Gönderen Konu: Vites geçme sorunu  (Okunma sayısı 8329 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '07
  • 120 kere teşekkür etti
  • 50 kere teşekkür edildi
Vites geçme sorunu
« : Ekim 24, 2014, 09:41:02 »
Arkadaşlar herkese günaydın öncelikle tüm yardım eden arkadaşlar için şimdiden sağ olun var olun.

konuyu aramadım çünkü arama yerini bulamıyorum formda :( üzgünüm varsa silin.

aracım 2003 benzinli vvt-i motor 171 000 lpg hiç takılmamış. 12/9/2014 te üzerime aldım 13-14 ünde tüm bakımları yeni yapıldı (motor, difransiyel yağları vsler motor kayışları, filitreleri falan yeni değişti)

sorun kısaca şu bi kaç sabahtır aracı çalıştırdıktan sonra yola çıkıyorum 3-5 dakika bazen rölantide çalıştırıyorum bazense işe geç kalıyorum bekleyemiyorum.

yola çıktıktan sonra ortalama 5 ile 10 dakika içinde şöyle bir sorun oluyor 1 veya 2 kez sonra düzeliyor

viteste giderken (3. de) hız düşürüyorum yoldan kaynaklı olarak 2. vitese almak istediğimde vitese girmiyor çok zorlamak gerekiyor bi kaç kez zorladım ama sonuç yok sonra 3. vitese takmaya çalışıyorum girmiyor.

ya 4. vitese yada 5. vitese hangine girerse geçiyor sonra normala dönüyor neden yapar bunu bilemedim...
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg
Güzel Dostlar, Güzel İnsanlar Güzel Sohbetler; www.toyotaclubtr.com

Toyota Club Türkiye

Vites geçme sorunu
« : Ekim 24, 2014, 09:41:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: Vites geçme sorunu
« Yanıtla #1 : Ekim 24, 2014, 09:50:04 »
Oktay Bey, forumdaki "google özel arama" kısmına yazarak istediğiniz konuları forum içerisinde aratabilirsiniz.

Vites geçme sorunu ile ilgili olarak ta, öncelikle şanzıman yağı ne zaman değiştirildi? ve hangi yağ kullanıldı? baskı balatanız ne durumda?
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ekim 24, 2014, 09:55:08 »
1 ay oldu daha değiştireli markasını bilmiyorum inanın ama sorup öğreneceğim gerçi değiştimi onuda bilmiyorum ii bi bakım yaptırmıştım. soracağım.

baskı balata içinde debriyajım şahinlerdeki gibi sert biraz ama kavrama noktası tam ortada neredeyse pek anlamamakla birlikte daha zamanı var diye biliyorum
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 24, 2014, 09:57:05 »
Muhtemelen balatanız bitmeye başlamış.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 24, 2014, 10:00:45 »
1 ay oldu daha değiştireli markasını bilmiyorum inanın ama sorup öğreneceğim gerçi değiştimi onuda bilmiyorum ii bi bakım yaptırmıştım. soracağım.

baskı balata içinde debriyajım şahinlerdeki gibi sert biraz ama kavrama noktası tam ortada neredeyse pek anlamamakla birlikte daha zamanı var diye biliyorum

Önce şanzıman yağının durumunu öğrenirseniz  iyi olur. Debriyaj pedalı sertleştiyse baskı balatanın değişim zamanı geldi demektir ona da bir baktırın. Maşallah aracı satın aldığınız kişi bütün ağır bakımları size bırakmış  :(
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ekim 24, 2014, 10:04:06 »
Muhtemelen balatanız bitmeye başlamış.

sadece gün içinde 1 veya 2 kez sabah yapıyor tüm gün boyunca sıkıntı yok sonra :( anlayamadım
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 24, 2014, 10:07:13 »
sadece gün içinde 1 veya 2 kez sabah yapıyor tüm gün boyunca sıkıntı yok sonra :( anlayamadım

Takip edin bu süre zaman ile artacak mı bakalım?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Ekim 24, 2014, 10:10:13 »
Önce şanzıman yağının durumunu öğrenirseniz  iyi olur. Debriyaj pedalı sertleştiyse baskı balatanın değişim zamanı geldi demektir ona da bir baktırın. Maşallah aracı satın aldığınız kişi bütün ağır bakımları size bırakmış  :(

gerçi söyle söyleyeyim bu araç denginde başka bir araca daha binmedim acaba onlarda da aynı mı sert diye söylemek yanlış bile olabilir. fakat şahin pedalı serttir bildiğim :( eniştemde fiat uno var onun bile debriyaj pedalı yumuşacık :( buradan ayırdım sadece

bakımları içinde ben aldığımda aklım kalmasın dedim 640tl lik bir ağır bakıma girdim ne var ne yok değiştirin dedim ustama sağ olsun yaptı ne gerekiyorsa.

