Gönderen Konu: Twitter kapandı, 'hayır'lı olsun  (Okunma sayısı 11354 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Ynt: Twitter kapandı, 'hayır'lı olsun
« Yanıtla #140 : Mart 23, 2014, 07:16:04 »
Bu sabahki IP blokesi sonrasında DNS sunucularına yasağı kaldırmışlar galiba. Hatanın neresinden dönülse kârdır. DNS sunucusu bloke etmek kadar saçma birşeyi dünyada bizden başka hiç kimse yapmamış hatta düşünmemiştir bile!
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #140 : Mart 23, 2014, 07:16:04 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #141 : Mart 23, 2014, 07:22:32 »
Başbakan Erdoğan dün (20 Mart 2014) Bursa’da, “Twitter mıvitır dinlemem, kapatırız” demişti. Dediğini de yaptı. Seçimlere sayılı günler kala, dünyanın tepkisini alacağını bile bile bunu niye yaptı ki?

Genel kanı, “Yeni ses kayıtları ve görüntüler çıkacak. Bunlar en çok Twitter üzerinden yayınlanıyor. Özellikle 25 Mart’ta yayınlanacak video Erdoğan’ı bitirecek. Bunu önlemek isteyen Erdoğan ise Twitter’ı kapattı” şeklinde. Ben hiç bu fikirde değilim ve geçin bunları derim.

1995’ten beri konuşmalarını, açıklamalarını, siyasi kariyerini izlediğim Erdoğan’ın atacağı adımları kolaylıkla kestirebildiğim için bu yazıyı Bursa mitinginde, Twitter’i yasaklayacağını söylediği andan itibaren yazmaya başlamıştım.

Bütün riskleri alarak bu adımı atan Erdoğan’ın hesabı başka. Öncelikle gündemi değiştirmek istedi ve böylesi önemli bir konuya el atarak, bunu başardı. Hem de öyle böyle değil. Seçimlere 9 gün var ve bu yasağa Facebook ve Youtube yasaklarının da eklenmesi ihtimalini konuşturup, birkaç gün boyunca gündemi bununla işgal edip, kamuoyunun dikkatini enerjisini başka yerlerde tutacak.

İkincisi ve en önemlisi ise ABD ve AB’nin çok sert tepki göstereceğini bilen Erdoğan’ın hedefinde AKP’ye oy veren kitle var. Merak edenler, asıl bundan sonrasını iyi okusun ve adım gibi eminim ki, birçok kişi, “Aynen ben de böyle düşünmüştüm, siz yazmışsınız” diyecektir.

Yolsuzluk operasyonu ve birbiri peşi sıra çıkan ses kayıtlarının ardından bir sendeleme dönemi geçiren Erdoğan’ın imdadına, mitingler yetişti. Meydanların dolup dolmayacağını merak eden Erdoğan, halkın tepkisini, ama her şeyden önce AKP seçmeninin tavrını buralarda görecek, ona göre davranacaktı.

AKP’nin bugüne kadar birçok ilde düzenlediği miting alanlarındaki görüntüler, Erdoğan’a beklediğinden de fazlasını verdi. Kimi illerde, daha önceki seçimlerde olmayan kalabalıklar meydanları doldurunca, Erdoğan’ın cesareti arttı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Sivas, Şanlıurfa, Sakarya, Elazığ, Eskişehir, Adıyaman, Balıkesir, Malatya başta olmak üzere bugüne kadar miting yapılan illerdeki meydanları bilirim. Buralarda, daha önceki seçimlerde mitinglerin düzenlenmesine katkıda bulundum ve başta AKP olmak üzere partilerin mitinglerini izledim. O mitinglerle karşılaştırdığımda, bu kez Erdoğan’ı bile şaşırtan kalabalıkların toplandığını hatta meydanlardan taştığını gördüm. İşte bu büyük ilgi ve kalabalıklar Erdoğan’ın özgüvenini her geçen gün artırdı. Yine işte bu nedenledir ki, Erdoğan kalabalıkları gördükçe, “Allah razı olsun sizden kardeşlerim. Bu kardeşinizi yalnız bırakmadınız” diye meydandakilere birçok kez seslendi. Bu mitingleri izleyenler, aktardığım sözleri hemen anımsayacaktır.

