sadece sisler içinde gecerli mi acaba
Bencede gece sürüşlerde tüm ayarsız farlarda ağır kusur kabul edilmeli. Bu sadece Xenonlarla ilgili değil. Adam fazla ışık versin diye yüksek watt lı ampul uyduruyor. Ya da arkada yolcusu, bagajda yükü fazlaysa doğrudan karşıdan geleni kör ediyor. Kendim yeni sistemde 2-3 keredir muayeneye gidiyorum hatta son defasında yolum üzeri olduğundan wolkswagen servisinde ayarlatıp gittim. Ustaya iyice ayarla orada kusur buluyorlar diye de tembih etmeme rağmen yine hafif kusur olarak geçtim. Aslında akşam/gece sürüşlerinde göz kararı yüksek olmadığı belli olsa da en azından karşıdan gelenler uzunlar açıkmış gibi muamele etmediğine göre anormal bir durum yok, fakat istasyonda sağa sola olan açılar kusur sayılıyor.
Bencede gece sürüşlerde tüm ayarsız farlarda ağır kusur kabul edilmeli. Bu sadece Xenonlarla ilgili değil. Adam fazla ışık versin diye yüksek watt lı ampul uyduruyor. Ya da arkada yolcusu, bagajda yükü fazlaysa doğrudan karşıdan geleni kör ediyor. Kendim yeni sistemde 2-3 keredir muayeneye gidiyorum hatta son defasında yolum üzeri olduğundan wolkswagen servisinde ayarlatıp gittim. Ustaya iyice ayarla orada kusur buluyorlar diye de tembih etmeme rağmen yine hafif kusur olarak geçtim. Aslında akşam/gece sürüşlerinde göz kararı yüksek olmadığı belli olsa da en azından karşıdan gelenler uzunlar açıkmış gibi muamele etmediğine göre anormal bir durum yok, fakat istasyonda sağa sola olan açılar kusur sayılıyor.
Ayar yaptırdığınız VW servisi özel mi yoksa yetkili servismiydi Recep bey.Çünkü Dogus otomotivin tüm bayilerinin kullandığı far ayar cihazı ve Tuv Türk'un(Dogus oto ve Tuv Turk Dogus Holding şirketi) kullandığı far ayar cihazı Maha marka.
Bende bu hafta içi esenyurttaki muayeneye gideceğim. kısalarla sislerde m-tech 8000k xenon var, 2 numara cam filmi, arka stopta kırmızı folyo bakalım neler olacak...
Bende bu hafta içi esenyurttaki muayeneye gideceğim. kısalarla sislerde m-tech 8000k xenon var, 2 numara cam filmi, arka stopta kırmızı folyo bakalım neler olacak...
Sisleri bilemem ama digerlerinden hafif kusurlu olarak gecersiniz.Bu arada aracınız Avensis Elegant olmasına rağmen Xenon yok mu?
Sisleri bilemem ama digerlerinden hafif kusurlu olarak gecersiniz.Bu arada aracınız Avensis Elegant olmasına rağmen Xenon yok mu?
premium'larda var bi-xenon olarak ama elegantlarda mercek far ve yıkama var...
değişik bir karar, keşke biraz daha detaylı şekilde incelenip, daha uygun bir karar verilseydi, xenonlarında malum aydınlatma güçlerine göre çeşitleri var 6k beyaz renkte kullandığım xenonlar, orjinalinde sigari izmariti gibi yanan farlarımın yerine bana çok fazla randıman sağlamıştı, ve şimdiye kadar yaklaşık 60bin km yaptım, kimseden ne bir selektör veya bir şikayet duydum, aydınlatması gereken kadar aydınlatıyordu, far ayarımı taktığım zaman yaptırdım, içerdende yükseklik ayarına kumanda edebiliyorum, hal buyken xenonları söküp, orjinallere döneceğim, sanırım, görüş yüzündende bir kaza meydana gelirse, sorunumu devlete ileteceğim, tanrı bizi korusun
xenonlar ayağa düşünce (şahinlere falan) fazla heveslisi kalmadı sanırım,
zaten soğuk bir ışık, birde apaçi işi olunca modası geçti hepten
tanıdığım pek çok kişi söktürdü
ben asıl bundan sonra apaçilerin ne takacaklarını merak ediyorum; inşallah projektör falan takmazlar
Bazıları da sis lambalarını gece gündüz açıyorlar, hatta yetmiyor xenon da taktırıyorlar, gece gündüz hep sis lambası açık gezince ne oluyor anlamıyorum. Araba daha mı spor gözüküyor acaba. İnşallah bu kurallar uygulanır da çakma xenonlardan kurtulur millet.
Bazıları da sis lambalarını gece gündüz açıyorlar, hatta yetmiyor xenon da taktırıyorlar, gece gündüz hep sis lambası açık gezince ne oluyor anlamıyorum. Araba daha mı spor gözüküyor acaba. İnşallah bu kurallar uygulanır da çakma xenonlardan kurtulur millet.