sabah ilk çalıştıktan sonra yapıyor bir daha yapmaması sıkıntı etti bana 2 - 3 gündür böyle bu günde olunca danışmak istedim

daha olmadı yine bir usta görecek sanırım
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 24, 2014, 12:22:38 »
Oktay bey size basit bir şey deneteceğim benim başıma da eski efsane kasada gelmiş. Sabah aracı çalıştırınca hareket etmeden 15-20 kere debriyaja basın çekin ve yola öyle çıkın .Bunu bir deneyin eğer sorun düzeldiyse debriyaj üst veya alt merkezde sorun var demektir. Bir de şanzıman yağı mutlaka 75/90 tam sentetik olmalı eğer kalın yağ konuldu ise havalar soğuduğu için yag katı olur oda viteslerin zor geçmesine neden olur. Bir sonraki sorun ise baskı da sıkıntı vardı ondan kaynaklıdır set halinde değişmesi gerekir
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ekim 24, 2014, 13:59:17 »
Debriyaj pedalının sertliği yayların esnekliğini kaybetmesinden ötürü zamanla sertleşmesiyle oluşur. Konforu negatif etkiler ama değişmesini gerektirecek bir durum değildir. Debriyajın bitmeye yakın olduğu en iyi yokuşlarda anlaşılır. Yokuş yukarı çıkarken gaza tamamen basınca devirle orantılı şekilde hızın değişmesi gerekir. Eğer normalde olmayan bir şekilde devir çok yükseliyor ama aracın hızı devre orantılı artmıyorsa debriyaj bitmeye yakındır.

60bin bakımında bende de sizinki gibi zor geçmeler bulunuyordu, özellikle geri vites, 1. vitese geçişlerde sıkıntı vardı. Yetkili serviste şanzıman yağı değişimi yapıldıktan sonra bir sorunum kalmamıştı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 24, 2014, 14:15:31 »
Oktay bey debriyaj merkezleri ve şanzıman yagı çok büyük etken emin olun .Yağ konusunda 75/90 mobil tam sentetik almanız gerekiyor .Fiyatı 1 kg fiyatı 35-40 tl civarı sakın başka markanın yağını veya ford gurubunun kullandığı 75/90 koydurmayın aracınıza
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 24, 2014, 15:26:32 »
 Öncelikle bakımları iyi bir yerde yaptırmaya çalışın.
 Şanzımanın alttan darbe alıp almadığına bakılabilir.
 Motor vs soğukken vites geçme sorunu fazla ise şanzıman yağına bakılmalı. Kaiteli ve aracınıza uygun olmalı. Sonrasında debriyaj baskı ve balataya bakılmalı. Özellikle rulmanda yıpranma olabilir.Bir ihtimal de debriyaj çatalı kontrol edilebilir yukarıdaki işlemler sorunu düzeltmezse. Zor geçmelerde geçişe zorlama senkromeçlere zarar verebilir, dikkat etmek gerekir bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 24, 2014, 17:05:25 »
Devrını bulmadan bır alt vıtese zaten zor gırıyor.Versoda ben de yenı degıstım 75/90 la.Baskı balatanıza bır baktırın.Toyotanın vıteslerı halk tabırı ıle zaten bıraz kemıklı
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 24, 2014, 17:15:50 »
Oktay bey debriyaj merkezleri ve şanzıman yagı çok büyük etken emin olun .Yağ konusunda 75/90 mobil tam sentetik almanız gerekiyor .Fiyatı 1 kg fiyatı 35-40 tl civarı sakın başka markanın yağını veya ford gurubunun kullandığı 75/90 koydurmayın aracınıza

castrol koydum ben ? neden böyle dediniz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Ekim 24, 2014, 23:12:33 »
Oktay bey size basit bir şey deneteceğim benim başıma da eski efsane kasada gelmiş. Sabah aracı çalıştırınca hareket etmeden 15-20 kere debriyaja basın çekin ve yola öyle çıkın .Bunu bir deneyin eğer sorun düzeldiyse debriyaj üst veya alt merkezde sorun var demektir. Bir de şanzıman yağı mutlaka 75/90 tam sentetik olmalı eğer kalın yağ konuldu ise havalar soğuduğu için yag katı olur oda viteslerin zor geçmesine neden olur. Bir sonraki sorun ise baskı da sıkıntı vardı ondan kaynaklıdır set halinde değişmesi gerekir
Yarin sabah dediğinizi yapıp size bilgi vereceğim bilgiler için teşekkürler