Miting alanlarında, beklemediği kalabalıkları gördükten sonra Erdoğan, hesaplarını seçmen kitlesinin tamamına yönelik değil, AKP’ye oy veren ve yüzde 38-45 arası garanti oy kitlesi üzerine yapmaya başladı. Muhalefeti çıldırtacak adımlar atarak, söylemler kullanarak, tepkileri yükseltti. Tüm şimşekleri bilinçli olarak üstüne çekti. “Saldırılan, yok edilmek istenen, tek başına kalsa da, yiğitçe direnen adam” imajını AKP seçmeninin gözünde yarattı. İşte bu imaj, Türkiye gibi ülkelerde, duygusallığın üst düzeyde olduğu toplumda, sadece kemikleştirilmiş AKP tabanında değil, bu kez muhalefete oy vermeyi düşünmeye başlamış seçmenlerin gözünde de etkili olmaya başladı. Dikkat edin, alçak sesle yapılan sohbetlerde, “Valla bu defa oy vermeyecektim, ama adama çok saldırıyorlar. Dik duruyor. Ne yapacağımı şaşırdım” şeklinde konuşmalar duyuluyor.

Ancak Erdoğan, “Saldırılan, yok edilmek istenen, tek başına kalsa da, yiğitçe direnen adam” imajının yetmeyebileceğini dikkate almıştı. Mevcut şartlarda “Milli Kahramanlık” sağlayacak bir konu olmadığını bildiği, Suriye’ye saldırma, PKK’ya büyük operasyon ya da başka bir seçenek bulunmadığını anladığı için kimsenin aklına gelmeyecek bir yola girdi. AKP’nin yüzde 38-45 garanti oy kitlesinin gözünde kahraman olacağı, “Helal olsun, yine dünyaya kafa tuttu” dedirteceği bir iş yaptı. Twitter’ı önce yasaklayacağını söyledi, birkaç saat sonra da dediğini yaptı.

Yasak duyulur duyulmaz, ABD, AB kıyameti kopardı. Yabancı medya çok sert haberler yayınladı. Dünyadan gelen tepkiler daha da sertleşecek. Erdoğan’ın istediği tam da bu. Çünkü Türkiye’deki muhalefeti karşısına alması, okların üstüne yönelmesi belli bir yere kadar etkili olacaktı. Ama “Dünyanın saldırdığı Erdoğan”, “İçerideki muhalefet ve kurumların Dünya ile bir olup saldırdığı Erdoğan” imajı, onu kahraman yapacaktı.

Erdoğan, garanti ettiğini, kemikleştirdiğini düşündüğü seçmen kitlesinin kendi deyimi ile “Twitter Miwiter”ı takmadığını biliyor. Sosyal medyanın, ahlak dışı şeyler yaydığına, montaj kasetlere, ses kayıtlarına aracılık ettiğine, zararlı olduğuna zaten bu kitleyi uzunca bir süredir inandırmıştı. Meydanlarda, kalabalıklara bu yönde sorular sorup, onları yönlendiriyordu.

Twitter yasağını, sabahın erken saatlerinden buyana AKP tabanındaki sıradan insanlarla yoğun bir telefon trafiği yaşayarak konuşuyorum. Yasak falan umurlarında değil. “Başbakan yaptıysa doğru yapmıştır” düşüncesi hâkim.

Erdoğan, Twitter’ı yasaklatırken, teknolojiye hâkim kesimlerin, çeşitli yollardan Twitter’a girip milyonlarca tweet atacağını biliyordu. Ama bu yasakla, tıpkı ses kayıtları konusunda olduğu gibi üstüne gelinmesini istiyor. Böylesi bir yasak karşısında kim susar, oturur, tepkisiz kalır ki? Yapılacak ilk şey, çeşitli yollardan bunu protesto etmektir. Ama Erdoğan, dünya ve Türkiye kamuoyunun demokratik tepkilerini bile nasıl kullanırım hesabı ile hareket ediyor. Bu durum da, “Demokrasiyi, inilecek istasyona gelene kadar binilecek tramvay” olarak gören zihniyeti anlatan güzel bir örnektir.

