Gönderen Konu: 120 km/s 3500 devir normalmi ?  (Okunma sayısı 31906 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
120 km/s 3500 devir normalmi ?
« : Eylül 21, 2008, 15:06:38 »
herkese selamlar.tafama takılan bir şeyi sizinle paylaşmak istedim.arabam 1.4 benzinli 2006 corolla.  5.viteste saatte 120 ile giderken devrimin 3500-3600 arası olması normal mi.ya da benim araçta bir sorun var mıdır.bu oran 1.6 larda motor daha az zorlandığından daha mı düşüktür.devir konusunda beni aydınlatacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.yüksek devirde sürekli arabayı kullanmak araca çok zarar verir mi( yakıt haricinde)

Toyota Club Türkiye

120 km/s 3500 devir normalmi ?
« : Eylül 21, 2008, 15:06:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 106000
  • Model Yılı: '15
Ynt: 120 km/s 3500 devir normalmi ?
« Yanıtla #1 : Eylül 21, 2008, 16:21:51 »
96 xei aracımla 120 ile giderken devir 3500 civarında seyrediyor bence normal

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 21, 2008, 19:15:05 »
devirin motorla alakası yoktur, şanzıman dişli oranları ile alakalıdır
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 21, 2008, 19:24:05 »
ufak hacimli motorların özelikle uzun yolda tercih edilmemesinin sebebi budur aslında.daha fazla devir çeviriyorlar.debriyaj balatanızda sorun olduğundada araç devirlenmesine rağmen aynı hızlarda seyir eder.ancak üst devirlerde bu kendini bariz gösterir.bence aracınızda problem yok  1.4 olmasından kaynaklanıyordur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 10, 2008, 01:36:16 »
5. viteste 3500 d/d ' da 1.4 ve 1.6 lar için 120 km/h normaldir. 90 km/h hızda araç yaklaşık 2800 devire ulaşır, 3000 devirden sonra çoğu araba fazla yakıt sarfiyatı yapar hatta eski modeller için çift karbüratör açar derler. Bu yüzden avrupa da expres yollarda max. hız 90 km/h olduğundan bütün araç üreticileri 5. vites oranını azami 90 km/h lik hız için 2700-2800 devre göre ayarlamıştır. Bir nevi amaç, hem sürücüye fazla yakıt harcamamasına, hem de hız yapmamasına teşviktir aslında. Zaten motor bu devirlerden sonra gürültülü çalışmaya başlar. Şahsen benim araç 1.6 ve aynen 5. viteste 120 km/h te 3500 d/d seyrediyor :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ekim 10, 2008, 08:08:26 »
  Alper'in de söylediği gibi hız/devir oranı motor gücüne ve hacmine değil şanzıman oranlarına bağlıdır. Şanzıman oranları aracın kullanım özelliklerine, motor güç ve tork değerlerine ve aracın ağırlığına göre farklı hesaplanır ve uygulanır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • みにかー
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 10, 2008, 10:32:11 »
hız ve devir muhakkak şanzıman oranlarıyla ilgili.bundan dolayı ufak hacimli motorları canlandırabilmek adına daha kısa oranlı şanzıman kullanıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ekim 10, 2008, 20:15:04 »
çok teşekkürler arkadaşlar ilgi ve alakaya...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ekim 11, 2008, 01:13:36 »
merhaba arkadaşlar. 120 km de 3500 devir problem mi sorusuna ne açıdan problem mi diye sorasım geliyor. motora zararı yok, dolayısıyla problem yok. ama cüzdana zararı çok. şahsen benim aracımda en çok rahatsızlık duyduğum konu bu devir konusu. 5. viteste 90 km hıza geldinizmi devir göstergesi 3000 devre dayanıyor, birazcık daha hız yapayım deseniz yandınız devir oluyor 3000-4000 arası birşey. Hız da öyle çok birşey değil hani. 100-110 km falan.ve aracın motoru öyle bir bağırıyor ki motora zarar verecek hissine kapılmamak elde değil. ben hep ah şimdi altıncı vites olacaktı ki atacaktım altıya motorda rahatlayacaktı bende hissine kapılıyorum. bence toyota corollanın (benzinliler için tabii ki) en kötü yanı bu. motoru çok gürültülü çalışıyor. akaryakıt fiyatları malumunuz. az yaksın diye 70, 80 lemi gidicez yahu. ne kadar kötü. ben ciddi ciddi rahatsız oluyorum 90,100 km lerde yüksek devirde çalışmasından ve tabii ki çok gürültülü çalışmasından. Hafta içi arkadaşın citroen C3 ü ile antalyaya gittim (araç dizel) dördüncü viteste 90 km hıza geldiğimde motor devri 2500-3000 devir arasında oluyor, 150 km hızlarda 5. viteste 3000 deviri ancak gördüm. özendim valla ben kendi arabamla giderken o hızlarda 4000 devirlerde barım barım bağıran bir motorla yolculuk ediyorum. Rezalet bir şey bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Ekim 11, 2008, 11:21:05 »
  :) Murat bey yanlız şunu gözden kaçırmayın. Karşılaştırdıklarınızdan biri benzinli, diğeri disel motora sahip araç Sonuç olarak bunların sanzıman dişli oranalrı ibrbirinden tamamen farklıdır. Siz hiç 4000-4250d/d. gibi devirlerin üstünde maksimum gücünü verebilen bir disel motor gördünüz mü? Yani böyle bir motor için 2500-3000d/d. da ekonomik diye tabir edebileceğimiz bir hıza ulaşması (uzun yol sürüşleri için) gayet normal ki zaten bunuhn üstü hızlarda ulaşacağı motor devirleri o araç için nefesinin bittiği yüksek devirler anlamına gelir. Oysa benzinli bir motora sahip araç o devirlerde performansını göstermeye başlar (atmosferik)

