Gönderen Konu: LPG Avantaj/Dezavantaj ??  (Okunma sayısı 9660 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
LPG Avantaj/Dezavantaj ??
« : Haziran 02, 2014, 22:40:16 »

Merhabalar,

Malum benzin 5 tl yi geçti.
Ve yeni rekorlar kıracak gibi de görünüyor.

Benzinli aracı satıp dizel araç almak pahalı olacağı için LPG konusuna eğildim.
1500 TL civarında bir masrafla araç LPG ye dönüştürülebiliyormuş.

Ama biraz bilgi toplamak istiyorum.

Bu konuda bilgisi olan paylaşabilir mi ??

1) LPG li araçda da yakıt açısından şehir içi / şehir dışı ayrımı var mı ??

2) LPG li araç kapalı otoparklara giremiyor. Bunun dışında kullanım kısıtı var mı ??

3) LPG li araç için kaskoda olumsuz bir uygulama var mı ??

4) Karşı çıkanlar, LPG li araç kullanmak arabada patlamaya hazır bir adet tüp taşımaktır diyorlar. Bu ne kadar doğru ??

5) Ruhsata vs LPG nin işlenmesi gerek sanırım. Burdaki prosedür çok sürüyor mu ??

6) Corolla için LPG tüketim değerleri (şehir içi/şehir dışı) nedir ??
1600 motor corolla şehir içinde 50 krş, şehir dışında 35 krş civarında yakıyor. LPG ye dönersem ne kadar yakarım ??

7) LPG ye döndükten sonra, vazgeçmek istersem , tekrar benzine dönebilir miyim ??

8) Uzun kullanımda LPG li kullanımın piston kapaklarını vs bozduğu söyleniyor. Bu doğru mu ??

9) Sıralı sistem , sırasız sistem arasında ne fark var ??
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Toyota Club Türkiye

LPG Avantaj/Dezavantaj ??
« : Haziran 02, 2014, 22:40:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Model Yılı: -
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
Ynt: LPG Avantaj/Dezavantaj ??
« Yanıtla #1 : Haziran 02, 2014, 22:51:47 »
Bir soruda ben sorayım yılda kaç km yapıyorsunuz ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 02, 2014, 23:28:19 »
Genel bir cevap vereyim, şehir içi şehirdışı ayrımı derken; genelde araçlar benzinde yaktıkları değerlerin 1.2 katını lpg'de yakalarlar...
1500 kaliteli bir kit için düşük nir fiyat gibi geldi bana...
Muayene +ruhsata işletme çok kolay korkulacak bir tarafı yok...
Kaskoya tüpü de işletirseniz hiçbir problem olmaz...
Normalde aracın kapalı otoparklara girmesi yasak, ama bir kere bile giremediğim olmamıştı 5 yıl boyunca...
Sırtında bomba taşıma meselesi züğürt tesellisidir, bakımları-sızdırmazlığı tam olan bir araçta yangın dahi çıksa LPG tüpü patlamaz, gerekli güvenlik donanımları mevcuttur...
Enjektörlü araçlar için uygun olan sistem sıralı sistemdir, sırasız ise karbüratörlüler için...
Lpg'nin motor ömrünü kısalttığı doğrudur, fakat lpg'li aracın düzenli bakımları yapılması durumunda en kötü ihtimalle 200binli km'leri görür, o zamana kadar da ettiğiniz tasarruf fazlasıyla yeter zaten...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '05
  • 21 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 02, 2014, 23:36:13 »
Ben yaklaşık 10 yıldır aktif olarak araç kullanmaktayım ve 4. aracımı kullanıyorum şu an. Hep LPG li kullandım. Aslında dizel sevdalısıyım ama iyi bir dizel alacak kadar durumum oluncaya kadar LPG ye devam diyorum. Yaşadığım ciddi bir sıkıntı olmadı. Ama LPG montajının yapıldığı servis ve ustalık çok çok önemli. Ustaya güven varsa pek sorun olmuyor.  Yakıtta benim hesap ve deneyimlerime göre 10 krş kadar fark oluyor, yıllık km hesabınıza göre kar-zarar durumunuzu değerlendirişiniz. Ama tavsiyem simit tank tercih ediniz. Çünkü araca en az zarar veren montaj şekli bu. Silindir tank için bagajda şaseye delik açılması gerekiyor ama simit depo stepnenin yerine, ekstra hiç bir deliğe gerek olmadan montaj yapılıyor. Ruhsata işletme konusuna linçe ise; LPG montajından sonra tekrar muayeneye girmeniz ve ruhsatınızın 1 yaprağını değiştirmeniz gerekiyor yani muayene harcı+ruhsat ücreti (fiyatını tam hatırlamıyorum ama 200 civarı galiba)
Kısacası benim fikrim; yılda 20000 km den fazla yol yaparsanız LPG montajına değer ki ben öyle yaptım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • Kilometre: 190000
  • Model Yılı: '02
  • 463 kere teşekkür etti
  • 674 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 03, 2014, 00:31:35 »
Oguzhanin solediklerinin altina imzami atarım. Ama sorulariniza cevap vermek için piyasayi artik takip etmiyorum o fiyata ne buldunuz bilmiyorum ama kitin markasi orjinal parcalari ile iyi iscilikle montaji cok onemli.ne kadar markalar birbirine yakin densede kullanilan kite gore performans motor omru masraf durumu degisir.bunlar sahsi dusuncem.ama genel cvp vermek gerekirse arac 8senedir bende ve cok yazmak istemesemde sanayiye bakimdan bakima gidiyorum motorumda hala saat gibi.nazar degmesin.lpg li arac ilk kullanildiginda benzinde gibi havasi verir o havaya kapilamayip lpgli oldugunu dusunup cok yormamak yuksek devir yuksek hiz yapmamak motor ve tup sagligi icin onemli.uzun sureli bineceksin fazlasiyla kar edersiniz.cok rahat.bakimlarinizi 10bin degil 8binde yapin keyfini cikarin.motor sagligini korumak icin.yapilan km nekadar onemli bilmiyorum ama karediyorsunuz yani fazlasiyla
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 03, 2014, 19:47:41 »
Benzinin fiyatı normalken, yılda 18.000 km yapıyordum.

