Gönderen Konu: Bir otomobil sahibinin 10 yıllık ortalama gideri ne kadardır?  (Okunma sayısı 4019 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
Merhaba arkadaşlar. Bu sorunun net bir cevabı aslında yok ama en azından yaklaşık bir değer bulunabileceğini düşünüyorum. Şöyle orta sınıf bir aile otomobili olan bir insan düşünelim. Mesela 3 yaşında 1.6 benzinli Toyota Corolla sahibi bir insan ve aylık ortalama 400-500 km yapıyor. Bu kişinin 1 senelik, 5 senelik ve 10 senelik gideri ne yönde olur?

Mesela günde 1 paket sigara içen birinin 10 yıllık giderini hesaplamak kolay. Yılda 350 paket içtiğini varsayarsak, 10 yıl X 350 paket= 3500 paket yapar. Bunun gideri bayağı iyi para eder herhalde :)

Aracın vergisi, sigortası, kaskosu, bakımı, lastik değişimleri, arıza-onarım durumları gibi detaylarıda düşünelim.

Veriler üzerinde yapılması gereken değişiklikleri iktisadi bilgisi iyi olan arkadaşlar lütfen yapsınlar.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 170000
  • Model Yılı: '04
  • 68 kere teşekkür etti
  • 31 kere teşekkür edildi
Ynt: Bir otomobil sahibinin 10 yıllık ortalama gideri ne kadardır?
« Yanıtla #1 : Ocak 25, 2013, 13:34:18 »
İlginç bir başlık.
Bence tartışılmalı......
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 25, 2013, 13:47:50 »
Hesaplarsaniz, arabadan sogursunuz. Benden söylemesi.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 25, 2013, 13:56:27 »
İnternette şöyle birşey buldum:

Yeni araç keyifli ve maliyetli

Şimdi gelelim hesaba. Otomobilin ücretini krediyle veya nakit olarak ödediniz. Kredi maliyetini, kredi tutarı ve vade çok değişken olabileceğinden hesabımıza dahil etmedik. Benzer sınıfta bulunan, aynı hacimde motorlar kullanan otomobillerin fiyatları, boyutları, ağırlıkları ve yakıt tüketimleri birbirine yakındır. Biz karşılaştırmamız için firmaların kataloglarında vermiş olduğu şehir içi tüketim verisini yüzde 5 yukarı yuvarladık. Kasko değerlerini, 30 yaşında kaza sicili temiz bir kullanıcıya göre belirledik. Bakım fiyatlarını servislere sorup ortalamasını aldık. Trafik sigortası ücretleri de İstanbul’da yaşayan, sicili temiz kullanıcımız için alınan ortalama fiyatlar. Otomobilleri 5 yılda iki defa, pickup aracı ise ticari araç sınıfında olduğu için her yıl muayene ettirdiğimizi ve araçların hiç arıza yapmadığını varsaydık. Araçları 5 yıl boyunca hiç yıkatmadık ve hiç otopark parası da ödemedik. Trafik kurallarına da harfiyen uyduğumuz için hiç trafik cezası yemediğimizi varsaydık. Küçük kazalar yapmadık, ayna veya tampon değiştirmedik, lastiğimiz de hiç patlamadı. Enflasyonu ve akaryakıt fiyatlarındaki değişimleri de öngöremediğimiz için hesaba katmadık. İdeal koşullarda, hiçbir sorun yaşamadan, ortalama kullanıcı ve ortalama maliyetlerle bu araçların her biri ile yılda 20 bin, 5 yılda da toplam 100 bin km yol yapıp araçları sattığımızı varsaydık. Yapmış olduğumuz pazar araştırmalarında 5 yaşındaki ve 100 bin km yol yapmış bir aracın, 0 km olandan yüzde 50 daha ucuza satılabildiğini gördük.

