Gönderen Konu: Rektefiye sonrası yağ değişimi  (Okunma sayısı 24054 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Vazgeçemeyeceğiniz bir ilişki; TOYOTA! -
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '06
  • 836 kere teşekkür etti
  • 836 kere teşekkür edildi
Rektefiye sonrası yağ değişimi
« : Temmuz 19, 2014, 01:06:26 »
Merhabalar arkadaşlar.

Komple motor yapılalı üzerinden hemen hemen 3.000 KM geçti.

Konusu aşağıdaki linkte;

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59557.0

Allahıma çok şükür hiç bir sorun yok, her şey dört dörtlük.
Yağ çubuğunu sık sık kontrol ediyorum, hiç bir oynama yok. Öncesinde su motoru gibi ses çıkaran motor, gayet stabil. Performans ise deli gibi.
Yakıt tüketimi de günden güne düşmeye başladı.

Rektefiyeden sonra elimizde yağ olmadığı için CASTROL 10w-40 koyduk. Yağda biraz kararma seziyorum ve değiştirmek istiyorum.

Bir kaç yerde okuduğum kadarıyla rektefiye edilmiş motorun yağını 3000 KM dolaylarında değiştirmenin sağlıklı bir uygulama olacağından bahsediyorlar. Ustamın düşüncesi ise bu olayın dizel araçlar için gerekli olabileceğini, benzinli araçlar için fuzuli masraf olacağı yönünde.

Şimdi size sormak istediğim;

1- Yağı değiştirmem gerekli mi ?

2- Yağ seçimim ne olmalı ? Öncelikle aklımdan geçen sıralamalar şöyle; MOBIL 0w-40, MOBIL 5w-30, MOBIL 5w-40.
Sizler ne diyorsunuz ?
1.6 VVT-i

Toyota Club Türkiye

Rektefiye sonrası yağ değişimi
« : Temmuz 19, 2014, 01:06:26 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Ynt: Rektefiye sonrası yağ değişimi
« Yanıtla #1 : Temmuz 19, 2014, 01:31:41 »
Yükselcim Allah kaza bela vermesin, güzel günlerde kullan arabanı.

Mantık yürütme ile hareket edersek, motorun tozu toprağı çapağı vb diye düşünürsek yağda değilde yağ filtresinde bir sorun varmı ona bakmak lazım. Yağ değişim olaylarını artık bu çevrecilik olayından dolayı 15000 km lere çekiyor firmalar  :tamam:

Bu yağ değişimlerinde boşaltılan yağı temiz bir kaba boşaltıp kontrol edip daha sonra tekrardan filtre ederek kullanma şansı olmuyor mu ki? Yağın kararmış olması yağın özelliğini yitirdiği anlamına gelmiyor bildiğim kadarı ile. Bu arada yağ konulan yerden bakınca motorun parçaları nasıl görünüyor çamurlaşma vb şeyler varmı, kararma varmı metal aksamında? Ayrıca hatırladığım kadarı ile senin araç LPG li, yağdaki ikinci değeri aşağılarda tutmasan daha iyi olur gibime geliyor yani 5W-30 mu 5W40 mı dersen ben 40 olanı seçmeni tavsiye ederim. Bu arada 0w-40 olan ince gelmez miki senin motor için? Gerçi senin motor sıfır motor kıvamında ise Mobilin New Life dediği 0w-40 uygun. Ama ben olsam 5w-50 Peak life olanına bakardım  :tamam:

Offfff beni görende bişi biliyor sanacak ben sadece ara gazı veriyorum bilenler yorum yazsın diye :)
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Temmuz 19, 2014, 01:43:53 »
Yükselcim Allah kaza bela vermesin, güzel günlerde kullan arabanı.

Mantık yürütme ile hareket edersek, motorun tozu toprağı çapağı vb diye düşünürsek yağda değilde yağ filtresinde bir sorun varmı ona bakmak lazım. Yağ değişim olaylarını artık bu çevrecilik olayından dolayı 15000 km lere çekiyor firmalar  :tamam:

Bu yağ değişimlerinde boşaltılan yağı temiz bir kaba boşaltıp kontrol edip daha sonra tekrardan filtre ederek kullanma şansı olmuyor mu ki? Yağın kararmış olması yağın özelliğini yitirdiği anlamına gelmiyor bildiğim kadarı ile. Bu arada yağ konulan yerden bakınca motorun parçaları nasıl görünüyor çamurlaşma vb şeyler varmı, kararma varmı metal aksamında? Ayrıca hatırladığım kadarı ile senin araç LPG li, yağdaki ikinci değeri aşağılarda tutmasan daha iyi olur gibime geliyor yani 5W-30 mu 5W40 mı dersen ben 40 olanı seçmeni tavsiye ederim. Bu arada 0w-40 olan ince gelmez miki senin motor için? Gerçi senin motor sıfır motor kıvamında ise Mobilin New Life dediği 0w-40 uygun. Ama ben olsam 5w-50 Peak life olanına bakardım  :tamam:

