Gönderen Konu: Rekabet Kurulu'ndan otomotivcilere şok ceza  (Okunma sayısı 3144 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Rekabet Kurulu'ndan otomotivcilere şok ceza
« : Nisan 19, 2011, 14:46:08 »

Rekabet Kurulu, Türkiye'deki 15 otomobil üreticisine 277.4 milyon lira ceza kesti.Rekabet Kurulu, motorlu taşıtlar pazarında faaliyet gösteren 23 teşebbüs hakkında, hedef ve stok bilgileri ile satış ve fiyat stratejilerini paylaşmak suretiyle 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunun 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin belirlenmesi amacıyla soruşturma açmıştı.

Geçtiğimiz hafta içerisinde sektör temsilcilerinin savunmalarını alan Rekabet Kurulu, bugün kararını açıkladı ve 15 otomotiv şirketine toplam 277.4 milyon lira ceza kesti.

EN YÜKSEK CEZAYI FORD ÖDEYECEK

Buna göre, 4054 sayılı kanunu ihlal ettikleri gerçeksiyle 2010 mali yılı  sonunda oluşan ve Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirlerinin  takdiren binde 3'ü oranında olmak üzere Mercedes Benz Türk A.Ş.'ye 10 milyon 452  bin 449,44 lira, binde 5'i oranında olmak üzere Mermerler Otomotiv Taşımacılık  Turizm Tekstil İnşaat Gıda ve Pazarlama A.Ş.'ye 107 bin 708,11 lira idari para  cezası verildi.

Ayrıca, 2010 yılı mali yılı sonunda oluşan gayri safi gelirlerinin binde  6'sı oranında olmak üzere Temsa Global Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye 5 milyon 429 bin  255,32 lira, binde 7,5'u oranında olmak üzere TOFAŞ Türk Otomobil'e 47 milyon 803  bin 884,07 lira, Ford Otomotiv'e 68 milyon 844 bin 704,73 lira, yüzde 1 oranında  olmak üzere ALJ Otomotiv A.Ş.'ye 220 bin 220,11 lira, Anadolu Araçlar Ticaret  A.Ş.'ye 268 bin 99,35 lira, Baylas Otomotiv A.Ş'ye 7 milyon 61 bin 480,69 lira,  Çelik Motor Ticaret A.Ş'ye 3 milyon 285 bin 999,41 lira, Hyundai Assan Otomotiv'e  15 milyon 871 bin 642,95 lira, Mais Motorlu Araçlar'a 26 milyon 638 bin 46,81  lira, Nissan Otomotiv'e 4 milyon 481 bin 563,73 lira idari para cezası verildi.

Gayri safi gelirlerinin yüzde 1,5'u olmak üzere Doğuş Otomotiv'e 49  milyon 785 bin 993,99 lira, Peugeot'a 20 milyon 328 bin 827,73 lira, Toyota'ya da  16 milyon 841 bin 607,41 lira idari para cezası verilmesine oy çokluğu ile  Danıştay yolu açık olmak üzere karar verildi.

RAPORDA NE VARDI?

Soruşturma raporunda “özellikle ÖTV indiriminden 3 gün sonra 19 Mart 2009’da 13 firmanın katıldığı ve bulunan elektronik posta çerçevesinde “tüm markaların kısa vadede zam yapmayı planladıklarını” açıkladıkları ve tamamına yakınının da fiyat artışına gittikleri toplantı, Haziran 2009 tarihinde gene ÖTV’de değişim üzerine 3 firmanın iletişimde olmaları, 2006 yılında 4 büyük teşebbüsün Euro kurundaki artışı fiyatlara yansıtıp yansıtmamaya yönelik görüşmeleri ve ardından fiyatlarını aynı gün artırmaları, 2008 yılında euro kurundaki değişim üzerine toplam 15 firmanın katılımının olduğu iki ayrı toplantıda fiyatlarda artışın olup olmayacağı tartışmaları ile çeşitli diğer fiyat, stok, hedef ve satış stratejisine ilişkin görüşmeler sebebiyle 19 teşebbüse ceza verilmesi gerektiği” sonucuna ulaşılmıştı.

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/17586977.asp?gid=381

Folgsamkeit macht frei...

