Gönderen Konu: MMT SORUNU ACİL  (Okunma sayısı 2908 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
MMT SORUNU ACİL
« : Ekim 29, 2013, 10:47:53 »
Yaklaşık 20 gün önce aldığım 2006 1.4 d4d mmt aracım hiç bir belirti ve ikaz yokken arıza çıkardı.
Olay şöyle: Sabah işe geldim araçla, 1 saat kadar sonra çıkmam gerekti. Arabayı her zaman olduğu gibi çalıştırdım vitesi E konumuna aldım, N yanıp sönmeye başladı, tekrar N ye alıp stop ettim. Şimdi çalışmıyor, eğer vitesi E vey R konumuna getirirsem arıza lambası yanıyor. Kontağı kapatıp tekrar açınca bunu tekrarlıyor ama çalıştırmak istediğimde kesinlikle tepki vermiyor. Frene de birkaç kez bastığım için fren de çok sert durumda şu an.
Tecrübesi olan varsa acil yardım bekliyorum işyerinde kaldım..
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Toyota Club Türkiye

MMT SORUNU ACİL
« : Ekim 29, 2013, 10:47:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
Ynt: MMT SORUNU ACİL
« Yanıtla #1 : Ekim 29, 2013, 13:53:06 »
Sorun yaklaşık 1 saat sonra beklenmeyen bir şekilde kendiliğinden çözüldü. Araştırmalarıma göre vitesin boşta olduğunu algılayan bir sensör varmış (sadece boş mu diğerlerini de algılıyormu bilmiyorum) o sensörün yaptığı bir arıza. Sensör araç viteste diye çalışmasına izin vermiyor. Muhtemelen marşa bağlı bir sensör.
Not: Fiyatı 80 TL
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ekim 29, 2013, 14:00:53 »
Geçmiş olsun takip ediyorduk ama verecek cevap yoktu.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ekim 29, 2013, 14:07:43 »
Geçmiş olsun, bunu daha önce Tekin bey paylaşmıştı aslında. Kaputu açınca orta kısımda altta bir yerde bunu manuel olarak boşa aldıktan sonra oradanda boşa alarak düzeltip yolda kalmaktan kurtarıyordu.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ekim 29, 2013, 16:52:11 »
Tekin Bey'in konusunu bulamadım, sensörden olduğunu aldığım arkadaşına öğrendim daha once de yapmış, o değiştirmiş. Ben bekleyip çalışınca değiştirmedim daha. Ama akünün kutup basını çıkardım fakat onun etkisi oldu mu bilmiyorum. Tam çekiciyi çağırdım bir daha deneyeyim dedim çalıştı ben de iptal ettim çekiciyi.
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #5 : Ekim 29, 2013, 18:06:51 »
Geçmiş olsun. Aynı araç bende de var. Bugün tesadüfen kullanma kılavuzunu okurken benzer uyarılara dikkat etmiştim.

Kullanma kılavuzunun vites ile ilgili bölümlerini okursanız iyi olur. Ayrıca vites topuzunun önünde de bir ayar yeri var, kılavuzda hangi durumlarda kullanılacağı yazıyorç

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ekim 29, 2013, 19:07:48 »
Kullanma kılavuzunu yanımda taşıyorum ve vites bölümünü ezberledim diyebilirim ama o tuş ise yaramadı bu arızada birkaç kez denememe rağmen. Muhtemelen benimki elektriksel bir ariza oldugundan tepki vermedi tuş.
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Kasım 15, 2013, 12:05:32 »
Ilk olarak bahsettiğim olayı aracım bir daha tekrarladı ve yine aküyü sökmek, vites sıkışma düğmesine basmak gibi denemeler yaptım fakat düzelmedi, hiç bozuntuya vermeden yaklaşık bir saat sonra tekrar denedim çalıştı. Sorunum şu ki: araştırmalarıma ve şikayetlere bakılırsa bu tarz sorunu sıkışık trafikte ve aşırı zorlamalarda yapması normal. Ben Manisa'da yaşadığım için alırken bunların sorun olmayacağını düşündüm. Iki problem durumunda da araç izmir-istanbul otoyolunda 10km kadar, düşük hızda normal hava şartlarında kullanıldıktan ve en az bir saat park halinde kaldıktan sonra naz yaptı.
Daha önce bahsettigim sensör arızası olmadıgı kanaatindeyim çünkü araç çalışmazken boşta ve vitese tepki vermeme halindeydi. Tekin beyin bahsettigi manuel olarak bosa almaya yarayan çözümü denemedim zira araç zaten boştaydi. Akünün azaldığını da düşündüm ama onda da problem yok gibi çünkü aracın aku zayıflığı ile ilgili hiç bir belirtisi yok.
Servis izmirde olduğu icin henüz gidemedim ama yolda kalırım diye korkmuyor değilim.
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #8 : Kasım 15, 2013, 12:13:45 »
10 km hızın altında uzun süre gitmeye çalışmak balatanın ısınmasına ve kendini korumaya almasına neden olabilir.

Bu olay olmadan hemen önce ve oldugu sırada dişli resmi şeklinde arıza lambası yanıyormu?
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 15, 2013, 13:39:36 »
10 km hızın altında uzun süre gitmeye çalışmak balatanın ısınmasına ve kendini korumaya almasına neden olabilir.

