Merhaba arkadaşlar, biraz forumda göz attım da... aracı resmen yerlere vurmuşsunuz. Bende 2013 model verso sahibiyim ve alalı 6 ay oldu. Bundan önce 2006 touran 1,8 TDI 105BG araca sahiptim. İkisi arasında birtakım karşılaştırmalar yapacağım. Sonuç itibari ile ikisi de aynı sınıftalar. Sizlere verso yu başlıklar altında anlatıp birazda touran ile karşılaştıracağım... Görsel olarak bir şeyler eklemek isterdim ama zaten Google ve Youtube bu işi zaten yapıyor.
Malzeme kalitesi ve işçilik.
Versonun iç malzeme kalite ve işçiliği gerçekten iyi. On konsolda yumuşak bir plastik kullanılmış ve zarif duruyor. Konsol düğmeleri klima teyp vs Vites topuzu yazıları sinyal ve silecek kollarındaki yazılar vs emin olun gerçekten uzun yıllar silinmeden duracağa benziyor. O konuda şüphe duyan arkadaşlar gönül rahatlığı ile Verso ya yaklaşabilir. Direksiyon kalitesi için aynı şekilde konuşamam çünkü simit bölümü şimdiden soyulmaya başladı. Ama unutmayın ki araç tüm yaz boyunca 24 saat durmadan çalıştı. Normal hususi kullanımda bu süre uzayacaktır. Alacak yada almış olan verso sahiplerine kesinlikle bir koruma kılıf temin etmelerini öneririm. Touran iç malzeme kalitesinde Verso kadar başarılı değildi. Yeni modelde eminim iyileştirmeleri vardır ama bazı malzeme türlerinin aynılarını yeni modelinde de kullandığını gördüm. Gelim dış malzeme kalitesine. Dış malzemede biraz masraftan kısılmış boyası çok kaliteli değil eğer bakım yapılmaz ise bazı eskimelere karşı koyamayacak ve pürüzler dökülmeler meydana gelecektir. Ön ve arka tampon boyları tek kat ve çok ince en ufak darbede dökülmeler söz konusu. Aracımdan örnek vermek gerekirse ön tampomda diğer araçlardan fırlayan ufak taş ve benzeri maddelerden dolayı dökülme mevcut 2 adet var kapıların altında bulunan çıtada aynı şekile de dökülmeler mevcut aracı basınçlı sıcak su ile temizliyorum o basınçtan dolayı soyuldu. Diğer bölümlerde kaput kapı bagaş vs çabuk çiziliyor boya kalitesi iyi değil. Ön ve arka Toyota logoları hariç diğer gördüğünüz krom kaplamaları maalesef kalitesiz kromda dökülmeler ve nemden dolayı oluşan birtakım paslanmalar mevcut… Touran 7 yaşında olmasına rağmen tek bir boya dökülmesine şahit olmamıştım. Uzun lafın kısası iç malzeme kalite ve işçilikte benden 9/10 aldı. Dış malzeme ve kalitesinden ise 4/10 aldı…
Sorularınız olursa çekinmeden sorun yardımcı olmaya fikirlerimi iletmeye çalışırım.
Güvenlik , sürüş ve yakıt tüketimi
Toyota Verso gerekli olan tüm güvenlik sistemlerini bünyesinde barındırıyor. ESP ABS ARS vs vs… Yani standart tüm güvenlik sistemleri mevcut. Yüksek hızlarda yol tutuş sistemi gayet başarılı, Bu başarısını ESP ve geniş lastiklerine borçlu. Touran dan bir gömlek üstün diyebilirim. Yalnız amorsitörleri pekte kaliteli sayılmaz aracı özellikle yüksek hızlarda çok zıplatıyor insanı biraz tedirgin ediyor doğrusu. Fren sistemi ön arka disk gayet başarılı acil durumlarda sonuna kadar basarsanız fren pedalından ayağınız çektiğiniz an 2 saniye basılı kalıyor güvenlik önlemli konulmuş ama ne işe yaradığını bilmiyorum. Gerçi yüksek hızda denemedim… Genel olarak güvenlik sistemi ortalamada başarılı. Güvenlik sistemi Touran ile aynı yol tutuşu Tourandan biraz üstün.
Sürüşü oldukça rahat konforlu vites geçişleri yumuşak. Geniş lastikler biraz yol gürültüsü yapıyor Şikeyetim yok. Bence en az touran kadar kullanımı sürüşü kolay ve rahat. Karşılaştırmada artılar eksiler eminim çıkar ama genelde bi fark yok.
Yakıt tüketimi evet sınıflarına göre 1,5 2 litre kadar fazla yakıyor Touranla karşılaştırma istemiyorum çünkü biri benzinli normal diğeri diezel turbo motor… Yakıt tüketiminin en büyük nedeni geniş lastikler yanlış hatırlamıyorsam 17’’ jant ve 225 lastik sınıfına sahip yani lastik sınıfı hususi binek araçlarda fabrikada konulan en geniş lastik sınıfına giriyor. Bundan ötesi artık lüks araçlarda mevcut.
Ben aracımı gazlı kullanıyorum yakıt tüketimi fena sayılmaz zaten 1,6 benzinli motordan da 7 litre tüketimi beklemek olmaz en az 8,5 – 9 litre yakacaktır. Değerlendirmede benden Güvenlik 8/10 sürüş 9/10 ve yakıt tüketimi 5/10 aldı.
Motor hacmi çekiş gücü…
Verso nun motor sınıflarına internetten bakabilirsiniz Bende bulunan 1,6 132BG benzinli motor. Motor aracın kilosuna göre küçük kalmış 132bg aslında hafife alınacak bir güç değil ama maalesef bu beygir gücüne ulaşmanız için motoru %85-90 oranında kullanmanız gerekiyor yani motoru yarış aracı gibi kullanırsanız bu güce ulaşmanız mümkün yani vitesleri 6500-7000 devir arasında değiştirerek ulaşabilirsiniz. Herhangi bir sıkıntı görmedim ama tourandan inip buna alışmak gerçekten zordu. Touran turbo ve diezel tork gücü ile mükemmel çekiş ve hızlanmaya sahipti. Ama neyse buna da alıştık yakıt tüketimi yaşayan arkadaşlar olay tamamen gaz pedalında bitiyor benim gibi bir iki gün sürüşle yakıt tüketiminiz dengeleyebilirsiniz. LPG konusuna gelelim, çekiş gücünde biraz düşme var. Ama hissetmek mümkün değil. Yol bilgisayarında benzinle kullanımda yakıt tüketimini 8litreye kadar düşürebiliyorum gaz ile 9 un altına düşüremedim. Puan vermek istemiyorum ama aşırı bir yakıt tüketimi olduğunu söyleyebilirim. Alacak arkadaşlar diezel sınıflarına yada 1,8 motor benzinli sınıfa yönelsinler 1,6 gerçekten yetersiz…
Şimdilik bu kadar , Amacım ne verso yu kötülemek nede göklere çıkarmak eminim birçok kişi değerlendirmiştir izlenimlerini söylemiştir. Taksici olarak ve günün 12 saati bu aracın içinde km yaparak geçirdiğim için sizlere daha iyi yansıtabilirim diye düşünüyorum Sorularınız var ise çekinmeden sorun elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.