Gönderen Konu: Radar nasıl çalışır?  (Okunma sayısı 29052 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 66000
  • Model Yılı: '20
  • 2025 kere teşekkür etti
  • 2549 kere teşekkür edildi
Radar nasıl çalışır?
« : Ocak 01, 2012, 15:20:07 »
Merhaba otomobil severler,

Gördüğümüzde adrenalinimizi artıran, durdurulmadığımızda ise bize bir yaşam hakkı daha sağlayan ve mutluluk söylemleri yaptıran, neşe, hüzün ve kızgınlık karışımı duygularla herkesle konusunu paylaştığımız, Trafik radarları. 

Trafik radarının nasıl çalıştığını ve radarın %10 töleransta bulunup bulunmadığı konusunda sizleri bilgilendirmek isterim.

Artık moda olan Nevigasyon cihazlarını bilirsiniz, bunların içinde haritayla birlikte bir çok bilgide verilir, özellikle anlık hızımız gibi.

Yani hızımız, Nevigasyon cihazının uydudan aldığı bilgileri dijital hesaplayarak çok çok küçük hata payıyla bize gösterilmesi şeklinde olur, ve bu hız piyasadaki otomobil markalarının göstergeleriyle çoğunlukla uyuşmaz yada bazılarıyla tam uyuşur.

Peki hangi hız göstergesi gerçektir? Nevigasyondaki mi, aracımızın göstergesindeki mi?

Otomobil üreticilerinin belki maliyetten dolayı yapmadıkları, belkide bilinçli olarak yaptıkları bir konu olan hız takometreleri markadan markaya değişen, max. %10'a varan hatayla süratimizi bize gösterirler. Yani, aracımızla 100km/h ile yol alırken, Nevigasyon bunu 90km/h olarak gösterebilir.

Trafik polisindeki radar da dijital bir ölçer olduğundan hata payı çok çok düşüktür ama hiç bir zaman %10 kadar olamaz.

100km/h ile radara girdiğimizde, görevli bunu radarda 90km/h olarak gördüğünden durdurulmayız. Bu olay sürücüler arasında %10 tölerans gösteriliyor diye bilinir. Oysa bu bilgiye dayanarak 100km/h ile radara giren Avensis, Mercedes, Tempra gibi sürücüler caza yemekten kurtulamaz, sebebi o araçların gerçek süratlerinin takometreleriyle aynı olmalarıdır.

Sonuç olarak, her markanın takometresindeki hata oranı farklıdır. Bazı modeller %10 hatalı gösterirken, bazıları %8, %5 yada hatasız gösterir. Yapmamız gereken şey, bir nevigasyon cihazı ile 90km/h hıza çıkıp süratimizi karşılaştırmak olacaktır. Çıkan fark oranında, hızlarla sürüş yapmalı, CC varsa da ona göre sabitlemeliyiz.

O nedenle uzun yol sürüşleriniz çok sayıdaysa, CC olan bir aracada sahipseniz, yolculuklarınız hem hızlı, hem ekonomik olarak gerçekleşirken, hem de radara girmeme garantiniz oluşur.

Hepinize radarsız, sağlıklı süratler dilerim.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

Radar nasıl çalışır?
« : Ocak 01, 2012, 15:20:07 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Arıyorum ama bulamıyorum.
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: -
  • 24 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Radar nasıl çalışır?
« Yanıtla #1 : Ocak 01, 2012, 16:57:41 »
gerçekten yararlı bir bilgi oldu. tesekkurler
Veni, Vidi, Vici.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #2 : Ocak 01, 2012, 18:13:33 »
%10 tolerans diye birşey yok. Şöyle ki trafik ceza kanununa (veya yönetmeliğine) göre radar cezası belirlenen hızın %10 dan fazla gidersen uygulanır yani hız limiti 90 olan karayolunda 99 la gidersen ceza yemezsin, 110 olan yollarda ceza limiti 121 dir. Ayrıca belirlenen hızın %30 dan fazla hız yaparsan cezan daha fazla olur.
Aracın hız göstergesine gelince, 2006 corolla terra ile yol bilgisayarında aracın hızı hız göstergesine göre yaklaşık %8-10 daha düşük çıkıyor bunu navigasyonla da denedim navigasyon-yol bilgisayarı yaklaşık aynı değerlerde.  Bunu ilk farkettiğimde gösterge mi bozuk yol bilgisayarı mı diye düşündüm corollası olan 1-2 arkadaşımda da durum aynı idi. Japonlar çok hızlı gitmesinler diye yapmış bir numara diye düşündüm. (kadran 160 dayken esas hızın 145 civarı). Daha sonra auris aldım onda da aynı durumun olduğunu farkettim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 01, 2012, 18:19:28 »
Trafiğe 121 ile yakalandım.Hızım 120 idi.Tam sınırda kalmışım ceza yemedim.Demekki benim aracın hızı radarla birebir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #4 : Ocak 01, 2012, 18:22:53 »
Merhaba Alp bey,