Offfff beni görende bişi biliyor sanacak ben sadece ara gazı veriyorum bilenler yorum yazsın diye :)
Çok teşekkür ederim Murat abim.
Yine canım sıkılmış değil mi ?  :lol:

_______

Ben de senin mantığınla giderek, yağ değiştirme sonucuna çıkıyorum aslında.
Tamirhane ortamında bekleyen/işlem gören parçaların toz kapacağını, yeni takılan parçaların ise çapak yapabileceği ihtimali aklıma geliyor.

Bu dediğin yağ filtre olayıyla kimse uğraşmaz sanırım abi. Çok da sağlıklı bir uygulama olacağını zannetmiyorum doğrusu.

Yağın kararması özellik kaybına sebep olmuyor da, hatta bence daha iyi gibi. 3000 KM'de kararması, motorun içerisindeki pisliği toplaması anlamına geliyor. Bu kararmayı görmesem yağı değiştirmeyi düşünmüyordum da huylandırdı.

Abi, 5w-30'a ben de pek yanaşmamaya başladım. 0w-40, 5w-40 önceliğim.

Yazman yeter abim, keşke senin gibi fikri olanlar da yazsa.

Allah razı olsun.
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 19, 2014, 02:17:14 »
Ben de değiştirilmesi taraftariyim.Atilla amca yağ ile ilgili kesin cevabı söyler bence.Mesela bizim dizel araçlarda yağ değişimi sonrası 1500 km sonrası yaği kontrol ettiğim de simsiyah olmuştu.Yağın içindeki temizleyici maddelerden kaynaklı olduğundan bu durum normal.
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 19, 2014, 03:16:38 »
Çok teşekkür ederim Murat abim.
Yine canım sıkılmış değil mi ?  :lol:

Yok bu sefer canın sıkılmamış sıkıldıysada yerinde sıkılmış bana göre  :tamam:

Rektefiyeden sonra elimizde yağ olmadığı için CASTROL 10w-40 koyduk. Yağda biraz kararma seziyorum ve değiştirmek istiyorum.

Castrol hangi yağı bu? Senin sorundan sonra sağa sola bakındım bir kaç yerde bu rektefiye olayından sonra ilk kilometrelerin full sentetik olmayan yağla yapılması yazılmış daha sonrasında istediğiniz yağı kullanabilirsiniz diyorlar  :tamam:

Abi, 5w-30'a ben de pek yanaşmamaya başladım. 0w-40, 5w-40 önceliğim.
Yazman yeter abim, keşke senin gibi fikri olanlar da yazsa.
Allah razı olsun.

Allah cümlemizden razı olsun. Sağolsun forumda okuya okuya birşeyler öğrenmeye başladık, edindiğimiz bilgileride paylaşmayacaksak neye yarar ki? Ama korkum yarım doktor, yarım hoca hesabı olmasın :)

40 ve yukarısı iyidir senin motor için  :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Temmuz 19, 2014, 07:10:56 »
Ben de değiştirilmesi taraftariyim.Atilla amca yağ ile ilgili kesin cevabı söyler bence.Mesela bizim dizel araçlarda yağ değişimi sonrası 1500 km sonrası yaği kontrol ettiğim de simsiyah olmuştu.Yağın içindeki temizleyici maddelerden kaynaklı olduğundan bu durum normal.
Atilla amca "Geç bile kalmışsın" dedi.

1 saat sonra gideceğim sanayiye, çıkan yağı paylaşırım.

