öncelikle fransız araçlarına karşı bir antipatim olduğunu özellikle peugeot markasının araçlarını beğenmediğimi belirtmek isterim ancak D sınıfı araçlara olan ilgimi de söyleyim ondan sonra ufak bir inceleme yapayım 508 hakkında.

araç aileye 6 ay önce katıldı, 6 ayda 30 bin km kullandık. ben 2 kere izmir-istanbul arası kullandım bir miktar da istanbul ve izmir şehir içinde kullandım toplamda 5-6 bin km kadar kullandım yani şahsen.
Araç peugeot 508 1.6 HDİ modeli yani e-HDİ değil, donanım olarak da baz donanım seçeneği ancak araç ciddi anlamda bir dünya oyuncakla dolu(özellikle benim gibi C sınıfı kullanıcısını bu kadar zengin baz donanım mutlu ediyor) araçta deri koltuk ve sunroof dışında eksikliğini duyduğum bir şey yok.
yakıt olarak inanılmaz değerlere imza atıyor. özellikle de aracın 4792mt uzunluğu ve 1853mt genişliği düşünülünce. ağustosta kuşadasına gittim geldim cruise control açık 130'a sabitlenmiş şekilde otobanda tüketim değeri 4.1lt. araçta 5 kişi ve az miktarda bagaj vardı. şehir içinde kullanımım boyunca sakin izmir içi kullanımında 5 litre ortalama elde ettim cruise control kullansaydım çok daha aşağıya çekmek mümkün olacaktı. bir kere de "türkay kullanımı" yaparak gezdim izmirde o zaman işte küçük motorun dezavantajını gördüm, 10.8lt ortalama gördüm yol bilgisayarında.
aracın boyutları şehir içi kullanımında sorun yaratacak şekilde büyük; ancak aracın ön ve arkasında standart olarak bulunan park sensörleri ekrandan nereye ne kadar yaklaştığınızı gösteriyor böylece boyutların yarattığı dezavantaj tamamen ortadan kalkmış oluyor. sensörler ve ekran sayesinde aracın dar sokaklardaki kullanımı corolladan bile daha kolay hala gelmiş. ancak yine de park ederken alışkanlık gerekiyor öndeki araçlara bakarak hizalayım derken sürekli kaldırıma dokunuyorum ciddi anlamda geniş bir araç ancak tasarımı boyutlarını hiç yansıtmıyor. araç c5 ile aynı platformda ancak c5 çok daha devasa duruyor tasarım öğeleri sayesinde.

aracın en çok yol tutuşunu sevdim. forumda eski olanlar bmw'nin bütün araçları ve ford mondeo sevgimi bilirler. bu araçlarla karşılaştırılacak kadar güzel yol tutuyor 508. tabi espnin de çok etkisi var. araçta çok büyük derecede arkadan kayma eğilimi var, esp kapalı kullanmak tehlikeli olabilir, neredeyse tam tur kontra verecek kadar arkadan kaydığı oldu.
frenlerine hayran oldum! dün istanbuldan izmire geldim 508le, ciddi anlamda hızlı denebilecek bir hızda seyrederken aynasına bakmadan sola çıkan bir kamyon şöförü yüzünden kızak fren yaptım araç dörtlüleri yaktı ve abs şimdiye kadar gördüğüm en iyi şekilde çalıştı. güncel kasa corolladaki absden hiç memnun olmadığımı eski forumdaşlar bilir.
demiştim ya en başta ön yargılarımı kırdım diye, ciddi anlamda her yönden peugeot 508 ön yargılarımı kırdı. ncap sonuçlarına göre audi a4ten daha iyi puan almış bu benim peugeot güvensiz bir teneke ön yargımı darmadağın etti. Peugeot tasarımı her zaman güzek olur hep güzel araba yapar derdim o da darmadağın oldu. 508 çok çirkin bir tasarıma sahip! ancak inci beyazı çok yakışıyor

1.6 motor bu kadar ağır bir kasada çok kötü olur hem az yakar hem kasayı kaldıramaz derdim, babalar gibi kaldırıyor, inanılmaz az yakıyor! helal pejo! pejo kaliteli hissettirmez diyordum, 508 iç tasarımı ve kullanılan malzeme kalitesiyle gerçekten benden tam not aldı. D sınıfı araç baz donanım alınmaz diyordum, araçta çok fazla oyuncak var, full almaya gerek bile yokmuş diyorum şimdi. bir kaç video ve fotoğraf da çektim onları da paylaşarak incelememi bitireyim;

