ya sular buz tutmuş diye; işte Haliç sene 1940
Üsküdar'da bir plaj ve güneşlenenler
Fenerbahçe plajı
Bu da muhtemelen meşhur Süreyya plajı
Bu da yukarıdaki güzelliklerin bu ülke toprakları içinde kalmasını sağlayan en önde Yüce Türk, Büyük Önder Atatürk'ün Florya Çiroz plajından bir enstantane. Sene 1936 (Teşekkürler Atam)
Bazı Faydalı Başlıklar;
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=20088.0
ve
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=67161.msg911844#msg911844
https://hakanrailways.blogspot.com
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Araç: Yaris
Kan Grubu: A-
«
Yanıtla #10 :
Kasım 13, 2008, 09:39:32 »
paylaşım için çok teşekkürler
babamın anlattığını hatırladım bi an onada ileriye bak kaç metre görüyorsun demişler
Nerde Nerde YERLERDE
YaRiSs D4d
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
Bu dünya bana bilem kalmamış ki!
Kan Grubu: ---
2 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #11 :
Kasım 13, 2008, 09:48:52 »
başlığı okuyunca heyacanlandım.Babam sınava girince aynı soruyu sormuşlar.
"Sis var kaç metreyi görüyorsun" diye
babamda görmüyorum deyince sen daha çok gelir gidersin demişler.Sis ve metre ilişkisi rüşvetin miktarıymış.
11. kez dealmış babam ehliyetini.
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #12 :
Kasım 13, 2008, 11:39:54 »
Çok doğru.Biraz da çekingen olmamak gerekiyordu.Aksi cevap vermemek, fakat bilinçli ve kesin tavır koymak işin püf noktasıydı.11.nci yi bırakın,haklarını kaybedip tekrar evrak hazırlayanlar vardı.Bunları yapmalarının başka bir sebebi de vardı.Kaybeden kişi tekrar araba parası verip sınava biraz daha tecrübe kazanarak giriyordu. Mesela ,ben 56 chevrolet, 58 olsdmobile,59 chevrolet impala,52 desoto gibi arabalarda çalışmıştım.Bazen kendi istedikleri araba ile de sınava sokma yetkileri de vardı.Arabanın koltuğu değişse,o an hata yapma riskiniz olabiliyordu.
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #13 :
Kasım 13, 2008, 13:03:58 »
Hakan bey, Çok güzel resimlerle o günleri tekrar yaşattığınız için teşekkür ederim.
Fenerbahçe plajı, Salacak(çifte kayalar plajı) unutamadığım hatıraların geçtiği yerlerdir.
15-16 yaşlarında 3 arkadaş bir gün Salacak çifte kayalar plajına gittik.Resimdeki gibi kız kulesiyle karşı karşıya.Kız kulesine çıkmaya karar verdik ve üç arkadaş yüzmeye başladık.Akıntının tesiriyle biraz sola kaydık ve kuleyi geçerken bekçinin ''nereye gidiyorsunuz'' diye bağırdığını duyduk.Biz erkekliği elden bırakmamak için aldırış etmedik.Kuleden Sarayburnu istikametine 25-30 metre açıldığımız sırada,bekçi deniz motoruyla bizi aldı ve sahile çıkardı.Deniz trafiğinin çok az olduğu o yıllarda bekçi olmasaydı başımıza çok kötü olaylar gelebilirdi.
Fenerbahçe plajı ise başka bir güzeldi.Her çevreden, uzak veya yakından gelenler olurdu.Hele Kadıköyden kalkan ikili tramvaylar(arkadakinin üstü açık) Fenerbahçe plajına ayrı bir renk katardı.
Plajın ayrıca kadınlar kısmı da vardı.Orta yaş ve üstü olanlar orayı tercih ederlerdi.Etrafı tahta perde ile çevrilmişti. Bu arada plajın ünlü bir müdavimi vardı.Bir ara İstanbul valiliği yapan Prof.dr.Fahrettin Kerim Gökay.Haftanın 4-5 günü sabah 10.oo da plaja gelir ve kumdaki akasya ağacının altındaki şezlonguna oturarak gençler ve halkla muhabbet ederdi.Bu arada 2 bardak ıhlamur içmeyi de aksatmazdı.Valilik yaptığı yıllarda tam bir bürokrat ve halk adamıydı.İstanbulda kabadayılara göz açtırmazdı.Emniyet Müdürüne''Kabadayıları bana gönderin karnından iğneyle su alayım ''derdi.Şimdikiler gibi kibirli ve halktan uzak değildi.Boyu kısa olmasına rağmen, dizlerinden 10 cm.aşağıda sarı renkli bir şort giyerdi.Bunu gören gençler vali olduğu dönemi hatırlıyarak
''mini mini valimiz, ne olacak halimiz'' diye, tempo tutarlardı.Herkese sevgiyle bakar ve gençlere önem verirdi.
Eski Galata köprüsünden kalkan kömürlü vapurlar, köprü altındaki lokantalar,balık satan balıkçı tekneleri,Eminönü tarafında teknede gösteri yapan fok balıkları.Hepsi anılarda kaldı.
Tekrar o günleri paylaştığınız için teşekkür ederim.
''Mme Jeanne Roland''
(Gizli Üye)
Ziyaretçi
«
Yanıtla #14 :
Kasım 13, 2008, 13:25:46 »
Bu ne nostalji bee. süpersiniz. güzel bi konu güzel bi sohbet olmuş. ellerinize sağlık. Okurken hayal ediyorum ama ne yeni ne eski İstanbul'u hiç bilmem.
Oy Trabzon Trabzoooon,
İçi kalay , içi kalay, içi kalayli kazaaan, içi kalayli kazan....
(Gizli Üye)
Hiperaktif Toyotacı
3 kere teşekkür edildi
«
Yanıtla #15 :
Kasım 13, 2008, 15:46:50 »
İsmail bey,
Karadenizin güzelliği tartışılmaz.Yeşilinin rengi yeter.3 yıl önce bütün sahil şeridini gezdim.Hatta bir gün Rizede kalmıştık ,İkizderede . Sabah kalktık İkizdere-Rize yolu selden kapanmıştı geri döndük.İspir üzerinden Yusufeli, oradan da Artvine gittik.Kısmet olursa bir kere daha gitmek istiyorum.Hatta yıllar önce askerlik yaptığım Karsa da uğradım.Bizim de Karadenize benziyen bir Çamlıcamız vardı yıllar önce .Şarkılara konu olmuştu.Şİmdi doğayı katledip taş yığını yaptılar.Neyse ki o güzellikleri gördük.Şimdi ise hasretle anıyoruz.
''Mme Jeanne Roland''
Yazdır
Sayfa: [
1
]
Toyota Club Türkiye
»
Sosyal
»
Sohbet - Otomobil Dışı
»
Konu: