Gönderen Konu: Robotik-otomatik şanzımanlı araçlar yokuşta nasıl park edilir.  (Okunma sayısı 17659 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Merhaba otomobil severler,

Bildiğiniz gibi, markasına bakmaksızın bazı otomobillerin şanzımanları robotik-otomatik şanzımana yani Toyotadaki ismiyle MMT veya M/M isimli şanzımanlara sahiptir.

Bu tarz şanzımana sahip araçlarımızı yokuşlarda park ettiğimizde ise dikkat etmemiz gereken en önemli husus, aracımızı yokuş yönünün ters yönündeki viteste bırakmamız gerekliliğidir, el freninin bazı yokuşlarda aracı sabitlemeye gücü yetmeyebilir veya elfrenini yeterince çekmemiş olabiliriz, böylece motor kompresöründen de faydalanmış oluruz.

Tekrar aracımızı çalıştırmak istediğimizde, kontak çevrilip gösterge ışıkları yandıktan sonra frene basarak vites kolu N konumuna getirilir ve marşa basılır.

Aracımızı park edeceğimiz yokuşun eğimi çok daha fazla dik ise, el freni ve viteste bırakmaya destek olarak, ön lastiklerin yokuş yönüne bakan tarafını, yanaştığınız kaldırıma doğru çevirmemiz gerekir.

Herkese sağlıklı Park diliyorum.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '17
  • 69 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
Tekin Bey, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Bir de A/T türü şanzımana sahip araçlarda park etmede veya ilk harekette nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda aydınlatabilir misiniz...Sırasıyla neleri yapmamız gerekir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız.

Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm. Amerikadaki ehliyet sınavlarında buna dikkat ettiklerini duymuştum.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 5 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
Tam otomatiklerde P konumu Park konumudur ve tekerlekleri kilitler. Park ettiğinizde mutlaka P konumuna almanız gerekir, tam otomatik aracı başka türlü viteste bırakamazsınız.

Ayrıca eğimli yolda kaldırım kenarına park edilecek ise direksiyonun çevirilerek lastiğin kaldırıma dayanacak şekilde bırakılmasını da öneririm. Amerikadaki ehliyet sınavlarında buna dikkat ettiklerini duymuştum.

ufak bir düzeltme;  P konumu tekerlekleri değil şanzımanı kilitler.. alttaki videoda 15:20 de toyota A/T şanzımanın P konumunun şanzımanı nasıl kilitlediğini gösteriyor..

The Basic Parts of an Automatic Transmission (Part 1)
2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '17
  • 69 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi

Cevap için öncelikle teşekkürler. Ancak benim uygulamam şu: Parkederken ayağım fren/debriyajda önce "N" ye alıp sonra el frenini çekiyorum. Ayağımı fren/debriyajdan kaldırıp arabanın ağırlığını el frenine veriyorum. Sonra tekrar fren/debriyaja basıp Vitesi "N" den alıp "P" konumunda motoru durdurarak araçtan ayrılıyorum. İlk çalıştırmada "P" konumunda marşa basıyorum. Yaklaşık 1 dk. ısıtma evresinden sonra  "R" veya "D" ye alıyorum. Bu işlemlerde yanlış birşey var mı? Servise de bunu söyledim. Uygun denildi. Bir de yeri gelmişken konuyu dağıtmadan motorun ısıtılması için ilk çalıştırmada ve aracı stop etmeden 1'er dk. motoru rölantide çalıştırma doğru mu? Cevap verirseniz sevinirim. Araç Corolla 1.6  Elegant A/T 2012 model benzinli...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
Araç tam durur vaziyette iken yapıyorsanız sorun yoktur. P konumuna tam durmadan geçirmek oldukça zararlıdır.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Kan Grubu: B+
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
Cevap için öncelikle teşekkürler. Ancak benim uygulamam şu: Parkederken ayağım fren/debriyajda önce "N" ye alıp sonra el frenini çekiyorum. Ayağımı fren/debriyajdan kaldırıp arabanın ağırlığını el frenine veriyorum. Sonra tekrar fren/debriyaja basıp Vitesi "N" den alıp "P" konumunda motoru durdurarak araçtan ayrılıyorum. İlk çalıştırmada "P" konumunda marşa basıyorum. Yaklaşık 1 dk. ısıtma evresinden sonra  "R" veya "D" ye alıyorum. Bu işlemlerde yanlış birşey var mı? Servise de bunu söyledim. Uygun denildi. Bir de yeri gelmişken konuyu dağıtmadan motorun ısıtılması için ilk çalıştırmada ve aracı stop etmeden 1'er dk. motoru rölantide çalıştırma doğru mu? Cevap verirseniz sevinirim. Araç Corolla 1.6  Elegant A/T 2012 model benzinli...
Bunca merasime ne gerek ver, basitçe şöyle yapabilirsin

1) Ayağın frendeyken vitesi P konumuna al
2)El frenini çek
3)ayağını frenden çek
4)Güle güle

Not: En baştan motoru kapatabileceğin gibi, en sonda da stop edebilirsin , farketmez

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
Alıntı
ufak bir düzeltme;  P konumu tekerlekleri değil şanzımanı kilitler
Ya Hasan inanırmısın bu yaşıma ve onca deneyimime rağmen bende tekerlekleri kilitlediğini sanıyordum
ilk otm. aracımı aldığımda (hayli gençtim) piyasa bitirimi bir usta söylemişti bunu, P ye aldınmı 4 tekeride kilitler demişti
yanılgım bundan kaynaklanıyor..hatta çoğu zaman kafama takılırdı "bu meret tekerlekleri nasıl, neyle kilitliyor" diye
meğer vites düzeneğinde park dişlisi de varmış ve şanzumanı kilitliyormuş.....Öğrenmenin yaşı yok dedikleri doğru valla
Teşekkürler Hasan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
Tam otomatiklerde debriyaj ile ayrılmadığı için şanzıman direk tekerleklere bağlıdır, yani yanlış bir bilgi değil. Evet şanzumanı kilitler ve dolaylı olarak tekerlekleri kilitler.

Ayrıca tabi ki sadece çekiş tekerlerini kilitler, yani genelde önleri.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Açıklamalar çok güzel, ilave söyleyebileceğim bir şey yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
Tekin bey
MMT niin açılımı Multi  Mode  Transmission
sizin bahsettiğiniz Robotic başka bir tanımlamasımı acaba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Tekin bey
MMT niin açılımı Multi  Mode  Transmission
sizin bahsettiğiniz Robotic başka bir tanımlamasımı acaba

Çalışma prensibinde, hidrolik basıncından faydalanılmadan, robotlardaki gibi küçük elektrikli motorların mekanik parçaları hareket ettirmesinden yola çıkarak...., aslında Robot kelimeside yabancı kökenli ama MMT'nin daha pratik ve anlaşılabilir ifadesi diyebiliriz.