Gönderen Konu: türkçe olmayan yol bilgisayarı ayıplı mal sayılacak  (Okunma sayısı 1488 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
Yargıtay, otomobildeki yol bilgisayarının Türkçe menü içermemesinin, araçtan beklenen faydayı azalttığını, ilgili yasa gereği bunun ''ayıplı mal'' niteliğinde bulunduğu için müşterinin taleplerinin değerlendirilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.

Aydın'da 30 Aralık 2008 tarihinde satın aldığı ithal otomobilde bulunan yol bilgisayarında Türkçe menü bulunmaması üzerine ''ayıplı mal'' satıldığı iddiasıyla Aydın 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açan Memduh Toprak, yerel mahkemece davasının reddedilmesi üzerine Yargıtay'a temyiz başvurusu yaptı.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yapılan temyiz başvurusu üzerine oy birliği ile aldığı kararda, firmanın davacıya otomobili satarken durum hakkında bilgi verdiğini ispatlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:

Devamı için:
http://ekonomi.haberturk.com/otomotiv/haber/755264-otomobiller-turklesecek

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
Ynt: türkçe olmayan menü ayıplı mal sayılacak
« Yanıtla #1 : Haziran 30, 2012, 13:43:47 »
Mükemmel haber...  Yapandan ilgilenenden Allah razı olsun...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: türkçe olmayan yol bilgisayarı ayıplı mal sayılacak
« Yanıtla #2 : Haziran 30, 2012, 20:02:07 »
Olması gereken... Türkilizce konuşmaya başlayan ülkem için çok geç kalmış bir uygulama... Ama zararın neresinden dönersek kârdır.
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 59088
  • Model Yılı: '12
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 30, 2012, 23:48:46 »
Süper bir haber içimden Oooh bee diyesim geldi. :)
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • E12 HB Corolla D-Sport 2.0 D4D (Tek Kapı)
  • Kilometre: 332000
  • Model Yılı: '02
  • 208 kere teşekkür etti
  • 421 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Temmuz 02, 2012, 23:13:50 »
Bu derece sahip çıkıyoruz işte dilimize....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Temmuz 02, 2012, 23:36:12 »
yerinde bir karar kanunu çıkaranın aklı yeni başına gelmiş bu gibi durumları genişletmek lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Temmuz 03, 2012, 06:39:20 »
Firma avukatı gibi görünmek istemem ama böyle davalara gıcık oluyorum :) Gerekçeye bak: "Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yapılan temyiz başvurusu üzerine oy birliği ile aldığı kararda, firmanın davacıya otomobili satarken durum hakkında bilgi verdiğini ispatlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:..." Yarın bir gün böyle bir hukuk garabetinin başka herhangi bir konuda bizlerin aleyhine bir sonuç doğurmayacağını kim garanti edebilir!
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Temmuz 03, 2012, 07:07:35 »
Firma avukatı gibi görünmek istemem ama böyle davalara gıcık oluyorum :) Gerekçeye bak: "Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, yapılan temyiz başvurusu üzerine oy birliği ile aldığı kararda, firmanın davacıya otomobili satarken durum hakkında bilgi verdiğini ispatlayamadığını belirterek, şunları kaydetti:..." Yarın bir gün böyle bir hukuk garabetinin başka herhangi bir konuda bizlerin aleyhine bir sonuç doğurmayacağını kim garanti edebilir!

hakkı bey kararın gerekçesi komik olablir mesela adam satış ofisindeki yada showroom daki kamera görüntülerini delil oalrka sunmuş olsaydı böyle bir karar çıkarmıydı sorusu sorula bilir gerekçeden ziyade kararın kendisi bizi ilgilendiriyor diye düşünüyorum içerisinde arapca çince kiril alfabesi olan rusçada dahil bir çok dil seçeneği olan cihazların türkçe dil seçeneğinin olmaması biraz kasıtlı yapılıyor gibi geliyor bana bundan dolayı karar yerinde gibi geliyor bana

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Temmuz 03, 2012, 07:36:03 »
Seydi Bey, hukukçu değilim ama kişinin izni ve bilgisi olmadan yapılan bir kamera kaydının lehte veya aleyhte delil olarak kullanılabileceğini sanmıyorum. Amerikalılar gibi hukuk fetişisti olmamak adına, hukuğun en temel prensiplerinden biri olan iyi niyetin her konuda dikkate alınması taraftarıyım. O aracı alan kişi, hiç mi aracın gösterge panelini incelememiş, hiç mi bir kullanma kılavuzuna bakıp satın alacağı otomobilin; satış sorumlusunun anlatmakla bitiremeyeceği kadar çok olan kullanım detaylarına göz atmak istememiş. Bunları yapmadan sadece sorduğu sorulara cevap almakla yetinen bir müşteri kusura bakmayın ama bence hiç bir hak iddia edememelidir. Taraflar iyi niyetli olmadıktan sonra isterseniz noter huzurunda devir teslim töreni yapıp bunu jimmy jib kamerayla kaydedin, yine de her zaman arıza çıkabilir  ::)

Ekleme: Bu yazdıklarımdan yol bilgisayarlarında Türkçe menüsünün gereksiz olduğunu düşündüğüm şekilde bir varsayıma varmayın lütfen. Fakat benim açımdan iyi hazırlanmış ve her şeyi güzel bir şekilde açıklayan kullanım kılavuzu çok daha önemlidir. Latin alfabesi kullandığımız için İngilizce menü seçeneğine kolayca adapte olunabileceğini düşünüyorum. Kiril, Çin ya da Arapça alfabe kullanan biri için Latin dilindeki herhangi bir yazı görsel hafıza gerektiren bir şekil olduğu için büyük güçlük yaratabilecekken, bizler için sadece ezberlenmesi gereken kısa bir kelimedir.

hakkı bey kararın gerekçesi komik olablir mesela adam satış ofisindeki yada showroom daki kamera görüntülerini delil oalrka sunmuş olsaydı böyle bir karar çıkarmıydı sorusu sorula bilir gerekçeden ziyade kararın kendisi bizi ilgilendiriyor diye düşünüyorum içerisinde arapca çince kiril alfabesi olan rusçada dahil bir çok dil seçeneği olan cihazların türkçe dil seçeneğinin olmaması biraz kasıtlı yapılıyor gibi geliyor bana bundan dolayı karar yerinde gibi geliyor bana
Folgsamkeit macht frei...