Merhabalar AE101 aracımda 185 65 14 Micheline Energy Saver tekerlek ve 14" jant mevcut. ( 1993 model 1.6 GL 16V Karbüratörlü Toyota Corolla )
Geçenlerde lastik havalarına bakmak istedim ve bir benzin istasyonuna uğradım. Oradaki ekranda 185 65 14 boyutlarında havanın 36 olması gerektiği yazıyordu.
Ancak ben 36 olmaması gerektiğini düşündüm ve kulaktan dolma bilgilerle ve havanın sıcak olduğunu düşünerek 26 olarak değiştirdim.
Doğru mu yapmışım?
Sizce kışın / yazın aracın olması gereken hava değeri ne olmalıdır?
Yanlış olmuş.
Hatırladığım kadarı ile aracınızın, o ebatlarda lastik hava basıncı değeri mak. 36 - min. 30 olması lazım. Şehir içinde alt sınıra yakın, şehirler arasında üste yakın kullanabilirsiniz. Ayrıca aracın yükü arttıkça üst sınıra yakın, azaldıkça da alta yakın kullanabilirsiniz. Olması gerekenden düşük basınç; çok tehlikeli olabilir. Aracın fren mesafesini arttırır, bir cisimle temasta lastiğin kolay yarılmasına neden olabilir, yol tutuşu azaltır, yakıt tüketimini arttırır, lastik ömrünü, özellikle omuzlardaki yıpranma ile kısaltır. Ayrıca lastiğin gereksiz yere ve aşırı ısınmasına neden olur.
Lastik basıncı; lastik soğuk iken ölçülmelidir. Soğuk lastikte; en az 1 saattir kullanılmayan ya da en fazla 5km. kullanılmış lastiktir. Hava sıcaklığına göre lastik basıncı ayarlanmaz. Ayrıca 2 haftada bir ya da uzun yola çıkarken basınç kontrolü yapmak gerekir(yedek lastik dahil).