Son yıllarda artan benzin fiyatından dolayı yılda 10.000 km ye düştüm.

Araba evin önünde yatıyor nerdeyse.

Benim hesaplarıma göre de km de en az 10 krş kazancım olacak.
100.000 km de 10 milyar para demek bu.

1500 TL ye gelince ; sıralı sistemde en iyi markanın fiyatı buymuş.
Ne kadar doğru bilmiyorum. Piyasa araştırması yapmadım.

Cevaplar için teşekkürler.
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '09
  • 82 kere teşekkür etti
  • 40 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 03, 2014, 19:56:09 »
Benim hesabıma göre (tabi yanlış olabilir) uzun yolda yeni nesil atmosferik motorlu bir araç, örneğin corolla ve civic 100 km'de 6 TL oynuyor.Yani lpg'li kullanırsanız uzun yolda 100 km'de 6 TL tasarruf ediyorsunuz.1000 km'de 60 TL eder.Bence bunun için araca LPG taktırmaya değmez.Aracın her yerini delik deşik ediyorlar.Motora verdiğiniz zarardan bahsetmiyorum bile kimse inkar edemez.Arabaya boşu boşuna eziyet demektir bu.Sürüş bakımından da lpg ve benzin arasındaki fark da malum.Tabi tercih sizin.Çok iyi hesap edin öyle karar verin derim Selim bey ;)
2007 Model Avensis 1.6 Elegant
1998 Model Corolla 1.6 Special GLİ
1998 Model Corolla 1.6 XEİ
2009 Model 1.6 E14 Corolla Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Haziran 03, 2014, 19:56:23 »
o km için lpg işinizi fazlasıyla görür bence.bende yılda 13000km yapıyorum yaklaşık ve 8senedir kullanıyorum.daha pahalı kitler var.burda önemli olan dedigim gibi orjinal temiz çalışılmış işçilik görmüş güzel bir kit takmak.herşeyden önce usta araştıracaksınız yani.usta be takılacak marka uyumu olsa çok iyi olur.o markayı bilen montajını işçiligini yapan biri.corollanın modeli ne onuda yazarsanız sevinirim.bunlar şahsi düşüncem benim tabikide.enaz 10krş hesabınızda dogru en az o gerçekten.bu aracı nasıl kullandıgınıza baglı temiz özenli kullanırsanız aracınızın motoru temiz oldugu sürece bu kazanç artacaktır.püyasayı araştırıp acele etmeden haraketetmenizi öneririm.geç olsun güzel olsun.lpg işi önemli çünkü.düzgün takılmayan orjinal parçalarında eksik olan işçiligi kötü olan araçla uyumlu yapılmayan bir tüp üzer çünkü.ama diger türlüsünü düşünün 8senedir sırf ben tüplü kullanıyorum evin 4.cü arabası ,ve gene tüplü.

