Gönderen Konu: Gece yolculuğu vs Gündüz yolculuğu  (Okunma sayısı 3980 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: -
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
Gece yolculuğu vs Gündüz yolculuğu
« : Temmuz 17, 2014, 12:05:49 »
Merhaba arkadaşlar;

Sizlerle uzun yolculuk ile ilgili yazılarımı paylaşmaya devam ediyorum.

Bugünkü konu başlıktan da anlaşılacağı üzere gece veya gündüz yolculukları ve bunların avantajları ve dezavantajları hakkında.

Gelin hep beraber inceleyelim.

Gece yolculuğu

Uzun yol araç kullananların bir çoğu için gece yolculuğu bir külttür. Sebebi bilinmez ama, gece yolculuğu yapanlar araçlarını kullanırken, kendilerini yılların usta şoförü gibi hissederler. Yüz ifadelerinde kendinden emin, biraz elitist, biraz ukala bir tavır beliriverir. Yolları o yaratmıştır sanki. rampaların ustası, virajların hastasıdır. Hafif burnunu çıkarıp yolu kontrol ettikten sonra sollamaya çıkışı ve sollamayı tamamlaması kendisiyle gurur duymasına sebeptir. araçtaki diğer yolcuların uykuya dalması ve radyosunda dinlediği hafif müzik onu bambaşka bir dünyaya sevkeder. sofistik ve hüzünle karışık. Durduğu dinlenme tesisinde arabayı park edişi ve araçtan inişi bile ayrı bir ritüeldir. Gün ağardığında ve hedefe sağ sağlim varıldığında, gece yolculuğunu tamamlamış olmanın gurur ve mutluluğunu yaşar. Şoförlük egosu tavan yapmıştır artık. Gece yolculuğu yapmıştır, o bir şofördür.

Avantajları :

1 - Özellikle yaz aylarında gece ortam serindir.
2 - Gündüze oranla, görece olarak yollar daha tenhadır.
3 - Kesin olmamakla birlikte, genel görüşe göre gece yollarda daha tecrübeli şoförler bulunur. (kanıtlanmış bir durum değildir.)

Dezavantajları :

1 - Her ne kadar uyumuş dahi olsanız, psikolojik olarak belli bir saatten sonra uykunun bastırması. Özellikle sabaha karşı gün ağarırken.
2 - Yollardaki diğer sürücülerin, uykusuz ve yorgun olma ihtimallerinin yüksek olması
3 - Görüş alanının, gündüze göre daha kısıtlı olması
4 - karşıdan veya arkanızdan gelen aracın uzun farlarının risk teşkil etmesi.
5 - Yollarda bulunan güzellikleri görememe durumu

Gündüz Yolculukları

Evet gündüz yolculuğu. Hiçbir zaman gece yolculuğu kadar sofistike değildir. yine nedendir bilinmez, şoför kendini gereksiz bir biçimde ezik hisseder. Etrafındaki kişilerin, eşinin, hatta çocuklarının ona gece yolculuğuna çıkmaya cesaret edememiş biri gözüyle baktığını düşünür. varacağı yerde, mesela memleketinde akraba eş ve dostlarının "gündüz mü çıktın yola? gece neden çıkmadın ? kendine mi güvenemedin?" diye gevrek kahkahalar attığını hayal eder. O ses hep kulaklarındadır. gündüz yola çıkmasını onlara nasıl izah edeceğini düşünür durur. Baskı bütün ağırlığıyla üzerindedir. Molalarda arabadan inişi ve etrafına bakışı mahçup ve ürkektir. Herkesin ona alaycı gözlerle baktığından şüphelenir. Şoförlük gururu çok yara almıştır. gideceği yere vardığında gözleri yere bakar ve kelimeler boğazına düğümlenir. Çocuklarının ve eşinin neşeyle arabadan inişleri biraz olsun içini ferahlatır. ama nihayetinde o da ailesini sağ sağlim getirmiş olmanın mutluluğunu yaşar.

Avantajları :

1 - En büyük avantajı gece uyumuş olmanın verdiği, dinç ve uyanık olma hali
2 - Diğer sürücülerin de uykusuz olma ihtimalinin daha az oluşu
3 - Görüş alanının geniş ve daha net olması
4 - Yol üzerindeki güzelliklerin seyredilerek, seyahatin daha keyifli hale gelmesi

Dezavantajları :

1 - Özellikle yaz aylarında havanın sıcak olması ve sürekli klimayla gitme mecburiyeti
2 - Yolların nispeten daha kalabalık olması
3 - Gündüz yollara daha tecrübesiz sürücülerin çıkmış olduğu kanaati (kanıtlanmış bir durum değildir.)

Peki ben hangisiyim?