Toyota Club Türkiye

Rekabet Kurulu'ndan otomotivcilere şok ceza
« : Nisan 19, 2011, 14:46:08 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Captiva 2,0A/T High 7k / Hyundai i20A/T
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '10
  • 167 kere teşekkür etti
  • 38 kere teşekkür edildi
Ynt: Rekabet Kurulu'ndan otomotivcilere şok ceza
« Yanıtla #1 : Nisan 19, 2011, 15:12:59 »
eeeeeeee yap yap....
oh olsun diyorum... kazıklama ittifakı olmuşlar
İlk hamlede piyon deyip geçilenler oyunun sonlarında şahı sıkıştıran kahramanlardır...
Güvendiğim iki şey;aynaya baktığımda gördüğüm ve yukarı baktığımda göremediğimdir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Nisan 19, 2011, 15:39:37 »
Bu haber, ajanslar tarafından 14:20 sularında geçildi. 15:23 itibari ile Hürriyet'in ana sayfasının ekran görüntüsünü takdim ediyorum  ::) Medyanın, reklam verenlerin nasıl oyuncağı olabileceğini gösteren hüzünlü bir tablo :( Tıpkı ülkemizdeki güçlü nükleer lobisinin, hafta sonu Mersin'de yapılan büyük protesto eylemini güzelce (!) geçiştirmesi gibi  >:(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 19, 2011, 17:21:58 »
o kadar anlamsız zammın bir sebebi olmalıydı bence de...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 19, 2011, 18:41:29 »
bunun sonucu devlete kar olarak gecicek olsada, tüketici üzerinde olumsuz etki yapacaktır...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 19, 2011, 20:38:52 »
Kapak olmuş, beter olsunlar...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 19, 2011, 21:00:25 »
  Yakın zaman önce Petrol Fiyatları konumuzda buna değinmiştim. Görünen köy klavuz istemiyor.
 Eskiden Ticaret Ahlakı denen bir olgu var idi. Şimdilerde pek bu terimle ilgilenmiyor sanırım firmalar, Emperyalist Ticari Düşünce Akımı mevcut sanırım. İllaki yakalanmaları mı lazım. ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '08
  • 277 kere teşekkür etti
  • 67 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 20, 2011, 09:21:30 »
aslında her ne kadar rakip firmalar gibi gözüksede,kendi çıkarları için tüketiciler karşısında güç birliği ediniliyor... bu durum otomotivin dışında akaryakıt firmaları içinde geçerlidir, rakip gözükselerde birbirleriyle bağlı ortaklıkları ve iştirakleri bulunmaktadır...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 2007 yaris D4D
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: B-
« Yanıtla #8 : Nisan 20, 2011, 09:40:13 »
isabet olmuş. ötv indiriminden önce zam yapıp sonra indirim yaptık dediklerini herkes biliyodu zaten aslında.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Durum: Sakin
  • Araç: Verso
  • Kan Grubu: A-
  • 22 kere teşekkür etti
  • 22 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Nisan 20, 2011, 10:40:17 »
Şimdi binde 3, binde 5 caydırıcı mı acaba? Bilgim yok.
397-393-389-385-381 yok dolacak gibi değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Nisan 20, 2011, 10:42:40 »
Şimdi binde 3, binde 5 caydırıcı mı acaba? Bilgim yok.

Ciro üzerinden olduğuna göre bence yeterince caydırıcıdır Vedat Hocam.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Nisan 20, 2011, 10:47:22 »
Aslında hak olan, bu şekilde elde ettikleri haksız kazanç kadar, yerli otomobil için kurulacak fona aktarmak. Biliyorum çok şey istiyorum :D.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Nisan 20, 2011, 11:11:35 »
Aslında hak olan, bu şekilde elde ettikleri haksız kazanç kadar, yerli otomobil için kurulacak fona aktarmak. Biliyorum çok şey istiyorum :D.

Hayır, % 100 haklısın Vedat Hocam. Esas olan, bu şekilde biz tüketicilerin cebinden fazladan ne kadar çıktığını hesaplayabilmek ve bunu bir kaç misli ile ödetmektir. Fakat bunu yapmak pratikte o kadar zordur ki, firmaları öldürmeyecek ama kamuoyunu da tatmin edecek belirli oranlar tespit edilmesi de bence gayet makul. Zaten ciro üzerinden alınan ceza bana göre yeterince caydırıcıdır çünkü firmalar kar ya da zararları ne olursa olsun bu cezayı ödemek zorunda olacakları için psikolojik olarak kendilerine çok ağır gelecektir :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Nisan 20, 2011, 11:33:15 »
Eyvallah Hakkı Abi. Eğer bu cezayı öngörememişlerse, dahada iyi :).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Nisan 20, 2011, 12:33:32 »
Eyvallah Hakkı Abi. Eğer bu cezayı öngörememişlerse, dahada iyi :).

