Gönderen Konu: yaris otomatik vites sorunu  (Okunma sayısı 19657 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
yaris otomatik vites sorunu
« : Haziran 24, 2013, 23:34:15 »
2009 model 1.3 otomatik vites yarisim 50000 bakımından sorunsuz çıkmasına rağmen geçen hafta sonu bize ufak bir panik yaşattı. yaklaşık yarım saatlik bir sürüş sonunda bir işimi halletmek için durdum ve eşim arabada kalacağından aracımı çalışır vaziyette bırakarak (klima da çalışıyordu) çıktım. yaklaşık 15-20 dk. sonra gitmek üzere araca geri döndüm. yola çıkmak üzere vitese taktım ama vites uyarı sesi gelerek vitese geçmedi. ben de stop ettim. fakat bu seferde ne yaptıysam geri çalışmadı. tabi fren de 3-4 denemeden sonra basılamayacak kadar sertleşti. 10 dk. ne yapacağımı düşünürken fireni hafif hafif pompladım ve yumuşadı son kez denememde araç çalıştı ve sorunsuz bir şekilde vitese geçerek hareket etti. 1-2 gündür de sorunsuz kullanıyorum ama ben de büyük soru işaretleri doğurdu bu olay. öncelikli sorum böyle bir şeyi yaşayan var mı?? daha servise götürüp götürmemekte kararsızım..tavsiye?

Toyota Club Türkiye

yaris otomatik vites sorunu
« : Haziran 24, 2013, 23:34:15 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: yaris otomatik vites sorunu
« Yanıtla #1 : Haziran 24, 2013, 23:52:44 »
Merhaba,

Oncelikle gecmis olsun.Araciniz sistem itibariyle frene basmadan vitese gecmeme gibi bir guvenlik onlemine sahip.Frene bastiginizi algilayan "fren pedal musuru" parcaniz ayakkabilardan veya paspastaki tozun icine dolmasi ve herhangi bir sebep ile nemlenme sonucu o tozlarin fren pedal musurunuzde temazsizliga sebep olur.

Dolayisi ile arac frene bassaniz bile beyin frene basilmadigini zannederek vites gecisini engeller.

Fren pedal musurunuzu sokturerek "yag icermeyen" kontak sprey ile  temizletirseniz ilk gunku gibi calisir hale gelcektir, toplam maliyeti 50 TL bile tutmaz.

Saygilar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 25, 2013, 00:02:52 »
Benim anladığım kadar aracınız multi mode. Eğer öyle ise aracı çalışır bıraktığınızda boşa alıp ya da park konumuna almadan çalışır bırakmış olabilir misiniz? Vites uyarı sesi baskı balata ısındığında geliyor multi mode araçlarda ve baskı balata soğuyana kadarda araç çalışmıyor. 2008 dizel multi mode corolla ile karlı bir hünde yoğun trafikte benzer bir sorun yaşamıştım.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 89700
  • Model Yılı: '08
  • 71 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 25, 2013, 12:14:03 »
Benim de bazen aracı viteste çalışır halde bıraktığım oluyordu,
o zaman bu tip durumlarda boşa almak mı gerekiyor, yani durduğu yerde biraz uzun süre çalışması gerekiyorsa?
Araç viteste olsa bile hareket etmiyor ise boşa almıyor muydu?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 25, 2013, 13:25:04 »
Benim de bazen aracı viteste çalışır halde bıraktığım oluyordu,
o zaman bu tip durumlarda boşa almak mı gerekiyor, yani durduğu yerde biraz uzun süre çalışması gerekiyorsa?
Araç viteste olsa bile hareket etmiyor ise boşa almıyor muydu?

Tabiki boşa almalısınız,  el freni çekili halde araç viteste ve ayak frende değil ise araç kavrama yapar ve ilerlemeye çalışır ama el freni yüzünden ilerliyemez bu durumda balata hem çabuk aşınır hemde ısınır.

eğer araç viteste ama ayak freni yapıyorsanız el freni değil , ozaman boşa alıyor ancak el freni çekili ve viteste ise kavrama yapar

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 25, 2013, 21:46:16 »
Tabiki boşa almalısınız,  el freni çekili halde araç viteste ve ayak frende değil ise araç kavrama yapar ve ilerlemeye çalışır ama el freni yüzünden ilerliyemez bu durumda balata hem çabuk aşınır hemde ısınır.

eğer araç viteste ama ayak freni yapıyorsanız el freni değil , ozaman boşa alıyor ancak el freni çekili ve viteste ise kavrama yapar

Bir eklemede ben yapayım. Ayak frendeyken kavrama hemen sonlanmıyor. Aracın trafikte kısa süreli dur kalklarında balata ısınmaya devam eder. Servis bana özelliklr kırmızı ışıklarda boşa almamın iyi olacağını söylemişti. Birde aracınızı park ederken önce el freninizi çekip sonra park konumuna alın özellikle yokuşlarda yapılan parklarda aracın yükünün frenler aracılığı lastiklere dağıtılması sağlanmış olur. şanzıman ömrünü uzatmak için tavsiye olunur.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • 1 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 25, 2013, 23:43:13 »
Aracı çalışır bıraktığımda vitesi boşa yani N konumuna almıştım..muhtemelen ufuk beyin de dediği gibi fren musuri ile ilgili olabilir problem. İlginize teşekkürler. Servisi sonrası problemin ne olduğunu yazıp bilgi veririm..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 89700
  • Model Yılı: '08
  • 71 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 26, 2013, 14:29:35 »
Ben de park konumu yok,  ya git ya dur seçenekleri mevcut, durmak yok yola devam :)

Ben de vitesliden alışkanlık hep "E" konumu yani viteste bırakarak stop ediyorum. Aksi halde el freninde sorun olursa araç kaymasın diye,

teşekkürler.