Hemşehrim abim çoook haklısında şimdi olacaklarda belli muayeneye giderken sök çıkınca tak....
Hemşehrim abim çoook haklısında şimdi olacaklarda belli muayeneye giderken sök çıkınca tak....
Aynen öyle Ahmetciğim, onun için diyorum ya inşallah polisler kontrollerde bunlara dikkat ederler, muayenede sök sonra tak. Milletimiz ilk yardım çantasını bile muayeneye giderken başkasından alıyor sonra geri veriyor, yolda kalınca da bidon, kova taş, maş bir şeyler koyuyor. Araban da kova taşıyacağına bir de ilk yardım çantası bulundur daha faydalı. Yolda kalmış, arabanın arkasına kova yada kasa koymuş adamların yanına polis geliyor adamlara yardımcı oluyor güzel ama kardeşim bu kovanın burda ne işi var senin reflektörün nerede diye cezayı yapıştırsana, yok yapmıyorlar. Film olsa yapıştırır cezayı.
polis geliyor adamlara yardımcı oluyor güzel ama kardeşim bu kovanın burda ne işi var senin reflektörün nerede diye cezayı yapıştırsana, yok yapmıyorlar. Film olsa yapıştırır cezayı.
2009 yılında şahit olduğum bir şeyi yazayım.TRT ile Adana,Antep ve Hatay çekimlerinde gidiyoruz.Ankara-Aksaray karayolunun Ankara istikametinde bölge trafik ekipleri çevirme yapıyordular.Karşı yönde,yani ekiplere doğru bir farı yanmayan araç ilerliyordu.Merak ettiğimden hızımı azalttım,dikiz aynasından baktığımda ekiplerin o aracı durdurmadıklarını gördüm ve hayrete kapıldım.Böyle bir şey olamaz.Aynı sizin anlattığınız olay.
Sis olayına gelecek olursak eğer,şehirler arası yollarda hava karardığında ne yalan söyleyeyim sis lambalarını bende,otobüsün kaptanı da açıyoruz.Sisleri açtığımızda sağ ve sol kör noktalar ciddi anlamda aydınlanıyor ve ihtiyaçta duyuyoruz.Ama şehir içinde,aydınlatmanın yeterli olduğu yerlerde hemen söndürüyoruz...
Bu anlayışla xenonlardan kurtulma şansımız yok maalesef. E-5 te bazen stop lambaları kırılmış, yada farı kırılımış biri anyaya biri konyaya bakıyor ne kadar zaman geçtiyse kaportadaki ezikler felan artık paslanmış bu şekilde araçlar var, polisler yanlarından geçiyorlar, arabanın bu hali ne eyip kenara çekmiyorlar sadece viuviu , dırt dırt yaparak yol isteyip geçip gidiyorlar.
Bir keresinde Havaalanı yolundan yeşilköye giderken, akşam yoğun trafikte beyaz bir boradway de 3-4 genç var belki ehliyetleri de yok, şoför dahil hepsi arada bira içiyor ve sıkışık trafikte bir sağa bir sola geçiyorlardı. Aradım 155'i durumu anlattım, plakasını da verdim, havaalanı kavşağında her zaman plois olurdu eskiden, 10 dk kadar sonra havaalanı kavşağına gelirler oradaki ekiplere bilgi verirseniz, onlar çevirirler dedim ve başka yola ayrılma şanslarıda yok, tatkip ettim, adamlar ekibin ordan geçti ve gitti. Ekipler yollarda bu kadar bariz olan hatalarneden müdahale etmezler anlamıyorum. Bu xenonların ağır kusuru sadece muayende olacak sanırım, uygulamada kusur bulmak zor.

Şehirler arası yollarda ve aydınlatmanın yeterli olmadığı yerlerde bende sis lambalarını kullanıyorum, kenarları daha iyi aydınlatıyor. Sis ve yağmur yoksa şehir içinde hiç kullanmam. Üstüne para verseler sislere xenon takıpta gece gündüz sadece park ve sislerle gezmem.
Şehirler arası yollarda ve aydınlatmanın yeterli olmadığı yerlerde bende sis lambalarını kullanıyorum, kenarları daha iyi aydınlatıyor. Sis ve yağmur yoksa şehir içinde hiç kullanmam.
Hasan bey,
Vatandaşlık görevlerinizi yerine getirmeniz çok güzel bir şey,
Yalnız, belirttiğiniz bir duruma açıklama getirmek isterim,
Şehirler arası yollarda ve aydınlatmanın yeterli olmadı yerlerde, karşıdan gelen yoksa uzun hüzme farlarınızı kullanınız,
Zira sis farlarınızın yükseklik ayarları olmadığından karşıdakinin gözlerini alacak ve karşılıklı geçiş anında zaten sis farlarınızın size bir faydasıda olmayacaktır.