%10 luk hız bilgisine, 91km/h ceza yiyen sürücüler katılmayacaktır (gerçek sürat anlamında).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #5 : Ocak 01, 2012, 18:28:23 »
Merhaba Özdem bey,

Aracınız Corolla, duble yolda 121 ile gittiyseniz, gerçek süratiniz aslında 108.9km/h idi, Corolla %10 fazla göstermektedir.
Dolayısiyle 110km/h limit dahilinde kaldığınızdan ceza yemediniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #6 : Ocak 01, 2012, 20:23:02 »
Tekin Bey,
Hız limiti 90 olan karayolunda 91 ile kesinlikle ceza yenmez.
Bu yolların bazı kesimlerinde (tehlikeli virajlar vs.) 50 veya 70 hız limitleri oluyor 91 ile orada ceza yenir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #7 : Ocak 01, 2012, 20:39:51 »
Alp bey,

90km/h hız sınırlamasına %10 tölerans ediliyorsa, o zaman bu 90km/h hız sınırlaması var anlamına gelmez ki, ona 100km/h hız sınırı (limit) derler.

Söylediğiniz bu kanunu yayınlayabilirseniz herkes için çok faydalı bir bilgi olacaktır. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Ocak 01, 2012, 21:27:18 »
Tekin bey mantık olarak doğru söylüyorsunuz ama ben trafik cezası için yapılan uygulamayı yazıyorum. 2 örnek verebilirim;
1. Askerliğimi jandarma asteğmen olarak yaptım. Bölükteki assubaylardan birinin tayini jandarma trafiğe çıktı. O da trafikle ilgili bir kaç kitap okuyordu. Yukarıdaki bilgiyi (%10-30, %30 ve yukarısı) o kitaplardan okudum.
2. 110 hız limiti yeni çıktığında arkadaşım yoldaki radar görevi yapan polise sormuş ceza limitini o da 121 olduğunu söylemiş.

2011 yılı için;
Hız sınırlarını % 10’dan % 30’a (otuz dahil) kadar aşmak, Sürücülere 140,00 TL. Peşin 105,00 TL.
Hız sınırlarını % 30’dan fazla aşmak, Sürücülere 290,00 TL. Peşin 217,50 TL .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 01, 2012, 21:57:54 »
Merhaba Alp bey,

Söylediklerinize biraz daha açıklama getirirsek şöyle diyebilirmiyiz.

1- %10'a kadar aştığınız hızı ne şekilde yaptınız? Bir aracı sollamak için mi? yoksa sabit sürat olarak mı? bu o denetlemeyi yapan memurun insiyatifine kalıyor. Tekrar etmek isterim gerçek süratten konuşuyoruz, yani radarda görünen 90km/h (Corolla göstergesinde 100km/h) bu hızı %10 aşmak (Corolla göstergesinde 112)

Yani 90'lık bir yolda Corolla ile mecbur kalıpta bir aracı 112 ile sollarsanız işte o zaman memurun insiyatifine kalırsınız ki böyle durumlarda her zaman insiyatif ceza kesmeden yana kullanılır.

2- 110 luk yolda soru sorulan polisin cevabı bizim için geçerli olan cevap, 121x10%=12.1-121=108.9km/h dır. Zaten memur da bunu radarında 108.9 olarak görür. O arkadaşınızı doğru yönlendirmiş. Fakat anlattığım gibi arkadaşınızın aracı hatasız gösteren bir araçsa ne olacak, o zaman 110 luk yolda 121 ile radara girecek, sizce kurtulabilir mi? Böyle memur arkadaşlar her aracın göstergesinin %10 hatalı olmadığını biliyorlar mı?

Kanun, alternatif olarak bazı durumlarda hız sınırını sabit olmamak kaydiyle %10'a kadar aşılması durumunu memurun insiyatifine bırakıyor, fakat bunu bu şekilde açıklarsanız kimse 90 (100) ile gitmez. Herkes 100 (110) gitmeye başlar.

