Gönderen Konu: Ah Şu Kazalar!!!  (Okunma sayısı 1414 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ah Şu Kazalar!!!
« : Ağustos 30, 2008, 11:03:25 »
  !!! Selam herkese.
 Sitemizdeki arkadaşlarımızın yakın zamanda başlarından geçen kazaları sanırım hepimiz duyduk. Onları sadece nispeten küçük sağlık sorunları ve maddi hasar ile atlatmaları işin sevindirici tarafı. Ancak dün gece Taksim'den eve gelirken Unkapanı köprüsü üzerinde görebildiğim kadarı ile bir otomobil ve bir çift katlı otobüsün karıştığı kaza gerçekten içler acısıydı. Kaza sonucu ölenler vardı ve özellikle otomobil tanınmayacak haldeydi. Bu kaza şehir içinde olmasına rağmen bu denli hasarlı sonuçlanmasında trafik kurallarına uymamanın yanında bence bazı araçların güvenlik eksikliklerinden de kaynaklanıyor. Sadece kendimiz için değil sevdiklerimiz ve trafiği paylaştığımız herkes için lütfen biraz daha dikkat. Tabi bunu trafiği bizler ile paylaşan herkese söylüyorum. İsmail arkadaşımızın başına geldiği gibi bir Tır sürücüsünün; görmedim diğerek yola çıkması, Barış arkadaşımızın bir otomobil sürücüsünün; yine görmedim diğerek arkadan çarpması hiç suçu olmayan arkadaşlarımızı malesef ne kadar kötü durumlara sokmuştur ve bu olay o kadar (görmedim) basit olmamalı. Görmüyorsan senin sorununun cezasını neden başkası çeksin.
 Herkese tekrar çok geçmiş olsun.

