Gönderen Konu: Gürcistan Araç - Araç Parça Getirme Detay  (Okunma sayısı 155382 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Carina
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 300000
  • Model Yılı: '98
  • 81 kere teşekkür edildi
Ynt: Gürcistan Araç - Araç Parça Getirme Detay
« Yanıtla #280 : Eylül 17, 2014, 19:36:18 »
Hakikaten Allah razı olsun, hiçbir sitede bu kadar ayrıntılı bir açıklama bulamadım. Benim kafama takılan bir soru var. Sınırdan geçişte kazalı araba için herhangi bir sıkıntı çıkabilme durumu nedir.

herhangi bir sıkıntısı yok girişte zaten gezme amaçlımı araç tamir amaçlımı geldiniz diye soruyorlar. araç tamir diyorsunuz geçiyorsunuz
Carina E 2.0 GLİ A/T

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #280 : Eylül 17, 2014, 19:36:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 73000
  • Model Yılı: '12
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #281 : Eylül 17, 2014, 19:42:42 »
       Yıllar evvel bende gitmiştim Gürcistan a  ve hiçte anlatıldığı gibi bir yer değildi ama tabiki değişmiş olabilir buna bir itirazım yok lakin orada yaşayan gürcü arkadaşlarımdan bildiğim kadarıyla tamir ve yedek parça için onlarda Trabzon a geliyorlar şunu söylemek istiyorum kullandıkları yedek parçalar maalesef çoğunluğu orijinal değil bunu da göz önünde bulundurmak lazım artı iyi ki de gaz almamışsınız bizim kullandığımız gazla aynısı değil  :o farklı bir gaz çeşidi kullanılıyor orada  doğrudur arabalar çok ucuz  karşılaştırınca tr de kazıklanıyoruz mu    :islik:bız gibi oluyor maalesef bizim vergi sistemimizden kaynaklanan sebeplerden dolayı böyle bugün gidin Bulgaristan da da aynı şeyi ucuzluğu görürsünüz  en iyisi bulaşmamak böyle işlere  herkese kolay gelsin teşekkürler :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #282 : Eylül 17, 2014, 23:15:23 »
Emrullah Bey verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkürler son noktasına kadar dikkatlice okudum ama bu saatte beynim daha basmadı anlamadığım bir konu oldu.
   Benim anlamadığım nokta vekaletle araba getirebiliyoruz ama Türkiye de sıkıntı çıkabilir deyiyorsunuz (anladığım kadarıyla.). Benim babamdan dolayı İtalyan vatandaşlığım var Gürcüstan da ya da İtalya da ya da herhangi bir AB ülkesinden kendi üstüme aldığım arabayı Türkiye ye getirmekte veya kullanmakta sıkıntı olur mu?
 Türkiye ye girerken 6 ay yurt dışında olmadığım için arabayı sokmamak gibi bir durum olabilir mi?
Türkiye de kullanabiliyorsak 6 ayda 1 defa yurt dışına çıkmak yeterli olur mu?
 Yoksa yeni bir araç almak mı gerekir?
 6 ay dolduğunda yurt dışına çıktıktan sonra araba yeniden araba sokmak için bir süre yurt dışında kalmak gerekir mi? (O 3 gün süresi gibi) Yoksa Yunanistan da çay içip dönebilirmiyim?
Yani kısaca arabayla gümrüğü geçip Türkiye de rahat kullanabiliyor muyum ?
Teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #283 : Eylül 17, 2014, 23:35:37 »
Bizim gümrük kanunlarımıza göre vekaletle TR de araç kullanamıyorsunuz kapılar geçişlerinize izin veriyor vekaletle ama aracı TR içeresinde kullandığınızda sorun çıkıyor ama siz babanızdan dolayı vekaletle kullanabiliyorsunuz sadece size ikinci derece yabancı kişilerden alamıyorsunuz
Carina E 2.0 GLİ A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #284 : Eylül 17, 2014, 23:42:58 »
Bizim gümrük kanunlarımıza göre vekaletle TR de araç kullanamıyorsunuz kapılar geçişlerinize izin veriyor vekaletle ama aracı TR içeresinde kullandığınızda sorun çıkıyor ama siz babanızdan dolayı vekaletle kullanabiliyorsunuz sadece size ikinci derece yabancı kişilerden alamıyorsunuz