Mesaj Birleştirildi: Haziran 03, 2014, 19:58:29
Benim hesabıma göre (tabi yanlış olabilir) uzun yolda yeni nesil atmosferik motorlu bir araç, örneğin corolla ve civic 100 km'de 6 TL oynuyor.Yani lpg'li kullanırsanız uzun yolda 100 km'de 6 TL tasarruf ediyorsunuz.1000 km'de 60 TL eder.Bence bunun için araca LPG taktırmaya değmez.Aracın her yerini delik deşik ediyorlar.Motora verdiğiniz zarardan bahsetmiyorum bile kimse inkar edemez.Arabaya boşu boşuna eziyet demektir bu.Sürüş bakımından da lpg ve benzin arasındaki fark da malum.Tabi tercih sizin.Çok iyi hesap edin öyle karar verin derim Selim bey ;)

bukadar kesin konuşmaya gerek yok bence.kötü tecrubeler olmuş olabilir sözüm yok ama 167000de şuan araba ve conta degişimi bile görmedi aracım daha...aracımın heryeride delik deşik degil.motorumda saat gibi.ayda bir tüpü kapatıyorum trafige kapalı alanda 6000devrimi yapıyorum.sürüş olarak evet degişiyor muhakkak yakıtlar farklı çünkü birbirinden ama aracıma temiz biniyorum ve çok az bunu hissediyorum

Mesaj Birleştirildi: Haziran 03, 2014, 20:03:05
net rakamlar vermekde bence yanlış zaten herkezin nekadar tasarruf ettirecegi kullanıma göre degişecektir tüpe göre degişecektir şehire göre degişecektir vs vs..bu degişken bir durum
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '09
  • 82 kere teşekkür etti
  • 40 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 03, 2014, 20:05:52 »
Çok doğru herkesin fikri farklı tabi.Bende zaten Selim beye iyi düşünün hesap edin öyle karar verin dedim.Benim ki sadece görüş Ogün bey.Herkese iyi forumlar arkadaşlar :D
2007 Model Avensis 1.6 Elegant
1998 Model Corolla 1.6 Special GLİ
1998 Model Corolla 1.6 XEİ
2009 Model 1.6 E14 Corolla Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Haziran 03, 2014, 20:07:30 »
peki sizede iyi forumlar.
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 38800
  • Model Yılı: '10
  • 34 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Haziran 03, 2014, 21:17:31 »
Aynen katılıyorum,sorunlarla boğuşmak da ayrı bir boyutu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Corolla GLİ Special
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 164000
  • Model Yılı: '98
  • 54 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 03, 2014, 21:22:55 »
Arkadaşlar gerekli açıklamayı fazlasıyla yapmış.
İyi bir usta bularak simit tank ile taktırmanı tavsiye ederim.
Toyota Corolla 1.6 GLİ Special G.Gri 1998

Ne Kadar Bilirsen Bil, Söylediklerin Karşındakinin Anlaya Bildiği Kadardır. HZ.MEVLANA