Ezik, ürkek ve mahçup olan.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Toyota Club Türkiye

Gece yolculuğu vs Gündüz yolculuğu
« : Temmuz 17, 2014, 12:05:49 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Ynt: Gece yolculuğu vs Gündüz yolculuğu
« Yanıtla #1 : Temmuz 17, 2014, 12:19:59 »
Ben dalamana gelirken gece çıktım yola. Ben 100 km kullaniyordum babam 50 km. Surekli degise degise geldik. Tabi su vardi uykusuz çıktık yola. Babam biraz cikmadan uyududa ben hic uyuyamadim. Sonuc serin havada cok rahat geldik. Annem ve kardesim arkada rahatlardi.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 5000
  • Model Yılı: '17
  • 15 kere teşekkür etti
  • 23 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Temmuz 17, 2014, 12:54:22 »
gece yolculuğunu nedense hep daha çok severim. özellikle memleketten dönerken geceyi tercih ederim. yollar daha sakin, hava daha serin. ve bana soracak olursanız gece seyahat daha güvenli (farları yakmadan giden sürücüler olmadığı sürece) ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Temmuz 17, 2014, 13:53:30 »
En güzeli  sabah 4 gibi yola çıkmak. Sabah erken saatlerde çok keyifli oluyor. Gece saçma sapan farlar kullananlar yüzünden gece yolculuğundan soğudum. 3 arabadan birinin farı göz alıyor. Gündüz gerekli konfor önlemlerini aldıktan sonra en güzeli.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 17, 2014, 13:55:27 »
Sabah çok erken yola çıkmak bana uygun, güzel gelir. Belki de bir alışkanlıktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 17, 2014, 13:59:46 »
Eşimin memleketi nedeniyle uzun yola sürekli çıkmışlığım var. Mesafe 500 km. Gece mi gündüz mü derseniz çocuklar gece uyuyup yol boyu rahatsız edemedikleri için gece derim :) Bunun yanı sıra yaz sıcaklarında gece yolculuğu daha rahat olur.

Kış aylarında ise olası tehlikelere karşı (kar, soğuk vs.) gece yolculuğu yapmamaya gayret gösteririm.

Birde özellikle 03-06 saatleri arası uykunun en çok bastırdğı saatlerdir. Ekseriyetle bu saatlerde yolculuk yapmamaya gayret gösteririm.

Son olarak gece veya gündün yolculuklarınızda midenizi çok doldurmayın. Karbonhidratlı, yağlı ağır gıdalardan uzak durunki ağırlık yapıp uyku getirmesin.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 17, 2014, 14:06:24 »
Ben özellikle sabah çok erken saatlerde yola çıkmayı tercih ederim. Ancak tercih sebebi olarak gidilecekse gece yolculuğundan da keyif alırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 17, 2014, 14:40:20 »
Benim için pek farkeden bir şey olmuyor.

Her türlü uzun yolculuktan keyif alabilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 92500
  • Model Yılı: '15
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 17, 2014, 14:48:38 »
Merhaba arkadaşlar;

Sizlerle uzun yolculuk ile ilgili yazılarımı paylaşmaya devam ediyorum.

Bugünkü konu başlıktan da anlaşılacağı üzere gece veya gündüz yolculukları ve bunların avantajları ve dezavantajları hakkında.

Gelin hep beraber inceleyelim.

Gece yolculuğu

Uzun yol araç kullananların bir çoğu için gece yolculuğu bir külttür. Sebebi bilinmez ama, gece yolculuğu yapanlar araçlarını kullanırken, kendilerini yılların usta şoförü gibi hissederler. Yüz ifadelerinde kendinden emin, biraz elitist, biraz ukala bir tavır beliriverir. Yolları o yaratmıştır sanki. rampaların ustası, virajların hastasıdır. Hafif burnunu çıkarıp yolu kontrol ettikten sonra sollamaya çıkışı ve sollamayı tamamlaması kendisiyle gurur duymasına sebeptir. araçtaki diğer yolcuların uykuya dalması ve radyosunda dinlediği hafif müzik onu bambaşka bir dünyaya sevkeder. sofistik ve hüzünle karışık. Durduğu dinlenme tesisinde arabayı park edişi ve araçtan inişi bile ayrı bir ritüeldir. Gün ağardığında ve hedefe sağ sağlim varıldığında, gece yolculuğunu tamamlamış olmanın gurur ve mutluluğunu yaşar. Şoförlük egosu tavan yapmıştır artık. Gece yolculuğu yapmıştır, o bir şofördür.

Avantajları :

1 - Özellikle yaz aylarında gece ortam serindir.
2 - Gündüze oranla, görece olarak yollar daha tenhadır.
3 - Kesin olmamakla birlikte, genel görüşe göre gece yollarda daha tecrübeli şoförler bulunur. (kanıtlanmış bir durum değildir.)

