Gönderen Konu: Sis farı nasıl olmalı  (Okunma sayısı 8038 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 435 kere teşekkür edildi
Sis farı nasıl olmalı
« : Mayıs 05, 2008, 14:47:22 »
Merhabalar.
98 model corollama  panjurlarına  tam uyduğu için aşağıdaki resimde görülen sis farlarından  taktırdım.Ama bilmem  yapısı  gereği yada  kalitesizliğinden  sanki  çok  fazla  aydınlık  elde  edemiyorum gibi  geldi  bana.Özellikle aracın  önünden  ziyade yan tarafları  aydınlatıyor.Mesela kaldırıma 1 metre  mesafede paralel yoldan ilerliyorsunuz  kaldırımı gösteriyor  o şekilde  anlatayım.Yani  diyelim ki  açısı 45 derece değil de 90 derece  gibi o zaman da aydınlık aracın  önünde  çok  az  oluyor.Bilmem  anlatabildim mi ?

Asıl amacım aşağıda resimde görüldüğü  şekilde küçücük  farlar  var  sis  lambası  boyutunda.Onlar  gibi en azından bir  kısa  far  kadar  aydınlatabilmesini  nasıl  sağlarız bu  sis  lambalarının.Ampüllerini değiştirsek  olur mu  acaba ?

1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

Sis farı nasıl olmalı
« : Mayıs 05, 2008, 14:47:22 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 987 kere teşekkür edildi
Ynt: Sis farı nasıl olmalı
« Yanıtla #1 : Mayıs 05, 2008, 15:21:22 »
Sis lambasının işlevi kısa far değildir, olmamalıdır.

Siste iyi aydınlatabilmesi için sarı renkte ve olabildiğince yola yakın olmalıdır.

Piyasadaki "sis" farlarının %90'ı hiçbir işleve sahip değildir ve sırf gösteriş amaçlı kullanılmaktadır. Bence çok sis olan bir bölgede yaşamıyorsanız sis farınızı kullanmayın, veya söktürün. Aksi halde ise Hella marka farlardan taktırın.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 05, 2008, 15:34:42 »
Ama onlar pahalııı  :D

Şaka bir yana  amaç sis değilde aydınlatma  olacaksa  far tarzı bir şey kullanmak gerekiyor anladığım kadarıyla. Peki benim lambaların ampüllerini  değiştirerek bu iş  yapılamaz mı.Yoksa  lambanın  yapısı  gereği  ne  kadar ampül değiştirsem de  yolu aydınlatma  şekli değişmez mi ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #3 : Mayıs 05, 2008, 15:49:03 »
Ama onlar pahalııı  :D

Şaka bir yana  amaç sis değilde aydınlatma  olacaksa  far tarzı bir şey kullanmak gerekiyor anladığım kadarıyla. Peki benim lambaların ampüllerini  değiştirerek bu iş  yapılamaz mı.Yoksa  lambanın  yapısı  gereği  ne  kadar ampül değiştirsem de  yolu aydınlatma  şekli değişmez mi ?

Osman Bey ben şöyle yaptım,
Far ın içindeki ampülleri aynı güçte OSRAM ın +%50 fazla ışık veren ampülleri var
onlarla değiştirdim. İşe yaradımı derseniz evet, ama şöyle bir yanılma olmasın, geceyi gündüz yapmıyo, %50 de arttırmıyo ama ona yakın, gayet memnunum yani. Not olarak bu ampüllerin ömürleri normale göre daha kısa, kutusunun üzerinde yazan ifadeden söylüyorum
94 Toyota Corolla XLI Extra 1.6 16V