Bu olay olmadan hemen önce ve oldugu sırada dişli resmi şeklinde arıza lambası yanıyormu?
Tekrar okuyunca farkettim, cümlede anlatım bozukluğu yapmışım. 10 km'den kastım katedilen mesafe, düşük hızdan kastım da 80-100 km/h arası ve bu yolculuklardan sonra araç en az 1 saat park halinde.
İlkinde tecrübesiz olduğumdan denemedim ama bu sefer denedim ve sıralama şu şekilde:
Araç çalıştı. Vitesi E konumuna getirdiğimde N yanıp sönmeye başladı. Tekrar N konumuna alıp birkaç saniye bekledim. E konumuna aldım yine N yanıp sönmeye başladı. Aynı işlemi R ile de denedim sonuç aynı. Arabayı stop ettim. Tekrar kontağı açtığımda herhangi bir anormallik yok. Yanması ve sönmesi gereken tüm ışıklar tamam. Fakat araba çalışmıyor, kontağı çevirdiğimde teyp ışığı gidiyor fakat marş basmıyor. Vites kolunun E veya R konumuna getirdiğimde N yanıp sönmeye başlıyor ve arıza lambası yanıyor (sesli ikaz yok). Kontağı kapatıp tekrar açtığımda arıza lambası yanıyor fakat kontağı kapatıp, kutup başını söküp takar ve tekrar kontağı açarsam arıza lambası yanmıyor. Marş basmıyor ve tekrar aynı şeyleri yaparsam arıza lambası yanıyor. Kontak açıkken vites kolunu değiştirdiğimde şanzımandan herhangi bir tepki olmuyor (dikkatle ve defaatle dinledim, herhangi bir ses duymadım)

96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #10 : Kasım 15, 2013, 14:49:12 »
Sakın yanlış anlamayın ama anlattıklarınızdan pek birşey anlamadım hepsi birbirine girdi.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Kasım 15, 2013, 15:19:05 »
Ev ile işyerinin arası 10 km ve düz yol.
İş yerinde araç en az 1 saat park halinde kaldıktan sonra bu arızayı yaptı yani trafikte veya dur-kalk yaparken değil.
Arıza sırasında yaşadıklarımı şu şekilde sıralayabilirim (her iki arızada da):
1- Araç çalıştı.
2- Vitesi E konumuna getirdiğimde N yanıp sönmeye başladı.
3- Tekrar N konumuna alıp birkaç saniye bekledim (kullanım kitapçığında böyle yapın diyor).
4- Tekrar E konumuna aldım yine N yanıp sönmeye başladı.
5- Aynı işlemi R ile de denedim yinr N yanıp sönmeye başladı.
6- Arabayı stop ettim.
7- Tekrar kontağı açtığımda herhangi bir anormallik yok. Yanması ve sönmesi gereken tüm ışıklar tamam. Fakat araba çalışmıyor, kontağı çevirdiğimde teyp ışığı gidiyor fakat marş basmıyor yani kontak tepki vermiyor. (Bu sırada arıza lambası yanmıyor.)
8- Vites kolunun E veya R konumuna getirdiğimde N yanıp sönmeye başlıyor ve arıza lambası yanıyor (sesli ikaz yok).
9- Kontağı kapatıp tekrar açtığımda arıza lambası yanıyor.
10- Kontağı kapatıp, kutup başını söküp taktıktan sonra tekrar kontağı açarsam arıza lambası yanmıyor. Marş basmıyor ama tekrar aynı şeyleri yaparsam (Vites kolunun E veya R konumuna getirdiğimde) N yanıp sönmeye başlıyor ve arıza lambası yanıyor.
Not: Kontak açıkken vites kolunu değiştirdiğimde şanzımandan herhangi bir tepki olmuyor, yani benim anladığım kadarıyla debriyaj robotları çalışmıyor. (dikkatle ve defaatle dinledim, herhangi bir ses duymadım)

Bu kadar anlatabiliyorum. :)
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #12 : Kasım 15, 2013, 15:51:03 »
Anlayışınız için teşekkür ederim.

Sizin sorununuz kesinlikle ısınma sorunu degil.

Aracı bırakırken E de bırakıyorsanız yol uygun ise N de bırakarak el frenini çekerek bırakmayı deneyin fark olacakmı?

Buradan çıkan sonuç intelligent tester olmadan zor çözülecek bir probleme benziyor.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Kasım 15, 2013, 15:55:29 »
Konuyu şimdi gördüm.

Yapılacak tek şey, yetkili servise gidip, bu konu hakkında çıkmış olan bülten vasıtasıyla, garantiden, vites değişim motorunun değiştirilmesini sağlamak olacaktır.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 15, 2013, 16:14:43 »
Vitesi sürekli N konumunda bırakıyordum yer düz olduğu icin. Son günlerde E konumunda bırakıyorum konağı açıp N ye alıp herhangi bir çalısmama durumuyla karşılaşmamak icin.
Cevaplarınız ve ilginiz icin teşekkür ederim. Servise yakın zamanda gideceğim periyodik bakıma daha var diye henüz gitmedim. Aracı ikinci el aldım ve tüm bakımları Izmir Borovalı da yapılmış. Bilgi ve yardım konusunda iyi olacaklarını umuyorum. Zira daha onceden de değişmiş olabilir.
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 15, 2013, 16:21:33 »
Ayrıca Akünüzün verimini ve ömrünü ölçtürünüz, yeterli güce sahip değilse bu tip soruna neden olan sebeplerdendir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 12, 2013, 08:58:34 »
Yeni bir konu açmadan bu aralar gözlemlediğim bir durumu da danışmak istiyorum arkadaşlar.
Malum havalar soğuduğundan mıdır, özellikle sabahları aracımı çalıştırırken şanzıman uyarı lambası yanıyor ve 2 saniye içinde sönüyor. Bu durumla karşılaşan var mı acaba? Ya da normal midir?
96-xl
93-gl
98-gli"special"
06-d4d-terra"mmt"