Cevabınız için çok teşekür ederim :tamam:  :tamam:
Gümrükte 6 ay yurt dışında kalmadığım için sorun çıkmaz ve Herhangi bir Avrupa Ülkesinde kendi üstüme alacağım arabayı 6 ay boyunca Türkiye de kullanabilirim. Buraya kadar anladım son sorum 6 ay sonra arabayı değiştirmem gerekir mi yoksa aynı arabayla bir süre sonra (örneğin 1 gün) tekrar Türkiye ye girebilirmiyim

Tekrar teşekkür ederim :D  :D

Edit: Sanırım söylemeyi unuttum benimde Italyan vatandaşlığım var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #285 : Eylül 18, 2014, 00:10:07 »
kendi vatandaşlığın varsa zaten kendi üstüne alabilirsin babanızdan vekalet alırsanızda sorunsuz 6 ay 6 ay periyodunda kullanabilirsiniz
Carina E 2.0 GLİ A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 301700
  • Model Yılı: '07
  • 73 kere teşekkür etti
  • 85 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #286 : Eylül 18, 2014, 00:14:44 »
emeğinize sağlık allah razı olsun, bu olayı yeni duymuştum her kafadan bir ses çıkıyordu çok ümitlenmiştim, en net haliyle burada öğrendim çok sağolun..
please seat belts

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #287 : Eylül 18, 2014, 07:23:14 »
her türlü parça var dünya standartlarında araçlar ustalar bizim ustalarımızdan kat kat iyi avrupai çalışıyorlar zaten gürcistan şuan avrupa birliğine giriyor biz oradayken hazırlıkları vardı plakaları değişiyor bayrakları vs. vs. ustalıklar bizden ileride

Gürcistan'dan önce alacaklarsa Ukrayna'yı alırlar(dı). Biraz zor o. Rusya'nın korkusundan Gazprom'a ilişemiyorlar, ambargo mambargo laf.

Aleykümselam, içki fiyatları gerçekten ucuzmuş. Stoliçnaya ne kadardı acep?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '08
  • 22 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #288 : Eylül 18, 2014, 09:20:04 »
Emrullah Bey,
yazınızın bir yerinde Gürcü devletinin laz,çerkez ve gürcülere dilekçe ile 2.vatandaşlık verdiğini yazmışsınız. peki gürcistandan 2. vatandaşlık alınıp,
TR'ye araç getirip kullanımı ile ilgili detaylı bilgiler verebilirmisiniz?
KoRKTuKÇa TuTSaK, üMiT eTTiKÇe öZGüRSüNüZ
            2008 Toyota Corolla Elegant 1.6

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=49954.0

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #289 : Eylül 18, 2014, 09:42:34 »
Çifte vatandaş olan kişiler, yurt dışına çıkıp yabancı plakalı bir araç alıp gümrüğe geldiklerinde, gümrük yetkilileri iki kritere bakar.
1- Araba Türkiye'de ne kadar kalmış.
2- Araç sahibi vatandaşı olduğu diğer ülkede ne kadar kalmış.

Yani ilk gelişte dalgınlıkla, yanlışlıkla veya umursamazlık nedeni ile getirdiğiniz arabaya en fazla 6 ay gün alabilirsiniz. Ancak 6 ay sonrasında arabayı götürüp başka bir arabayla dahi gelseniz yurt dışında kaldığınız süreye de bakıldığından araba için gün almanız imkansız gibi birşeydir.

Bulgaristan'dan araç getirme konusunda yakın tarihlere kadar uygulanan bir yöntem vardı. Aracı o ülke vatandaşı olan birisinin üzerine alıp o kişinin aracı Türkiye'ye sokmasını sağlıyordunuz. Yani gümrükten araç sahibi geçiyordu. 6 ay sonra da aynı kişi gelip aracı geri götürüyordu ve sorun çıkmıyordu.