Günün büyük bir bölümünü sosyal medya ile haşır neşir geçiren, ellerinden düşürmedikleri cep telefonlarında, Twitter dünyasında, sanal alemde dolaşan, eğitimli, teknolojiye hakim insanlar ise “Adam kafayı yemiş. Vallahi sonunu hazırlıyor. Bunu yaptığı iyi oldu. Ayy durup dururken bunu niye yaptı ki?” türünden değerlendirmelerde bulunuyor. Her zaman söylüyorum, Erdoğan’ın hedef kitlesinin içinde bizim gibi insanlar yok. Toplumdaki kutuplaşmayı hızlandırırken, kimleri yanına, kimleri de karşısına alacağını biliyor.

Gürbüz Evren // Siyaset Bilimci

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #142 : Mart 23, 2014, 07:58:39 »
1930, 1945 Yeni Alemania'sına bakıyorum da, ilginç. Oysa ne gelişmeler olmuş, ne söylemler sergilenmiş, ne kitleler etkilenmişti!. ;)
 Ortalık uzun süredir tuzak dolu, ama tuzak kuranların en hayırlısı, buradaki gibi bilinçli halk için başka yolları açıyor, yoksa kim derdi ki...! ;)

Hersey bir yana, gerçekten fikri, vicdanı hür, aklını işleten insanların olduğunu görmek güzel, gurur verici.
Ne mutlu bize, ne mutlu böyle cumhura.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 16 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #143 : Mart 23, 2014, 11:27:29 »
Öncelikle; http://www.istanbul.adalet.gov.tr/duyuru/BasinDuyurusu21042014.jpg

Tekin Bey, size tane tane anlatırdım, neden Twitter ve benzerlerinin Türk hukuk sisteminde yerleri olmadığını ama sayfalarca yazı yazmam gerekir. Özetle; Twitter, Facebook, Google gibi internet siteleri fiziksel olarak ABD topraklarındadır, sahipleri ABD vatandaşlarıdır, tabi oldukları hukuk sistemi de ABD hukukudur. ABD hukukunda küfür, hakaret vs. yer almaz. Spesifik olarak bu olayı ilgilendiren kanunu da çok merak ediyorsanız, buyrun 5651 sayılı kanun; http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5651.html Ayrıca siz burada provokatif söylemlerde bulunurken iyi, ben sizin tezinize anti-tez sununca kötü, öyle mi ? Az öncede dedim, yine diyorum, bu hukuk sadece bize değil, size de lazım. ( Siz-biz ayrımından da nefret ederim ama belli kutupları temsilen yazıyorum, kişisel algılamayın. ) Milyar Euro'ları eritenlerin, 700 Bin Euro'luk saat takanların zihniyetini savunurken cebinizdeki parayı saymayı tavsiye ediyorum size.
Beni kimin ne taktığı ilgilendirmiyor twitter ı kimin kapattığıda ilgilendirmiyor ben kapanmasını doğru buluyorum siyasi kişilerin davranışlarını değil baştan beri ısrarla belirtiyorum.Ayrıca neye kötü dedim anlamadım?
O zaman şöyle diyebilirmiyiz;ABD den gelen bir vatandaş bizim ülkemizde istediği suça yardım ve yataklık edebilir ama biz onu yargılayamayız karışamayız öylemi? Meraktan soruyorum. Peki bizim vatandaşlarımız veya başka bir müslüman insan aynı muameleyi orda görüyorlarmı? Yoksa en küçük bi hareketlerinde terörist damgasımı yiyorlar??Benimkiler sadece merak soruyorum??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #144 : Mart 23, 2014, 11:27:44 »
Ya bırakın şuna bey mey demeyin, zorla insanı çizgisinden çıkartır böyleleri, ........

THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #145 : Mart 23, 2014, 11:28:53 »
Twitteri kapatma sebebi simdi diyorsun ki atilan tweetlere mahkeme kararlarina karsi alinmayan aksiyonlar yani. Adamda oyle buyuk bir ego varki yapacagim dedigini yapma.
Daha dune kadar olimpiyatlarin en buyuk destekcisiydi ama simdi stad yok diyor.
Sanki stadlari babasinin parasiyla yapti.  Ya senle oturr sabaha kadar laf yatistiririm ama kabul etmezsin bazi seyleri isinize gelmez yol yapti nasil olsa lafa degil icraata bakarsiniz
Hala adam diyorsunuz parti diyorsunuz benmi anlatamıyorum siz mi anlamıyorsunuz çözemedim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #146 : Mart 23, 2014, 11:32:07 »
Hala adam diyorsunuz parti diyorsunuz benmi anlatamıyorum siz mi anlamıyorsunuz çözemedim...

