0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhaba arkadaşlar;Sizlerle uzun yolculuk ile ilgili yazılarımı paylaşmaya devam ediyorum. Bugünkü konu başlıktan da anlaşılacağı üzere gece veya gündüz yolculukları ve bunların avantajları ve dezavantajları hakkında.Gelin hep beraber inceleyelim.Gece yolculuğuUzun yol araç kullananların bir çoğu için gece yolculuğu bir külttür. Sebebi bilinmez ama, gece yolculuğu yapanlar araçlarını kullanırken, kendilerini yılların usta şoförü gibi hissederler. Yüz ifadelerinde kendinden emin, biraz elitist, biraz ukala bir tavır beliriverir. Yolları o yaratmıştır sanki. rampaların ustası, virajların hastasıdır. Hafif burnunu çıkarıp yolu kontrol ettikten sonra sollamaya çıkışı ve sollamayı tamamlaması kendisiyle gurur duymasına sebeptir. araçtaki diğer yolcuların uykuya dalması ve radyosunda dinlediği hafif müzik onu bambaşka bir dünyaya sevkeder. sofistik ve hüzünle karışık. Durduğu dinlenme tesisinde arabayı park edişi ve araçtan inişi bile ayrı bir ritüeldir. Gün ağardığında ve hedefe sağ sağlim varıldığında, gece yolculuğunu tamamlamış olmanın gurur ve mutluluğunu yaşar. Şoförlük egosu tavan yapmıştır artık. Gece yolculuğu yapmıştır, o bir şofördür. Avantajları : 1 - Özellikle yaz aylarında gece ortam serindir. 2 - Gündüze oranla, görece olarak yollar daha tenhadır.3 - Kesin olmamakla birlikte, genel görüşe göre gece yollarda daha tecrübeli şoförler bulunur. (kanıtlanmış bir durum değildir.)Dezavantajları :1 - Her ne kadar uyumuş dahi olsanız, psikolojik olarak belli bir saatten sonra uykunun bastırması. Özellikle sabaha karşı gün ağarırken.2 - Yollardaki diğer sürücülerin, uykusuz ve yorgun olma ihtimallerinin yüksek olması3 - Görüş alanının, gündüze göre daha kısıtlı olması4 - karşıdan veya arkanızdan gelen aracın uzun farlarının risk teşkil etmesi.5 - Yollarda bulunan güzellikleri görememe durumuGündüz YolculuklarıEvet gündüz yolculuğu. Hiçbir zaman gece yolculuğu kadar sofistike değildir. yine nedendir bilinmez, şoför kendini gereksiz bir biçimde ezik hisseder. Etrafındaki kişilerin, eşinin, hatta çocuklarının ona gece yolculuğuna çıkmaya cesaret edememiş biri gözüyle baktığını düşünür. varacağı yerde, mesela memleketinde akraba eş ve dostlarının "gündüz mü çıktın yola? gece neden çıkmadın ? kendine mi güvenemedin?" diye gevrek kahkahalar attığını hayal eder. O ses hep kulaklarındadır. gündüz yola çıkmasını onlara nasıl izah edeceğini düşünür durur. Baskı bütün ağırlığıyla üzerindedir. Molalarda arabadan inişi ve etrafına bakışı mahçup ve ürkektir. Herkesin ona alaycı gözlerle baktığından şüphelenir. Şoförlük gururu çok yara almıştır. gideceği yere vardığında gözleri yere bakar ve kelimeler boğazına düğümlenir. Çocuklarının ve eşinin neşeyle arabadan inişleri biraz olsun içini ferahlatır. ama nihayetinde o da ailesini sağ sağlim getirmiş olmanın mutluluğunu yaşar.Avantajları : 1 - En büyük avantajı gece uyumuş olmanın verdiği, dinç ve uyanık olma hali2 - Diğer sürücülerin de uykusuz olma ihtimalinin daha az oluşu3 - Görüş alanının geniş ve daha net olması4 - Yol üzerindeki güzelliklerin seyredilerek, seyahatin daha keyifli hale gelmesiDezavantajları : 1 - Özellikle yaz aylarında havanın sıcak olması ve sürekli klimayla gitme mecburiyeti2 - Yolların nispeten daha kalabalık olması3 - Gündüz yollara daha tecrübesiz sürücülerin çıkmış olduğu kanaati (kanıtlanmış bir durum değildir.)Peki ben hangisiyim? Ezik, ürkek ve mahçup olan. Okuduğunuz için teşekkür ederim.
bu yazilanlar kime gore dogru ? bana gore yanlis bircogu ! insan gunduz araba kullandim diye niye kendini ezik hissetsin ? sacma cok sacma , gece kullananda neden kendini usta sofor hissedecekmis ! gercekten sacma .bursadan sideye kadar 700km civari yolum vardi , mecbur gece cikmak zorunda kaldim sabah otele giris yapabilmek icin , gece kullandim diye boburlenmemmi gerekiyor simdi ? 700km yolu 5dk lik 2 mola ile tamamladim hic uykum gelmedi ! yazidakinin aksine , yola cikmadan once 7 saat uyudum , yollar bos ve rahatti .
Çocuklugımdan beri uyku ile aram yok.Günlük zaten 4-5 saat uyuyabiliyorum. O nedenle benim için saatin hiçbir önemi yok sadece aile fertlerini yataktan kaldırmak sorun oluyor.