O nedenle araçlarımızın gösterge hata oranını öğrenip ona göre gitmemizde fayda vardır, diye düşünmekteyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
« Yanıtla #10 : Ocak 01, 2012, 23:17:05 »
Benim yarisde 5-6 km/h fazla gösteriyormuş.Bir defa 95-96 km/h ile radara girmiştim durdurmamışlardı, hayret etmiştim.Sonradan öğrendim fazla gösterdiğini.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #11 : Ocak 01, 2012, 23:50:06 »
Tekin bey iki şeyi birbirinden ayırmanız gerekiyor:
Kanun açık ceza yemek için yoldaki hız sınırının %10 unu aşmanız gerekiyor (90 ise 99 u, 110 ise 121 i, 50 ise 55 i, 70 ise 77 yi). Bunun toyotanın hız kadranındaki %10 luk hatayla bir ilgisi yok.
Siz bu ikisini karıştırıyorsunuz yani aracınızın kadranı 130 da ise ve %10 fazla hatayla bunu gösteriyorsa hızınız 117 dir ve bu hızla hız limiti 110 olan yolda ceza yemezsiniz. Ama sizin aracınızın kadranında bir hata yoksa hızınız 130 dur ve 121 in üzerinde olduğundan cezayı yersiniz.

2- 110 luk yolda soru sorulan polisin cevabı bizim için geçerli olan cevap, 121x10%=12.1-121=108.9km/h dır. Zaten memur da bunu radarında 108.9 olarak görür. O arkadaşınızı doğru yönlendirmiş. Fakat anlattığım gibi arkadaşınızın aracı hatasız gösteren bir araçsa ne olacak, o zaman 110 luk yolda 121 ile radara girecek, sizce kurtulabilir mi? Böyle memur arkadaşlar her aracın göstergesinin %10 hatalı olmadığını biliyorlar mı?

Siz yukarıdaki 2 şeyi karıştırdığınız için böyle hesap yaptınız ama bu hesabın konuyla alakası yok.

Linki de veriyorum:
www.mevzuat.adalet.gov.tr/html/644.html

HIZ SINIRLARINA UYMA:

Madde 51 - Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.

(Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./4. md.) Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını yüzde ondan yüzde otuza (otuz dahil) kadar aşan sürücülere 64 700 000 lira, yüzde otuzdan fazla aşan sürücülere 131 900 000 lira para cezası uygulanır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 02, 2012, 01:19:39 »
Merhaba Alp bey,

Öncelikle elinize sağlık, uğraşıp çıkartmışsınız, bu gerçekten önemli bir konu ve doğruyu bulmalıyız, sonuçta bunu okuyan 100lerce sürücü diğer onbinlere anlatacak, dolayısiyle dikkatli anlamalı ve anlatmalıyız ki birileri boş yere ceza yemesin.

Ben sizi çok iyi anladım, sadece detaylı şekilde sağlamasını yaparak gitmek istiyorum.

Peki yukarıda yazan 51. madde ile Değişik fıkra md. birbiriyle zıt düşmüyor mu?
Bir taraftan, "belirtilen hız sınırı aşılmamalıdır" derken diğer taraftan yüzde on farka kadar sorun yok diyor.

Bu konuyu açıklayabilirseniz bende, diğer sürücülerde ikna olacağız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Ocak 02, 2012, 09:11:42 »
Kod: [Seç]
Merhaba Özdem bey,
Aracınız Corolla, duble yolda 121 ile gittiyseniz, gerçek süratiniz aslında 108.9km/h idi, Corolla %10 fazla göstermektedir.
Dolayısiyle 110km/h limit dahilinde kaldığınızdan ceza yemediniz.
Hiç alakası yok.İbre 120 yi gösterirken 108.9 ile alakası ne.Verdiğiniz bilgi kesinlikle yanlıştır.Bölünmüş yollarda hız limiti 110 dur.Fakat kanunen %10 opsiyonunuz vardır.Oda 121
aşmadıkça ceza yemezsiniz.122 olursa tek kat ceza yersiniz.Çift kat ceza yeme sınırı 110 a %30 ilave ettiğimizde 143 dür. 144 de çift kat ceza yersiniz. 1 yılda 4 ceza yedim.5.cisinde 100 ceza puanından ehliyetime 2 ay el koyacaklardı nerdeyse.Her yakalandığımda bu konuları Trafik polisleriyle ayrıntılı konuştum.91 ile ceza yemek için hız limitleri 50 ve 70 olan yerlerde yiyebilirsiniz.Hız limitleri 50 olan yerlerde 70'e kadar, 70 olan yerlerde 90'a kadar tölerans gösteriyorlar.Ben hız limiti 70 olan yerde 92 ile ceza yedim. Bana 90'a kadar ceza yazmıyoruz dedi.Her 70 ile gidene ceza yazsak trafik durur dedi.Bunada vaktimiz yetmez dedi.Durum böyle.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Ocak 02, 2012, 11:08:18 »
Merhaba Özden bey,