Dezavantajları :

1 - Her ne kadar uyumuş dahi olsanız, psikolojik olarak belli bir saatten sonra uykunun bastırması. Özellikle sabaha karşı gün ağarırken.
2 - Yollardaki diğer sürücülerin, uykusuz ve yorgun olma ihtimallerinin yüksek olması
3 - Görüş alanının, gündüze göre daha kısıtlı olması
4 - karşıdan veya arkanızdan gelen aracın uzun farlarının risk teşkil etmesi.
5 - Yollarda bulunan güzellikleri görememe durumu

Gündüz Yolculukları

Evet gündüz yolculuğu. Hiçbir zaman gece yolculuğu kadar sofistike değildir. yine nedendir bilinmez, şoför kendini gereksiz bir biçimde ezik hisseder. Etrafındaki kişilerin, eşinin, hatta çocuklarının ona gece yolculuğuna çıkmaya cesaret edememiş biri gözüyle baktığını düşünür. varacağı yerde, mesela memleketinde akraba eş ve dostlarının "gündüz mü çıktın yola? gece neden çıkmadın ? kendine mi güvenemedin?" diye gevrek kahkahalar attığını hayal eder. O ses hep kulaklarındadır. gündüz yola çıkmasını onlara nasıl izah edeceğini düşünür durur. Baskı bütün ağırlığıyla üzerindedir. Molalarda arabadan inişi ve etrafına bakışı mahçup ve ürkektir. Herkesin ona alaycı gözlerle baktığından şüphelenir. Şoförlük gururu çok yara almıştır. gideceği yere vardığında gözleri yere bakar ve kelimeler boğazına düğümlenir. Çocuklarının ve eşinin neşeyle arabadan inişleri biraz olsun içini ferahlatır. ama nihayetinde o da ailesini sağ sağlim getirmiş olmanın mutluluğunu yaşar.

Avantajları :

1 - En büyük avantajı gece uyumuş olmanın verdiği, dinç ve uyanık olma hali
2 - Diğer sürücülerin de uykusuz olma ihtimalinin daha az oluşu
3 - Görüş alanının geniş ve daha net olması
4 - Yol üzerindeki güzelliklerin seyredilerek, seyahatin daha keyifli hale gelmesi

Dezavantajları :

1 - Özellikle yaz aylarında havanın sıcak olması ve sürekli klimayla gitme mecburiyeti
2 - Yolların nispeten daha kalabalık olması
3 - Gündüz yollara daha tecrübesiz sürücülerin çıkmış olduğu kanaati (kanıtlanmış bir durum değildir.)

Peki ben hangisiyim?

Ezik, ürkek ve mahçup olan.

Okuduğunuz için teşekkür ederim.

Güzel bir paylaşım olmuş. En sevdiğim yol gece ve hafif yağmur yağan yoldur. Dediğin gibi herkes uyur, yolun sesi , hafif bir müzik ve otobüslerle selamlaşma :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Temmuz 17, 2014, 17:14:15 »
bu yazilanlar kime gore dogru ? bana gore yanlis bircogu ! insan gunduz araba kullandim diye niye kendini ezik hissetsin ? sacma cok sacma , gece kullananda neden kendini usta sofor hissedecekmis ! gercekten sacma .

bursadan sideye kadar 700km civari yolum vardi , mecbur gece cikmak zorunda kaldim sabah otele giris yapabilmek icin , gece kullandim diye boburlenmemmi gerekiyor simdi ?

700km yolu 5dk lik 2 mola ile tamamladim hic uykum gelmedi ! yazidakinin aksine , yola cikmadan once 7 saat uyudum , yollar bos ve rahatti .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür etti
  • 228 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Temmuz 17, 2014, 17:35:05 »
bu yazilanlar kime gore dogru ? bana gore yanlis bircogu ! insan gunduz araba kullandim diye niye kendini ezik hissetsin ? sacma cok sacma , gece kullananda neden kendini usta sofor hissedecekmis ! gercekten sacma .

bursadan sideye kadar 700km civari yolum vardi , mecbur gece cikmak zorunda kaldim sabah otele giris yapabilmek icin , gece kullandim diye boburlenmemmi gerekiyor simdi ?

700km yolu 5dk lik 2 mola ile tamamladim hic uykum gelmedi ! yazidakinin aksine , yola cikmadan once 7 saat uyudum , yollar bos ve rahatti .