Tekin hocam, KAFİRUN suresini biliyorsunuz dimi? Lütfen.... Teşekkürler :tamam:

Not: Konuyla alakası yok, kimse surenin içeriğindeki kelimelere takılmasın üstüne almasın, suredeki yaklaşım için ben bu sureden bahsettim.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
Ynt: Twitter kapandı, \'hayır\'lı olsun
« Yanıtla #147 : Mart 23, 2014, 11:34:01 »

Mesaj Birleştirildi: Mart 23, 2014, 11:40:55

Not: Konuyla alakası yok, kimse surenin içeriğindeki kelimelere takılmasın üstüne almasın, suredeki yaklaşım için ben bu sureden bahsettim.
Evet biliyorum,herkesin örnek almasını diliyorum.Allahtan başka ilah yoktur.Kuran-ı kerim okumanız beni çok sevindirdi tebrik ederim.
Ne diyor sonunda 'Sizin dininiz size benim dinim bana'

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Hilux
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 184000
  • Model Yılı: '13
  • 32 kere teşekkür etti
  • 59 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #148 : Mart 23, 2014, 11:59:33 »
Seni sansürleyerek sansürün ne demek olduğunu basamak basamak öğreteceğim dostum, bende buradaki yetki sahibiyim senin yazdıkların hoşuma gitmiyor diyelim senin söylediğin gibi kişi kişi sansür gerekiyormuş hesaplar kapatılmalıymış ya bende tam olarak onu yapacağım,

Sonuçta senin yazdıkların da bizce doğru değil nasıl ki savunduğun görüşe göre yasaklanması gereken içeriklere müdahale edilmediği için resmen siber terörizm oluymormuş o yüzden külliyen kapatılması normalmiş biz sana bunu öğretmek için forumu kapatmıyoruz sadece senin söylediğin gibi yanlış içerikleri siliyoruz ya da değiştiriyoruz. Sonuçta doğru ya da yanlış göreceli bir kavramdır.

Alttaki ileti sana ait,

Geç bile kalındı.Amacından saptıranlara,suistimal edenlere çemkirmek hesap sormak lazım.Rayından çıkan tren gibiydi artık ,modern siber terörizmdi resmen.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #149 : Mart 23, 2014, 12:00:34 »

Bu konuda geçmiş sayfalarda gerek benim gerek diğer yöneticilerin mesajlarını görmüşsündür. Forumlar bir bakıma toplumun aynasıdır. Fakat çok az forum vardır ki burası kadar demokratik olsun.
Saygı filan diyoruz demesine de hadi bakalım sıkıyorsa malum forum ve gazeteler ile televizyonlarda burada yazdıklarınızın yada söylediklerinizin %5 söyleyin yada söyleyebilin.

Sizin ne kadar haklarınız var ise sizden olmayanların da o oradan hakkı vardır.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 2900
  • 7 kere teşekkür etti
« Yanıtla #150 : Mart 23, 2014, 12:02:37 »
 :alkis:
Öncelikle; http://www.istanbul.adalet.gov.tr/duyuru/BasinDuyurusu21042014.jpg

Tekin Bey, size tane tane anlatırdım, neden Twitter ve benzerlerinin Türk hukuk sisteminde yerleri olmadığını ama sayfalarca yazı yazmam gerekir. Özetle; Twitter, Facebook, Google gibi internet siteleri fiziksel olarak ABD topraklarındadır, sahipleri ABD vatandaşlarıdır, tabi oldukları hukuk sistemi de ABD hukukudur. ABD hukukunda küfür, hakaret vs. yer almaz. Spesifik olarak bu olayı ilgilendiren kanunu da çok merak ediyorsanız, buyrun 5651 sayılı kanun; http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5651.html Ayrıca siz burada provokatif söylemlerde bulunurken iyi, ben sizin tezinize anti-tez sununca kötü, öyle mi ? Az öncede dedim, yine diyorum, bu hukuk sadece bize değil, size de lazım. ( Siz-biz ayrımından da nefret ederim ama belli kutupları temsilen yazıyorum, kişisel algılamayın. ) Milyar Euro'ları eritenlerin, 700 Bin Euro'luk saat takanların zihniyetini savunurken cebinizdeki parayı saymayı tavsiye ediyorum size.
2000 toyo 1.3 efi 86 h.p BRC sıralı sistem satıldı