Alp bey'le ortaya çıkartmak istediğimiz konu da bu zaten, kanunda;

HIZ SINIRLARINA UYMA:

Madde 51 - Sürücüler, aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse yönetmelikte belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.

(Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./4. md.) Hız ölçen teknik cihaz veya çeşitli teknik usullerle yapılan tespit sonucu hız sınırlarını yüzde ondan yüzde otuza.....

olmak üzere zıtlaşan açıklama var. Değişik fıkrayı belliki farklı durumlarda uyguluyorlar, bu durumlar nedir? Önceden dediğim gibi eğer %10'a kadar üstüne çıkabiliyorsak, millet birde hesap yapmaklamı uğraşacak? tabelayı 100 yapmaları gerekmez mi?

Yanıldığınız konu ise aracın takometresinin ne gösterdiği. Bu konuyu bilen kime sorsanız size bazı takometrelerin fazla gösterdiğini söyleyecektir. Kendinizde açıklamışsınız zaten, kanun %10 derken siz neredeyse %30 aştığınız için ceza yemişsiniz, 70 lik yerde 92 nin açılımı şudur; aracınız 92= gerçek sürati 82.8, tabela 70=%10 + töleransla 77,  82.8-77= kabaca 5.8 ile sınırı aştığınız için ceza yemişsiniz.  Baştada açıkladığım gibi sizin yapmanız gereken takometrenizin ne kadar fazla yaptığını öğrenmektir. Çok miktarda radara girdiğinize göre bu konunun nasıl sonuçlanacağını takip ediniz zira bende sizin kadar meraklandım ve Alp beyin açıklamasını bekliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Ocak 02, 2012, 12:59:07 »
Merhaba Tekin Bey
Yaptığınız hesabın hız limitlerine ceza kesme konusunda bir ilgisi yok.Yanlış düşünüyorsunuz.Sizin yukarıdaki hesapladığınız gibi ben ceza yemedim.Azami hız 70 olan yolda dediğiniz gibi
töleransla 77 oluyor.78 de ceza kesmesi lazım.Bu olay kanuna göre böyle.Trafik polisi azami hız 70 olan yolda 90 a kadar kendi insiyatifiyle müsaade ediyor.91 de cezayı basıyor.Ama bunu her yolda uyguluyorlar mı bilmiyorum.Benim  ceza yediğim yolda trafik polisleri bu müsamayı gösteriyorlardı.İşin takometresine falan girmeyeceğim.Sonuçta hangi hızda ne kadar ceza kestikleri,% kaç tölerans uyguladıkları belli.Bunları bilelim.Ceza yemeyelim.Bence gerisi başka konulara giriyor.Saygılar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Ocak 02, 2012, 18:00:33 »
Merhaba Alp bey,

Öncelikle elinize sağlık, uğraşıp çıkartmışsınız, bu gerçekten önemli bir konu ve doğruyu bulmalıyız, sonuçta bunu okuyan 100lerce sürücü diğer onbinlere anlatacak, dolayısiyle dikkatli anlamalı ve anlatmalıyız ki birileri boş yere ceza yemesin.

Ben sizi çok iyi anladım, sadece detaylı şekilde sağlamasını yaparak gitmek istiyorum.

Peki yukarıda yazan 51. madde ile Değişik fıkra md. birbiriyle zıt düşmüyor mu?
Bir taraftan, "belirtilen hız sınırı aşılmamalıdır" derken diğer taraftan yüzde on farka kadar sorun yok diyor.

Bu konuyu açıklayabilirseniz bende, diğer sürücülerde ikna olacağız.

