Gönderen Konu: 2006 Avensiste VSC ve TRC OFF Arızası ve C1203 Arıza Kodu Çözümü  (Okunma sayısı 42651 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 500
  • Model Yılı: '17
  • 53 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Evet uzun bir araştırma sonucunda bir sonuca ulaştık ama malesef çözüm bulamadık....

Toyota Europe un sayfasından indirdiğim Avensis'e ait servis dökümanları içinde C1203 arızasının belli tarihe ve şase numarasına kadar üretilen ZZT251, AZT250 ve AZT251 araçlarda görüldüğü yazılmış. Bültende bunların otomatik araçlar olduğu ve dönerken fren pedalına hafif basıldığında ortaya çıktığı belirtilmiş. Çözüm olarak servis dökümanında bu parçayı yenisiyle değiştirin denmiş.

Toyota çözüm olarak Abs Ecu'nun yazılımı değiştirmiş ve açıklama olarak ta "Yazılım Mantığı Hesaplanması Değiştirilmiştir" diye bir ifade kullanmış.

Buradan benim anladığım, Toyota'nın hatalı hatta eksik yazılımla ürettiği bir arabayı satın aldığım. Bu parça ve yazılım manuel viteste sorun çıkarmazken otomatik viteste yetersiz kalıyor, kafası karıştığı için kendini devre dışı bırakıyor.

Peki bu yazılım hatası arıza ışığını ne zaman yakıyor? (Tecrübelerim) :
1. Otoparkta manevra yaparken yandı.
2. Kavşakta tehlike anında ani bir manevra yapıpta sert fren ve 90 derece dönüş yaptığımda arac kaydı ve durduğunda VSC ve TRC OFF yanıyordu.
3. Düz yolda giderken neden yanıyor diye test etmek için sert sağ sol yaptığımda VSC müdahalesi işin içine girdiği anlarda da yandı ve yanık kaldı.

Toyota Müşteri Hizmetleri ne attığım mail sonucunda beni telefonla aradılar ve beni servise yönlendireceklerini parçayı değiştirmem gerektiğini fakat maliyetini benim karşılamam gerektiğini söylediler. Bülteni söyleyipte bunu bana yazılı olarak bildirin dediğimde ise yazılı olarak bildirmiyoruz telefonla cevap veriyoruz dediler. İkinci attığım maile ise ne telefon nede mail aracılığıyla cevap vermeye tenezzül etmediler.

Aynı esnada Toyota Europe'a attığım maile de henüz cevap alamadım ama ümitle bekliyorum..

Bu arada benzer hatalar yurt dışında 4Runner ve Sequoia modellerinde de yaşanmış ve yakın zamanlarda geri çağırmalar yapılmış.

Darısı başımıza diyorummm.

Bülten 2006 da yayınlanmış, B-6008 Referans numarasıyla yayınlanmış olup aşağıdaki araçlar hatalı kapsam içinde.
ZZT251 -E134497 şase numarasına kadar
AZT250 -E064109 şase numarasına kadar
AZT251 -E009410 şase numarasına kadar

8)"16 Octavia 1.2 TSI Style Dsg/7)"09 Avensis 2.0MultidriveS
5)"04 Yaris 1.3 Sol AT/ 6)"06 Avensis 1.8 Elegant A/T 
3)"97 Corolla 1.6 XEİ/ 4)"07 Corolla 1.4D4D MMT
1)"03 Corolla 1.6 Terra/ 2)"05 Cordoba 1.4TDI S-Rider

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Dün kartal sanayiisini gezdik oradanda İkitelliye Atatürk sanayii istedigimiz parça yok işimi görmeyecek bi tane 2003 üretim bi tanede 2004 üretim buldum.
Bana enaz 2006 üretim lazım.

Bide o kadar eski her tarafı çizik içindeki parçaya 1000 tl istiyorlar.

Anladıgım kadarı ile Avensisler kaza yaptıgında bu parça sag farın hemen arkasında oldugu için hemen parçalanıyor.

O kadar riske bence gerek yok biraz daha araştıracagım sonra servisten almayı düşünüyorum sonuçta benim sorunum çok acil degil sadece mide bulandırıyor.

Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
Bide o kadar eski her tarafı çizik içindeki parçaya 1000 tl istiyorlar.
Çıkmasıda zor bulunduğu için o fiyatları istiyorlar sanırım. :olu:
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • 53 kere teşekkür etti
Toyota'yı 12.04.2012 Cuma günü tekrar aradım ve müracatımın sonucunu sordum. İkinci olarak yazdığım talebimin henüz incelemesinin devam ettiğini söylediler.

Aslında Toyota'nın bu konulardaki geçmiş zaman yaklaşımlarını gözönüne aldığımda ergeç bu değişimi yapacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla bu aşamada da çözüm bulamazsam, çözüm bulunana kadar da mağduriyetimi hem ulusal hemde uluslararası platformlarda Toyota yetkilileri ve kullanıcılarıyla paylaşacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .....Kendin Ol Yeter......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 148750
  • Model Yılı: '05
  • 77 kere teşekkür etti
  • 417 kere teşekkür edildi
Toyota'yı 12.04.2012 Cuma günü tekrar aradım ve müracatımın sonucunu sordum. İkinci olarak yazdığım talebimin henüz incelemesinin devam ettiğini söylediler.

Aslında Toyota'nın bu konulardaki geçmiş zaman yaklaşımlarını gözönüne aldığımda ergeç bu değişimi yapacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla bu aşamada da çözüm bulamazsam, çözüm bulunana kadar da mağduriyetimi hem ulusal hemde uluslararası platformlarda Toyota yetkilileri ve kullanıcılarıyla paylaşacağım.
Umarım kısa zamanda çözüme ulaşırsınız
......Direksiyonda eşek varsa kaputun altındaki beygirlerin hiçbir önemi yoktur......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
Umarım kısa zamanda çözüme ulaşırsınız

Brüksel Toyota avrupada çalışan bir arkadaşım ile görüştüm garantiden degiştirmezler dedi.

Artık umudum yok.

Çıkmadanda hayır yok gibi.

Mecbur yenisi alınacak.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
Brüksel Toyota avrupada çalışan bir arkadaşım ile görüştüm garantiden degiştirmezler dedi.

Artık umudum yok.

Çıkmadanda hayır yok gibi.

Mecbur yenisi alınacak.

konuyu uzaktan takip ediyorum .. Affınıza sığınarak bişi söylemek istiyorum. konuyu bir yerinden  kaçırdım ama acaba bu beyine yeni yazılım atılsa sorun düzelmiyormu acaba? Çünkü rav4 lerde de böyle beyinsel bi sorun vardı yazılımla düzelten arkadaşlarımız olmuştu sizde de öyle bi çözüm olabilirmi?
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure

konuyu uzaktan takip ediyorum .. Affınıza sığınarak bişi söylemek istiyorum. konuyu bir yerinden  kaçırdım ama acaba bu beyine yeni yazılım atılsa sorun düzelmiyormu acaba? Çünkü rav4 lerde de böyle beyinsel bir sorun vardı yazılımla düzelten arkadaşlarımız olmuştu sizde de öyle bir çözüm olabilirmi?

Onuda araştırdık.

Hatta fabrikada bir arkadaşımda eculerin kontrolünde mühendis oda bu Toyota ecülerinin tek yazılım yüklendigini sonradan yazılm güncellemesine kapalı oldugunu söyleyince o kapıda kapandı.

Hatta kendisi tuning ile de ugraşıyor Toyotaya tuning yapmak için ecünün içinden çip sökülür yerine yazılım yüklenebilen çip takılarak ona müdahale edilir gibi bişiler anlattı.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • DeVLeRiN AşKı BüYüK OluR..!
  • Kan Grubu: B+
  • Model Yılı: '95
  • 167 kere teşekkür etti
  • 290 kere teşekkür edildi
Onuda araştırdık.

Hatta fabrikada bir arkadaşımda eculerin kontrolünde mühendis oda bu Toyota ecülerinin tek yazılım yüklendigini sonradan yazılm güncellemesine kapalı oldugunu söyleyince o kapıda kapandı.