Yok bu sefer canın sıkılmamış sıkıldıysada yerinde sıkılmış bana göre  :tamam:

Castrol hangi yağı bu? Senin sorundan sonra sağa sola bakındım bir kaç yerde bu rektefiye olayından sonra ilk kilometrelerin full sentetik olmayan yağla yapılması yazılmış daha sonrasında istediğiniz yağı kullanabilirsiniz diyorlar  :tamam:

Allah cümlemizden razı olsun. Sağolsun forumda okuya okuya birşeyler öğrenmeye başladık, edindiğimiz bilgileride paylaşmayacaksak neye yarar ki? Ama korkum yarım doktor, yarım hoca hesabı olmasın :)

40 ve yukarısı iyidir senin motor için  :tamam:
CASTROL Magnatec 10w-40 koyduk abi, link aşağıda.
Özelliklerine bakıyorum da, harbiden yarayacak yağ değil. Motor rektefiyesinden sonra tam sentetik kullanmanın doğru olmadığını doğru abi. Biz de ona istinaden yarı sentetik koymuştuk. Biraz da ona sebep tam sentetikle değiştirmek istiyorum zaten.

http://onlineyag.com/castrol-Magnatec-10w-40-a3-b4-benzinli-dizel-motor-yagi-4lt

Hiç sıkıntı yok abi. Sen de benim gibi ince eleyip, sık dokuyorsun. Hassas kullanıcı olup, bilgi portföyünü genişlettiğine inanıyorum, yarım doktor/hoca olmaz.  :)
1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 19, 2014, 10:24:55 »
Rektifiye sonunda ilk yağın daha ince olması gerekirdi, 5W gibi.. bu aşama geçmiş.

Şu an sadece yağ filtresi değişimi ve tahminen eksilecek olan 1L yağı ilave etmek en faydalısı olacaktır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 836 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Temmuz 19, 2014, 10:41:49 »
Rektifiye sonunda ilk yağın daha ince olması gerekirdi, 5W gibi.. bu aşama geçmiş.

Şu an sadece yağ filtresi değişimi ve tahminen eksilecek olan 1L yağı ilave etmek en faydalısı olacaktır.
5 Lt tam sentetik Castrol 5w-40 aldım Tekin hocam.
Tamirhanedeyim su an,  yağı boşalttik ve herhangi bir eksilmeyle karşılaşmadık.

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 19, 2014, 12:44:18
Evet, sanayiden yeni geldim. Fotoğrafları paylaşayım.

0W-40 mı yoksa 5W-40 mi derken 5W-40 aldım.
Yağcı, sabahın ilk saatlerinde 4+1 LT CASTROL 5W-40 EDGE'yi bir güzel 125,00 TL'den yağladı.

Muharrem abiye gittim, 5W-30 koyarsak daha sağlıklı olacağını söyledi. "Eksiltme yapar mı ?" soruma, "Yıpranmış bir motor değil, yeni bir motor. Eksiltmeyle karşılaşmazsın, 5W-40'tan çok daha sağlıklı bir yağ" dedi. Zaten TOYOTA da 5W-30 öneriyor.

Tekrar yağcıya gittim, 4 LT'yi, CASTROL 5W-30 EDGE ile değiştirdim.
Elinde 1 LT 5W-30 EDGE yokmuş, 1 LT 5W-30 MAGNATEC ittirmeye kalktı, "Hiç bir fark yok EDGE ile arasında" dedi, iyice keriz sandı sanırım. 1 LT 5W-30'u başka bir yerden 35,00 TL'ye aldım.

Sonuç olarak 4.2 LT CASTROL EDGE 5W-30'u koyduk, motor sesinde henüz bir fark göremedim fakat CASTROL MAGNATEC 10W-40'tan sonra alt devirlerde gayet canlandı, kesinlikle psikolojik değil hissettiriyor.

10W-40 ile araçlarınızdaki gücü törpülemeyin derim.

Yağ filtresini de orjinal olarak 15,00 TL'ye aldım. Serviste 25,00 TL.

CASTROL kullanmayı pek istemesem de, 2 seferdir CASTROL denk geliyor. ,
Fakat yağı değiştirerek kesinlikle içim rahat oldu. Çıkan yağın fotoğrafı var, çok kötü durumda olmasa da maksat kafa rahatlığı.

Fotoğraflar;

5W-30'a dönüş aşaması.

1.6 VVT-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 19, 2014, 19:13:39 »
İyi yapmışsınız, güle güle eskitin.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '04
  • 4 kere teşekkür etti
  • 56 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 20, 2014, 02:36:34 »
serüveni baştan sona takip ettim .
güle güle kullanın. benim de başımdan geçti peugeot kullanırken. resmen kendimi gördüm serüveninizde :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 89700
  • Model Yılı: '08
  • 71 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 27, 2014, 11:29:55 »
Yağ numaraları ile ilgili olarak özetlemek istedim yeri gelmişken yaniliyorsam düzeltin. 40 daha koyu kivamli 30 ise daha ince kivamli yani SİCAKTA viskozitesi dusuk demektir. 40 bu yüzden yakit tüketimini arttirir ve motoru yorar.

Ama tabi bu numaralari motorun ozelligine gore verilen talimata uygun kullanmak lazim.