anlamak istemeyen yine anlamayacak.....
Hande'cim, ayni ülkenin insanlari olarak görevimiz birbirimizi kollamak, bilgilendirmek ve desteklemek. Son zamanlarda ayrimci bir psikoloji türedi; konusmalar biz ve onlara döndü. Halkin egitim ve ögretim seviyesi o kadar düstü ki, iki kere Allah diyen adama tav oluyorlar. Kafalara bir cesit Hacli seferi mantigi isleniyor. Bu kafalar din ve devlet islerini ayirmak isteyenleri gayri-müslim olarak kabul edip, kendileri de
Beyaz Müslümanlar oldugu icin gerek mahalle baskisi, gerek interneti sansürleme, gerek Atatürk'ü öcü, dinsiz bir adam olarak gösterip toplumu paralize etmeye didiniyorlar.
Sonucta istenen sey internette neyin okunup okunmadigini, kimin ne yazip yazmadigini kontrol etmek ve susturmak. Bunun adi da ileri demokrasi olarak tarih kitaplarina giriyor. Ama egitimin seviyesinin düsmesi bu iktidarin sucu degil. Bunlara gelene kadar kac tane adamin halt yemesi. AP zamaninda toprak agasi Adnan Menderes, Köy Enstitülerini, tabandan gelen baski sonucu kapatmak zorunda kaldi. Sebep ise erkek ve kizlarin yanyana aksamlari oturmalari ve sözde fuhusa itilmeleri. Böyle bir sebeple kapadilar. Isin komigi Ismet Inönü'de, bunu Cumhurbaskani olarak onaylamistir. Köy Enstitüleri hakikaten cok etkili sonuclar vermis kurumlardi.
Iktidarlarin sucu cahil insanlarimizi istismar etmek, caga uygun egitimi görmelerini baltalamak. Kendi cocuklugumuzdan ortaokul, lisedeki tarih kitaplarini bir hatirlayalim. Osmanli süperdi, söyleydi böyleydi, kimsenin hakkini yemezdi vs vs. der yerlere göklere sigdiramazdi o kitaplar. Neredeyse ya neymis bu adamlar, 250 kiloluk gürz tasiyani varmis da filanmis. Bunlar gercekleri tamamen yansitmayan seyler; susmasi icin cocugun agzina verilen emzik gibi birsey. O zaman bilinen dünyanin yarisina hakim olmus bir süper gücün (Evet Osmanli bir süper güctü) her kösesinin bucaginin süper olmasi nasil beklenir yahu. Hadi süper, o zaman niye batti. 'Bu kadar pembe pembe anlatilmasi akila mantiga sigmiyor. Bugün süper güc, Amerika dedigin devlette bile bir sürü problem var. Irak'ta, Somali'de vs milleti ezip geciyor.
Bu dediklerimden Osmanli kötüydü anlasilmasin.
Ben Osmanli gibi bir mirasin sahibi olan bir ulustan geldigim icin gurur duyuyorum. Ama Osmanli'nin basina gelenleri adam gibi anlatmak lazim, onlarin ne gibi problemleri yasadigini göstermek lazim ki ileri de biz bu hatalari tekrar etmeyelim. Ne entrikalar vardi; diger ülkelerle iliskileri nasildi? Neden gerilemeye basladi? Bunlarin hepsi lale denen bir cicegin sucu olamaz.
Simdi skec'teki adamin haraketleri tabiki abarti. Skecin dogasi geregi hareketleri, konusmalari abartarak mesaj vermeye calisiyorlar. Ama verdigi bilgiler dogru; en azindan bu tarz sistemleri insa etmis biri olarak dogru oldugunu düsünüyorum. Türkiye'deki saygin bir internet servis saglayacisinda calismis biriyim ve dedikleri gibi kimin ne yaptigini, noktasina kadar görebilir ve kontrol edebilirsiniz. Vatandasin simdi bu konuya ben AKP'ciyim, ben anti-AKP'ciyim seklinde yaklasmasi yerine, ya benim özgürlügüme bir kisit geliyor. Bunu yapan adam herseyimi kontrol edebilir. Ama bu adami kim kontrol edecek demesi lazim. Bunu demiyorsa, düsünmüyorsa yaradana, milletine ve kendine yalan söylüyor demektir.