Gönderen Konu: Basit iki soru :)  (Okunma sayısı 18062 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Basit iki soru :)
« : Şubat 20, 2012, 11:01:00 »
Herkese selam ,

Çok basit iki sorum var yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.

1)  Aşağıda özelliklerini belirttiğim aracım , +4C sıcaklık ve aşağısında yakıt tüketiminde ciddi artış var. Hep aynı yerde ve aynı şartlarda test ediyorum. 90km sabit hızda normalde 4.9lt/100 gösteren gösterge bu sıcaklıktan aşağıdaki değerlerde 5.6-5.9 gibi değerler gösteriyor. Gösterge hatası olduğunu da düşünmüyorum çünkü 46lt ile 570-580km giderken 510-520km ye düşüyor menzil. İlginç olan , bu sıcaklık değerlerinde keskin bir ayırım var. Yavaş yavaş artan bir değerden öte çok hızlı artan bir değer söz konusu. Sanki motor bu sıcaklıktan aşağı bir değerde ayarlarını değiştiriyor gibi :).

2) optitronic göstergede benzin skalasının en alt tarafında yazan "R" harfi ne demek ? :) Empty değil , Fuel değil. Kitapçığında ya bulamadım yada yok. Bilen varsa söylerse çok rahatlayacağım

Özellikler : 2011 Corolla comfort extra  A/T, 22.000km de , 5w-30 yağ var.

Toyota Club Türkiye

Basit iki soru :)
« : Şubat 20, 2012, 11:01:00 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Ynt: Basit iki soru :)
« Yanıtla #1 : Şubat 20, 2012, 12:15:45 »
Soğuk havalarda yakıt tüketimi normalden biraz fazla olur ayrıca motor daha geç ısınıp, daha uzun süre zengin karışım modunda çalışmaktadır. Bu yakıt tüketimini arttırır. Lastikler yeteri kadar ısınıp yeterli genleşmeyi yakalayamazsa, yine yakıt tüketimi artacaktır. ancak belirttiğiniz derecede ciddi bir değişim olması yazılımsal bir durum olabilir

R harfinin ne anlama geldiğini bilmiyorum. R (refill) : yakıt ekleme gibi birşey olabilir mi? bu sadece tahmin

Bu arada sorular kolay ama, cevapları zor :)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Şubat 20, 2012, 12:43:06 »
Öner Bey, soğuk hava mutlak surette arttırıyor tüketimi. Mehmet arkadaşımız bunun bazı sebeplerini gayet güzel açıklamış. Tüketimin geometrik bir düzende arttırması bence sizi korkutmasın, hava şartları iyileştiğinde gözlemleyeceğiniz tüketim değerleri normale dönerse bir sıkıntı yok demektir. Bu havalarda aracınızın gerçekten fazla tüketip tüketmediğini anlamak 8-9 bilinmeyenli bir denklemi çözmek gibidir )

R harfi rezerv yakıt anlamı geliyor. Yani bu seviyenin mümkünse altına düşmeyin demek istiyor Toyota.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Şubat 26, 2012, 22:28:03 »
Yanıtlarınız  için çok teşekkür ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Şubat 26, 2012, 22:34:07 »
+4C sıcaklık ve aşağısında yakıt tüketiminde ciddi artış var. Hep aynı yerde ve aynı şartlarda test ediyorum. 90km sabit hızda normalde 4.9lt/100 gösteren gösterge bu sıcaklıktan aşağıdaki değerlerde 5.6-5.9 gibi değerler gösteriyor. Gösterge hatası olduğunu da düşünmüyorum çünkü 46lt ile 570-580km giderken 510-520km ye düşüyor menzil. İlginç olan , bu sıcaklık değerlerinde keskin bir ayırım var. Yavaş yavaş artan bir değerden öte çok hızlı artan bir değer söz konusu. Sanki motor bu sıcaklıktan aşağı bir değerde ayarlarını değiştiriyor gibi :).

Öner bey, öncelikle çok hassas gözleminiz için tebrik ederim,

Suyun donmaya başladığı derece olan +4C ECU tarafından kış modu olarak kabul edilmekte ve motorun çalışma düzeni o programa göre yapılmaktadır.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2015 Honda Civic Beyaz :)
    • Online Matematik
  • Model Yılı: -
« Yanıtla #5 : Şubat 26, 2012, 22:35:39 »
Kışın çok yakmasıyla coca-cola ve benzeri içecekleri soğuk içme gerekliliği aynı şeyi ifade eder. Üzerine tartışabiliriz :)
Matematik sever, öğretir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Auris 1.6 132HP M/M
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • 54 kere teşekkür etti
  • 76 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Şubat 26, 2012, 22:43:17 »
Arabaların içinde azot gazımı var:D
Azotta olmayabilir:D
Kalitenin fiyatı VARDIR..!!!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #7 : Şubat 26, 2012, 22:51:08 »
kışın az yakmasını istiyorsanız aracınızı rolantide çalıştırmayın. 2000 devri geçmeden motorun çektiği en az devirle sürüşe devam edin. arka cam rezistansı, far gibi elektrik tüketen şeyleri gereksiz ise kesinlikle açmayın. bariz bir tasarruf göreceksiniz.
ön göğüsteki fareyi bir türlü bulamadım,
beynimi kemirmeye devam ediyor :P