çıplak gözle çok daha fazla belli oluyor c kasa mercedes ile 508 arasındaki fark. 508 ciddi anlamda daha büyük ancak tasarım 508i öldürmüş, çok daha küçük göstermiş.

devasa kaputun altında 1.6 motor küçücük kalmış

depoyu doldurduğunuzda menzil 1300 km yazıyor ben 150km kadar kullandıktan sonra (fazla hızlı geçen bir 150km idi) bu sabahki menzil ekranı

direksiyondaki tasarım kaput tasarımına gönderme yapmış

çift bölgeli klima baz versiyonda standart, daha üst versiyonlarda 4 bölgeli klima var, arkada da ekran ve derece ayarı var. bizdeki versiyonda bu yok. göğüs tasarımını çok beğendim

vites topuzu diğer peugeot modellerinden alışık olduğumuz topuz ancak şanzıman ve vites oranlarını beğenmedim. 1. viteste turbo devreye girdikten sonra (1750dd) araç bir anda şahlanıyor aşırı kısa ve aşırı büyük bir oran kullanılmış, 2. vites için debriyaja basıldığı anda araç yığılıyor ivmenin kuvveti yüzünden. 2. vitese geçince de o ivmeyi bekliyor insan ister istemez ancak yarısını bulabiliyor. yani şanzıman aracın keyfini fazlasıyla baltalamış

elektrikli koltuklar baz versiyonda yukarı, aşağı,ileri,geri, yatık, dik, diz desteği yukarı, diz desteği aşağı olmak üzere 8 yönlü bunlara ek olarak baz versiyonda elektrikli bel desteği mevcut, yukarı aşağı hareket edebilen bel desteği aynı zamanda şişip sönebiliyor böylece koltuk 12 yönlü elektrikli bir konfor sağlayıcısına dönüşüyor. daha dolu modellerde diz yastığı da standart sunuluyor. her insana göre çok fazla çeşitte ayarlamak mümkün. neredeyse vücudunuzun şeklini alacak kadar seçenek yapmışlar.

ilk kez bir peugeot tasarımını sevmedim, stoplar itici duruyor bence, bagaj açma düğmesi 508 yazısının sıfırına gizlenmiş, hoş bir detay ancak alışık olmadığımız bir şekilde tampona yapılmış.

iç boyutları fazlasıyla tatminkar aracın. benim boyum 1.93mt ve 110 kiloyum; sürücü koltuğuna oturup kendime göre ayarlayınca arkadaki yaşam alanı hala daha geniş ve rahat kalıyor. 2009 corollada o şekilde oturunca arkada insan oturması zorlaşıyor. en azından 508de kendime göre ayarlayıp yine arkaya geçip oturabiliyorum rahatça ancak corollada bu mümkün olmuyor

koltuklar konforu ciddi anlamda arttırıyor, geniş ve büyükler görüntü olarak hoş duruyorlar bu büyüklükleriyle baş kısımlarındaki önde kalan kısım hareketli böylece kafalık geride kalmıyor başınızı araç kullanırken destekleyebiliyor. bir kaza durumunda kamçı etkisini azaltacağından eminim

malzeme kalitesi ve tasarım gerçekten de tatminkar

esp, park sensörü ve far yükseklik ayarı sol alt kısımda kalan gözün içine saklanmış hepsi gece aydınlatmasına sahip.

çift bölgeli klima ciddi anlamda çok farklı sıcaklık ayarlamalarına izin veriyor, bir taraf kışı yaşarken diğer taraf yaz yaşayabiliyor

yağmur sensörü baz versiyonda standart

far sensörü de baz versiyonda standart

aracın lastikleri 2150/60r16. bence bu boyutta bir araçta düdük gibi kalıyor. benim elimde olsa araç anında 18 hatta 19" lastiği oturturum altına
65km sabitleyince yakıt tüketimi;

çalıştırma merasimi

uzaktan kumandayla bagajı açmak;

uzaktan kumandayla açılıp kapanan camlar;

kapıları kilitleyince katlanan aynalar;