Hatta kendisi tuning ile de ugraşıyor Toyotaya tuning yapmak için ecünün içinden çip sökülür yerine yazılım yüklenebilen çip takılarak ona müdahale edilir gibi bişiler anlattı.

Rav4 le ilgili bir konu vardı

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=49182.0

burda bi beyine yazılım atılıyor deniyordu hatta adres falan da var isterseniz bi bakın. 2006 dan sonra çıkan araba aramaktansa 2006 dan sonraki yazılımla belki kurtarırsınız. Dediğiniz gibi parçayı almaktansa en ucuz kurtulmanın yolunu bulmaya yardımcı olmaya çalışıyorum alternatif bi yöntem benimkisi..
2.0 Avensis Exe.E. Emekliye ayırdık ..
Şimdi LR Defender 110 2500cc lpg zamanı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • 53 kere teşekkür etti
Benimde yaptığım araştırma sonucunda, Avensis'teki ABS beyni tekrar yazılabilir değil. 2007 Dizel Corollaya tuning yaptırdığımda 1 dakikada motor ecu ya yazılım atmışlardı ama aynı usta ABS ye yazılımsal müdahale etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
Rav4 le ilgili bir konu vardı

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=49182.0

burda bir beyine yazılım atılıyor deniyordu hatta adres falan da var isterseniz bir bakın. 2006 dan sonra çıkan araba aramaktansa 2006 dan sonraki yazılımla belki kurtarırsınız. Dediğiniz gibi parçayı almaktansa en ucuz kurtulmanın yolunu bulmaya yardımcı olmaya çalışıyorum alternatif bir yöntem benimkisi..

Kesinlikle tavsiyelere ihtiyacımız var.
Sonuçta eniyi neticeler beyin fırtınası ile elde ediliyor.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
vsc trc ışığı yanıyorsa sapma sensörü arızası vardır.ben sapma sensörünü değiştirdim sorun çözüldü. sapma sensörü şoför koltuğunun altında.fiyatı 652 TL.parçanın fotoğrafı

Uploaded with ImageShack.us
Avensis  2005  1.6 Elegant    Düz  Benzin (Tüpsüz)
Corolla   1996  1.6 GLİ           Düz  Benzin(Tüpsüz)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • 53 kere teşekkür etti
vsc trc ışığı yanıyorsa sapma sensörü arızası vardır.ben sapma sensörünü değiştirdim sorun çözüldü. sapma sensörü şoför koltuğunun altında.fiyatı 652 TL.parçanın fotoğrafı

Halit Bey merhaba,

Problemi ilk yaşadığımda araştırma yaparken sizin açtığınız konu başlığını da okudum fakat sizin şikayetinizde VSC ve TRC OFF yanında ABS ışıklarının da yandığını okumuştum. Bizde ABS ışığı yanmıyor vede devre dışı kalmıyor. Arıza kodu olarak ta sadece C1203 veriyor.
Buna da çözümü olarak; birinci öneri ABS ile araç ECUSU arasında iletişim kablolarının kontrol edilmesi temassızlık veya kısadevre varsa giderilmesi, ikinci öneri ise ABS veya Araç ECU'sunun değiştirilmesi. Tam bu noktada elimize geçen bu arıza koduyla ilgili Toyota'nın bülteni var ki, o da bu arıza kodunun otomatik vites bir grup araçta olduğunu ve bunun ABS Ecusundaki yazılım mantığınıdaki bir problemden kaynaklandığını yeni parçalarda bu problemin giderildiğini belirtiyor. Yani yazılım bazı koşullarda yetersiz ve kararsız kalıp sistemin kendisini devre dışı bırakmasını sağlıyor. Arabayı stop edip çalıştırdığımızda ise ışık sönüyor.

