Gönderen Konu: Fren ve disk taşlatma  (Okunma sayısı 5040 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: AB+
  • 4 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
Fren ve disk taşlatma
« : Ocak 06, 2012, 09:30:08 »
Arkadaşlar arabamın frenlerini yeni değiştirdim. Serviste disklerin değişmesi gerek değmişlerdi kazık fiyat verdikleri için yaptırmamıştım.. Frene bastıgımız zaman  hepimizin bildiği o ince tiz ses , metal bi üzeyi çizersiniz ya öyle bi ses gelio sanırım anlatabildim o sesi :) balatalar yeni değimiş olmasına ragmen o ses çıkıyo..Sağdan soldan disk taşlattır değiştirmeye gerek yok tarzında şeyler duydum. Disk taşlatma nedir? taşlatırsak faydası olur mu? şimdiden teşekkürler..

Toyota Club Türkiye

Fren ve disk taşlatma
« : Ocak 06, 2012, 09:30:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 14 kere teşekkür edildi
Ynt: Fren ve disk taşlatma
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2012, 09:52:51 »
ustam o disk taşlatma değil disk tornalama işlemidir amacıda diskde oluşan pürüzlü yüzeyi düzeltip parlatmaktır disk tornalatmak için diskin kalın olması lazım çünkü tornalama sonrası incelecektir uygun kalınlık varsa öyle tornalanır 17mm altına düşerse disk değişmesi lazım o ses tek diskten gelmez balatan yeni değişmiş alışasıya kadar o sesin glmesi normaldir 5bim km sonra kesilir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2012, 10:24:08 »
Hakan bey yorumunuz için teşekkürler ama değişeli 1 ay oldu ve 6000 kmye yakın yol yaptık. Frene çok az basınca o sesi yapıyor sadece.. Sizin dediğiniz gibi tornalatırsak sorun düzelirmi? Birde araç 2008 model ve 67.000 de diskin bitme ihtimali varmıdır?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2012, 10:28:56 »
genelde çin malı balatalar ıslık çalar...
2000 2.4 a6 quattro,2001 mercedes v280,2005 bmw 530i,2008 2.7 lc prado,2011 corolla 1.33 comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2012, 10:36:41 »
Servisten orjinal bosch balata taktırdık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2012, 14:52:23 »
serhan bey disk bozukması genelde yazın veya kışın uzun yol yapıp disk çok ısınıyor ardından yakıt alırken arabayı yıkatıyoruz genelde sıcak diske soğuk su geldiği geldiği zaman disk yüzeyinde deforme oluyor servis bu iş için 100 tl gibi fiyat alıyor ama saniyede 20 tl ye bu işi yapan insanlar var şimdi sizin diski görmeden ve kalınlığını ölçmeden birşey diyemem servis orjinal balata takmıştır o sesi yapmaması lazım dediğim gibi görmeden yorum yapmak doğru değil ben size derimki önce yetkili servise götürün disk kalınlığını ölçsünler prüz varmı ona baksınlar fiyat alın çok gelirse sanayide bu işi profesyonelce yapan insanlar var onlardan birine gidip onun yorumunu alın kafanız hangisine yatarsa ona göre davranırısnız ben aracımı her 5 binde bir servise götürürüm bazı rutin arızaları tesbit edemiyorlar veya sonra getir diyorlar bende sanyiye gidiyorum o basit rutin arızaları sanayide yaptırıyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2012, 15:10:27 »
Serhan bey basıt bı problem bence eğer frene bastıgınızda dıreksıyon ve fren pedalı tıtremıyorsa dıskı tornalatmaya gerek yok orjinal trv veya ate marka fren balataları sorununuzu gıderecektır.
TRD JAPAN MOTOR SPORT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2012, 16:08:36 »
bizim işyerinin 5000 kmdeki lineasıda frene bastığınızda balatalar ötüyor.bence diskten değildir..
2000 2.4 a6 quattro,2001 mercedes v280,2005 bmw 530i,2008 2.7 lc prado,2011 corolla 1.33 comfort

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2012, 16:17:03 »
Serhan bey,

Bir arkadaşımızın dediği gibi, frene bastığınızda direksiyonunuzda titreme yoksa, disklere torna uygulamaya gerek yoktur.

Zannedersem siz yetkili serviste değişim yapmadınız. Yani, orjinal olmayan parçanın ses yapması da normaldir. Yapılabilecek birşey yoktur, ya da balataları yetkili serviste değiştirmeniz gerekir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2012, 16:19:42 »
aynı sorunu aylardır bende çekiyorum malesef. Aracı aldığımda sağ ön lastiktten hareket halindeyken sürekli bi ıslık sesi geliyodu ve çok sinir bozucu bi ses >:( yaptırmak için önerilen özel bir servise gittim önce balatalar değişti ses gitmedi, ardından aksları felan yağladılar yine ses gitmedi en son dediler diskler tornalanacak hadi onada eyvallah dedim tornaya soktuk ve yine o ses >:( en son folyo bilyası mıydı keçesimiydi tam hatırlamıyorum ondan dediler değiştiler ses gitti sonunda. 30 liralık masraf bu saydıklarımla birlikle 200 lirayı aştı  >:(
sonunda ses kesildi ancak bu seferde frene hafif bastığımda o cins ses geliyor yaza doğru balatalarımı orjinal alacağım bu sefer . |-\  kusura bakmayın düştüm kendi derdime biraz uzun oldu Serhan Bey İbrahin beyin dediği gibi frene bastığınızda titreme yoksa boşuna tornalatmayın derim benım aracım tornalattığımda 112bindeydi şuan 126bin kmde çok şükür Allaha 6 aydır bu dediğim sıkıntıdan başka bir sıkıntım olmadı toyotaya olan sevdam kat be kat yeniden arttı.
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyota_corolla_gli_97
« Yanıtla #10 : Ocak 07, 2012, 00:10:39 »
benım sorunum farklı yanı söyle söyleyim yuksek hızda giderken frene bastıgımda direksiyona titreme vuruyor, taslatmak mı yoksa degiştirmek mi die düşünüyorum, ama degiştirmekten yanayım, yalnız orjinal disk ve balata bulamıyorum, en iyisi hangisidir nerde nasıl bulup alabilirim. 97 model corolla kullanıcısıyım...
corolla_gli_97

