Araçlarımızın durumuna bakmadan yayınlanmış genel bir kasko değer listesi var tsb.org adresinde. Buradaki listede değerler epey düşük kalabiliyor. Aracın temizliği ve az km yapmış olması gibi konular dikkate alınmamış. Şimdi benim araç 2009 ürünü olarak 30 bin TL verilmiş.
Arabam.com veya sahibinden.com dan baktığınızda bu model araç için km sine göre 35 bin - 43 bin Tl arası istekler var. Hadi bunlardan biraz pazarlık yapsanız 1-3 bin lira inersiniz.
Şimdi benim aracın durumu iyiyse ben bunu acentaya göstererk 40 binden kasko yaptırabilirmiyim ? Prim artacak ona diyecek yok.
Eğer yaparlarsa bu durumda araca bir şey olup pert ödemesi yapılması gerekirse bu sefer sigortacı ya da exper ( o aşamada bunu exper mi belirliyor bilmiyorum) " bunun piyasa değeri 30 bin deyip poliçede 40 bin yazıyor olsa bile sigortacı bu sefer exper değerine uyup 30 bin ödemeya kalkar mı?
- Hasar oluunca araçtaki hasar durumunu ve değeri belirleyen bağımsız experler. Zannediyorum pert durumunda da exper , emin değilim. Çalınma durumunda da exper mi belirliyor?
Bir kaç sorum var, bilgisi olanlar ne derler?
1- Aracım iyi durumdaysa liste değerinin 8-10 bin TL üstünden sigorta yaptırabilirmiyim?
2- Araç hasar miktarı / kasko değeri hangi orana çıkarsa , exper pert kararı alıyor , bunu kabul etmek zorundamısınız yoksa hala tamir edilsin kullanırım deme hakkınız var mı?
3- Aracı acenteye gösterip liste değerinin üstünde sigorta ettirdiğinizde ve sonrta hasar-pert-çalınma durumu oluştuğunda experin bu aşamada araç piyasa değeri 30 bin deyip , sigortacıdan yana bir karar alabilir mi? Bunu önlemek için önceden yapılacak bir şey var mıdır?
eftal bey isterki aracınızı 500 bin gösterin.sadece ödeyeceğiniz miktar artar.Herhangi bir araç bedeli ödeme durumu olursa şirket tsrsb deki fiyatı baz aalır.Ya onu öder yada daha düşürür.Ama kesinlikle fazla ödemezler.
2006 vwerso elegant ta 27,250 gözüküyor fiyatı.Ben 35 aldım.Kasko bedelide tsb deki kasko bedeli.Üstündeki lpg araç kamera gibi aksesuarları zeyıl yaptırdım sadecee.
tsb.org.tr sitesinde bu konuda açıklamalar var.
http://www.tsb.org.tr/sayfa/kasko-deger-listesi-ile-ilgili-sorularGaliba doğru olan, tanıdık acentanıza gidip aracı gösterip gerçek değerine yakın , mesela 42-43 binlik bir araç için 40 bin üzerinde anlaşıp poliçeyi yaptırmak ve poliçe altına muhakkak mutabık kalındığı notu koydurmak. Bu durumda exper bu notu dikkate almak zorunda olacaktır. Aksi halde mağduriyet olabilir ( hatta bu konuda açık kapı var, istismar da yapılabilir sigortalı aleyhine, zaten yapılıyor diye duyuyorum). Bir dahaki sefere bu konuyu konuşup biraz daha yüksekten yapılmasını isteyeceğim, bakalım.