Gönderen Konu: Toyota Protect Mi? Yoksa şeffaf Folyo kaplama mı? Lütfen önerilerde bulunun!  (Okunma sayısı 2661 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Merhabalar, Tanımayanlar için Taksici olduğumu ve aracımın 2013 verso olduğunu dile getirmek istiyorum zira aracın takside kullanılması önerilerde hususi araca göre değişiklik gösterebilir.

Maliyetinden ve tam ekipmandan dolayı Verso yu seçmek zorunda kaldım ama fabrika boyasından hiç memnun değilim. Yani Japonlar maliyet düşüreceğim diye özellikle Verso modelinde kalite konusunda cimri davranmışlar!

Yaşadığım yer Palma de Mallorca ada olduğu için nem oranı çok fazla %60-80 arasında dalgalanmalar mevcut. Bazı yerler de ise bu oran 95' kadar çıkmakta. Aracımın saniyeler içinde ıslandığına şahit oldum! Bu nem oranına nazaran birde yaz aylarında kavurucu sıcaklılar mevcut 30-35 derece arasında gezen yaz ayları. Senenin 4 günü bilemedin bir hafta çamurlu yağmura da maruz kalıyor. Sanırım asit oranına bulunmakta. Bu koşullar dışında araç taksi olduğu için yaz aylarında 24 saat ( 4 günde bir tatil yapıyorum ) kış aylarında 12 saat yollarda hareket yada sokakta park halinde  durmaktadır. Tabi araç sürekli trafikte olduğu için çizilme riski de bir o kadar fazla. 6 aydır kullanıyorum benim kontrolünde bulunmadığım bir kaç çizik vs mevcut. Çizik giderici ürünler ile tüm aracı temizledim. Yaz aylarında bakımla uğraşacak bir zamanım da yok. Basınçlı sıcak su ile temizliyorum kloru düşürülmüş ilaçlı su. Şampuanla birlikte sonrası parlatıcı ve leke giderici  en son da durulama için soğuk su kullanıyor yıkama yaptığım yer.

Toyota ya gidip Protect yaptırmayı çok düşündüm. Forumu da inceledim. Ama Toyota ya gitmek işin kolayı gibi geldi. Ürünün kimyasal yapısına ait herhangi bir kaynağa ulaşamadım. Benim bu kullanım şartlarında değil 5 sene 1 yıl bile dayanmaz gibi geldi. Toyota servisine gittim onlar hangi koşulda olursa olsun garantisi bizde gönül rahatlığı ile yaptırabilirsiniz dedi. Adama diyorum kullandığım basınçlı su ön tamponda boya kaldırdı sizin bu protect nasıl duracak orada diyorum. Bu kaplama sonrası su tabancasını bu kadar yakından tutmanıza gerek bile kalmaz. Araç periyodik bakımını sıklıkla yaptığımı da bildikleri için genelde 2-3 ayda bir 30000km bakıma sokmak zorundayım aracı bu bakımlarda kaplamının durumuna da bakarız dediler. Yani inatla bu kaplamayı yaptırma niyetinde bana.   :huh: Uzun lafın kısası aracımın kullanım koşularından dolayı bana verdikleri kaplama ürünü hiçte göründüğü kalitede durmuyor. Normal bir araç olsaydı hiç durmam koşar yaptırırdım. Ama bu koşullarda içime sinmiyor pek. Sizlerin bilgisi tecrübesi önemli.

