Gönderen Konu: AURIS DIZEL NEDEN KOMPRESYON (MOTOR FRENİ) YAPMAZ?  (Okunma sayısı 3648 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
AURIS DIZEL NEDEN KOMPRESYON (MOTOR FRENİ) YAPMAZ?
« : Nisan 16, 2013, 23:23:47 »
Merhaba,

2012 Kasım çıkışlı dizel Auris arabam var. Benzinli Clio olan eski arabamla kıyasladığımda bir şey farkettim, Auris motor freni yapamıyor, yokuş aşağı vites küçültünce yavaşlamıyor da devir yükseltiyor. Sanki segmanlarla silindir arası boşluk varmış gibi. Sizlerin yorumu nedir? Dizel veya yeni model arabalar böyle midir?

Saygılarımla
AURIS 2012 COMFORT EXTRA PLUS DİZEL

Toyota Club Türkiye

AURIS DIZEL NEDEN KOMPRESYON (MOTOR FRENİ) YAPMAZ?
« : Nisan 16, 2013, 23:23:47 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
Ynt: AURIS DIZEL NEDEN KOMPRESYON (MOTOR FRENİ) YAPMAZ?
« Yanıtla #1 : Nisan 16, 2013, 23:28:36 »
Merhaba,

2012 Kasım çıkışlı dizel Auris arabam var. Benzinli Clio olan eski arabamla kıyasladığımda bir şey farkettim, Auris motor freni yapamıyor, yokuş aşağı vites küçültünce yavaşlamıyor da devir yükseltiyor. Sanki segmanlarla silindir arası boşluk varmış gibi. Sizlerin yorumu nedir? Dizel veya yeni model arabalar böyle midir?

Saygılarımla
Motor freni her koşulda olmaz.Yani bir önceki vitesin sınır değerlerinin üzerinde veya sınırına yakın olmadığı sürece motor freni olmaz.Örneğin 90 km gibi bir hızla giderken(4.viteste) 3.viteste düşerseniz motor freni olur.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 16, 2013, 23:36:11 »
Ben gayette net yapabiliyorum.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2013, 20:09:25 »
Yanıtlar için teşekkürler. Devrinde giderken vites küçültünce pek fren yapmıyor benimki maalesef. Yokuş aşağı küçük viteste 3000 - 3500 devre yükseliyor, yine de pek frenlediğini söyleyemem.

Sercan bey sizin arabanız torku yükseltilmiş yeni seri motorlu olanlardan mı? sorudan farklı olarak 2012'nin belli bir ayından sonra üretilenlerde yağ yakma problemine karşı ayrıca bir modifikasyon olmuş diye duydum, gerçi mantık olarak o zaman daha fazla kompresyon yapması lazımdı ama.

Zaten yakıtıda şehir içi 100 km'de 6.7 lt'nin altına indiremedim, acaba problem mi var diye düşünmeden edemiyorum...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A-
  • Model Yılı: -
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2013, 20:18:47 »
yakıt çok fazla , ben şehir içi D4D motorla 4.5 i geçemedim daha

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2013, 20:28:14 »
Yanıtlar için teşekkürler. Devrinde giderken vites küçültünce pek fren yapmıyor benimki maalesef. Yokuş aşağı küçük viteste 3000 - 3500 devre yükseliyor, yine de pek frenlediğini söyleyemem.

Sercan bey sizin arabanız torku yükseltilmiş yeni seri motorlu olanlardan mı? sorudan farklı olarak 2012'nin belli bir ayından sonra üretilenlerde yağ yakma problemine karşı ayrıca bir modifikasyon olmuş diye duydum, gerçi mantık olarak o zaman daha fazla kompresyon yapması lazımdı ama.

