Gönderen Konu: Sadece yarım debriyaj  (Okunma sayısı 9296 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
Sadece yarım debriyaj
« : Eylül 11, 2012, 15:46:21 »
Benzinli 2006 model toyota corolla arabamda park yerinden sadece yarım debriyajla çıkıyorum ve sadece yarım debriyajla park ediyorum.Bunun bir sıkıntısı olur mu araca?

Toyota Club Türkiye

Sadece yarım debriyaj
« : Eylül 11, 2012, 15:46:21 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
Ynt: Sadece yarım debriyaj
« Yanıtla #1 : Eylül 11, 2012, 15:55:20 »
yarım debriyaj baskı balatanın ömrünü kısaltır diye biliyorum...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 5 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Eylül 11, 2012, 15:59:19 »
Benzinli 2006 model toyota corolla arabamda park yerinden sadece yarım debriyajla çıkıyorum ve sadece yarım debriyajla park ediyorum.Bunun bir sıkıntısı olur mu araca?

anladığım kadarıyla dar bir park yerinden bahsediyorsunuz..  dar bir yerde manevra yaparken zaten tam debriyaj bırakabilecek kadar mesafe olacağını sanmıyorum.. yarım debriyaj da mühim olan gaza fazla yüklenmemek(ve tabiki aynı zamanda motoru çok da bayıltmamak).. gaza yüklendikçe daha fazla balata eksilecektir.. yarım debriyajla manevra yaparken yaklaşık 1200-1800 devir arasında seyretmeye özen gösterirseniz balataya zorunlu olarak verdiğiniz zararı minimuma indirebilirsiniz.. tabi yolun eğimi, el freni ile kalkış vs gibi şartları da göz önüne alarak birazda yüksek devirlere çıkmak icab edebilir.. bu süreyi ne kadar kısa tutarsanız balatanız o kadar yavaş azalır.. sonuç olarak kısa süreli yarım debriyaj kullanımlar zorunlu olabiliyor.. yarım debriyaj süresini mümkün olduğunca kısalttıkça herhangi bir sıkıntı olmayacaktır... tabi balata bitmesin diye ayak gazdayken debriyaja bas- yarıla - bas - yarıla şeklinde aracı santim santim hareket ettirmek balatanıza sürekli yarım debriyajda gitmeye nazaran yarasa bile baskı yaylarınızı üzecektir..
2012 Auris 1.33 Comfort Beyaz

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Eylül 11, 2012, 16:01:33 »
Ben hiç gaz pedalını kullanmıyorum sadece yarım debriyaj ve fren kullanıyorum sanki gaz pedalı yokmuş gibi hareket ediyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Eylül 11, 2012, 16:11:29 »
Yarım debriyajın sıkıntısı var mı? yok mu? Eğer yoksa bu şekilde devam edeceğim çünkü bu şekilde hiç sıkıntı yaşamadan park edip,parktan aracı çok rahat çıkarıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Eylül 11, 2012, 16:27:26 »
Sanırım yarım debriyaj çok problem çıkarmıyor.Bu şekilde devam edeceğim o zaman...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Eylül 11, 2012, 16:33:48 »
"haddinden fazla kullanımda aslında 10 sene gitmesi gereken debriyaj balatasının 5 sene civarı gitmesine ve orta şeker bir arabada 500 Tl civarı masrafa sebep olabilir. tam olarak debriyaj pedalının orta noktası denilemez, böyle bir standartı tutturmak mümkün değildir daha doğrusu tamircinin insiyatifine kalmıştır, esasen tam kavrama noktasının biraz aşağısı denilebilir. yıllarca aynı arabayı kullandıktan sonra başka bir arabayı kullandığınızda arabayı zırt pırt stop ettirmeniz bundan kaynaklanır. 1. vites şanzıman dişlisi büyük olan arabalarda(özellikle renault marka araçlar olur bunlar) kalkış esnasında saçmalamamak ve dikkatleri üzerinize çekmemek için uygulanması zorunludur. sanıldığının aksine motora ve şanzımana zarar değil yarar sağlar, ömürlerini uzatır(tabiki bu işlem esnasında motor rolanti gazına emanet edilmeyecekse ki ritmsiz motorun canından can gider). tek zararı debriyaj sisteminin kendisine ve yakıt masrafınadır; bunlar ise diğer parametreler düşünüldüğünde uzun vadede kabul edilebilir masraflardır."

Burada yazılanlar doğru mudur?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Eylül 11, 2012, 18:01:01 »
1.6 vvt-ilarda ilk çalıştığında 1500 rpmde oluyor yarım debriyajla kaldırıp bırakırsanız kendi kendine jikle sayesinde gidebiliyor ve bayılmıyor balatada yememiş olursunuz. Bu alışkanlık meselesi. Birden çekerseniz olmaz yavaş yavaş çekip kalktıktan sonra bırakırsanız sorun olmaz.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Eylül 11, 2012, 18:08:36 »
1.6 vvt-ilarda ilk çalıştığında 1500 rpmde oluyor yarım debriyajla kaldırıp bırakırsanız kendi kendine jikle sayesinde gidebiliyor ve bayılmıyor balatada yememiş olursunuz. Bu alışkanlık meselesi. Birden çekerseniz olmaz yavaş yavaş çekip kalktıktan sonra bırakırsanız sorun olmaz.

katılıyorum. gaza basmadan 2. vitese bile geçip hızlanabiliyor. 3'ü denemedim daha. burada dikkat edilmesi gerekenin aracı zorlamadan debriyajı kullanmak ve sarsıntı yaşatmadan en kısa sürede debriyaj pedalı ile olan birlikteliğinize son vermek olduğuna inanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhabalar
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Eylül 11, 2012, 18:31:41 »
Ben de bunu diyordum.gerçekten bu şekilde çok rahat hareket ediyor araba.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Eylül 11, 2012, 22:44:20 »
Ben de bunu diyordum.gerçekten bu şekilde çok rahat hareket ediyor araba.

Bu yarım debriyaj olmuyor aracı kalkmasını beklerken yarım oluyor o zaten hızlanıp çekince debriyajsız gidiyorsunuz. Ki zaten dar bir alana park edecekseniz ve ediyorsanız yarımdan başka çareniz yok ayrıca 1800-2000 devir fazla yarım debriyaja getirip tam stop edecekken gaza ufak bir şekilde basıp çekerseniz yine kurtarmış olur.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)