Sis farlarını yağmurlu havalarda da kullanmak yine karşıdakinin gözlerini alabilmektedir, her bir damla mercek görevi görerek ışığı her yöne dağıttığından, siz yeterli görüş sağlayamadığınız gibi, karşıdakinin rahatsız olmasını da engelleyemezsiniz.
Miktarı önemli değil, Sis farı sadece sisli havalarda fayda sağlayan bir fardır.
Teşekkür ederim Tekin Bey,
Şehirlerarası yollardan kastım otoyollar değil zaten, otoyollarda sizin de dediğiniz gibi uzun farlar daha çok işe yarıyor, karşıdan bir araç gelene kadar bazen kullanıyorum. Genel de karadeniz tarafalarına gittiğim için şehrim dışındaki köy yollarında sorun oluyor, bizim oraların yolları çok dönemeçlidir ve genelde 1 ve 2. viteste gidilebilir çok viraj vardır ve aydınlatma yoktur. BU yollarda sisler çok daha fazla işe yarıyor. Bu yüzden uzun sis ne varsa yakıyorum o yollarda çok nadir araç çıkar karşınıza. 25 km lik bir mesafeyi 40-45 dk da gidebiliyoruz.
Sizin de belirttiğiniz gibi sis lambası yağmurda hiç bir işe yaramıyor o yüzden kullanmanın da gereği yok, sis lambası bir aksesuar değil sisli havalarda kullanmak için var.
Sisleri açtığımızda sağ ve sol kör noktalar ciddi anlamda aydınlanıyor ve ihtiyaçta duyuyoruz.Ama şehir içinde,aydınlatmanın yeterli olduğu yerlerde hemen söndürüyoruz...
Şehirler arası yollarda ve aydınlatmanın yeterli olmadığı yerlerde bende sis lambalarını kullanıyorum, kenarları daha iyi aydınlatıyor. Sis ve yağmur yoksa şehir içinde hiç kullanmam. Üstüne para verseler sislere xenon takıpta gece gündüz sadece park ve sislerle gezmem.
Tekin bey ben ve Hasan bey sisleri neden kullandığımızı yukarıda mavi renkli olarak belirtmiştik.Şehirler arası yollarda bilhassa dağlık,ormanlık alanlarda çok işe yarıyor.Çünkü standart farlar gibi ön tarafı değil sağ ve sol yan taraflara daha çok etkisi oluyor.
Şu anda bir otobüs tasarımı üzerinde çalışmalar yapıyorum.Çizim tekniği ve becerisi berbat biri olarak ne kadar sürede tasarımımı tamamlarım bilmiyorum ama ön far grubunda farklı bir düşünce içindeyim.Bu far grubunun içinde sis lambası ile aynı kutu içinde ve görevi sadece kör nokta aydınlatması olacak bir aydınlatma düşüncem var.Otobüsün tasarım çizgilerine göre bu aydınlatma elemanları ya far tasının içinde olacak ya da farlardan ayrı bir yerde duracak.
Özcan bey,
Dağ yollarında karşıdan gelen yoksa kesinlikle ne kadar ön aydınlatma varsa kullanmak elbette en mantıklısıdır, zira bende öyle yapıyorum.
Tasarımınız konusunda kolaylıklar dilerken, hoşuma giden eskilerden örnek vermek isterim,
76 model Renault 12'de sis farları, mevcut farın içinde uygulanmıştır,
Mercedes'lerde de aynı sistem uygulanmış olup belki bazı modellerde hala uygulanmaktadır,
+ ve - leriyle Sis farlarının mevcut far içinde konumlandılırması konusunu herzaman desteklemişimdir.
Özcan bey,
Dağ yollarında karşıdan gelen yoksa kesinlikle ne kadar ön aydınlatma varsa kullanmak elbette en mantıklısıdır, zira bende öyle yapıyorum.
Tasarımınız konusunda kolaylıklar dilerken, hoşuma giden eskilerden örnek vermek isterim,
76 model Renault 12'de sis farları, mevcut farın içinde uygulanmıştır,
Mercedes'lerde de aynı sistem uygulanmış olup belki bazı modellerde hala uygulanmaktadır,
+ ve - leriyle Sis farlarının mevcut far içinde konumlandılırması konusunu herzaman desteklemişimdir.
Genelde hayvanlara çarparlar bana da vakti zamanında koca bir tilki çarpmıştı

Birde bir köpek tehlikesi atlatmıştım.Bu nedenle yolun müsait olduğu anlarda bütün lambalarım yanar

Aracın dış hat çizimlerini bitirince far grubu ona göre şeklini alacak.Ayrıca başarı dileğiniz için teşekkür ederim Tekin bey...
Yerinde olup burda uygulanmayan bir karar..