2013 seat ıbıza style yeni aracım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 1 kere teşekkür etti
« Yanıtla #151 : Mart 23, 2014, 12:04:35 »
Sansür

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #152 : Mart 23, 2014, 12:11:48 »
Hatta ötesine geçtin son yazdığın iletide hakaret ve müstehcen içerik olduğu için artık moderasyondasın sonuçta yetki kimdeyse beğenmediği içeriğe müdahale edebilmeli değil mi? Ki zaten hakaretle belirtilen çerçevenin ötesine geçtin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #153 : Mart 23, 2014, 12:17:43 »
Faşizm ile demokrasi arasındaki fark:
Demokrasi faşizmi ortadan kaldırmak ve tamamen yok etmek için kurulur. Faşizm ise demokrasiyi yok etmek için demokratik söylem ve enstrümanlar kullanır.

"Bir ülkede şerefliler de en az şerefsizler kadar cesur olmalıdır" ya da "bir ülkede şerefliler de en az şerefsizler kadar cesur olmadıkça o ülke düzelmez".
Büyük komutan İsmet İnönü

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #154 : Mart 23, 2014, 12:58:05 »
Bugün twitter için kullanılan google DNS'lerini de kilitlemişler. :(
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • 351 kere teşekkür etti
« Yanıtla #155 : Mart 23, 2014, 13:02:03 »
Şu anda cumhurbaşkanı twitter kapatılması hatalı karar diyor....Sadece sayfalar kapatılabilir diyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • 32 kere teşekkür etti
« Yanıtla #156 : Mart 23, 2014, 13:04:02 »
Hepimizi zorla hacker yapacaklar sonunda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #157 : Mart 23, 2014, 13:43:37 »
Bu ne yaaa, reklam gibi oldu açıyorum kapıyorum açıyorum kapıyorum. twitter geri geldi :)

Mesaj Birleştirildi: Mart 23, 2014, 14:01:15
Bu konuda geçmiş sayfalarda gerek benim gerek diğer yöneticilerin mesajlarını görmüşsündür. Forumlar bir bakıma toplumun aynasıdır. Fakat çok az forum vardır ki burası kadar demokratik olsun.
Saygı filan diyoruz demesine de hadi bakalım sıkıyorsa malum forum ve gazeteler ile televizyonlarda burada yazdıklarınızın yada söylediklerinizin %5 söyleyin yada söyleyebilin.

Sizin ne kadar haklarınız var ise sizden olmayanların da o oradan hakkı vardır.

Sn.Yıldız,

Bu forumun demokratik olması değil Forumdaki üyelerin Seviyeli olamasıdır burayı sizin dediğiniz gibi yapan.  :tamam: ANARŞİ -kanun hukuk  tanımazlığın olduğu yerde demokrasinin sınırları aşıldığında biter orada. Kişilerin demokratik haklarının sınırı ancak çevresi kadardır. Benim çevreme müdahale edemez. Kınadığım şey de budur.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 102201
  • 154 kere teşekkür etti
  • 317 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #158 : Mart 23, 2014, 17:23:42 »
Bu forum  demokratik degildir. teknik olarak degildir yanlis anlasilmasin.
Bu sitenin bir sahibi var ve yoneticilerini kendisi seciyor uyeleri degil.  istedigi uyeyi kabul edip etmemek site sahibi ve yetki verdigi yoneticilere aittir.
yaris fun multidriveS 2013  beyaz lpg-brc + cruise control + speed limiter + android multimedya + geri görüş + ....

Güya kibar olabilmek icin Giresun u Kiresun yapanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #159 : Mart 23, 2014, 18:45:22 »

Başbakan Erdoğan dün (20 Mart 2014) Bursa’da, “Twitter mıvitır dinlemem, kapatırız” demişti. Dediğini de yaptı. Seçimlere sayılı günler kala, dünyanın tepkisini alacağını bile bile bunu niye yaptı ki?