Not: Trafik kurallarına ve dolayısı ile hız sınırlarına uyalım, yanlışı özendirmeyelim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ekim 11, 2008, 14:59:02 »
Evet, Hakan Bey'in dediği doğru, zaten dizel motorlar yüksek devir yapamaz, bunun nedeni aslında yanma odasındaki yüksek basınçtan ileri geliyor. Benzinli motora göre çalışma prensibi hepten farklı, ilkbaşta ateşleme bujisi yok, yakıt silindir odasına havanın alınmasından sonra enjektörle silindir bloğuna püskürtülüyor ve yüksek bir basınçla yanma kendi kendine meydana geldiği için benzinli motordan daha gürültülü çalışıyor. Dikkat etmişsinizdir, dizellerde 5000, benzinlilerde 6000 devirden sonra göstergede kırmızı hat şeklinde uyarı vardır.Dizeller, düşük devirlerde benzinliye nazaran daha fazla hız yapabiliyor ama devri düşük olduğu için tabi azami hızı benzinliden de daha az. Ayrıca hızlanmaları da benzinlilere nazaran daha düşük..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ekim 11, 2008, 16:07:43 »
amacım benzinli motor ile dizel motoru karşılaştırmak değil di tabii ki. benim benzinli aracım neden dizel gibi gitmiyor demek saçma olur. elma ile armutu karşılaştırmak gibi. ben sadece dizel motordaki o rahatlığa imrendiğimi belirtmek istedim. bunun yanında corolla için sessiz çalışan bir motor diyebilir misiniz merak ediyorum. 90 km hızda 3000 devirin üstünde barım barım bağıran bir motordan bahsediyorum. ben motorun gücü zayıf çekmiyor gitmiyor demedim ki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ekim 11, 2008, 16:28:16 »
Benim bildiğim çoğu markanın motoru 3000 den sonra gürültülü çalışır, zaten bu devirden sonra araç daha çok yakıt harcar, yani bu devrin üstüne pek çıkılmaz, mesela ben de R9 Spring vardı, takometresinde 1500-3000 arası yeşil, 3000-5800 arası beyaz, 5800-7000 arası da kırmızı ile gösteriliyordu. Açıkçası yeşiller "ekonomik" devir, beyazlar "ekonomik değil ama tehlike doğurmaz, fazla yakar", kırmızı " tehlikeli devir" olarak ikaz edilmiş. Motorun bağırması gayet normal, başta giden yakıt miktarı fazla. Belki de aracın ön yalıtımı yeterli derecede yapılmamış da olabilir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ekim 11, 2008, 17:29:04 »
vallaha ben volkswagen polo kullandım kaldı ki o daha düşük bir modeldi. bukadar gürültü yapmıyordu. belkide dediğiniz gibi sorun motorun gürültüsünden daha çok o gürültüyü duymak ile alakalı, bazıları o gürültüyü duymanızı gayette güzel engelliyor. ikinci olarak benim yazdıklarımda 140 150 km ile gitmeyi özendirecek bir ifade yok. 140,150 km hızla gitmenin özenilecek bir tarafıda yok. benim yaptığım 2-2,5 saatlik bir yolda sadece bir kaç dakikalık bir şey idi. bundan da özeniliyorsa o zaman o özenen arkadaşlar hakkında durup düşünmek gerekir bence. onlar sanki özenmeye yer arıyorlar gibi. herneyse yinede yanlış yaptığımdan dolayı herkesden özür diliyorum. ve tekrar ediyorum araç az yaksın diye şehirler arası yolda 70,80 km hızlamı gideceğiz o zaman . 90 km hızı buldunuz mu devir göstergesi 3000 devire dayanıyor . zaten hala anlayabilmiş değilim madem ki hız denen şey sakıncalı bir şey ( ki bende bu fikirdeyim sonra bazı arkadaşlar özendirme milleti demesin hemen) neden her arabanın hız göstergesinde en az 160 km hız yazıyor ve bu araçlar bu hızları yapabiliyor. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ekim 11, 2008, 17:33:01 »
madem ki konu açıldı merak ediyorum gerçekten, farklı araçları kullanan arkadaşlarımız var aramızda. kullandığınız araç hangi hızda 3000 devire geliyor yazarmısınız. 3000 devirden sonra benzinli motorun gürültülü çalışmasında hem fikiriz. ama 5. viteste 90 km hızda 3000 devire gelinmesi bana normal gelmiyor sadece. sanki araç 6. vitesi istiyor hissine kapılıyorum ben nedense.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ekim 11, 2008, 17:40:25 »
Tam net olarak 3000 de benim araç 95 km/h hızı seyrediyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ekim 11, 2008, 17:43:45 »
   Yani böyle bir motor için 2500-3000d/d. da ekonomik diye tabir edebileceğimiz bir hıza ulaşması (uzun yol sürüşleri için) gayet normal ki zaten bunun üstü hızlarda ulaşacağı motor devirleri o araç için nefesinin bittiği yüksek devirler anlamına gelir. Oysa benzinli bir motora sahip araç o devirlerde performansını göstermeye başlar (atmosferik)