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Haziran 05, 2014, 12:18:05 »
  Bence aracınızı gönül rahatlığı ile benzin göstergesine bakmadan kullanmak istiyorsanız hiç düşünmeden kaliteli bir kit taktırın. Yılda kaç km yapıyorsun sorusuna hiç takılmayın yılda ortalama 6000 km yapıyordum aracım 2006 model ilk sahibiyim 53000 de lpg taktırdım 5 ay içinde 10000 yaptım aracınız ekonomik olunca kullanıyorsunuz  uzun yolda benzinde 100 km 6 yakıyorum  lpg de ise;33 lt lpg / 520 km = 100 de 7 lpg tüketimi demek hem de fazlasıyla. Aynı yolu benzinle 160 tl yapıyorken lpg de 2.7 den 90 tl ye yapıyorsunuz. Toplum olarak (aracımın ilk 7 yılı yaptığım gibi) lpg ye karşı fazla ön yargılıyız bu ekonominin tadını alanlar özellikle iç anadolu bölgesi c180 e bile lpg dönüşümü yaptırıyorlar. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 11000
  • Model Yılı: '20
  • 318 kere teşekkür etti
  • 118 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 05, 2014, 13:05:25 »
Selim bey,1999 yılından itibaren lpg li araç kullanıyorum.Araçta kullanılan kitler,sırası ile Tartarini(düz)ve landi Renzo sıralı sistemdir.Kitlerin tamamını da Kayseri Olgun lpg de taktırdım.Bugüne kadar lpg ile yaklaşık 200.000 km yol yaptım.Bu süre içerisinde forumda lpg li araçlarda rastlandığı söylenen hiç bir olumsuzluk ve arıza ile karşılaşmadım.
Lpg de önemli olan iyi bir kit,ve işinin ehli montaj ustasıdır.Sonrasında aracı kullanan sürücünün inisiyatifi  ve sürüş karekteri önemlidir.Aracı kullanırken lpg li olduğunu aklınızdan çıkarmamanız,yüksek devirlerde uzun süre kullanmamanız,uzun yokuşlarda ve uzun seyehatlarde aralıklarla benzin ile kullanmanız ve aracın bakımlarını düzenli yaptırmanız halinde sorun yaşamazsınız.
En son seyehatimde 1100 km.yolda aralıklarla benzin(toplamda 80-90 km civarı)ile kullanımda toplam 195.tl lpg sarfiyatım oldu.ortalama sürat 103 km.Araç 3 kişi ve bagaj+koltukların üzeri eşya dolu olarak.
Yakıt,sürücüye bağlı olarak değişkenlik gösterir.Ben aynı yolu ortalama sürat 85 olarak seyehatimde 1 litre ile 14,5 km yapıyorum.Belki içimizden birileri 16 km.yapar,bence bunlara takılmamak gerekir.Kaskoda problem yaşamazsınız,ruhsata işletmek toplamda 1 gününüzü alır ve 250 tl masrafı vardır.
Tercih sizin,herkese kazasız belasız güzel günler dilerim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 05, 2014, 15:24:53 »
Bütün araçlarım LPG'Lİ idi.
Montaj sağlamsa gerisinden korkmayın. Her türlü avantaj LPG.
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 34 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Haziran 05, 2014, 20:10:50 »
Montajın sağlamlığını kim garanti edecek?Sanayide eski tamircilerin hepsi lpg ci olmuş.Kime güveneceğiz?

Mesaj Birleştirildi: Haziran 05, 2014, 20:15:18
Alın size forumdan bir alıntı bunun gibi çok var.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=59817.msg809920;topicseen#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • T SPORT....
  • 463 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Haziran 05, 2014, 20:49:34 »
Belli basli konularda niye bukadar acimasiziz bilmiyorum.cozemiyorumda kimse bu iş risksiz demiyor heryere git takarlar paşa paşa kullanirsin demiyor.ustune basa basa defalarca diyoruz takicaginiz kaliteli bir kit orjinal malzeme ve o kiti bilen iyi bir usta iyi bir iscilik diye.bu sartlarda takilan bir lpg yi cokda ucuza takamazsin zaten.bu isi enbastan beri hakkiyla yapan birsuru yer var hemde birsürü sonradan degil bastan beri lpg isi yapan.arastirilcak piyasaya bakilacak.damlaoto da taktirdim ben.tek arabada değil 4arabada orda takildi.kimseye dusmanligimiz yokki onerelim yani cogumuz tanismiyoruz bile.is taktirmakla bitmiyorki araci lpg de kullandigini dusunmeyip kullanirsanda sikintir bunuda soluyoruz defalarca.zorlanmadan temiz kullanilir ise guzel bir kit bakimlari zamaninfa yapilir arac bakimlarida 2000km onceden yapilirsa sikinti yasanmaz diyoruz motor temiz tutulur diyoruz.yani birsuru sarta bagli bu iş. Bukadar acimasiz olmanin anlami yok yaa gercekten yok birazda kendimize bakalim araclari nadil kullaniyoruz diye okay birtek kit taktirmak degil
2002 corolla sol vvt-i

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 34 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Haziran 05, 2014, 21:03:59 »
En iyisi içinde lpg geçen konuları okumamak ve yorum da yazmamak galiba ama mekanik bölümde neredeyse lpg sorunu olmayan yazı yok gibi :)))

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 05, 2014, 22:01:16 »
Ismail abi sen hala taktirmadin mi ? :-):-)
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 34 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Haziran 05, 2014, 22:04:52 »
Taktırmadım taktırmayı da düşünmüyorum.Her taktıran ertesi gün forumda tekledi,hopladı yok ışık yandı,silkeledi,ses yaptı az gitti,şu kadr krş yaktı iyi mi? diye yazdıkça kararımı verdim artık.Daha önce de yazmıştım ya benzine devam ya da bisikletle keyif yarım.:)))