Bu tarz giriş çıkışların çoğaldığı fark edildiğinde ise, gümrük memurları gelen aracın Türkiye'de kalış süresi ile beraber sahibinin kalış süresini de kontrol etmeye başladılar. Araba 6 ay burda kalmış ama sahibi kalmamış ise, aracın Türkiye'deki 2. el değeri üzerinden bir vergi hesaplanmaya başlandı. Örneğin, bu şekilde araç getiren bir arkadaşım 2005 model Golf 4 ü için 1800 TL vergi ödemişti.

Tekrar söylüyorum, yurt dışından araba getirip burada kullanmanın bir karlılığı kalmamıştır. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '12
« Yanıtla #290 : Eylül 19, 2014, 19:22:21 »
eline sağlık kardeşim ya okadar araştırdım neler duydum aydınlattın bizi sağol anladığım kadarıyla şaşe sağlam araç alıp götürüp yaptıracaksın getirip paşa paşa kullanıcaksın

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #291 : Eylül 19, 2014, 21:45:07 »
bence bu tarz şeylere gerek yok arkadaşlar oralara kadar gittik araştırdık herşeyi size anlattık. Hem legal hem Helal olan yolu ile şasesi fazla pert olmamış ucuza kapatacanığız bir araç alıp yürür halde oraya gidip yaptırmak o sırada tatil yapmak geri ye gelmek en mantıklısı
Carina E 2.0 GLİ A/T

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #292 : Eylül 19, 2014, 21:45:26 »
Bilgi kirliliğinin önüne geçtiniz. Yazıyı okudum emeğinize sağlık. Resmen aydınlandık. Bölgedeyim erzurumda ve
 Arkadasım ardahanda...arkadaş büyük ihtimalle arabayı yaptırmaya gider. İşiniz rast gitsin komisyoncuların ipliğini pazara çıkarttın cesur yürek:'))))
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kendi Halinde Bir Mecnunum :)
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 135500
  • Model Yılı: '05
  • 234 kere teşekkür etti
  • 174 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #293 : Eylül 20, 2014, 02:21:09 »
Emeğinize sağlık. Çok aydınlatıcı bilgiler edindik sayenizde. En mantıklısı konusunda hem fikiriz. Hasarlı ve lüks bir araç alarak ucuzluk nimetinden faydalanılabilir :)
Ya ALLAH' a Baş Eğer Hiç Kimseye Eğmezsin; Ya da Herkese Baş Eğer Hiçbir şeye Değmezsin...

Ex '12 Corolla D-4D (0-31.000)
'05 Laguna 1.6 16V (133.700-...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2014 Avensis E.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '14
  • 112 kere teşekkür etti
  • 55 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #294 : Eylül 20, 2014, 06:10:30 »
Arkadaşlar buradaki muhabbet artık neredeyse suç işlemek için plan yapmak tanıma girecek.  Emrullah bey kardeşimiz gitti, baktı geldi. Yasal yollarda yapılabilecek şeyleri anlattı.  Oradan Araba getirmenin yasal ve dolayısıyla meşru olmadığını açıkça anlattı. Bunun dışında oradan araba getirmenin yasal olmadığını bildiğimiz halde kanunu dolanmanin yollarını aramaya gerek yok bence...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #295 : Eylül 20, 2014, 06:25:23 »
@Emrullah Serdar KAYA, öncelikle bu kadar detaylı bir yazı için teşekkür ederim.. Ama daha da önemlisi bu kadar emek için teşekkür ederiz.
Avensis aracımı sattığımdan beri pek girmiyordum açıkçası foruma, gürcistan araba diye aratırken forumdaki konunuzu gördüm, zaten bir hevesle tüm postları okumuştum, gürcistandan gelip yazınızı yazmanızı bekliyorduk 2 arkadaş :) Kurumdaşmışızda, siz gürcistandayken biz ankarada gümrükte sizin dönmenizi bekledik bi nevi :) :)

Yazınızdan hareketle araba getirme işinden direk vazgeçtikte, bu aralar yeni bi araba alıcaktık impreza-forester arasında kalmıştık, yazınızı okuduktan sonra forester ı şimdi alıp,daha sonra ele para geçince kazalı bi impreza alıp gürcistanda toplamaya karar verdim resmen :) :) çok teşekkürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #296 : Eylül 21, 2014, 04:59:48 »
Siteye yeni üye olmuş ve yurt dışında eğitim gören bir TC vatandaşı olarak birşeyler yazabilirim belki.

