0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
1 ay oldu daha değiştireli markasını bilmiyorum inanın ama sorup öğreneceğim gerçi değiştimi onuda bilmiyorum ii bi bakım yaptırmıştım. soracağım. baskı balata içinde debriyajım şahinlerdeki gibi sert biraz ama kavrama noktası tam ortada neredeyse pek anlamamakla birlikte daha zamanı var diye biliyorum
Muhtemelen balatanız bitmeye başlamış.
sadece gün içinde 1 veya 2 kez sabah yapıyor tüm gün boyunca sıkıntı yok sonra anlayamadım
Önce şanzıman yağının durumunu öğrenirseniz iyi olur. Debriyaj pedalı sertleştiyse baskı balatanın değişim zamanı geldi demektir ona da bir baktırın. Maşallah aracı satın aldığınız kişi bütün ağır bakımları size bırakmış
Oktay bey debriyaj merkezleri ve şanzıman yagı çok büyük etken emin olun .Yağ konusunda 75/90 mobil tam sentetik almanız gerekiyor .Fiyatı 1 kg fiyatı 35-40 tl civarı sakın başka markanın yağını veya ford gurubunun kullandığı 75/90 koydurmayın aracınıza
Oktay bey size basit bir şey deneteceğim benim başıma da eski efsane kasada gelmiş. Sabah aracı çalıştırınca hareket etmeden 15-20 kere debriyaja basın çekin ve yola öyle çıkın .Bunu bir deneyin eğer sorun düzeldiyse debriyaj üst veya alt merkezde sorun var demektir. Bir de şanzıman yağı mutlaka 75/90 tam sentetik olmalı eğer kalın yağ konuldu ise havalar soğuduğu için yag katı olur oda viteslerin zor geçmesine neden olur. Bir sonraki sorun ise baskı da sıkıntı vardı ondan kaynaklıdır set halinde değişmesi gerekir
Debriyaj pedalının sertliği yayların esnekliğini kaybetmesinden ötürü zamanla sertleşmesiyle oluşur. Konforu negatif etkiler ama değişmesini gerektirecek bir durum değildir. Debriyajın bitmeye yakın olduğu en iyi yokuşlarda anlaşılır. Yokuş yukarı çıkarken gaza tamamen basınca devirle orantılı şekilde hızın değişmesi gerekir. Eğer normalde olmayan bir şekilde devir çok yükseliyor ama aracın hızı devre orantılı artmıyorsa debriyaj bitmeye yakındır. 60bin bakımında bende de sizinki gibi zor geçmeler bulunuyordu, özellikle geri vites, 1. vitese geçişlerde sıkıntı vardı. Yetkili serviste şanzıman yağı değişimi yapıldıktan sonra bir sorunum kalmamıştı.
Anlattığınız anlamadım yarın sizin dediğinizde anladigim kadarı ile deneyeceğim sanirim yokuş a gelince vitesinde ve devrinde gaza yüklen diyorsun devirle orantili hızlanma varsa normal iyi durumda eğer devir yükseliyor hiz daha az ise bitmeye yakın öyle mi
Öncelikle bakımları iyi bir yerde yaptırmaya çalışın. Şanzımanın alttan darbe alıp almadığına bakılabilir. Motor vs soğukken vites geçme sorunu fazla ise şanzıman yağına bakılmalı. Kaiteli ve aracınıza uygun olmalı. Sonrasında debriyaj baskı ve balataya bakılmalı. Özellikle rulmanda yıpranma olabilir.Bir ihtimal de debriyaj çatalı kontrol edilebilir yukarıdaki işlemler sorunu düzeltmezse. Zor geçmelerde geçişe zorlama senkromeçlere zarar verebilir, dikkat etmek gerekir bence.