0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Deneyeceğim teşekkürler birde bu bor katkısı hakkında ne dersiniz araç 2000 km'yi geçerse yapılabilir deniyor siz ne dersiniz ?
Hiç bir yağ katkısı işe yaramaz, ona verilecek para ile fazladan yağ filtresi değiştirmek daha olumlu sonuç verir.
Kesinlikle katılıyorum. Filtre sistemde ki en önemli parcalardan biri. Sistemde oluşacak herhangi bir kirlenmenin oluşturacağı büyük hasarlara karşı yegane sigorta. Keşke "Chip Dedector" ( metal (fe) dedektörü) koysalar. Uçak sistemlerinde bu dedektör yağla çalışan sistemlerde yağın içindeki metal parcalarını hissedip hareketli kısımlardaki aşınma daha büyüyüp tehlikeli seviyeye ulaşmadan kullanıcıyı uyarır.
Toyota yetkili servis, motor karterinde, yağ tapasına yakın, mıknatıslı bir bölge olduğunu, metalleri yakaladığını ve yağ değişiminde boşalan yağ ile metallerinde dışarı aktığını söylemişti. Bende tapanın anahtar başlığına küçük bir mıknatıs takviyesi yaptım.
Bu güzel fakat bunun kullanıcıya uyarı vermesi gerekir ki aşınma yada hasar büyümeden kullanıcı aracını durdursun. Yoksa arac hasar gördükten sonra mıknatısın biriktirdiği metallere bakmak Ölünün küllerine bakmakla aynı şey olur. Bu dedektör çok basit birşey ve Toyotaya yazıyorum hemen ! Yeniden keşfedilecek birsey değil gösterge paneline "Fe" uyarısı yaparlar olur biter.
Binek otomobillerdeki ve özellikle düşük devirli Diesel motorlarda metal birikimleri o kadar çok az oluyor ki hiç'e yakın, yüksek devirli uçak motorlarıyla karşılaştırılamayacak kadar az olduğunu düşünüyorum. Uçak motorunda dedektörün bulunması doğaldır. Tapaya mıknatıs koydum dedim ya, o günü o mıknatısı aslında karterden boşalan yağa tutmuştum, akan yağın içindeki metalleri yakalayıp miktarını görebilmek için. Dökülen yağ bitti ama mıknatısın yakaladığı metalleri göremedim, sanırım sayısı mikroskopla dahi güçlükle sayılabilecek kadar az'dı diyebilirim, yoksa bu motorlar 1.000.000km yapamazdı.İst. taksicilerinin/minibüsçülerinin 500 - 600.000km dur kalk ile aslında 1.000.000km'ye eş uzun yol deviri çevirdiklerini düşünebiliriz.Yağ ve filtre ile ilgili asıl sorun, uygun olmayan yağ yada kalitesiz filtre kullanmaktan veya periyodunda değiştirilmemesinden dolayı belirttiğiniz gibi kirlenmeye bağlı tıkanıklıklar ve oluşturduğu arızalar şeklinde olmaktadır.