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Ocak 07, 2012, 11:29:47 »
 serhan bey basıt bı sorun oldugunu anlamıstır umarım balataları 10-15tl fazla verıp alman veya ıtalyan marka takarsanız sorun kesılır dısk ve balatalardan konu acılmısken eğer fren pedalı ve dıreksıyon tıtrıyorsa on dıskler ve balatalar değişmesi gerekıyor eğer frene bastıgınızda aracın kasayı tıtretıyorsa arka dısklerın değişmesi veya kampana varsa tornalatmak gerekıyo bılgınıze...
TRD JAPAN MOTOR SPORT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 07, 2012, 20:08:16 »
Teşekkürler İbrahim Bey ilginiz için yaşadığım yer küçük olunca mecbur kaldım birazda markasız balataları almaya ama yazın trw veya bosh alacağım sanırım en iyileri bunlar
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ocak 07, 2012, 22:16:59 »
Arladaslar aydınlatıcı yorumlarınız için teşekkürler. Ben balatayı toyota yetkili servisinde bosch marka taktırdım. AmA bu toyota servisleri o kadar işgüzar o kadar gariplerki tekrar götürüp sordurmam servisede ugramam bidaha.. sanayide tornalattırmaktan bahsetmişlerdi ondan sizlere sorayım dedim.. Garanti biterse servisle işiniz olmasın..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Ocak 09, 2012, 09:53:52 »
Selman bey aracınızın balata ölçülerini öğrenirseniz ınternet veya telefonla sıparıs verdırın ucuz balatalar hangı marka arac olursa olsun hep sorun cıkarmıstır bosh, trw veya ate markalar en uygun olanlarıdır ayrıca ben orjınal parcayı yetkılı servısten temın edıp ustama taktırıyorum adamlar ufacık bı parca takmak ıcın aracın lpg sıstemını sokturup getırmemı ıstıyorlar komık bı durum
TRD JAPAN MOTOR SPORT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #15 : Ocak 15, 2012, 00:27:53 »
On diskler hava yolu anlamina gelen ventli sisteme sahip pik dokum malzemeden uretilir. Ham malzeme tornalanip honlanir ve gerek varsa bir yuzey islemi yapildiktan sonra monte edilir. Kullanilan balatalarda ki mevcut malzeme disklerin sertliginden daha yuksektir. Cok ufak bir porozite yada balatanin yuzeyinde bir kalinti bu sese sebep olabilir. Bence tekrar tornalatma islemine gerek yok. Kullanilan orjinal torna ucu her ne kadar ayni marka ve model olursa olsun ilk tornalama ucundan farkli olacagindan yuzeyde soruni yaratabilir cunku sizinde bildiginiz gibi bir cok kez fren yapip isinmis sogumus malzemlede az da olsa yorulmalar meydana gelir. Benim gorusum minimum incelige geldiginde diskleri degistirmek. Bu arada kullanilan kundaklara dikkat onlarda hayati derecede onemli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 15, 2012, 09:53:29 »
Serhan bey,

Balatalarınız yetkili serviste değişmiş, bu çok güzel bir durum, yani balatalarınızda bir problem yok,

Yalnız, servisin size torna işlemi önermesinin sebebi şudur,

Hafifçe incelen diskin dış çeperini kaplayan demirimsi bir şerit vardır, eski balata oraya sürtünmediğinden/aynı anda eskimediğinden, genelde orası çıkıntı şeklinde kalır, yeni balatanın sevmediği bir yer oluşturur ve frene bastığınızda o tiz sesi çıkartır. Yoksa disk yüzeyinizde herhangi bir problem yoktur.

Yetkili servisinizde de söktürebilirsiniz, direkt tamircinizede gidip, söktürüp bu kısmı tornalattırırsanız o sesten kurtulmuş olursunuz. Yetkili servislerin en büyük problemi şudur, değişmesi gereken yada onarılması gereken parçaların, neden böyle olduğunu, neden değişmesi gerektiğini, araç sahiplerine anlatamamalarından, fiyatlarında zaten yüksek oluşuyla, insanlar servislerde kazıklanmış duygusuna kapılırlar. Oysa inanın yetkili servis yinede bir çok problemin çözüm yeridir ve sorun oluşturmayacak değerde parçaların takıldığı yerlerdir.

Bu arada, yetkili servisim yada tamirhanem falan yok, yanlış anlaşılmasın, sadece 37 yıllık tecrübelerime dayanarak konuşuyorum.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)