Genel kanı, “Yeni ses kayıtları ve görüntüler çıkacak. Bunlar en çok Twitter üzerinden yayınlanıyor. Özellikle 25 Mart’ta yayınlanacak video Erdoğan’ı bitirecek. Bunu önlemek isteyen Erdoğan ise Twitter’ı kapattı” şeklinde. Ben hiç bu fikirde değilim ve geçin bunları derim.

1995’ten beri konuşmalarını, açıklamalarını, siyasi kariyerini izlediğim Erdoğan’ın atacağı adımları kolaylıkla kestirebildiğim için bu yazıyı Bursa mitinginde, Twitter’i yasaklayacağını söylediği andan itibaren yazmaya başlamıştım.

Bütün riskleri alarak bu adımı atan Erdoğan’ın hesabı başka. Öncelikle gündemi değiştirmek istedi ve böylesi önemli bir konuya el atarak, bunu başardı. Hem de öyle böyle değil. Seçimlere 9 gün var ve bu yasağa Facebook ve Youtube yasaklarının da eklenmesi ihtimalini konuşturup, birkaç gün boyunca gündemi bununla işgal edip, kamuoyunun dikkatini enerjisini başka yerlerde tutacak.

İkincisi ve en önemlisi ise ABD ve AB’nin çok sert tepki göstereceğini bilen Erdoğan’ın hedefinde AKP’ye oy veren kitle var. Merak edenler, asıl bundan sonrasını iyi okusun ve adım gibi eminim ki, birçok kişi, “Aynen ben de böyle düşünmüştüm, siz yazmışsınız” diyecektir.

Yolsuzluk operasyonu ve birbiri peşi sıra çıkan ses kayıtlarının ardından bir sendeleme dönemi geçiren Erdoğan’ın imdadına, mitingler yetişti. Meydanların dolup dolmayacağını merak eden Erdoğan, halkın tepkisini, ama her şeyden önce AKP seçmeninin tavrını buralarda görecek, ona göre davranacaktı.

AKP’nin bugüne kadar birçok ilde düzenlediği miting alanlarındaki görüntüler, Erdoğan’a beklediğinden de fazlasını verdi. Kimi illerde, daha önceki seçimlerde olmayan kalabalıklar meydanları doldurunca, Erdoğan’ın cesareti arttı. Gaziantep, Kahramanmaraş, Bursa, Sivas, Şanlıurfa, Sakarya, Elazığ, Eskişehir, Adıyaman, Balıkesir, Malatya başta olmak üzere bugüne kadar miting yapılan illerdeki meydanları bilirim. Buralarda, daha önceki seçimlerde mitinglerin düzenlenmesine katkıda bulundum ve başta AKP olmak üzere partilerin mitinglerini izledim. O mitinglerle karşılaştırdığımda, bu kez Erdoğan’ı bile şaşırtan kalabalıkların toplandığını hatta meydanlardan taştığını gördüm. İşte bu büyük ilgi ve kalabalıklar Erdoğan’ın özgüvenini her geçen gün artırdı. Yine işte bu nedenledir ki, Erdoğan kalabalıkları gördükçe, “Allah razı olsun sizden kardeşlerim. Bu kardeşinizi yalnız bırakmadınız” diye meydandakilere birçok kez seslendi. Bu mitingleri izleyenler, aktardığım sözleri hemen anımsayacaktır.

Miting alanlarında, beklemediği kalabalıkları gördükten sonra Erdoğan, hesaplarını seçmen kitlesinin tamamına yönelik değil, AKP’ye oy veren ve yüzde 38-45 arası garanti oy kitlesi üzerine yapmaya başladı. Muhalefeti çıldırtacak adımlar atarak, söylemler kullanarak, tepkileri yükseltti. Tüm şimşekleri bilinçli olarak üstüne çekti. “Saldırılan, yok edilmek istenen, tek başına kalsa da, yiğitçe direnen adam” imajını AKP seçmeninin gözünde yarattı. İşte bu imaj, Türkiye gibi ülkelerde, duygusallığın üst düzeyde olduğu toplumda, sadece kemikleştirilmiş AKP tabanında değil, bu kez muhalefete oy vermeyi düşünmeye başlamış seçmenlerin gözünde de etkili olmaya başladı. Dikkat edin, alçak sesle yapılan sohbetlerde, “Valla bu defa oy vermeyecektim, ama adama çok saldırıyorlar. Dik duruyor. Ne yapacağımı şaşırdım” şeklinde konuşmalar duyuluyor.