Şeffaf folyo ya gelince. Fiyatına göre ürünler mevcut hatta bırakın korumayı çiziğe karşı koruma sağlayan bir firma bile var. Sivri uçlu cisimlere karşı dayanaklı ürünler ve testleri mevcut.  Şeffaf folyo da risk aşırı. Bir kere ürün hangi maddeden yapılırsa yapılsın işlem aracın üzerine kaplanacak plastik bir madde. Risk faktörü folyo nun kalitesi ile başlıyor. Hadi diyelim kıydık parayı en kalitesini tercih edilenini aldık. Bu sefer işin ehli usta riski var. İşi yapacak ustanın eli narin değilse istenmeyen etkenler baş göstermeye başlayacak. Hadi o da tamam olsun şansa iyi bir ustaya rastladık ve kaplama kusursuz gerçekleşti. Bu sefer güneş ve ısı faktörü var. Boya folyodan dolayı kesinlikle hava alamayacak. Güneş altında kalan folyo UV geçirmezlik özelliğini kaybedecek. Folyo ne yapsın güneş ışınları ayrı yoruyor havanın sıcaklığı kaportanın ısısı motordan gelen sıcaklık altlı üstlü ayrı yoracak. Bir noktada artık folyo da benden bu kadar deyip alttaki boyaya hasar vermeye başlayacak hatta muhtemelen boya ile kaynaşmaya başlayacak ve folyonun sökülmesi bir facia ile sonuçlanacak gibi...  Bilemedim...

Arkadaşlar böyle düşünceler arasında git gel yapmaktayım. Bu koşullarda sizler ne önerirsiniz. Yada boş vereyim. Sonuç itibari ile aracımın 4-5 sene sonra 450.000 - 500.000km olacak bir değeri de kalmayacak. Amacım aracı içini ve dışını koruyabilirsem ( motoru benzinli ve lpg ile kullanımından dolayı uzun ömürlü olacak ) hususi olarak kullanmak. Kullanmasam da sırf bu bakımdan dolayı piyasa fiyatının (taksiden çıkma araç pazarı) üzerine satabilirim.

En son alternatif amaan 5 sene sonra zaten yenisini alacağımm  bu kadar masrafa ne gerek var!  deyip sallamak mı! Ama parlak ve insanların imrenerek bakması da hoş bir duygu! Bu arada aracım beyaz.

Önerileriniz önemli!

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 4 kere teşekkür etti
Okuyup araştırmalarıma göre Protect mantıklı görünüyor. Ancak fiyat konusunda sıkı pazarlık yapmak gerekiyormuş.
Yakın zamanda yaptıran ve fiyat alan var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Abi basligi ilk okudugumda folyo yaptirma deyip sebeplerini yazcaktim ama srn yazmissin zaten. Abi eger 4-5 sene sonra satacagim diyorsan nano koruma yaptirma boyle kullan. Toyota kolay kolay paslanmaz.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2 kere teşekkür edildi
Ben yaklaşık 1 ay önce serviste Toyota Protect yaptırdım. Görüntü güzeldi ama!.. Aracın üzerine tükenmez kalem mürekkebi sıkmışlar inanın koruma hiçbir işe yaramadı. Boyanın içine kadar işlediğinden çıkmadı. 5 yıl garantili olarak yapılan bu işlem sadece bana göre para tuzağı. Tabi ki başka görüşlere de saygım var ancak 21 Kasım 2013 tarihinde yaşadığım olayı aktardım sadece. Karar sizin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Toyota protect veya benzeri nano kaplamalar 1 sene civarı etki edecek sonrasında matlaşacak ve yenileme gerektirecektir.

Matlaşma dediğim için paniklemeyin ama çünkü normal araçtaki vernikte de aynısı olur. Düzenli uğraşırım, uğraşmayı severim derseniz nano kaplama olayını girin. Çünkü dedikleri gibi bu kaplama sonrası su iticilik arttığı için temizlemek de kolaylaşıyor.

Bir kere yaptırırım unuturum derseniz ise şeffaf folyo yaptırın. Folyolar genelde yüksek teknoloji malzemeden yapıldığı için öyle 1-2 senede matlaşma, sararma vs olmuyor. Ayrıca hava geçirgenliği de oluyor, yani boyanın hava almaması gibi bir durum yok. Yalnız motor kaputu altında izolasyon yok ise sürekli ısınıp soğumadan dolayı ön kaputta bazen problem olabiliyor.

Bu arada bazı nano kaplamalar folyo üzerine de uygulanabiliyor, bilginiz olsun :)

edit:
Bulunduğunuz yer de cennet gibi bir yer olsa gerek bu arada, kıskandım :D
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '15
  • 787 kere teşekkür etti
  • 155 kere teşekkür edildi