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mayıs 05, 2008, 16:47:44 »
Farın içindeki  derken  sis farının içindeki mi  yoksa  aracın  normal  farı içindeki ampülden mi  bahsediyorsunuz. Birde  bu  arada ben  normal far  ampüllerimi  beyaz  ışık  yapmak istiyorum.Ama hiç ampülleri  sökmedim  daha  kaç wattır  başka  dikkat edilmesi  gereken bir  ölçüsü  yada kriteri varmıdır bilmiyorum.Yani diyelim ki netten normal farlarım için beyaz ışık  veren ampül sipariş edeceğim. Adı, watı, markası  ne  olacak galiba bizim farlar uzun kısa tek ampülden yapılıyor bu nasıl belirtilecek  yardımcı olabilirmisiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2916 kere teşekkür etti
  • 3281 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Mayıs 05, 2008, 17:44:47 »
  Selam.
 Adı üstünde sis farı. Alper arkadaşımızın dediklerine aynen katılıyorum. Sis farı sarı renkte olmalı yoksa hiçbir işlevsel özelliği olmaz sis farı olarak. Ayrıca normal şartlarda (sis ve yağış yokken) bu farları kullanmak yasaktır. Karşıdan geleni rahatsız etmekten başkada işe yaramaz bu durumda. Yine beyaz ampul tabir ettiğiniz uygulamada eğer sadece ampul bağlamında yağılacaksa bildiğim kadarı ile oda trafik kuralları gereği yasaktır. Sanırım aracınızın orjinal ampul özelliği  H4 olarak tabir edilendir. 50-55W olarak kullanılması gerekir.
 Modifiye kesinlikle çok hoş bir olaydır, amaca yönelik olursa ve başkalarını rahatsız etmeden, diğer yaya ya da sürücülere de saygı göstererek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 05, 2008, 21:41:30 »
Teker teker  gelin  ulennnnn  :D

Arkadaşlar beni  yanlış  anladınız  galiba.Yaşım olmuş 32.Çoluk çocuğa  karışmışız.Öyle  parlak  lambalar  başkalarının  gözünü  almalar, akşam  sadece sis farını  yakarak  dolaşmalar bana  göre  değil.Benim  taa  en  başta  bu  sis  farlarını  alırken  bile temel  amaç sadece aydınlatmayı  biraz daha  arttırmaktı.(Önceden  arabamız  yoktu ki sis  farının ne amaçla  takıldığını  bilelim.) Bu sis farlarına ilk  aşkım  taa bundan 12 yıl öncesine dayanır.Bir inşaat şirketinde elektrik teknisyeni olarak çalışmakta iken arazilerde kullandığımız  bir  lada niva  vardı  şirketin.Tepesinde  vardı  5-6 tane   sarı  lamba.Bi açtıkmı sanki  yol  gündüz  gibi  olurdu.Heves  taa oradan kalma  yani. Aydınlatıcı bilgileriniz  için teşekkür  ederim arkadaşlar.Ben  vazgeçtim beyaz  ışıktan sis  farından  falan  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mayıs 05, 2008, 21:45:27 »
Tavsiyem Osram Silverstar takın, Aykut arkadaşımızın da bahsettiği model o. Ben de şu an kullanıyorum ve gayet memnunum. :)

Yine Osram'ın daha beyaz Cool Blue serisi var, ancak aydınlatması baya kötü diyorlar.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 05, 2008, 21:56:49 »
Şimdi alırsam Osram Silverstar H4 ampül mü almalıyım.Doğrumudur? Birde bildiğiniz bir sitede  resmi yada linki  var mı Alper Bey ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #9 : Mayıs 06, 2008, 07:51:02 »
  :)Başka bir başlıkta da farlarından yeterli performans alamayanların yapabilecekleri işlenmişti sanırım burada. Araştırırsan eminim daha fazla bilgi bulabilirsin. Ama benimde tavsiyem en uygun yollu olarak ve fazla teferruata girmeden Osram Silver Star H4 denemendir. Bence oldukça memnun kalırsın. Yanlız far camlarının ve içinin temiz olduğundan emin olmalısın ve yatay ve dikey eksendeki far ayarında düzgün olmalı.
 Sis farının sarı olmasının sebebi; sisli ve yağışlı havalarda diğer ışıklar çok yansıma yapar ve iyi aydınlatma sağlamaz. Hele beyaz tabir edilen normal ampullerle bu yansıma çok fazla olur ve sıkıntı yaratır. Bu yüzden bu vb. koşullarda uzun farlar da kullanılmaz. Kullanılırsada tam tersi olarak olumsuz bir etki yapar sürücü açısından. Ama sarı ışık sis vb. tabakayı kırabilir ve bu gibi koşullarda size yardımcı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mayıs 06, 2008, 10:53:23 »
Teşekkürler arkadaşlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #11 : Mayıs 07, 2008, 12:54:41 »