Bu durumda sizin aracınızın arızasıyla benzerliklerini ve farklılıklarını bizle paylaşırsanız memnun olurum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
Halit Bey merhaba,

Problemi ilk yaşadığımda araştırma yaparken sizin açtığınız konu başlığını da okudum fakat sizin şikayetinizde VSC ve TRC OFF yanında ABS ışıklarının da yandığını okumuştum. Bizde ABS ışığı yanmıyor vede devre dışı kalmıyor. Arıza kodu olarak ta sadece C1203 veriyor.
Buna da çözümü olarak; birinci öneri ABS ile araç ECUSU arasında iletişim kablolarının kontrol edilmesi temassızlık veya kısadevre varsa giderilmesi, ikinci öneri ise ABS veya Araç ECU'sunun değiştirilmesi. Tam bu noktada elimize geçen bu arıza koduyla ilgili Toyota'nın bülteni var ki, o da bu arıza kodunun otomatik vites bir grup araçta olduğunu ve bunun ABS Ecusundaki yazılım mantığınıdaki bir problemden kaynaklandığını yeni parçalarda bu problemin giderildiğini belirtiyor. Yani yazılım bazı koşullarda yetersiz ve kararsız kalıp sistemin kendisini devre dışı bırakmasını sağlıyor. Arabayı stop edip çalıştırdığımızda ise ışık sönüyor.

Bu durumda sizin aracınızın arızasıyla benzerliklerini ve farklılıklarını bizle paylaşırsanız memnun olurum.

mahmut bey abs trc vsc ışıkları yanıyor belli bir süre sonra geri sönüyordu.bu ışıkları kimi zaman serviste kimi zaman da özel serviste söndürüyorduk ama bir süre sonra tekrar yanmaya devam ediyordu.ben de en sonunda serviste resmini verdiğim savrulma sensörünü değiştirmek zorunda kaldım ve şu an hiç bir sorun yok. ki ben avensise adanada şehir içi en fazla  6-7 litre benzin  yaktıran bir sürücüyüm.aracımı sakin kullanmama rağmen neden böyle bir arıza ile karşılaştım hala anlamadım.dilerim siz de en kısa zamanda en az fiyatla sorununuzu halledersiniz.
Avensis  2005  1.6 Elegant    Düz  Benzin (Tüpsüz)
Corolla   1996  1.6 GLİ           Düz  Benzin(Tüpsüz)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • DAS AUTO
  • 53 kere teşekkür etti
Halit Bey,

Sanırım sizin arızanız bizimkinden farklı fakat şunu paylaşmak isterim ki; savrulma sensörü denilen yawrate sensor ile ilgili de geri çağırma yapılmış. Ve süre sınırı olmaksızın ücretsiz değişim bilgisi verilmiş.  Eğer ki şase numaranızı bana özelden yazarsanız elimdeki dökümandan karşılaştırırım. Eğerki bedava değişim hakkınız olduğu halde servis sizden bu ücreti aldıysa da belki geri iade talebinde bulunabilirsiniz.

Şunu belirtmek isterim ki; ben elimdeki dökümanı benim aracım olan ZZT251 grubunda araştırma yaparken buldum. Belki hakkınız olsada elimdeki bülten içinde sizin aracınız yer almamış olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
Evet arkadaşlar yarın dananın kuyrugu kopuyor.

Servisin 2276 TL istedigi ve Türkiye stoklarında olmadıgı için 4 haftadan önce getirtemedigi parçayı Ufuk Sönmez 1,5 haftada 1900 TLye getirtti.
Tüm iletişimlerimizde bana yapmış oldugu yaklaşımı çok beyendigim için kargo ile parçayı yollarım diye ne kadar ısrar etsede ben tanışmak ve parçamı almak için kendisinin yarın sabah iş  yerine gidiyorum.
Eger erken Adapazarına dönersem evde montajını yapar ve son durumu paylaşırım.

Bizim hatamız yazılımsal oldugundan belirli modelin altındaki otomatik vitesli modellerde çıkıyor.
Bu nedenle benim parçam manuel viteste hiç sorun çıkartmaz. Çıkan parçayıda 400 TLye yine bir arkadaşımıza (manuel vitesli) sattım.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
Bu sabah İstanbula giderek ABS beynini Ufuk'tan aldım.
Şuanda beyni arabaya taktık ama havasını henüz tam alamadıgımız için basınç arızası veriyor.

Arızayı sildik direksiyon açı sensörünü manuel kalibre ettik.
ABS devreye girince veya TRC/VSC devreye girince basınç yeterli olmadıgı için arıza lambası yanıyor.