Elbette saçma, böyle birşeyin doğruluğuna inanacak kimsenin çıkacağını da sanmıyorum. konunun özü gece yolculuğu mu gündüz yolculuğu mu?
Ben sadece yazıyı monoton bir analizden çıkarıp, biraz mizansen yapmak istedim. Tamamen hayal ürünü, hepsi bu. Ama yine de bu tanımlamalardan rahatsız olmuş olan arkadaşlar olmuşsa da kendilerinden özür dilerim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 75 kere teşekkür etti
  • 161 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Temmuz 17, 2014, 17:50:33 »
Dediklerinizde elbet haklısınız ama gece yolculuğunun en temel dayanağı, bana göre ''zamandan kazanmak''. Şoför, yolcular için uyku düzeninden feragat eder ve geri kalanlar, koca 1 günü yolda harcamak zorunda kalmaz. Şimdiye kadar yaptığım yolculuklarda hep bunu göz önüne alarak çıktım şahsen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '13
  • 65 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Temmuz 17, 2014, 17:58:56 »
otobandan gitmiyorsanız gece yolculuğu her zaman tehlikelidir. Köpek çıkar göremezsin, eşek çıkar, sarhoş çıkar. Otoban olduğunda gece yolculuğu keyiflidir.
Gündüz yolcuları için söylüyorum. Mesela şimdi Ankara-İzmir yolunu bilen bilir. Eğer geç çıkarsanız, öğleden sonra önden güneşi yersiniz sürekli. Sinir bozucudur. Bu yüzden güneş tepenizden önünüze düşmeden hedefe varmak en güzelidir. Ters istikamette de tam tersi, sabah değil , öğleden sonra çıkıp güneşi arkaya almak iyidir.
born to ride

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Temmuz 17, 2014, 18:20:09 »
Sabah 5 gibi yola cikmak en iyisi :)
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Temmuz 17, 2014, 18:37:26 »
Çocuklugımdan beri uyku ile aram yok.
Günlük zaten 4-5 saat uyuyabiliyorum. O nedenle benim için saatin hiçbir önemi yok sadece aile fertlerini yataktan kaldırmak sorun oluyor.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Temmuz 17, 2014, 19:32:25 »
Çocuklugımdan beri uyku ile aram yok.
Günlük zaten 4-5 saat uyuyabiliyorum. O nedenle benim için saatin hiçbir önemi yok sadece aile fertlerini yataktan kaldırmak sorun oluyor.
Bende öyleyim. [emoji4]

Yolculuğa çıkacağımız zaman ilk önce ben kalkarım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kilometre: 82000
  • Model Yılı: '03
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Temmuz 17, 2014, 19:49:07 »
Gece radarından ceza yiyen biri olarak artık gece gündüz farketmiyor...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Temmuz 17, 2014, 21:42:54 »
8senedir artık uykuyu çok aramıyorum gecede çıksam oluyor gündüz çıksamda oluyor farketmiyor.ama ben gündüz çıkmayı erken saatte yol almayı seviyorum.gerekirse otele vs erken varıorsam yol üstünde merakettigim bir yerde 1gün konaklayıp devamederim ama gece yolculugunu çok sevmedigim için tercihetmiyorum.çünkü gece yolculugunda çok diger araçlara kullananlara güvenmiyorum.özellikle kamyon ve tırlara.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Corolla&Yaris
  • Kilometre: 56000
  • Model Yılı: '17
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Temmuz 17, 2014, 23:01:05 »
Karşıdan ya da arkadan gelenlerin farları adam gibi ayarlı olsa, yol çizgileri ve reflektörleri düzgün bir yolda gece çok güzel gidilir. Ancak yolların kalitesi, gece için uygunluğu düşük malesef. Bu nedenle gece yolculuğu pek keyifli olmuyor, risk artıyor.

Bir de gece 3'ten sonra yolda olmamakta fayda var. Hem sizin hem diğer şoförlerin uykusu gelebilir.

Her şeyden önce ister gece ister gündüz olsun, yolculuklarımız kazasız belasız olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 92500
  • Model Yılı: '15
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Temmuz 18, 2014, 09:46:02 »

%98 gündüz %2 gece yolculuğu yapan biriyim. Espirili bir şekilde gece yolculuğunun ne kadar hoş olduğunu paylaşmışlar... bence hoş olmuş :D

Mesaj Birleştirildi: Temmuz 18, 2014, 09:56:10
Bir tespitte bulunmak istiyorum , bence şöfor demek her yol ve hava şartlarında araba kullanabilen insana denir. Neden böyle söylüyorum, çünkü :
-aaaaaa Konya yolunda araba kullanamıyorum !!??
-Eyvah yağmur yağıyor, arabayı ofiste braktım !!??
-Kar yağacakmış, arabayı hiç çıkarmayacağım !!??
-(Gece araba kullanırken) Hiçbir şey görmüyorum ??!!

Diyen insanlar varken :D (hepsini tanıyorum :))