Zaten yakıtıda şehir içi 100 km'de 6.7 lt'nin altına indiremedim, acaba problem mi var diye düşünmeden edemiyorum...
Debriyajdan ayağınızı çok yavaş çektiğiniz için frenleme olmuyor olabilir.Ayrıca 3500 devirlere geliyor diyorsunuz ama dik bir yokuş ise 1. ve 2.viteste 3000 dev,rleri görmesi normal bence.Siz hiç frene basmıyayımaraç sabit hızla insin derseniz o dediğiniz imkansız.Aynı yokuşu daha yüksek bir viteste deneyin bakalım aynı hızda mı kalıyor,dahada hızlanma eğilimine giriyor mu? Yani motor freni sadece yavaşlamak değildir,örneğinyokuş aşağı inerken ne kadar düşük vitesle inerseniz o kadar az hızlanma eğiliminde olur ve dolayısıyla o kadar az fren kullanırsınız.%10 eğimli bir rampada araç 5. viteste hiç müdahale edilmez ise çok rahat 130-140 ları görür ama siz 4.vitese alırsanız bu hız 100-110 civarına iner.Devir belki yine yüksek olur ama hız düşük olur.Diğer sizin bahsettiğiniz gibi düzde giderken 4 3 2 şeklinde motor frenini sık sık kullanmak motora zarar verir.
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2013, 21:14:10 »
Tesekkur bizden.
Bahsettiginiz durumun torkla diZel benzinli lpgli, guc vs bir alakasi yok ki yokus asagi iniyorsunuz araci ornegin 3 ten 2 ye cektiniz gayette net komp. a girer bu durumun aracin ayar bozukluguylada alakasi olacagini sanmiyorum. Ertaninda bahsettigi gibi sabit
Bir hizla yada yavaslamasini beklemeyin oyle bir sey hiz sinirlayico araclarda otomatik frenle mumkundur.

Ayrica yakit konusunda kullanim tarzinizla alakali bir durum, kendimden ornek vereyim siZe depoyu bugun doldurdum kac km yaptim hatirlamiyorum ama ortalamam 6.8 7 arasi depoyu doldurmadan once 5.8 di ortalamam.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Roy Roy...
  • Araç: Başka Marka
  • 9 kere teşekkür etti
  • 25 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2013, 21:23:07 »
motor freni denilen şey dizel arabada çok bariz belli olur. benzinli araçlardan daha çok yığılır. bence bir servise gösterin. kompresiyon testi yaptırın ya da...
...Wir Leben Autos...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2013, 21:28:14 »
Bu biraz da anlık hızınız ve düştüğünüz vitesle alakalı. 
örneğin 5. vites de 90 km hızla giderken 4. vitese düştüğünüzde çok hissetmeyebilirsiniz buda normal.
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 18, 2013, 14:24:34 »
yakıt çok fazla , ben şehir içi D4D motorla 4.5 i geçemedim daha
bu değeri nasıl yakaladığınızı bizimle paylaşırmısınız.işin sırrı nerede...
2011 4D4 AURİS DİZEL

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Nisan 18, 2013, 21:45:31 »
Selamlar. Ben eski benzinli Clio RTA'yla karşılaştırdım, Clio'da sık kullanırdım motor frenini. Şimdiki Auris'te kullanamıyorum bile, araba yığılma yapmıyor, devir yokuş aşağı fırlayıp gidiyor, ya da ışıklara yaklaşırken yavaşlayamıyorum. Neyse biraz daha test edeyim bakalım, belki de alışmayla alakalı bir durumdur.

Bir diğer dikkatimi çeken nokta da, fazla yakması bununla da alakalı olabilir, motor ısınmıyor, 2 saat trafikte bile kalsam müşür hep düşük seviyeleri gösteriyor. Sanki toyota motoru hararet yapmamak için tasarlanmış :) Tek sorun kışın arabanın içini zor ısıtmam...

Şehir içi 4.5 değeri nasıl yakalanır bilemiyorum. Mesut bey, s,z,n araç Yaris galiba. Bence İstanbul'da Auris'le zor. Ama 6.7 değeri de yüksek. Arabada shift - up uyarısı var, genelde dikkat ediyorum, sakin kulanımda 2000 - 2200 devirde üst vitese geçiyorum. Kullanmayla alakalı diyorsunuz ama bir tanıdığın dizel Ford Fiestası var, sıkça kullanıyorum, şehir içi rahatlıkla fabrika verilerini yakalayabiliyorum :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 18, 2013, 21:59:20 »
Mutlaka yapmalı diye düşünüyorum sanırsam bu kompresyon işi sıkıştırma oranı ne kadar yüksekse o kadar fazla oluyor ve yavaşlatmaya yönelik olay daha çok oluyor diye biliyorum. Valla benzinli araç ile babamda bende yapabiliyoruz hemde 3000devire çıkmadan. Acaba baskı balata ile ilgili bir durum olabilir mi diye düşündüm açıkçası ben yada ayağınız debriyaj üstünde hafif basılımı kalıyorda yarım debriyajla gidiyormuş gibi oluyor araç bunlara dikkat edip bilgilendirme yaparsanız tekrardan harika olabilir.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)