Toyota Club Türkiye

Ah Şu Kazalar!!!
« : Ağustos 30, 2008, 11:03:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
Ynt: Ah Şu Kazalar!!!
« Yanıtla #1 : Ağustos 30, 2008, 14:35:19 »
Valla Hakan Bey çok güzel bi konuya değinmişsiniz senin gördüğün o kaza acaba asker uğurlamasında yaşanan kaza mı? Öylede bi kaza olmuş istanbulda hatta otobüsün denize uçma tehlikesi varmış. Neyse benim asıl merak ettiğim kaza olmadan 1 yada 2 sn öncesinde yapmamız gereken ufak tefekte olsa bişeyler var mıdır?  Onu merak ettim belki bu tür uygulamalar yanımızda kinin yada bizim hayatta kalmamızı sağlar hiç kaza yapmadığım için bilemiyorum ama bi yandan da öğrenmek istiyorum
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ağustos 30, 2008, 14:48:35 »
valla alicim  okadar zamanın kalmıyo  :(
bırak düşünmeyi kazadan sonraki ilk 10 dk ne olduğunu anca anlıyosun   :hoş:
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #3 : Ağustos 30, 2008, 15:10:43 »
Gökhan öyle bi durumda zaten reflex olarak hareket edersin bunun farkındayım yani frene basayım da durayım demesin zaten benim bilmek istediğim mesela uzun yolda sollamaya çıktın (hata sende yada karşıda) karşında da araba geliyor %99 çarpışacaksın yada İsmail Beyin karşılaştığı bi durumda direksiyonu bırakıp Allaha dua mı edersin yoksa yapman gereken bişey varsa onu mu yaparsın? Bunun gibi  yapman gereken bişeyler var mıdır? (Umarım anlatabilmişimdir)
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ağustos 30, 2008, 16:02:23 »
evet anladım
bence burda en önemli olan soğukkanlılığı korumak olur
zaten panık olmadıysak durumu nasıl kurtarabiliriz diye düşünülebilir
bundan sonrasını uzman ve tecrübesi olan arkadaşlaradan dinleyelim........
Her fert istediğini düşünmek, istediğine inanmak, kendine mahsus siyasi bir fikre sahip olmak, seçtiği bir dinin icaplarını yapmak veya yapmamak hak ve hürriyetine sahiptir. Kimsenin fikrine ve vicdanına hakim olunamaz.
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 30, 2008, 18:52:00 »
  Evet çok güzel bir konu bu. Aslında yapılabilecek çok şey var kazayı önlemek ya da en azından hafifletmek için. İlk önce şunu belirtiyim; mesela Mercedes'de PreSafe sistemi var artık bazı modellerinde. Bu sistem aynen senin dediğin gibi Ali kaza olacağını sensörler vasıtası ile algılayıp (sert frenajdan vs.) gerek koltuk pozisyonlarını, gerek emniyet kemerlerini, gerek Sunroof'u en güvenli konuma ayarlıyor. Ama biz sürücüler olarak öncelikle olay anında soğukkanlı olmayı öğrenmeliyiz. tabi bu birazda kişilik ile ilgili bir mesele. Yani sadece öğrenilecek bir şey değil. Ayrıca aracın bakımları, modeli vb. hazırlıklarda kazayı önlemede ya da hasarı azaltmada oldukça belirleyicidir.
 Mesela dediğin gibi bir sollamaya çıktığımızda (aslında sürüşün her anında) sadece karşı şeride ve solladığımız araca değil yolun tüm çevresine bakmamız lazım gerekli durumlarda kaçış için. Yani sollamaya her çıkışta aklınızda şu kesinlikle olması lazım; şimdi bir aksilik çıkar ve karşıdan görmediğim bir araç gelebilir, ya da aracımda bir sorun çıkabilir diye düşünüp kaçış yollarını (durumu komple gözden geçirip en uygun olara gerek iki araç arasına, gerek başka bir şeride ya da yoldan çıkmak sureti ile kazayı önlemeye çalışmak) bulmalıdır. Hızı arttrımayı hiç söylemiyorum bile çünkü en iyi sollama en kısa zamanda (her ne kadar karşı yol uzunca bir mesafe boş olsa dahi) yapılan sollamadır. Mesela kesinlikle kimi yavaş araçların sollayabilirsin amacaı ile yanlış olarak yaptıkları sol sinyale kanmamak gerek. Kimi yol kesimlerinde tabelalara bile güvenmeyin. Eğer karşı yolu ve kullandığınız yola her iki yönden olan tali bağlantıları, yol kenarında duran araçları, yayaları, hayvanları, ağaç ve direkleride izlemek gerek. Yani aslında uzun yolda hakkı ile kullanırsak bu sürücü için ve özellikle yanında oturan yolcu içinde (çünkü bu yolcu da özellikle yol durumu hakkında sürücüye yardımcı olup bilgilendirmelidir onu. Bir çeşit Co Pilotluk yapmalıdır yani :) ) yorucudur. Aslı olan bu durumun sollama da ve tehlikeli hava ve yol şartlarında artarak daha fazla konsantrasyon gerektirmesidir. Ancak bir normal kullanımda dahi bir hapşırma süresinde gözü kapalı olarak  kat ettiğiniz yol bir anda tehlikeye dönüşebilir. Sonuçta sürücü gördüğü şeylerden kaçebilir, görmediği değil ve bu yüzden mümkün olduğunca çevreye mümkün olduğunca hakim olmak şarttır iyi bir sürüş için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Site Başçavuşu
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 31, 2008, 21:24:40 »
Sadece yola değil, görüş alanınızca etrafı görmeniz gerekir. Örneğin, önünüzdeki aracın da önüne bakın. Hatta bakabiliyorsanız onun önündekine de. Ben fren yapmam gerektiğini uzun bir yolda böyle anlıyorum. Ve frene basmayıp sadece ayağımı gazdan çekerek az da benzin sarfiyatı yapabiliyorum. Bunun dışında ara sokaklardan çıkacak olan tehlikelere karşı her daim uyanık olunuz. Geçen çocuğun teki park halindeki bir kamyonetin arkasından koşarak çıkıverdi. Frene basıp sağa doğru direksiyonu kırdım. Çünkü çocuk soldan çıkmıştı ve sağıma doğru koşuyordu. O da beni görünce durdu ama devam etse de çarpmadan kurtarabilirdim.

Yani her zaman uyanık olmak lazım. 10 yıl kullanırsınız bir çizik yoktur aracınızda, bir anlık (ben çok iyi araç sürüyorum) dikkatsizlik, umarım olacaksa da sırf sizin canınıza mal olur. başkasınınkini alıp da yaşamak pek hoş olmasa gerek...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #7 : Eylül 01, 2008, 10:44:11 »
Birde Hız bence çok çok Önemli (hızlı kullanan biri olarak) gerçi yolun durumuna göre göreceli bi kavram ama Örnek vermek gerekirse İsmail beyin yerinde ben olsam ve 120-130 km hızla o kazayı yapsam sağ kurtulurmuydum diye hep kendime soruyorum
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 01, 2008, 11:09:09 »
karşı tarafn yanı trafikteki diğer sürücülerin hatalarını telafi ve tahmin etmekte var
misal ben trafik ışıklarına kesinlikle güvenmiyorum
gözümün görmediği hiçbir yoldan transit geçmem  :)
M.Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #9 : Eylül 01, 2008, 16:24:41 »
Aynen katılıyorum Gökhan bu çok önemli örneğin işden eve giderken iş arkadaşımıda yanıma almıştım yanımda oturuyordu esenboğa yoluna çıkarken bi kavşakta bana yol serbest dedi 1 metre gitmemle önümden aracın geçmesi bir oldu az daha bizim burun gidiyordu. Demir korkuluklardan dolayı görememiş  :blink:
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 1993 corolla gli
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 01, 2008, 16:45:55 »
ben burnumu kurtaramadım
ama çok şükür bana bişey olmadı
ufak şişliklerle atlatmıştım  :(
M.Kemal Atatürk