Dünyanın neresine giderseniz gidin oturma izniniz olmadan adınıza araba alamıyorsunuz. Hatta bulunduğunuz ülkede ticari bir kimliğiniz (şirket sahibi vb.)yoksa kişisel olarak bile kullanacak olsanız ticari,pick-up, minibüs tarzı araçları bir çok ülkede alamıyorsunuz.

Gelelim benim tecrübeme  :) yabancı plakalı kendi adıma olan araçla Türkiye ye geldiğimde bana gümrük memuru 90 günlük izin verdi. 6 ay sigorta yaptırsam 6 aylık izin verin dediğimde bulunduğunuz şehrin gümrüğüne gidin oradan uzatın biz öncelikle 90 gün veriyoruz cevabı aldım. 90 gün dolmadan gümrüğe gidip uzatmak istediğimde ise benden polisten giriş çıkış belgesi istendi. Götürdüm ve hesaplama yapıldı. Son 1 yıl içinde en az 185 gün ülke dışında olduğumdan dolaylı sorunsuzca 3 ay daha uzatılarak toplamda 6 aylık iznimi aldım. 6 ay dolmadan zaten çıkışımı yaptım.  Giriş çıkış yapmak yetmiyor polis girişinizi yaparken süreyede bakıyor ve yeterli süre(6ay) yurt dışında değilseniz aracınıza izin vermiyor.Yani arabada, sizde yurt dışında olmak zorundasınız. 2 araba alıyım 6 ayda değiştiriyim muhabbetide bu kuralla son buluyor.

Okuduğum kadarı ile vekalet ile yapıyorlarmış. Yabancı plakalı araçların sahibi dışında birisi kullanması yasak. Ruhsatında adınızın yazmadığı yabancı plakalı bir arabaya kesinlikle para vermeyin.(Bana verin o parayı daha hayırlı kullanırım.. :) valla  :lol: )

Gürcistana gidip parça alınabilir tabiki ama oraya gidip motor-şanzıman yaptırılması bence riskli. Kullanılan malzeme büyük ihtimalle ikinci el olur. Sana 50 bin km dediği şanzıman en az 200 bin yapmış olur. Herşeyi geçtim parça sıfır olsa işçilik iyi olmayabilir. Sorun oldumu muuhattap bulamazsın karşında. Gidip adamın ülkesine hesap sorsan yolu ayrı dert, onun ülkesine gidiyorsun başına iş gelir bilemezsin falan filan. Bence orda yaptırmak çokta mantıklı değil. Ayrıca çıkma parça alınıp gelirken unutulmaması gereken nokta satan  kişi 50 binde dedi ise onun iki-üç katı olduğunu düşünüp almakta fayda var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• *
« Yanıtla #297 : Eylül 21, 2014, 10:12:12 »
Herkese merhaba. Foruma bu başlık için üye oldum. Bir Toyota sahibi değilim. Ancak bu başlıktaki konuya fazlasıyla hakimim. Ben de bişeyler karalamak isterim.

Birçok arkadaş yazmış oluru olmazı. Ben de son noktayı koyayım kendi durumumdan ötürü.

Türk vatandaşı olmayan, çifte vatandaş statüsünde de olmayan yabancı uyruklu bir kişi ile evlenme arifesindeyim. Bu kişinin Türkiye'de oturma izni ve çalışma izni var. Yasa bu kişiye yurtdışından vergisiz araç getirme imkanı sunuyor. Aracı da bu kişinin birinci derece akrabalarının, kocasının ve araç içinde kendisinin de bulunması şartı ile üçüncü kişiye kullanma imkanı sunuyor. Ancak gerekli prosedürlerin sağlanması lazım. Nedir bu prosedürler?

Herkesin de bildiği gibi getirilen araç yabancı plaka ile 180 gün ülkemizde kalabiliyor. Gir-çık filan olayı zaten şehir efsanesi. Araç ve araç sahibi de 180 gün yurtdışında olmak zorunda. Şimdi gelelim bu işin prosedürüne.

1- Öncelikle aracı yabancı uyruklu, Türkiye'de oturma ve çalışma izni olan birisi yurtdışından satın alıyor.