Ancak Erdoğan, “Saldırılan, yok edilmek istenen, tek başına kalsa da, yiğitçe direnen adam” imajının yetmeyebileceğini dikkate almıştı. Mevcut şartlarda “Milli Kahramanlık” sağlayacak bir konu olmadığını bildiği, Suriye’ye saldırma, PKK’ya büyük operasyon ya da başka bir seçenek bulunmadığını anladığı için kimsenin aklına gelmeyecek bir yola girdi. AKP’nin yüzde 38-45 garanti oy kitlesinin gözünde kahraman olacağı, “Helal olsun, yine dünyaya kafa tuttu” dedirteceği bir iş yaptı. Twitter’ı önce yasaklayacağını söyledi, birkaç saat sonra da dediğini yaptı.

Yasak duyulur duyulmaz, ABD, AB kıyameti kopardı. Yabancı medya çok sert haberler yayınladı. Dünyadan gelen tepkiler daha da sertleşecek. Erdoğan’ın istediği tam da bu. Çünkü Türkiye’deki muhalefeti karşısına alması, okların üstüne yönelmesi belli bir yere kadar etkili olacaktı. Ama “Dünyanın saldırdığı Erdoğan”, “İçerideki muhalefet ve kurumların Dünya ile bir olup saldırdığı Erdoğan” imajı, onu kahraman yapacaktı.

Erdoğan, garanti ettiğini, kemikleştirdiğini düşündüğü seçmen kitlesinin kendi deyimi ile “Twitter Miwiter”ı takmadığını biliyor. Sosyal medyanın, ahlak dışı şeyler yaydığına, montaj kasetlere, ses kayıtlarına aracılık ettiğine, zararlı olduğuna zaten bu kitleyi uzunca bir süredir inandırmıştı. Meydanlarda, kalabalıklara bu yönde sorular sorup, onları yönlendiriyordu.

Twitter yasağını, sabahın erken saatlerinden buyana AKP tabanındaki sıradan insanlarla yoğun bir telefon trafiği yaşayarak konuşuyorum. Yasak falan umurlarında değil. “Başbakan yaptıysa doğru yapmıştır” düşüncesi hâkim.

Erdoğan, Twitter’ı yasaklatırken, teknolojiye hâkim kesimlerin, çeşitli yollardan Twitter’a girip milyonlarca tweet atacağını biliyordu. Ama bu yasakla, tıpkı ses kayıtları konusunda olduğu gibi üstüne gelinmesini istiyor. Böylesi bir yasak karşısında kim susar, oturur, tepkisiz kalır ki? Yapılacak ilk şey, çeşitli yollardan bunu protesto etmektir. Ama Erdoğan, dünya ve Türkiye kamuoyunun demokratik tepkilerini bile nasıl kullanırım hesabı ile hareket ediyor. Bu durum da, “Demokrasiyi, inilecek istasyona gelene kadar binilecek tramvay” olarak gören zihniyeti anlatan güzel bir örnektir.

Günün büyük bir bölümünü sosyal medya ile haşır neşir geçiren, ellerinden düşürmedikleri cep telefonlarında, Twitter dünyasında, sanal alemde dolaşan, eğitimli, teknolojiye hakim insanlar ise “Adam kafayı yemiş. Vallahi sonunu hazırlıyor. Bunu yaptığı iyi oldu. Ayy durup dururken bunu niye yaptı ki?” türünden değerlendirmelerde bulunuyor. Her zaman söylüyorum, Erdoğan’ın hedef kitlesinin içinde bizim gibi insanlar yok. Toplumdaki kutuplaşmayı hızlandırırken, kimleri yanına, kimleri de karşısına alacağını biliyor.

Gürbüz Evren // Siyaset Bilimci

Bence güzel tanımlanmış.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"