Yine Osram'ın daha beyaz Cool Blue serisi var, ancak aydınlatması baya kötü diyorlar.

Doğrudur baya kötü, iyi olan markalarda var ama ampül ün tanesi 100 YTL ye kadar çıkıyo. bence gereksiz.

Şimdi alırsam Osram Silverstar H4 ampül mü almalıyım.Doğrumudur? Birde bildiğiniz bir sitede  resmi yada linki  var mı Alper Bey ?

Aynen, demekki Osram Silverstar kullanan herkes memnun. Not: ben 1,5 yıl önce 2 sini 25 YTL ye aldım.
94 Toyota Corolla XLI Extra 1.6 16V

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • 424 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 07, 2008, 13:26:16 »
Bauhaus varsa yakınınızda, orada Osram'ın ampulleri baya ucuz.

Praktiker'de ise pahalı.
İnsanlar 10'a ayrılır

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Mayıs 07, 2008, 14:39:31 »
:D  Osmanhaus  dan  başka bir  yer  yok. Bir televizyon tamircisi  bile  yok  ilçede.2200 nüfusu  var.Bırak  ampülü yerine göre bir  direnç bile  bulamıyorum.Artık sökmeye  başlıyorum kullanmadığım elektronik cihazları :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mayıs 11, 2008, 23:11:55 »
Sizlerinde belirttiği gibi  yeni model araçların %90 ında sis farı var.Ama  sadece adı  sis  farı  galiba.Hiç birisinin  ne  camı nede  ışığı  sarı sadece aksesuar  amaçlı  galiba.Şu ana  gördüğüm  orjinal  sarı  renkli  tek sis  farlı  araç  2000 model hyundai accent.Şu yumurta  şeklinde  sarı renkli sis  farı  olanlar.

Saygılar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #15 : Mayıs 12, 2008, 08:00:29 »
  Evet haklısın.
 Zaten aslında şimdiki araçlarda kullanılan o tampona takılı farlar sis farı olarak değil de teknik olarak ekstra far vb. isim altında geçiyor diye biliyorum ben. Ama tabi insanların ağız alışkanlığından tampondaki her fara direk sis farı demesi normal. Ancak bu farlar eğer araç fabrika çıkışı olarak üzerinde bulunuyorsa yasal olarak problem değil ama sonradan takılmaysa problem olabilir diye biliyorum. Eminim bu bahsettiğim iki konuda da daha fazla bilgisi olan arkadaşımız vardır. Ben aklımda kaldığı kadarıyla yazmaya çalıştım.
 Zaten yoğu sis ve yağmur ortamında ihtiyacınız olduğunda, gerçek sarı sis farıyla bu bahsettiğimiz ekstra farların kullanımındaki farkı çok rahat sizde görebilirsiniz. Hatta bu ekstra farlar sis ortamında size yardımcı olmaktan çok engel teşkil edecektir. Araç önünde çok parlak bir duvar oluşmasına sebep olacaklardır. Keza uzun hüzmeli farlar da benzer etkiye yol açacaklardır sis ve yağmur ortamlarında.(bu yüzden sis vb. şartlarda uzun hüzmeli farlar kullanılmamalıdır) Ama sarı sis farlarının önde oluşan tabakayı nasıl yardığını (sis farının kaliteside önemli tabi) görebilirsiniz. Ben bizzat Yalova-Bursa arasında meşhur Süpürgelik yolunda ve Polonezköy yollarında defalarca test ettim :)