Tekin bey, benim kimseyi ikna etmeye niyetim yok sadece bildiklerimi paylaşıyorum. Siz de öyle, sonuçta güzel bir başlık açmışsınız ve tartışma güzel oldu.
Maddede dediğiniz gibi hız sınırı aşılmamalıdır diyor.  Eğer %10 dan fazla aşarsan ceza yazarım diyor. Bence madde gayet açık tartışılacak bir durum yok artık  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Ocak 02, 2012, 18:30:11 »
Merhaba Alp bey,

Elbette kimseyi ikna etme gibi bir zorunluluğunuz yok, sizde güzel yaklaşımlarda bulunduğunuz için konu derinleşmiş oldu ve bu benim'de tekrar küçük bir araştırma yapmama sebep oldu. Kanunda ki madde yeterince açık yazılmadığından bu karmaşa çıkıyor.

Öncelikle, herkesin bilmesi gereken şey şudur;

Şehirlerarası çift yönlü yollarda, hız sınırı 90km/h,
Duble yollarda, hız sınırı 110km/h,
Otobanlarda, 120km/h ile aksine bir işaret bulunmadıkça sabittir.

Yukarıda yazdığım yazılarda da anlattığım gibi, burada bir insiyatif durumu vardır, yani radarın başındaki memur sizin limit üstü yaptığınız o an ki hızı, hangi şartlarda gerçekleştiriyorsunuz ona bakar.

Eğer önünüz boş ve siz hız sınırını %2 dahi aşıyorsanız, insiyatifini genelde ceza yönünde kullanıyor.
Fakat bir araç sollamaktaysanız %10'a kadar sorun olmuyor.

Bu konuyu açmamdaki sebep'te zaten bunun üzerine kuruludur.

O nedenle, sürücülerin, takometrelerinin ne kadar fazla gösterdiğini yada tam mı gösterdiğini öğrenmeleri gerekiyor.
Çünkü takometrelerinin doğruluğuna inanarak radara girme korkusuyla satte 10,15,20km/h daha yavaş seyir yapmaktalar.

Bu konuya örnek olarak kendimi vermek istiyorum. En son radara girdiğim zaman 4.5 yıl önceymiş. Çünkü o günden bugüne kadar aracıma taktığım CC ile yol almaktayım. Çift yönlü yollarda 98km/h hız ile seyrederken radar uyarılarına bakmıyorum artık. Çünkü Corolla araçları yaklaşık %10 fazla gösteriyor ve ben radardan 88.2 gerçek süratle geçiyorum, bu arada diğer sürücüler benden en az 20-30 km daha yavaş kalıyorlar ve eminim şöyle diyorlardır, "işte biri daha yakalanacak!".

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 68 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Ocak 02, 2012, 20:04:12 »
Şehirlerarası çift yönlü yollarda, hız sınırı 90km/h,
Duble(bölünmüş yollarda), hız sınırı 110km/h,
Otobanlarda, 120km/h

Yukarıdaki verilere %10 koyun ceza kesme sınırı budur.Takometryie,makometreyi boş verin.Olay bu kadar basit.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 02, 2012, 20:05:11 »
  Çok güzel bir başlık olmuş. Elimden geldiğince bende paylaşımda bulunayım izninizle.
 Başlık çok güzel fakat içerik ile tam uyuşmuyor bence. Radarın teknik çalışma prensibi iyi gidermiş konuda, tabi bu benim görüşüm.
 Bazı konularda yanlış anlaşılmaları önlemek için şunu belirteyim; yukarıda bir paylaşımda verilen Hız aşımı cezaları güncel değildir.
 Verilen hızlar Azami hız sınırlarıdır, bunların kimi yerlerde Asgari olanları da vardır hepimizin bildiği gibi.
 Azami hız sınırına %10 tölerans  gösterilmesinin sebeplerine gelirsek;
 Araçların kadranları ile gerçek hızları arasındaki olası farklılıklar.
 Lastik hava basınçları ve lastik aşınmalarının hıza etkileri.
 Kadran okumadaki(analog) olası hatalar.(bu yüzden kimi araçlarda analog kadranlarda bazı hızlar kırmızı çizgi ile belirtilir, dijital kadran kesinlikle bir güvenlik unsurudur)
 Diğer yandan radar cihazları da kalibrasyona ihtiyaç duyar. Belli töleranslar içinde hatalı ölçümler yapabilir.

Kimi bölgelerde mahal şehir içi olsa dahi, hız sınırı azami olarak 70Km/s. olarak kullanılabiliyor. Yine insiyatife göre(emniyetin) buralarda belli hızlara kadar tölerans(%10 dışında) gösterilebiliyor.

Kimi araçlarda Hız sabitleyici(CC) yanında, Hız önleyici de bulunmaktadır. Hız önleyici de CC'den farklı olarak siz gaza bassanız dahi aracın hızı belirtilen hızdan daha fazla artmaz.