Not: Trafik kurallarına ve dolayısı ile hız sınırlarına uyalım, yanlışı özendirmeyelim.

tamam işte benim de zoruma giden o zaten benzinli araçtan performans almaya başladığınız anda çok yakmaya başlıyor. yani bu şu demek ekonomik olarak benzinli araç kullanmak istiyorsanız performans almamayı göz önünde bulunduracaksınız. teknik bilgim sıfır düzeyde o yüzden cahilliğimi mazur görün. 2500 devirde bir benzinli motor 90 km hız yapamaz mı. bunu yapan bir benzinli motor yok mu peki.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Ekim 11, 2008, 19:45:04 »
 :) Murat bey her ne olursa olsun kurallar dışındaki uygulamalara, örneklendirmelere dikkati çekmek zorundayım. yoksa burada eminim bir çok arkadaşımız çeşitli şekillerde trafik kurallarını isteyerek ya da istemeyerek çiğnemiştir. Ama bu benim yorumum yinede farazilikten öteye gidemez. Yani kimseyi yargılam, eleştirmek gibi bir amacım yok ve olmasıda mümkün değil. Bilirsiniz ki (bunu tüm arkadaşlara hitaben söylüyorum) kurallar bir bütün demetidir. Yani nasıl ki otobanda ya da double tabir edilen yolda zorunlu haller dışında ters yönde araç kullanmak tehlikeli ve trafik kuralları gereğide yasaktır, keza kırmızı ışıkta geçmekte öyle. Aynı şey diğer tüm trafik kuralları için de aynı oranda geçerlidir. Bizim yaşadıklarımız farklı olabilir ancak kuralları işaret etmek umumi bir ortamda bence en önemli görev ve sorumluluklarımızdandır. Sonuçta Türkiye Karayollarının hiç bir mevkiinde 120Km/s.+%10'un üzerinde hıza izin verilmemektedir ve bu trafik kuralları gereğidir.
 Size hak veriyorum o hızların özenilecek bir tarafının olmadığı konusunda ama her kes bizim gibi düşünmeyebilir ve bunuda dikkate almalıyız.
 O devirlerde oluşan motor gürültüsü konusunda ise bence asıl sorun bu gürültünün araç içinden duyulma derecesidir ki bunda da yalıtım etkendir. Ayrıca kimi araçlar rüzgar gürlütüsünü de çok alabilir ve bu da motor gürültüsünün duyulma oranını azaltabilir ve böyle modellerde mevcuttur. Özellikle silindir başına çoklu supap sistamine sahip araçlarda belli ekonomik devirler mevcuttur. Fatih arkadaşımızın işaret ettiği yeşil, beyaz devir renkleri bunları işaret eder. Ancak ECU (beyin) belli devirden sonra yüksek devir egzantriğini devreye sokar (silindir sırası başına çoklu egzantriğe sahip motorlarda) ve bu da performanslı kullanım amaçlıdır. Ekonomik kullanım demek illaki 90Km/s. sabit hız