0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bir malı ikame eden başka bir malın fiyatındaki değişmenin o mal talebini nasıl etkileyeceğiniz şekiller ve örnekler ile açıklayınızKonu başlığım bu. Yardımcı olabilecek var mı?
Arz talep esnekliği konularını araştır.Örnek çok var.Mesaj Birleştirildi: Aralık 15, 2013, 23:39:15http://www.acikders.org.tr/course/view.php?id=62 burada güzel anlatmışlar.
Bence yeterli.Ama senin fakültedeki hocan nasıldır?Onu bilmiyorum.
Talep eğrisi ve piyasa dengesi önemli. Dersi veremezsen sorumlusu ben değilim ama?
İktisat fakültesi mezunu devlet memuruyum.
Bu bilgiyle herhalde iktisatla ilgili bir mevkide çalışıyordur diye tahmin ettim onca sene sonra bunları hatırlamanız çok güzel
İlk yılımda vermemiştim aslında bu dersi ama sonradan ne kadar da kolay ve zevkliymiş dedim kendime.Belki ondandır.Hayat bir iktisat aslında.İktisatta ilk şey neydi.İktisat bir kıtlık bilimidir.Şaka bir yana güzel bir ders bence.
Kolay olanı mı açıklayayım, olması gerekeni mi Seçkin? Kolay olanı her yerde bulabilirsin zaten, kısaca; lüks bir yiyecek patatesi ikame edebilir, insanların geliri artarsa patates kullanımı azalır, daha lüks(lüks kavramı açılabilir) yiyeceklere yönelim olur. Keza, patatesin fiyatı artar ise yine daha lüks yiyeceklere(Türkiye için, belli sezonlarda balık gibi) kayma olur. Ancak burada esneklik katsayısını bulmak gerekir, yani patatesin fiyatındaki 1br. lik artış/azalış, balığın fiyatı sabit iken balık tüketimini ne kadar arttırıyor... İkame malın/hizmetin tüketim miktarına şöyle bir örnek verelim. Araç fiyatlarındaki artış, toplu taşımaya olan talebi ne kadar etkiler. Burada sadece araç satış fiyatları ele alınırsa, model doğru kurulmuş olmaz. AÇıklayıcı ddeğişkenleri belirlemek ve açıklanacak, bağımlı değişkeni büyük oranda açıklayabilecek(bu oranı istatistikçi seçer) değişkenler tespit edilip(yakıt fiyatları, yol, trafik durumu, otopark olanakları vs.) bunlar ölçülüp, bağımlı değişkenimizin üzerindeki etki miktarları belirlenmelidir. Tüm bunların sonucunda, ikame edilecek malın fiyatı sabit iken, ikame eden malın/malların fiyatındaki değişmelere hassasiyet(esneklik) hesaplanacak, hangi fiyat düzeylerinde, ikame edilecek malın, nasıl tepkiler verdği gözlemlenecek ve bu grafiğe(koordinat sistemi) yansıtılacaktır. Yukarıda, alel acele bahsettiğimden çok daha fazla hesaplama ve düşünmenin gerektiğini söyleyebilirim eğer bu iş hakkı ile yapılacaksa.
Abi çok açıklayıcı oldu bunu dahada geliştirip yazabilirim hoşuma gitti teşekkür ederim
bence youtube den aöf iktisat yaz gözlüklü bir amca çıkıyor onun derslerini takip et 20 video olmalı her video 20 şer dakikadan oluşuyor bir bak istersen yardımcı olacaktır diye düşünüyorum benim çok işime yaramıştı