Gönderen Konu: Direksiyonu Çevirince Ses Geliyor...LÜTFEN YARDIM ARKADAŞLAR?  (Okunma sayısı 73180 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A-
Arkadaşlar 2001 Toyota 1.4 vvt-ı aracım var.. Bugün aracımdan gelen bir sesi farkettim.. Direksiyonu tam sağa veya tam sola yasladığımda ön tekerleklerin oradan ''cızzz'' diye bir ses geliyor.. Sanki birşey bir demire sürtüyor gibi.. Ayrıca aracın rolantisi biraz artıyor.. Gaza biraz basmışım gibi..
Arkadaşlar sorun ne olabilir sizce.. (1 ay önce debriyaj setini değiştirmiştim.. Bununla ilgili olabilirmi.. Yani usta birşeyi yanlış takmış, gevşek bırakmış veya çok sıkmış olabilirmi..)
YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM ARKADAŞLAR...

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Direksiyonu Çevirince Ses Geliyor...LÜTFEN YARDIM ARKADAŞLAR?
« Yanıtla #1 : Haziran 21, 2008, 21:32:19 »
Power steering/hidrolik direksiyon ilgili olsa gerek.
Haznedeki sivi seviyesini bir kontrole edin.Eger kayisla donduruluyorsa, kayislarin gergin olup olmadigina bir bakin.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 21, 2008, 22:41:31 »
Hakan bey Rölantide ki artma direksiyonunuzu tam sağ yada sola dayamadanda gerçekleşir. Bunda bi anormallik yok hatta tam sağ yada tam solda cızzz seside normal bir sestir fakat bunun anlamı hidrolik direksiyonun zorlandığıdır. Yani dönüşlerde tam çevirmek yerine azıcık bir pay bırakarak sona dayanmayı engelleyin. Yoksa hidrolik direksiyon pompasına zarar verirsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2007 YARİS SOL SPECİAL
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Haziran 21, 2008, 23:59:26 »
Hakan bey Rölantide ki artma direksiyonunuzu tam sağ yada sola dayamadanda gerçekleşir. Bunda bi anormallik yok hatta tam sağ yada tam solda cızzz seside normal bir sestir fakat bunun anlamı hidrolik direksiyonun zorlandığıdır. Yani dönüşlerde tam çevirmek yerine azıcık bir pay bırakarak sona dayanmayı engelleyin. Yoksa hidrolik direksiyon pompasına zarar verirsiniz.

çok doğruu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Haziran 22, 2008, 20:03:15 »
Hakan bey,
Ziya bey'in söylediği şey doğrudur.Arabanız durduğu yerde direksiyonu çevirdiğiniz zaman yük daha çok pompaya biner.sizin duyduğunuz ses normaldir.Rölanti devri de yükselir.Ayrıca şununla da karıştırmayın.Lastiklerin yerle temasından meydana gelen ses de olabilir.Ekseriyetle fayansla döşenmiş kapalı otoparklarda hareket etmeden direksiyonu çevirdiğiniz zaman bu lastik sesini de duyabilirsiniz.Gönlünüz rahat olsun.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
« Yanıtla #5 : Haziran 22, 2008, 21:40:22 »
selam evet benim araçta aynı yapıyor tam cevirince hidrolik direksiyon  olan araçlar yapar genelde normaldir tam cevirmemek lazım evet bazen ceviriyoruz.
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Haziran 24, 2008, 14:06:14 »
bence normaldir çünkü bu araçlarda ki sistem elekronik destek sistem motorundan gelen bi ses o sürtme seside ondan geliyor alabilir ama yağ seviyelerini bakın eğer normalse bi ustaya götürün en iyisi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #7 : Haziran 24, 2008, 17:50:41 »
Bende arkadaşlara aynen katılıyorum aracımı ilk aldığımda fark etmiştim ve bana ilk denilen şeylerin başında geliyordu ''direksiyonu sonuna kadar çevirme'' 
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 25, 2008, 09:02:07 »
  Selam.
 Bunun cevabı başka bir başlık altında işlenmişti. Ancak arkadaşlar yinede gerekli cevapları vermişler.
 Hidrolik direksiyona sahip sistemlerde tam sağ ve solda direksiyon hidrolik pompasına maksimum yük biner ve ömrü kısalır. Motor devrini arttıran da bu pompanın çalışma enerjisini motordan almasıdır. Tam sağ ve solda direksiyonu bir miktar serbest bırakın ve en sonra sabit tutmayın. Ön lastikler sabitkende direksiyonu çevirmemeye özen gösterin lastik ve direksiyon pompası sağlığı açısından.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 140000
  • Model Yılı: '10
  • 4 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 25, 2008, 13:31:41 »
araba çalışmıyoken direksiyonu kesinlikle cevirmeyin veya frene basmayın gazada tabi bunlar araba için zararlıymış hepinize iii kullanmalar :D