2- Aracı Türkiye'ye getiriyor. Türkiye Otomobil Kurumu'nun belirlediği teminatı yatırıyor. Teminat, banka teminat mektubu da olabilir.

3- Aracın işlemleri yapılıyor ve araç Türk plaka oluyor. Plakanın ortasındaki harf grubu M harfi ile başlıyor.

4- Bu şekilde getirilen araçlara maksimum iki yıl müsaade veriliyor. Kişinin Türkiye'deki çalışma izni devam ettiği sürece aracın ülkedeki kalış süresini de uzattırabiliyor. Ancak bunun da bedeli var tabiki. 2 yıl için 570 lira mesela.

5- Araç için 6 ayda bir mtv ödeniyor. Trafik sigortası yapılıyor. 2 yılda bir muayeneye giriyor. Aynı bizim araçlar gibi muameleye tabi.

6- Aracı satmak istediğimizde kesinlikle ama kesinlikle Türk vatandaşı, çifte vatandaşa satamıyoruz. Sadece Türkiye'de oturma ve çalışma izni olan yabancı uyruklulara satabiliyoruz. Yurtdışından emekli olmuş, Türkiye'ye yerleşmiş ama yurtdışı uyruğu olan, Türk vatandaşı olmayan kişilere de satabiliyoruz.

7-Aracı satınca yatırdığımız teminatımızı geri alıyoruz. Ama araca mesela 5 yıl mı bindik. 5 yıl önce yatırdığımız parayı geri alıyoruz. O para orada değerlenmiyor.

Bir örnekleme yapalım. 2006-2007 model Mercedes s320 cdi almak istiyorum ben. Bu aracın Türkiyedeki 2. el değeri ortalama 170-180 bin tl arasında. Bu aracı yukarıda bahsettiğim kişi adına 20 bin Euro gibi bir paraya satın alabiliyoruz Almanyadan. 55-60 bin tl yani. Aracı Türkiyeye getirince Türkiye otomobil kurumu eğer araç 2006 modelse 46 bin tl 2007 modelse 53 bin tl teminat istiyor. Bu teminat bedeli aracın yaşına, motor hacmine ve modeline göre değişiyor. Bu teminatı yatırınca gerekli işlemleri yaptırınca araca Türkiye'de sorunsuzca binebiliyoruz. Bu işlemleri kendiniz yaparsanız 100-110 bin tl maletmiş oluyoruz türkiyede 170-180 bin tl olan bir aracı. Teminat bedeli banka teminat bedeli şeklinde de olabiliyor. Ancak teminat mektubunu verecek bankanın yabancı vatandaşa teminat mektubu veren bir banka olması lazım. Ayrıca 5o bin tllik bir teminat mektubu için senede 2ooo tl ortalama masraf çıkıyor.

Ama her araç avantajlı değil bazı araçlar için uğraşmaya değmez. Araç modeli ne adar yeniyse teminat bedeli baya baya yükseliyor. Sorusu olana memnuniyetle yardımcı olurum :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #298 : Eylül 21, 2014, 11:14:44 »
Bazı mesajları zaman zaman temizlemek durumunda kaldığımızdan KESINLIKLE yasadışı yolları ima dahi etmeyiniz. Yasal yollardan yapılabilecek durumlar zaten paylaşılıyor. Bir kaç gün sonra konunun özeti şekillinde ortaya çıkan sonuçları maddeleriz. Katkıda bulunan tüm üyelerimize teşekkürler
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
    • Toyota Club Türkiye
  • Model Yılı: '13
  • 34 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #299 : Eylül 22, 2014, 10:58:54 »
İbrahim Bey,

Yabancı ülke vatandaşı ile evlilik durumunda, çeyiz olarak araç getirilebiliyor diye biliyorum. (Değer olarak bir üst sınır var mı bilmiyorum) Bu durumda "M" plaka ile uğraşmanıza da gerek kalmıyor. Doğrudan Türk plakası alabiliyorsunuz.

Bence bu konuyu bi araştırın. Ben de evlendiğimde eşimin adına araba getirebiliyordum ama düğün, ev vb masraflar nedeni ile o işe pek para ayıramamıştım o zamanlar.