Kendi tecrübelerimi kısaca aktarayım.
Bunlardan sadece 3.20d (2011) kullandım. Çok güzel bir araba. Hızlanması, yol tutuşu özellikle hoşuma gitti. Ancak 150000 sıfır fiyatı oldukça pahalı. Ve o kadar parayı verdiğiniz bir arabaya göre ufak tefek sayılamayacak tıkırtıları var içeride. Benim kullandığım 50000km yapmış, bozuk yolda biraz fazla kullanımış olduğu için olabilir, bunu bilemiyorum.
Yakıt tüketimi de o ağırlığa ve performansa göre oldukça başarılı bence. Benim yarisim (dizel) 5lt falan yakarken bu araba 7lt civarı yakıyor. Gördüğüm en büyük dezantajı arkadan çekişten kaynaklı sorunlar. Kışı bol bir yerde yaşıyorsanız ve biraz da eğimli bir yerse her kar yağdığında eve gelmeden arabanızı parketmek zorunda kalabilirsiniz. Kışın yokuş vs çıkmak mümkün ama çok zor.
MErcedes fiyat ve vergi dilimi olarak 1.6lt benzinli motoru ile daha avantajlı. Bir arkadaşımda var. Kendim kullanmadım, içine de çok binmedim. Çok yaktığı söyleniyor, doğru da. 12lt falan diyorlar şehir içinde. Bir üst dilime giren 1.8lt motorlusu oldukça pahalı olduğundan kimse yüzüne bakmıyor ancak %30 daha az yakıt tüketiyor, beygir güçleri aynı olmasına rağmen. Bu arabada iki önemli sıkıntı var. 1si 5 ileri otomatik şanzımanı genelde sorunsuz olmasına rağmen çok da sevilmiyor. Rakiplerinde 6-7-8 gibi oranlar. Yeni modellerde artık mercedes te 7 ileri sanırım ama etrafımda bundan kullanan yok. Gidişi gayet başarılı ancak 3.20d kadar iyi değil. İç mekanı daha gösterişli 3.20ye göre ama kimi insan sadeliği, minimalistliği sever, bu tanıma BMW uyuyor.
Audinin en önemli avantajı önden çekiş. Kimilerine göre dezantaj da olabilir bu tabii ki. Ama Ankarada hele dikmende yaşıyorsanız avantaj olur. (Ben dikmende yaşamıyorum) Benzinli motorları ne yakar nasıl gider hiç bilmiyorum. Kapalı kutu benim için.
Bu tip araçları büyük ihtimalle 2. el olarak alabileceğiz. Bu durumda önceki sahiplerinin nasıl kullandığı çok önemli oluyor, ki rutin bakımlar dışında bir sorunla karşılaşmayalım. Bakım fiyatlarını ve aralıklarını çok bilmiyorum ama BMW 25000 iken diğerleri 15000'de 1 bakıma giriyor diye biliyorum. Parça fiyatlarını da karşılaştırmak lazım ve tabii ki kronik sorunlarını da öğrenmek lazım.
Ancak en dayanıklısı sanırım her zamanki gibi mercedes. 200000'de bir BMW'yi kimse kolay kolay almaz, ama mercedesi daha kolay alırlar. Audi de sanırım bir mercedes kadar dayanıklı değil.
Bakımını, geçmişini, kronik sorunlarını iyi araştırıp almak lazım bu arabaları. Bir sıkıntı olduğunda (özellikle DSG şanzıman) arkasından 3-5 sene ağlanacak masraflar çıkarabilirler. Güzel arabalar ama malum, pahalılar da