Gönderen Konu: Ekşi Mayalı Ekmek  (Okunma sayısı 6927 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ekşi Mayalı Ekmek
« : Nisan 09, 2013, 10:55:56 »
Yaklaşık 5 yıldır evde ekmek yapımı, özellikle de Ekşi Mayalı ekmek yapımı ile uğraşıyorum. Ekmek yapmak stresten eser bırakmıyor. Ayrıca sağlıklı ve temiz gıda tüketmiş oluyoruz. Her şeyden öte evin içerisinde mis gibi ekmek kokusu anlatılmaz bir mutluluktur.
Geleneksel yöntemlerle yapılmış ekşi mayalı bir ekmek şifa kaynağıdır da.
Burdan zaman zaman tarifler ve fotoğraflar paylaşabilirim.
SAAB 9.3 LPT

Toyota Club Türkiye

Ekşi Mayalı Ekmek
« : Nisan 09, 2013, 10:55:56 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #1 : Nisan 09, 2013, 17:26:45 »
Ekşi mayalı ekmeğin eşsiz dokusu...

SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #2 : Nisan 09, 2013, 17:28:10 »
Takipteyim Efkan bey :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #3 : Nisan 09, 2013, 17:29:28 »
Bu ekmeklere alışan fırına uğramaz daha emin olun  :D
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 45000
  • Model Yılı: '12
  • 7 kere teşekkür etti
  • 9 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #4 : Nisan 09, 2013, 17:46:14 »
Ekşi mayayı siz yapıyorsunuz sanırım, nasıl yapılır bilgi verebilir misiniz? Ekmek tariflerini  ve tavsiyeleri bekliyoruz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #5 : Nisan 09, 2013, 17:50:17 »
Ekmek yemeyin, ekmeğin her türlüsü zarar
3 beyazdan uzak durun un-şeker-tuz
çok zararlı, helede günümüzdeki korkunç obezite oranından mütevellit
şidi bir sorununuz yoksa bile yaşlandıkça atamayacağınız kilolara sahip olacaksınız
ekmekten uzak durun - sağlıklı beslenin
damarlarınıza beton dökmeyin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #6 : Nisan 09, 2013, 17:52:08 »
Doğal olan hiçbir şeyin zararlı olduğuna inanmıyorum, bunu köylerde 80 küsür yaşlarında hemde ağzında sigara ile tarla hasat edenleri görünce daha iyi anlıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 415 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #7 : Nisan 09, 2013, 17:53:01 »
Ekmek yemeyin, ekmeğin her türlüsü zarar
3 beyazdan uzak durun un-şeker-tuz
çok zararlı, helede günümüzdeki korkunç obezite oranından mütevellit
şidi bir sorununuz yoksa bile yaşlandıkça atamayacağınız kilolara sahip olacaksınız
ekmekten uzak durun - sağlıklı beslenin
damarlarınıza beton dökmeyin
Abi şimdi soruyorum sana tereyağında sucuklu bir yumurta yada menemen ekmek olmadan yenince nasıl tat alınabilir. :P
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #8 : Nisan 09, 2013, 17:55:07 »
Ekmek candır. :) kiloda bonusu. :D
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #9 : Nisan 09, 2013, 17:58:22 »
Ekmeksiz hiç bir şeyin tadı yok
ama zararlı
kıtlık zamanlarında ekmek tek başına besleyen mükemmel bir gıda idi
ama günümüzde patlamaya hazır bomba mübarek

geçen seneye kadar her gün en az 3 çeşit ekmek alıyor ve zevkle yiyordum
böyle yanlış beslenerek 120 kiloya ulaştım
şimdi afedersin kı...mı kaldırmakta zorlanıyorum
zamanında sağlıklı beslenme alışkanlığı kazansaydım asla 80 kiloyu geçmezdim
şimdi ise mecburen ekmekten uzak duryorum, sevmediğimden değil mecburiyetten

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #10 : Nisan 09, 2013, 18:11:29 »
Çözümü çok kolay kızartarak yiyin Kemal bey, kalorisi en yüksek ekmeğin dilimi yaklaşık 90Kcal kızarttığınızda yaklaşık 12-15Kcal'e düşüyor ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #11 : Nisan 09, 2013, 23:14:50 »
Ekmek zararlıdır demek çok doğru değil. Hangi un, maya, tuz ve su ile yapıldığına bağlı olarak, zararı yada faydası konuşulabilir. Bahsedilen endüstriyel üretim ekmekler ise gerçekten zararlı.
Un doğası gereği beyaz değildir. Fakat beyazlatmak ve son ürünün daha hacimli olmasını sağlamak için, ağartma ajanı benzoil peroksit (C14H10O4) kullanılır. İşte bu unla yapılan ekmek ruşeyminden, kabuğundan yani bütün faydalı yönlerinden yalıtılır ve sonuçta zararlı olur.
Unutmayalım ülkemizde neden bu kadar az hasta insan var diye 1940 lı yıllardan başlayarak özellikle Amerikan sermayeli ilaç ve gıda şirketleri araştırmalar yapmıştır. Tespitlerden biri de sağlıklı ekmektir.
Ben bunun önüne bir nebze geçebilmek için evde ekmek yapıyorum. Tam buğday unundan ve ekşi maya ile. Ekşi mayamı da kendim üretiyorum.
Kısaca ekşi maya yapımı;
Temiz, kapaklı ve cam bir kap. Ellerinizi bol sabunla güzelce yıkayın. ( Ekşi maya yapımında cam, ahşap yada eliniz :) gibi doğal şeyler kullanın ). Bu kabın içerisine;
1. Gün;
1 çay bardağı dolusu Tam Buğday unu
1 çay bardağı dolusu İçme Suyu koyun ve iyice karıştırın. Kabınızın ağzını kapatın. Rüzgar almayan, direkt güneş almayan bir yere bırakın ve 12 saat sonra kabın ağzını açıp karışımın % 70 ini dökün (malesef)
2. Gün;
Aynı miktar ve yönteme devam yani,
1 çay bardağı dolusu Tam Buğday Unu
1 çay bardağı dolusu İçme Suyu  iyice karıştırın, kabın ağzını kapatın, esintisiz bir yerde 12 saat bekletin ve yeniden % 70 ini dökün...
Bu işlemi 5 gün boyunca yapacaksınız. 5. gün hiçbir şeyi dökmeyeceksiniz. Muhtemelen Ekşi Mayanız olmuştur. Ekşi Mayanız köpük köpük ve mis gibi ekşi kokmalı. Ekşimiş ayran kokusuna benzer... Renginde mor,pembe gibi renkler görürseniz mayanız bozuk demektir ve tamamının atılması gerekir.

SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #12 : Nisan 09, 2013, 23:28:50 »
Siteye fotoğraf koymak için hangi programı kullanıyorsunuz. http://imagefra.me/ burdan zaman zaman sorunlar yaşıyorum.
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2372 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #13 : Nisan 10, 2013, 15:31:38 »
Siteye fotoğraf koymak için hangi programı kullanıyorsunuz. http://imagefra.me/ burdan zaman zaman sorunlar yaşıyorum.

Imageshack sitesine üye olun, Imageshack Uploader  porgramını kurup login olun, upload işlemi çok kolay ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Eski Toprak Toyotacı
  • *****
  • cibili cibili şak şak şak...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 102110
  • Model Yılı: '00
  • 41 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #14 : Nisan 10, 2013, 15:52:50 »
Ekmek yemeyin, ekmeğin her türlüsü zarar
3 beyazdan uzak durun un-şeker-tuz
çok zararlı, helede günümüzdeki korkunç obezite oranından mütevellit
şidi bir sorununuz yoksa bile yaşlandıkça atamayacağınız kilolara sahip olacaksınız
ekmekten uzak durun - sağlıklı beslenin
damarlarınıza beton dökmeyin

Kemal Abi o liste artık 4 beyazdan oluşuyor :)
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE_____ ATAM
İŞİNE BAK__________________BABAM
OĞLUM BAĞA BAK BAĞA______ DEDEM

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #15 : Nisan 10, 2013, 21:09:10 »
İzmir e 15 km uzaklıkta bir ilçedeyim iş sebeiyle çalışıyorum. Aslen de 80 km uzaklıktaki diğer bir ilçede ailem yaşıyor.. Ne zaman canım sıkılsa giderim memlekete ekmeğinden yer suyundan içerim kendime gelir dönerim.Aşağıdaki resimde yöresel kıyafetli bi hemşerim bahsedilen ekmekten yapmış. İlk fırından çıktığında pasta gibi olur. Sonra hafif sertleşir ve 1 haftaya yaklaşan bekleme süresine sahip bi hal alır.



bu arada bizim ekmek de nohut mayalıdır.
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Site Yöneticisi
  • ******
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #16 : Nisan 10, 2013, 21:13:04 »
Oldu mu şimdi bu konu? :)
Evcimen olmak ta ayrı bir keyif. :)
Mangal buluşmasına ekşi ekmek fena olmaz hani.
 Şaka bir yana bence çok güzel bir konu, ben de bazen yoğurt vs yaparım. Herşeyden ama dozunda yemek fena olmaz bence. Ha, nasıl bir masada ve kimler ile yendiği de en az yiyecekler kadar önemli bana göre.

Ufuk arkadaşımızın belirttiği gibi imageshack ya da tinypic gibi fotoğraf upload siteleri mevcut.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #17 : Nisan 11, 2013, 14:27:10 »
Herkesin sofrası şenlikli olsun :) ve ekşi mayalı ekmek ile sofralar taçlansın...
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Hiperaktif Toyotacı
  • ***
  • Svenska Aeroplan Aktie Bolaget
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 8 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #18 : Nisan 11, 2013, 14:35:10 »
İzmir e 15 km uzaklıkta bir ilçedeyim iş sebeiyle çalışıyorum. Aslen de 80 km uzaklıktaki diğer bir ilçede ailem yaşıyor.. Ne zaman canım sıkılsa giderim memlekete ekmeğinden yer suyundan içerim kendime gelir dönerim.Aşağıdaki resimde yöresel kıyafetli bir hemşerim bahsedilen ekmekten yapmış. İlk fırından çıktığında pasta gibi olur. Sonra hafif sertleşir ve 1 haftaya yaklaşan bekleme süresine sahip bir hal alır.



bu arada bizim ekmek de nohut mayalıdır.
Nohut mayası çok ayrı bir aroma katar ekmeğe. Mayanın kendisi öyle keskin, öyle ağır kokar ki olduğu yerde duramazsınız. Fakat ekmeğide tam aksine misler gibi kokar, 1 km öteden kokusu buram buram duyulur. İzmirin meşhur Kumru' su Nohut Mayası ile yapılır, ki lezzetine lezzet katan da budur.
Ayrıca ekmek kokusu Dünyanın en güzel kokusudur. Hafızanızda evinizi, çocukluğunuzu, tüm iyi niyetlerinizi canlandırır...
SAAB 9.3 LPT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

  • Efsane Toyotacı
  • *****
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Ynt: Ekşi Mayalı Ekmek
« Yanıtla #19 : Nisan 11, 2013, 14:37:24 »
Bende cok denedim ekmek yapmayi ama bir turlu kabarmiyor ekmek. :( eksi mayala deneme yapayim bakalim nasil olacak.
ekmek tarifinide bekliyoruz buarada.