dmek değir. Bu hız araçtan araca farklılık gösterebilir. Burada ekonomik kullanım için yapılması gereken yüksek devir egzantriğini devreye sokmadan sabit hızla gitmek ancak deviride çok düşürmemektir. Çok düşük devir çeviren motorunda tüketimi bilinenin aksine fazla olur. Yüksek devir egzantriğinin devreye girmeside motor gürültüsünde nispeten bir artışa sebep olabilir. Ayrıca motorun sağlığı ve bakım durumuda motor gürültüsünü etkileyen faktörlerdendir.
 Şanzıman oranları da ayarlanırken bir çok parametre düşünülmek zorundadır. Bunlar; son hız, esneklik, hızlanma gibi bağımlı değişkenlerken bu denklemin bağımsız değişkenleri motor güç ve torkudur. Ayrıca aracın aerodinamik yapısı, ağırlığı, lastik ebatları vb. de sonuçları etkilerler. Tüm bunların yanında aracın şanzımanının torka da dayanıklı olması lazımdır. Tabi şanzımanın yarattığı ekstra ağırlık handikapınıda unutmamak lazım bence.
 Araçların, Türkiye Cumhuriyeti Trafik Kuralları gereği asla çıkamayacakları hızlara (yasal olarak) uygun imal edilmesi meselesinde size katılıyorum. Ancak bu araçlar bildiğiniz gibi sadece Türkiye'de satılmak için üretilmiyorda. Bu işin bir tarafı. Diğer taraftan malesef hala trafikte yeterli bilgiye sahip olmayan bir çok sürücü var. Uygun olmayan araç var. Uygun olmayan yol durumu var. Ama bana kalırsa hız sınırları daha iyi denetlenip (yolların tehlikeli bölümleri için) uygun bölümlerde de daha yüksek hızlara kademeli olarak izin verilebilir. Bunun çeşitli uygulamaları dünyanın bazı ülkelerinde mevcuttur. Bu da gerçekten eğrisi, doğrusu ile tartışılabilecek bir konudur bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corona
  • Model Yılı: '94
  • 18 kere teşekkür etti
  • 21 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ekim 12, 2008, 00:05:21 »
97 model corollam da 300 devirde tam 100 yapıyor
cressida, camry, ae101 , RAV4 , E120, E140 , corona

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: '13
« Yanıtla #19 : Ekim 12, 2008, 01:21:39 »
Arkadaşlar benimde bi sorum olacak. bende 98 xei 1,6 var. eskiden 5. viteste 3500 devir de 120 yapıyodu ama şimdi 4000 4200 civarında yapıyo ve çok ses gelmeye başladı (motordan). Tüm bakımları tamam ama eskisi gibi değil sebebi ne olabilir.(bujiler-triger-baskı balata-yağ YENİ)
ayrıca 2. viteste 120 yapabiliyodum ama şimdi 90 da kesiyo. 96 000 km de.
(98 toyota  corolla 1.6 xei)  2013 Auris 1,4 D4d