Araçları 5 yıl 100 bin km kullanıp yaptığımız harcamaları hesapladık. Elimizdeki eski aracı satıp toplam maliyetten düştüğümüzde B sınıfı aracın 5 yıl 100 bin km kullanım sonucunda toplam maliyeti 66 bin 750 TL, aylık maliyeti ise 1113 TL oldu. C sınıfı otomobil dizel olduğu için yakıt tasarrufunun etkisiyle biraz daha hesaplıydı. Toplam harcamamız 62 bin 530 TL oldu. Aylık olarak 1042 TL harcadığımızda ortalama C sınıfı dizel bir otomobille 5 yıl yolculuk yapabiliyormuşuz. Crossover araç daha ağır olduğu için yakıt tüketimi de fazlaydı. Aracın fiyatı daha fazla ve sigorta bedelleri de bu fiyatla orantılı olduğu için daha yüksek çıktılar. Aracı satarken de kaybımız arttı ve toplam maliyetimiz 91 bin 390 TL, aylık olarak ise 1523 TL odu. Pickup araç içlerinde en ağır, en güçlü, torku en yüksek ve en çok amaçlı araç olmasına rağmen ilk satın alma maliyetinin düşük olması sayesinde toplamda 77 bin 735 TL harcama ile aylık olarak 1296 TL karşılığında beş yıl boyunca hizmet verebiliyor.

Hesabınızı iyi yapın

Değerlendirmenin en ilginç yanı, bu otomobillerden biri ile 1 km yol yapmanın maliyetinin ortalama bir ekmeğe eşdeğer olduğunu görmemizdi. B sınıfı otomobille yapmış olduğumuz 1 km yol 0,67 TL’ye mal olurken, arazi aracı kıvamında yolculuğun km maliyeti 0,9 TL’yi buldu.

Yeni bir otomobil almak isteyen herkesin yapacağı her bir km için bir ekmek parası harcamış olacağı bilgisini aklımızda tutarak bu maliyetleri nasıl düşürebileceğimizi düşündük. İkinci el araç alabiliriz, aracı az kullanıp az yakıt ve az lastik tüketebiliriz. Risk alıp kasko yaptırmayıp aracı trafik sigortası ile kullanabiliriz. Bakımları servis yerine tanıdık ustalara yaptırır, otomobilimizi temiz kullanır, arıza çıkmaması için dua edebiliriz. Otomobili satarken de aracımızın marka ve modeline göre hangi ilde daha fazla rağbet gördüğünü öğrenir, orada satıp zararımızı azaltmaya çalışabiliriz.

Kişi başına düşen ortalama gelirin 14 bin dolar olduğu ülkemizde bir otomobil, ortalama bir kişinin kazancının tamamını tüketebiliyor. Otomobilin ihtiyaç olduğu ve bizlere çok keyif verdiği gerçeğini bir yana, maliyetlerini ve hâlâ gelişmeye çalışan bir ülke olduğumuz gerçeğini diğer yana koyduğumuzda size bir tavsiyemiz var. Yeni başlayanlara ve kredi ile araç alacaklara, arzularının esiri olanlara işin satın alma ile bitmediğini, toplamda yapmış olacakları harcamaları da göz önünde bulundurarak bütçe yapmalarını tavsiye ediyoruz.

Birde şöyle bir yazı buldum arkadaşlar:

"25 Kasım 2010; 8:23:04                        

40.000 TL'lik bir araç alır, yılda 15.000 km yapar, kilometreye 25 kuruş yakar, otopark bedeli, oto yıkama ücreti, trafik cezası, periyodik bakım, fenni muayene, lastik ve akü gibi muhtelif kalemlerin ortalamasını alırsanız aşağıdaki gibi bir tablo çıkar:

1. Araç Bedeli Amortizasyonu 6.000 TL
Araç bedelinin ortalama %10-15'i yıllık amortizasyona gider. 40.000 TL'lik araçta 6.000 TL

2. Yakıt Gideri 3.750 TL
Yıllık ortalama 15.000 km yaptığınızı düşünürseniz ve ortalama 25 kuruştan hesaplayabilirsiniz, 3.750 TL

3. Trafik Sigortası 150 TL
Ortalama 150 TL

4. Kasko Sigortası 750 TL
Ortalama 750 TL

5. Periyodik Bakım 250 TL
Ortalama 250 TL

6. Fenni Muayene 75 TL
İki yılda bir olduğundan 150 TL'nin yarısı 75 TL

7. Otopark 750 TL
Ödüyorsanız yılda 500-1000 TL arası, ortalama 750 TL

8. Oto Yıkama 180 TL
Ayda 1 defa götürüyorsanız ve 15 TL ödüyorsanız 12 ayda 180 TL

9. Lastik ve Akü 180 TL
Lastik 4 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/4'ü = 150 TL, Akü de 5 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/5'i = 30 TL Toplam 180 TL

10. Trafik Cezası ve MTV 630 TL
Yılda 1 defa trafik cezası ortalama 130 TL ve MTV ortalama 500 TL = 630 TL

Toplam 11.215 TL, ayda 935 TL'ye tekabül ediyor ama bu CEBİNİZDEN çıkan para değildir, araç bedelinin amortizasyonu da dahil olduğundan yeniden satış maliyetini de içermektedir.