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #10 : Haziran 26, 2008, 19:17:46 »
Arkadaşlar merhaba..
Bugün aracımın direksiyonundan gelen ses beni hayli sıktı. İşten gelip arabayı otoparka çekerken direksiyonu çevirirken hırıltı ya da gıcırtı gibi tarifi zor bi ses duydum. Direksiyonu araç dururken de aracı çok yavaş harekettirirken de sağa sola çevirerek denedim aynı ses yine var. Sabah yoktu.. Direksiyonu ne kadar hızlı çevirirsem ses daha yüksek çıkıyor. pompa ve ya hidrolik sesi değil.motor rölantisi de değişmiyor. ööle bir ses ki çok yüksek değil fakat gıcırtıyı pedalların altından hissedebiliyorum. pedalların yanındaki mil kutusuna dokunup tekrar çevirdim direksiyonu ama ses ordan gelmiyor.. yerden de geldiğini sanmıyorum çünkü kafamı dışarı çıkarıp kontrol ettim içerdeki ses daha fazla..direksiyon kutusuna bişey olmamıştır inşallah :(
yarın sabah tekrar bakacam..bir yorumu olan var mı acaba?? direksiyon yağını kontrol etmedim..sabah na da bakacam..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
« Yanıtla #11 : Haziran 27, 2008, 00:47:38 »
Merhaba ender bey o zaman bir ustaya götürmenizi tavsiye ederim.Çünkü o ses direksiyonu sonuna kadar cevirince cıs diye ses gelir direksiyondan elinizi cekdiğiniz anda dekrar geri cevirmesiniz bile o ses kesilir normelde sonuna kadar cevirmeseniz o ses gelmez ayrıca rölentisi değişmesi lazım aracın.
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 27, 2008, 07:50:42 »
  Direksiyon Hidrolik pompası kayışınada baktırın derim. Ön aks rot başlarıda küçük bir ihtimalle bu sesi yapabilir ama önce bence kayışı sonra pompayı kontrol ettirin.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #13 : Haziran 27, 2008, 19:22:03 »
Selamlar..
Fatih bey ses hidrolik pompa sesi değil ve ya hidrolik sesi değil eminim. garip bi gıcırtı. sanki bozuk parayı tahta bi masaya sürtüyomuşsunuz gibi bir ses.neyse bugünkü gelişmeyi anlatayım..
Sabah hiç bişey yapmadan aracı çalıştırdım.direksiyondan ses gelmedi hiç. çıktım işe gittim.çok trafik vardı ve çok yavaş gittim.işyerinin önünde denedim yine ses yok. akşam işten çıkarken yine aynı şekilde denedim yine ses yok..
biraz önce işten geldim.ses yine var. otopark zemininden şüphelenmiştim o yüzden otoparka girmeden dışarda denedim önce ses var..Sanırım lastik basıncıyla ilgili bi olayı var bunun. 2 gün önce lastik havalarını kontrol ettim ve çok inikti. katalog değerlerindeki kadar hava bastım (ki bana göre 39 psi çok fazla vermiş katalog).. sanırım lastikler ısınınca 39 psi üstüne çıkıyo lastikler. direksiyonun karakteristiğini değiştiriyo olabilir. ama kesin gösterecem servise..
saygılar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Haziran 27, 2008, 19:39:58 »
Ender bey,
Anlattığınız ses rot başlarından gelen sese benziyor.Kontrol ettirmenizde yarar var.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • 66 kere teşekkür etti
  • 254 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Haziran 27, 2008, 21:41:24 »
Benim görüşüm ise hidrolik direksiyon pompasının kasnağına bağlı olan rulmandan gelen ses diye düşünüyorum . Çünki araç rölentide çalışır iken motor devri 750 ila 1700 d/d arasında değişiyor. Direksiyon çevirildiğinde hidrolik direksiyon pompası motordan daha fazla güç çekmeye başlıyor ve devirde bir miktar oynama görülebiliyor.Bu motordan güç çekme esnasında kayışlar geriliyor ve rulmanlar yağsız kaldığından dolayıda böyle bir ses yapıyor.,
1997 GLi AE101 aracımda da böyle bir sorun var idi hidrolik direksiyon pompasının kasnağına bağlı rulma ve gerdirme bilyası değiştiğinde bu sorun ortadan kalkmıştı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #16 : Temmuz 01, 2008, 18:04:20 »
Arabanın altına baktınız mı jantlarda yağlanma varr mı?
bence aks körükleri iç dış patlamış olabilir. aynı şey benim başıma gelmişti.. saygılar..
2005 1.6 sol