Gönderen Konu: Elektrik Çarpması...!  (Okunma sayısı 1512 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
Elektrik Çarpması...!
« : Şubat 04, 2013, 14:45:53 »
  Selam,
çevremiz büyük oranda elektrik ile çalışan cihazlar ve bunların hatları ile dolu. Bir fotoğraf makinesinden tutun, onun flaşına(flaş devresi oldukça kötü şekilde çarpabilir), cep telefonuna, aracımıza, pc. mizden, evimize kadar. Tabi kimi duurmlarda bunlar insan sağlığı için de tehlikeli olabilmektedir. Umarım bu bilgiler biraz olsun faydalı olur.

''Elektrik Çarpması
Elektrik çarpması,bir ya da birkaç insanın üzerinden elektrik akımının geçip,elektrik akımının vücut ile temas eden ilk yerin belli bir süreyle acıması (veya başka tepkiler vermesi) durumuna denir. Her insanın aynı güçle geçen elektrik akımına tepkisi farklıdır. Elektrik akımının değeri ve süresi çarpılmanın insan üzerindeki tahribatını belirler. Bu sebeple çarpılan kimse en kısa zamanda akım yolu üzerinden ayrılmalıdır. Alternatif veya doğru akım fark etmeksizin kişi elektrik çarpılmasından zarar görebilir.

Elektriği iyi ileten (iletken) maddelere örnek olarak demir, bakır, alüminyum gibi metaller ve tuzlu su gibi sıvılar örnek verilirken; elektriğin kötü ileten (yalıtkan) maddelere örnek olarak plastik,cam,porselen gibi katı maddeler ve limonlu su,alkollü su gibi sıvılar örnek verilebilir.

Elektrik çarpması devam eden kişileri elektrik akımından kurtarmak için:

Sigortalar kapatılıp kişiye müdahale edilebilir.
Sigorta yoksa kişiye yalıtkan maddelerle müdahale edilebilir.Fakat ıslak zeminde iş yapılmamalıdır.
 Yıldırım Çarpmaları
Bir insana yıldırım çarpması olayı muhtemeldir.Ama yıldırım çarpmalarından korunmak için:

Evinize paratoner taktırabilirsiniz,
Yıldırım gelmeden birkaç saniye önce insanlar bazı tepkimeler gösterebilir.Örneğin saçınızın kalkması ve kolunuzun titremesi vs. Yıldırım düşeceğini hissettiyseniz şunları yapın:

1.İlk olarak ağaçların altında ya da arabaların içende durmayın,
2.O sırada banyo yapmayın ya da ellerinizi yıkamayın,
3.Yıldırım düştüğü için elektrikler kesildiyse bütün elektrikli aletleri kapayın.

220 V gerilime çarpılan bir insanın vücudundan yaklaşık 250 mA üzerinde akım göçmektedir.Elektrik akımı geçen vücutta adale krampları oluşması nedeniyle kazaya uğrayan kişi elektriği tutulduğu yeri bırakamamaktadır. Elektrik akımının akış yönü üzerinde canlının kalbi bulunamıyorsa, kalp atışları hızlanmakta, düzenliliğini yitirmektedir. Bunun sonucu kalp hareketleri durmakta, solunum ve kan dolaşımı kesilmesi nedeniyle ölüm olayları meydana gelmektedir. İnsan vücudundan geçen akımın şiddeti, gerilime ve vücudun direncine bağlıdır. Vücut direnci derinin yaş yada kuru olmasına, çapılma yeri ile ayak arası mesafesine göre değişmektedir. elektrik akımının yönü kalp üzerinden geçtiği takdirde kesin ölüm hali içi 50 mA lik akım şiddeti yetebilmektedir.
İnsan vücudundan geçen akımın etkisi:

1 mA___________Hissedilir
5 mA___________Hafif kramp
10 mA__________Genel kramp
15 mA__________Kas kasılması
25 mA__________Şiddetli ağrı
50 mA__________Dayanılmaz acı
100 mA_________Ölüm ''

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Elektrik_%C3%A7arpmas%C4%B1
               http://www.kontrolkalemi.com/forum/elektrik-genel/167-elektrik-carpmasi-sonucu-olur.html

Toyota Club Türkiye

Elektrik Çarpması...!
« : Şubat 04, 2013, 14:45:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • just do it
  • Araç: Camry
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 225000
  • Model Yılı: '06
  • 351 kere teşekkür etti
  • 565 kere teşekkür edildi
Ynt: Elektrik Çarpması...!
« Yanıtla #1 : Şubat 04, 2013, 15:43:34 »
Sol kolum sakat.Sebebi elektrik çarpması .Çok öenmli ve dikkat edilmesi gereken bir konu.Bunun yanında elektirk akımının geçtiği yerlerde oluşam magnetik alanda insan beynini etkiler.Kablosuz teknoloji güzel ama yaydığı dalgalar çoğu zaman pek güzel değil.
Akıl ile sabrı birleştir ve zekan ile konuş...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 04, 2013, 15:43:56 »
Okurken bile ürperdim, teşekkürler Hakan...
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Şubat 04, 2013, 17:06:42 »
Faydali bilgilendirme icin tesekkurler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 04, 2013, 17:12:08 »
Elektrik yanıklarında ilk yardım
-Olabildiğince soğukkanlı ve sakin olunur.
-Hasta ya da yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir.
-Akımı kesme imkânı yoksa yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik) kişinin elektrikle teması engellenir.
-Hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir.
-Hasta ya da yaralı kımıldatılmamalıdır.
-Hasar gören vücut bölgesi örtülür.
-Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa dahi tıbbi yardım istenir.

Kaynak: Turk Kizilayi ilk yardim sayfasi http://www.ilkyardim.org.tr/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '15
  • 787 kere teşekkür etti
  • 155 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Şubat 04, 2013, 17:12:26 »
geçen hafta evde kalo kanalı döşüyordum kablo ölçüsü almak prize takıp ölçü aldıktan sonra kesip bantlayacaktım. tabi bi anlık dalgınlıkla kabloyu kesmeye başladım prizde takılı, allahtan maket bıçağının sapı plastikti o an şimşek gibi bi ışık elim ayağım simsiyah tişörtüm bile maket bıçağının jilet kısmı kabloya yapıştı allahtan verilmiş sadakamız varmış bişey olmadı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 04, 2013, 17:32:12 »
  Ben teşekkür ederim arkadaşlar.

Mehmet Ali, üzüldüm, ucuz atlatmışsın. Aynı şekilde sen de Sedat, bir anlık dalgınlık tehlikeli olabiliyor.

Harbi insanın tüyleri ürperiyor Hakkı.

Aslında yıldırımda aracın içi daha güvenli olması lazım. hem geniş yüzey, hem lastikleri nispeten(yağmur etkileyebilir) yalıtkan. Sadece araç içinde metallere dokunmamak lazım.