Aracı aldığınız bedelden satabilirseniz 5215 TL eder, ayda 435 TL'ye tekabül eder. Bu da net aylık masraftır, amortizasyon olmaksızın.

Umarım 1 fikir vermiştir."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 25, 2013, 14:29:15 »
ben geçenlerde yegane megane'nin bizde kaldığı süre boyunca (4.5 sene) olan yakıt masrafını hesaplamıştım kabaca, arabanın kendi değerinden fazla çıkıyordu neredeyse...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 25, 2013, 14:58:45 »
ben geçenlerde yegane megane'nin bizde kaldığı süre boyunca (4.5 sene) olan yakıt masrafını hesaplamıştım kabaca, arabanın kendi değerinden fazla çıkıyordu neredeyse...

Valla ben illa ki bir motosiklet edinmeliyim kendime. Tek başıma arabayla bi yere gittiğime değmiyor. Yüzü astarını geçiyor. 10 liralık iş için 30 lirada benzin harcıyorum resmen. Birde otopark işi var tabi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 70000
  • Model Yılı: '11
  • 8 kere teşekkür etti
  • 74 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 25, 2013, 15:16:43 »
yılda yaklaşık 10000 km yapıyorum.Aşağıdaki rakamlar ortalama

1 yıllık yakıt:4000 tl

1 yıllık kasko:1200 tl

1 yıllık t.sigortası: 500 tl

10000 km bir bakım ort:350 tl

ogs kgs hgs geçiş:100 tl benim için tabi

6,150 tl ortalama bir gider iyi yani

5 yıllık gider:30,750 tl

10 yıllık gider:61,500 tl
yine toyota inadına corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1.4
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '12
  • 62 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 25, 2013, 15:34:56 »
 1. Araç Bedeli Amortizasyonu benim aracımda yok, şu an 2.eli sıfırından pahalı, sıfırı bayilerde olmadığı için.

2. Yakıt Gideri 3.200 TL
Yıllık ortalama 8.000 km yaptığınızı düşünürseniz ve ortalama 40 kuruştan hesaplayabilirsiniz, 3.200 TL

3. Trafik Sigortası 190 TL(kocaeli)

4. Kasko Sigortası 965 TL

5. Periyodik Bakım 362/2 = 181 TL (15bin km de bir periyodik bakım oluyor)

6. Fenni Muayene 50 TL
3 yılda bir olduğundan 150 TL'nin 3te biri 50tl

7. Otopark yok
Otoparkın parasız olanını bulmak için, gerekirse 50tl lik benzin harcar yine bulurum.

8. Oto Yıkama 400tl
3 ay karada bulunsam, 25tl den, 2-3 günde bir kesin götürüyorum.

9. Lastik ve Akü 580 TL
Lastik 4 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/4'ü = 550 TL(4 lastik 2200tl) , Akü de 5 yılda 1 bu nedenle maliyetin 1/5'i = 30 TL Toplam 580 TL

10. Trafik Cezası ve MTV 820 TL( 2taksit, 1.3-1.6cc binek otomobil)
Hiç trafik cezası yemedim, inş da yemem bundan sonra.

Toplamda giden
6386tl , helali hoş olsun, düz hesap 6bin 500yüz tl. Zaten bu paranın en büyük bölümü vergiye gidiyor. 1.4lt gariban arabası bile olsa, devlet vergi alacağı yerleri iyi biliyor. 6 bin lirayı her yıl arabaya harcayacağıma kenara atsam, yaklaşık 30 yıl sonra ev alırım. 30 yıl arabasız kalmaya, ne bir köşk ne bir saray değer.
1) 1993 Toyota Corolla 1.6 GL      (1999-2004) stock
2) 2000 Volvo S40 2.0T               (2004- ???) turbo upgrade + cut out + dp + yazılım + yakıt
3) 2005 Toyota Corolla 1.6 sol hb (2012-2012) stock
4) 2012 VW Scirocco 1.4 TSI        (2012- ?? ) stage 2 ecu sw(yazılım)+ s3 cooler + vw racing air filter +forge dumpvalve + forge wastegate + r8 bobin+ custom downpipe+aem v2 water/methanol injectio