Mesaj Birleştirildi: Ekim 25, 2014, 09:57:26
Debriyaj pedalının sertliği yayların esnekliğini kaybetmesinden ötürü zamanla sertleşmesiyle oluşur. Konforu negatif etkiler ama değişmesini gerektirecek bir durum değildir. Debriyajın bitmeye yakın olduğu en iyi yokuşlarda anlaşılır. Yokuş yukarı çıkarken gaza tamamen basınca devirle orantılı şekilde hızın değişmesi gerekir. Eğer normalde olmayan bir şekilde devir çok yükseliyor ama aracın hızı devre orantılı artmıyorsa debriyaj bitmeye yakındır.

60bin bakımında bende de sizinki gibi zor geçmeler bulunuyordu, özellikle geri vites, 1. vitese geçişlerde sıkıntı vardı. Yetkili serviste şanzıman yağı değişimi yapıldıktan sonra bir sorunum kalmamıştı.
Anlattığınız anlamadım yarın sizin dediğinizde anladigim kadarı ile deneyeceğim sanirim yokuş a gelince vitesinde ve devrinde gaza yüklen diyorsun devirle orantili hızlanma varsa normal iyi durumda eğer devir yükseliyor hiz daha az ise bitmeye yakın öyle mi

Mesaj Birleştirildi: Ekim 25, 2014, 09:56:44
75/90 koymuş usta ama markasini hatırlamıyorum ampi veya ampil mi dedi bugün oyle birseyler dedi tam anlayamadim :( amatörüm biraz 
Bu gece uğradım yanına bir turladik bir sıkıntı yok dedi ama yinede icimde kaldi
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 24, 2014, 23:20:30 »
Anlattığınız anlamadım yarın sizin dediğinizde anladigim kadarı ile deneyeceğim sanirim yokuş a gelince vitesinde ve devrinde gaza yüklen diyorsun devirle orantili hızlanma varsa normal iyi durumda eğer devir yükseliyor hiz daha az ise bitmeye yakın öyle mi

Oktay Bey, eğer balatalarınız bitmeye yakın olsa, araçtaki performans düşüklüğünden rahatça anlarsınız. ilk kalkışlarda fazla silkelemeler vs. anlamamanız imkansız. :)
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ekim 24, 2014, 23:20:50 »
Öncelikle bakımları iyi bir yerde yaptırmaya çalışın.
 Şanzımanın alttan darbe alıp almadığına bakılabilir.
 Motor vs soğukken vites geçme sorunu fazla ise şanzıman yağına bakılmalı. Kaiteli ve aracınıza uygun olmalı. Sonrasında debriyaj baskı ve balataya bakılmalı. Özellikle rulmanda yıpranma olabilir.Bir ihtimal de debriyaj çatalı kontrol edilebilir yukarıdaki işlemler sorunu düzeltmezse. Zor geçmelerde geçişe zorlama senkromeçlere zarar verebilir, dikkat etmek gerekir bence.
Sadece 2-3 sabahtir yapiyor sonrasinda bir sorun yok ama sürekliliği yok yani
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Ekim 25, 2014, 10:00:28 »
Debriyaj merkezi konusunda Yücel'e katılıyorum, onun da kontrol edilmesi iyi olur. Ayrıca yağ kalitesi de önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • *_ KuRaL_2 _*
  • 120 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ekim 25, 2014, 10:15:47 »

bugun denedim dediğinizi sabah hiç bir sıkıntı çıkmadı alt üst merkez dediğiniz olabilir. nasıl giderilir ?
Toyota Avensis  (2007)
110bg Gümüş Gri
Benzin + Lpg

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 110
  • Model Yılı: '04
  • 20 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ekim 25, 2014, 11:43:22 »
aynı araçtan bendede var benimde geçişte sorun oluyor ama benim baskı balata bitiyor ondan diye düşünüyorum sizinde olabilir bir baktırın bence