0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
...Pimleri ne gibi sıkıntılar olursa değişmek lazım?
Diskin iç yüzeyinde tölerans değerleri yazar Ertan. Oradan, diskin güvenle kullanılabileceği minimum incelik değeri ile kumpas ölçümü sonucu elde edilen ölçüm değeri karşılaştırabilinir. Disk yüzeyinde balans yoksa, ölçü değerleri de uygunsa değiştirmeye gerek yok. Aksi durumda değişmeli ve değişimde balatalar da yenisi ile değiştirilmeli. Ayrıca yumuşak ve kaliteli balara tercih edilmeli.
Değiştirmemiz gerektiğine karar verdiren ilk gösterge, bozuk yolda önden gelen takırtı sesi frene dokandığımızda kesiliyorsa.
Bende bugün peugeot rcz'nin fren balatalarını değiştiricem frene basınca ses geliyor sinir oluyorum. acaba disk de değişecek mi ? yeni balata diskleri çizer diye duydum ama ne kadar doğru bilmiyorum :S
Disklerde incelme,yamulma yoksa balata değişince disk değişmez.Ancak disk değişince balatalar çok yeni değilse değişir eğer çok yeni isede düzgün bir şekilde torna ile yüzeyi sıfırlanır.
TRW balatalarım fakat o kısıma sürtüyor sanıyorum ve diskin yüzeyi çerçeden içeriye yaklaşık 3-4 mm kadar inmiş durumda.
Balata malzemesi yumuşak olduğundan tornaya gerek kalmaz, balata çok yeni ise yeni diske çok kısa sürede uyum sağlar.Örnek: Aynı diskin iki yanında bulunan balatalar aynı oranda ve aynı biçimde aşınmaz. Özellikle arka balatalar önlerden çok daha geç biter. Önler yaklaşık 2 defa değişirken arkalar 1 defa değişir. İşte, önlerin değiştiği ama arkaların değişmediği o ara bakımda, arka balataların kendi içinde ön-arka olarak yer değişikliği yapılarak, düzgün ve eşit aşınmaları sağlanmış olur. Aynı durum burada da oluşur, arkada hafif eğik aşınmış balata önde tekrar düzelir.Disk değişimlerini, balataların yarı ömrünü geçtiği dönemlere getirmek daha ekonomik olur.
Ertan balatalarımı bende dışarıdan TRW marka alıp takmıştım ama markası TRW olarak gözükse de frenleme kalitesinden farklılık gerçekten vardı. Sende de gözüktüğü gibi ses olayı ekstrası.Sürtme için de eğer dış çerçeve sürtüyor olsa çerçevede iz yapması gerekmez mi? bence ona da bir bakmalısın.
Yakında bir özel servis açarsın artık...
Kendime hususi olabilir İstersen sende yararlanabilirsin Sırada boğaz kelebeğini temizlemek var.Yarın balata spreyi ve uygun anahtarları alacağım inşallah... Yarım depo benzinle 240 km yol gittim
Teşekkürler... Valla helal olsun... Temizlemek şöyle dursun boğaz kelebeğinin nerede olduğunu bile bilmiyorum... <
benim 2008 corolla MM aracımı bugün ustama bıraktım.60 bin km de ve fren balataları ilk kez değişecek.önler bir süre daha kullanılacak durumdaymış.yetkili servise götürmedim,çünkü 450 tl istediler.TRW balataları takımı 130 tl ye aldım,verdim ustaya takılacak.Hangi marka olduğunu bilmiyorum ama orjinalleriyle de hiçbir sıkıntım olmadı.
Bu forumda yazdığım bir konuyu bulmakta çok zorlanıyorum Balataları değiştirdim.TRW taktırdım ve henüz ses falan yok,gayet problemsiz kullanıyorum.Üzerinden sökülen orjinal fren balataları ''toyota'' marka idi.
Toyota orjinal olarak zaten TRW' yi kullanıyor diye biliyorum.