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 12000
  • Model Yılı: '15
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 25, 2013, 15:40:18 »
Zaten servis beni arabamdan soğutmuştu bu konuda tuzu biberi oldu .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 25, 2013, 15:40:57 »
 Bu işin bence matematiği olmaz. Keyif, ihtiyaç ve özgürlüğü bu formulde hangi maliyetle hesaplayacağız? :)
(böyle hesaplarda kikare mi ne vardı...)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kilometre: 135000
  • 44 kere teşekkür etti
  • 145 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 25, 2013, 15:42:10 »

Katılıyorum. giderler hesaplanarak arabadan soğur insan ve almakla iyi etmedik deriz :( ayrıca gider tablosu yapılacaksa gelir kısmını da yazmak gerekir.

"T" tablosunu çizmek iyi olur.
2007 Toyota Corolla 1.6 Comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 25, 2013, 15:46:02 »
Bu işin bence matematiği olmaz. Keyif, ihtiyaç ve özgürlüğü bu formulde hangi maliyetle hesaplayacağız? :)
(böyle hesaplarda kikare mi ne vardı...)

Elbette bunun net bir hesabı olmaz, yukarıda da bunu belirtmiştim. Ama yaklaşık bir değer bulunabilir. Ve halk tabakasındaki insanlar için gayet bilgilendirici olur. Tabiki aylık geliri onbinlerce dolar olan insanların böyle hesaplarla işi olmaz ama dediğim gibi halk tabakası için güzel bilgiler çıkar diye düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis
  • 2 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 25, 2013, 15:46:46 »

Katılıyorum. giderler hesaplanarak arabadan soğur insan ve almakla iyi etmedik deriz :( ayrıca gider tablosu yapılacaksa gelir kısmını da yazmak gerekir.

"T" tablosunu çizmek iyi olur.

Bilgi sahibi olmaktan ne çıkarki...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 25, 2013, 16:01:17 »
Elbette bunun net bir hesabı olmaz, yukarıda da bunu belirtmiştim. Ama yaklaşık bir değer bulunabilir. Ve halk tabakasındaki insanlar için gayet bilgilendirici olur. Tabiki aylık geliri onbinlerce dolar olan insanların böyle hesaplarla işi olmaz ama dediğim gibi halk tabakası için güzel bilgiler çıkar diye düşünüyorum.
Yanlış anlama, tabikide bir veri olur böyle bir şey. Benim söylemek istediğim; herşey para değil. Otomobil yerine göre lüks, yerine göre gerçekten keyif, özgürlük ve ihtiyaç bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 25, 2013, 16:24:45 »
Yanlış anlama, tabikide bir veri olur böyle bir şey. Benim söylemek istediğim; herşey para değil. Otomobil yerine göre lüks, yerine göre gerçekten keyif, özgürlük ve ihtiyaç bence.

Tam Amerika'li gibi konustun simdi.
Devlet'in sagladigi toplu tasim servisleri elle tutulur bir rahatlik saglamayinca, birey bunu arabayla cözmeye calisiyor.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Grafiker
  • 2 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Ocak 25, 2013, 17:10:50 »
hasan naptın ya
beni dünyadan soğuttun
5-10 kuruş benzin zammı ile geçinip gidiyoduk :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Ocak 25, 2013, 18:28:09 »
hasan naptın ya
beni dünyadan soğuttun
5-10 kuruş benzin zammı ile geçinip gidiyoduk :)

Hasan kardeş uyandırdı bizi.
Bence iyi de yaptı......
2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Ocak 25, 2013, 19:00:03 »
Aşağıdaki linkde Türkiye'nin Ocak-2013 fiyatlarına göre dünya ülkeleri arasındaki açık ara şampiyonluğu tescillenmiş durumda.

http://www.mytravelcost.com/petrol-prices/

2004 Corolla Terra.
1.6 Manuel Benzinli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 25, 2013, 19:52:03 »
40 yıllık Muhasebeciyim böyle hesap görmedim :D

Bence çok irdelememek gerek nedeni ise moral bozukluğu yaratabilir ciddiyim. ;)
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 25, 2013, 22:55:18 »

Başlığı okur okumaz arabadan soğudum Murat :)
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"