Manuel resetleyip pompalamaya devam.

Bu ara Ufuk ilede tanışmış olduk.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
Bugün daha az basınç arızası vermeye başladı. Hattaki havayı sanırım aldık. Dünden beri en az 20 defa hava alma işlemi yapmak zorunda kaldık.

Normal frenin havasını alıyoruz fakat ABS pompası ve valflerinde hava kalıyor ABS, VSC veya TRC sistemlerinden birisi devreye girince bu havayı hatta yollayarak basınç düşüyor.
İlk başlarda ABS 2 saniye çalışıyor ve arıza veriyordu artık kolay kolay girmiyor.

Bir daha benzer durum başıma gelirse kesinlikle manuel ugraşmam vakum ile bi yerde dolum yaptırırım.

Çıkan beynide arkadaşımızın manuel aracına taktık hiç sorun yok sadece kalibrasyon yaptık. Ama onun pompasını degiştirmedik sadece beyini degiştirdigimiz için bu sorunları yaşamadı.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
arkadaslar konuyu saptirmak istemem lakin benim basima 2-3 ay once bir sey geldi,arka isiklari tamamen yerlerinden cikardim sag ve sol kablolar her sey yani,araci calistirdim ekranda trc of,vsc isiklari yandi ve tum gun oyle gezdim .ne alaka dedim,neyse yapmam gerekeni yaptim arka isiklari yerine taktim,o ikaz isiklari sondu.

yine dun vanne egr galiba egr valfi deniyor,bir de Hava Akış Sensörü sokup temizlemek istedim ne de olsa aracim 96000km'ye girdi.
Hava Akış Sensörünu soktum temizledim taktim sorun yok.
egr valfinide sokup temizleyip taktim lakin fisini takmayi unuttum,araci calistirdim,calisma sesi traktor gibiydi,takirtili yani,hemen aklima fisi takmadigim geldi.zaten aracim 2 saniye calisti hemen stop ettim.sonra fisi takip tekrar calistirdim.
ama ekranda motor isigi,trc of isigi,vsc isigi yandi.yola ciktim 3-5 dakika gezdim sonmedi,evin onune geldim araci stop ettim,anahtari cikardim, 1 dakika falan bekleyip geri calistirdim ve ikaz isiklarinin hepsi sondu,insaallah geri yanmaz artik.

toyotanin en cok sevdigim yani sorun giderilince veya hata kaybolunca ikazi kendi kapatiyor.degilse hadi servise bilgisayara baglat hatayi bul sil...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
arkadaslar konuyu saptirmak istemem lakin benim basima 2-3 ay once bir sey geldi,arka isiklari tamamen yerlerinden cikardim sag ve sol kablolar her sey yani,araci calistirdim ekranda trc of,vsc isiklari yandi ve tum gun oyle gezdim .ne alaka dedim,neyse yapmam gerekeni yaptim arka isiklari yerine taktim,o ikaz isiklari sondu.

yine dun vanne egr galiba egr valfi deniyor,bir de Hava Akış Sensörü sokup temizlemek istedim ne de olsa aracim 96000km'ye girdi.
Hava Akış Sensörünu soktum temizledim taktim sorun yok.
egr valfinide sokup temizleyip taktim lakin fisini takmayi unuttum,araci calistirdim,calisma sesi traktor gibiydi,takirtili yani,hemen aklima fisi takmadigim geldi.zaten aracim 2 saniye calisti hemen stop ettim.sonra fisi takip tekrar calistirdim.
ama ekranda motor isigi,trc of isigi,vsc isigi yandi.yola ciktim 3-5 dakika gezdim sonmedi,evin onune geldim araci stop ettim,anahtari cikardim, 1 dakika falan bekleyip geri calistirdim ve ikaz isiklarinin hepsi sondu,insaallah geri yanmaz artik.

toyotanin en cok sevdigim yani sorun giderilince veya hata kaybolunca ikazi kendi kapatiyor.degilse hadi servise bilgisayara baglat hatayi bul sil...

Frene basıldıgında lambalarının yandım sinyali ASB beynine gidiyor bunu göremedigi için yanması çok normal.
AP900 Cruise control