0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eyvallah kardeş. Sağol ilgilendiğin için...
Bir üst kasadan.
Mehmetciğim çok güzel bir çalışma yapmışsın tebrik ediyorum.fakat birde içine bor katılmış yağın molekül yapısını gösteren grafik eksik.çünkü ben bor katılmasına karşıyım,yoksa sentetik yağın üstünlüğü ile ilgili takıntım yok.ful sentetik yağın esas özelliği yüksek hararete dayanmasıdır bu tartışılmaz bir özelliktir hararette yatak sarmasını ve sekmanların bozulmasını büyük ölçüde engeller.yegane eksikliği ilk viskozitesinin düşük olması ve bu yüzden çok kilometre yapmış motorlarda eksiltmeye ve yatak vuruntusuna sebep olabilmesidir.eğer 10w40 sentetik üretirlerse bende conta ve keçelerde bozulma riskini göze alarak o yağı kullanırım.
Ahmet bey kardeşim arabanın yağ eksiltmesi üç sebebten olur ve bu hangi motor ve teknoloji olursa olsun benim bilgime göre değişmez tabiki bilgim dışında sebebler varsa diyecek birşey yok.1-sekmanların ve silindirlerin aşınması2-sibop gayt lastiklerinin aşınması 3-çok yüksek devirde motorun kullanılması.en az 15-20 kere motor rektifiye ettirdiğimden, biraz, bazılarınca ukalalık olarak algınabilecek görüşlerim oluyor.benim maksadım bugünkü sağlam araba üreten teknoloji yüzünden otomobil bilgisi az olan gençlere tecrübe enjekte etmek.çünkü bir araba alınıyor bakımdan bakıma servise gidiliyor,fakat oradada arabanın yanında durulamıyor,tamirciyle konuşma imkanı olmuyor,arabalar sağlam olduğundan arıza yapmıyor hatta lastik bile patlamıyor.benim kız RAV 4 aldı 4 senede değil arıza lastik dahi patlamadı.sürücü artık bizim zamanımızdaki gibi tecrübe kazanamıyor.
Eren 5w40 koy araban yeni olduğundan eksiltmez ama devamlı kullanacaksın.bir yarısentetik,bir ful sentetik kullanılmaz.bp,castrol veya mobil kullan.
Arakadaşlar 95 xei aracım var. 10w 40 yağ kullanırdım. En son gittiğimde bilgisayardan baktılar, 95 corolla fabrika çıkışından 20w-50 (5000km) koyuluyormuş. Ustayla konuştum, aracında lpg yoksa 10w 40 da olur ama çok sıcak havalarda yeterli olmayabilir, problem olmaz dedi, istersen 10- 40 koyalım dedi. Bize gelen ae101 lere biz hep 20w 50 koyuyoruz dedi. 20w 50 olsun dedik. 10w 40 a göre motor sesi azaldı, km mi doldurdum yakın zamanda yağ değişimine gidicem, yine 20w 50 mi koysam? Yazın hava sıcaklığından dolayı rahattı, kışın motor ısınması yağ koyu olduğundan biraz daha geç olucak gibi bi düşüncem var, sizinde fikirlerinizi almak istedim. Aracın kitapçığından baktığıma göre 20w- 50 görünüyor. Belkide ozamanlar 10bin km lik yağlar yoktu!