0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Şimdi nerede çalışıyorsun Özcan, gene otomtivdemi yoksa kendi işindemi
Selam, Ben Toyota daki durumu şöyle özetleyeyim.Araçlar fabrika çıkışında mühendis grubu tarafından kontrol edilir. Eger ekip boyayı begenmezse aracı komple tekrar boyattırır ( ki bu çok nadirde olsa oluyor ). Bu duruma kimsenin yapabileceği birşey yok, fabrikasyon.Birde yolda başlarına birşey gelebilir gemide veya tırda. O zaman da taşıyıcı firma sorumludur. Hatırlarsanız 2008 yılında aşırı rüzgar ve fırtına vardı. Adapazarında stok alanındaki araçlar malesef biraz zarar almıştı. Fabrikadan gelen kontrol grubu hasarlıları belirledi ve bu araçları plazalara indirimli sattılar. ( Hasarlar çok miniminnacıktı ) Toplu iğne ucu kadar taş ve kum lekeleri vardı gözle bile çok dikkatli bakınca görülen ve alıcılar bunu bilerek ve isteyerek çok ucuza araç sahibi oldular. Birde yine fırtınalı günlerde limanda gerçekleşen fırtınada yaklaşık 30 civarı Aurisin üstüne konteynırlar devrildi ama bunlar aşırı hasarlı olduğu için çevrime dahi çıkamadılar. Akibetlerini bende öğrenemedim. Görüldüğü üzere sıkıntılar doğabiliyor. Distribütör sorumluluğunda hasar alan araçlarda belli zamanlarda yine ihaleye çıkar ve ihaleye sadece plazalar girer. Plaza bu arabayı alır, onarır ya test aracı yapar ya hizmet aracı yapar ya da showrooma koyup Bu araç burasından bu kadar hasarlıydı onardık şu paraya satıyoruz diyerek ucuza satar ve o bölge garanti kapsamı dışında bırakılır. Tırla plazaya gelen araçlar kontrol edilir eger bir hasar var ise bu araç teslim alınmaz geri gönderilir ve ihaleyi bekler.
Crafter'i alırken uc tane gamzesi olan bir araç var.Bunu alırsanız - %1,5 manifestolu alırsınız demistiler.Hamadıysa baktığımızda kolay kolay görünmeyen,elinizle dokunduğunuzda hissedilmeyen gocuklerdi. Bu tarz sorunlu araçlar kusuruyla beraber fiyat etikentinde yazılmalı.Bunu bilerek almalı müşteri.2006 yılında tüm opsiyonlara sahip sahip Albea satmıştım.Bu araç uzun zamandır elimizde olduğu için Tofaş bu araca özel bir indirim yapmıştı.Bizim müdür araba satılmıyor diye orjinal alasim jantini,Active donanımlı (baz model) Albea alan birine satmış.Elde kalan Albea'yi satmakta bana kısmet oldu.Aracın teslimine saatler kala jantin değiştiğinden haberim vardı ama lastiklerden haberim yoktu.O donem Albea'larin Active donanımında Lassa Miratta,Dynamic'lerde ise Lassa İmpetus kullanılıyordu.Müdürüme durumu bildirdiğimde "seni ilgilendirmez, ver arabayı" desede bu isin vicdani ve manevi yonleride vardı.Servis otoparkından bir tane Dynamic Albea alıp hemen lastikleri değiştirdim ve aracı öyle teslim ettim.İcim rahatmi simdi?Gayet huzurluyum.Sonuçta Dynamic modelinin fiyatına İmpetus lastik dahil.Böyle bir durumda madem janti sattın o halde lastikleride degistirtmen gerekiyordu. Yani bu tarz hoş olmayan satışlar kisilerin vicdanlariyla ilgili bir durum.Kusurlu bir aracı asla ve asla satmam.Satarsam bundan müşterinin muhakkak bilgisi olur...
Duyarlılığınız için sizi tebrik ediyorum,helal kazanılan para herzaman daha bereketli olur değilmi?
bayiler hasalı araçları ihale yolu ile satın alıyorlar. Fakat bu hasar ile ilgili kayıtları olsa bile söylecek kişiler yine kendileri olduğu için iş tamamen hasarlı araçları alan bayinin vicdanına kalmış oluyor..bu hasarlar bazen çizikten ibaret te olabiliyor ve lokal boya ile bile çözülebiliyor. Bu nedenle nihai tüketicinin fark etmesi çok zor.Ancak bir başka bayiden sorgulatarak var sa kayıtlarından görülebilir.Şayet böyle bir durumu evraklı olarak tespit edebilen bir nihai tüketici olursa o zaman yasal yollardan hakkını arasın. 2-3 sene içinde hakkını alır