Ben öyle olduğunu düşünüyorum :) Aslında bu Rekabet Kurulu bizim esnaf kültürümüze biraz ters. Çünkü bizim esnafımız (ister sanayici, ister tüccar, küçük ya da büyük hepsine kısaca esnaf demeyi tercih ediyorum) tedarikçisi veya müşterileri ile görüşüp piyasanın nabzını tutmanın yanı sıra rakipleri ile istişare etmeyi de çok seviyor :) Mesela aynı işi yapanların belirli bir bölgede kümelenip sinerji oluşturmaları da bu durumun gözle görülebilen bir tezahürü diyebiliriz. Bu istişarelerde karşılıklı pek çok bilgi alış verişi yapılır. Talebin canlılığı ve ileriye dönük beklentiler, hammadde/girdi maliyetlerinin seyri, güvenilir olmayan müşterilerin ve tedarikçilerin ifşa edilmesi, vs... Tabi bunların bir çoğu iyi niyet ile yapılır. Mesela bana göre "Ama şu şahısa mal verme, çekleri dönüyormuş" şeklinde bir uyarı etik olarak suç değildir ama Rekabet Kurulu'na göre suçtur. Bu bir nevi, belgesel çeken bir bilim adamının, aslan tarafından pusuya düşürülmekte olan bir ceylanı uyarmasına benzer aslında, nasıl ki hiç bir belgesel yapımcısı doğanın dengesine müdahale etmiyor ise, Rekabet Kurulu da piyasa oyuncularının aynı şeyi yapmasını ve piyasayı kendi akışına bırakmasını bekler. Piyasadaki dengenin ancak bu şekilde bozulmayacağını düşünür. Teorik olarak doğru bir yaklaşım ise da pratikte ne kadar zor olduğunu herkes takdir edebilir sanırım. Bir de benim dikkatimi çeken duurm, Rekabet Kurulu'nun daha çok piyasanın gözü önünde bulunan ve genelde direkt tüketiciye hitap eden kuruluşlara yönelmesi. Bu bana sürekli olarak kafesteki kazların yolunması misali biraz popülist bir yaklaşım gibi geliyor. Oysa buzdağının görünmeyen kısmında bulunan hammadde ve ara mamül üreticileri ve kullanıcılarını ilişkileri veya yerel ölçekte bol miktarda bulunan tekel, tröst, oligopolist ve mafyavari oluşumlar da incelenmeli bana göre :) Bunlardan da iyi ekmek çıkar kanımca :D Ama tekrarlamakta fayda görüyorum, bu kurulun amacı kamuoyuna "Oh olsun" dedirtmek olmamalı ve gerektiğinde ülke şartlarına göre esneklik de gösterebilmeli. Yoksa bana gelen bir müşteriyi "Şu komşum bugün siftah yapmadı, rica etsem ondan alışveriş yapar mısın" diye başka bir esnaf dostuma yönlendirmem bile rekabet yasalarına göre suçtur :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Nisan 20, 2011, 13:01:58 »
Çok objektif bir yaklaşım. Saygılarımı sunuyorum.

Ancak belgeseldeki yaratıcının veridği imkanlar dahilinde, yaşayabileceği miktarda yiyecek için rızkına saldırmaya hazırlanan aslan ile doymak bilmeyen insanın, doymak bilmeyen insanlara kurduğu pusu nun aynı olmadığını düşünüyorum :D.

Devletin, mafyavari ve derin oluşumlardan milletin menfaatine zarar gelmeyecek şekilde elini ayağını çekmesi ve uzantıları da buna zorlaması durumda rekabet kurulunun iş sahasının genişleyeceğini düşünüyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #16 : Nisan 27, 2011, 23:08:21 »
bu alj toyotanın kendi firması sanırım
---------------------------------------
- 2003 Toyota Corolla 1.6 Sol Otomatik Beyaz 34 UCU 55
- 1996 Honda Euro Civic 1.6 iLS  Otomatik Yesil 34 D 9260
- 1995 Toyota Corolla 1.3 XL Yeşil 34 ROE 45

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #17 : Nisan 28, 2011, 05:12:33 »
Dostlar,  Yorumaları da çok beğendim...   Türkler herşeyin farkında aslında. Biz zaten biliyoruz da devlete biliyor mu bilmiyoruz.   1 çivi 1 nalı, bir nal bir atı, bir at bir padişahı, bir padişah bir ülkeyi düşüreblir.  (bir bijon.........)          Basit olarak gördüklerimiz ciddi sonuçlara yol açabiliyor.  Devlet vatandaşlarının kazıklanmasında seyirci kalıyor. işine geldiği zaman yapacağını da yapıyor. Bu millete uğraşacak fırsat /imkan verilmemek üzere direniliyor. Devlet siyaset ıvır zıvır ile uğraşıyor. Millet ne yapsın ıvır zıvır ile geçim derdinde. Bir kişi ciddi bir üretim yapsa millet ağzı açık izliyor..  Yazık bu millete....
ahmet aldemir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Nisan 28, 2011, 14:44:44 »
Anti tekel ve anti-tröst önlemler olmadan liberal ekonomi yozlaşıp sömürüye dönüşebilir. Ara sıra gözlerini korkutmak gerekiyor bunların böyle. Rekabet kuruluna aferin.
Ama asıl yapılması gereken ithalat vergilerini düşürmek. Özellikle de kullanılmış otoda... O zaman işte mum gibi olurlar..
Sanayiyi korumak tamam iyi de, hiç sokağa çıkmayan çocuk kendini korumayı öğrenebilir mi?
Devlet piş-pişlemesi ile nereye kadar sanayi kurulur?
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 22 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mayıs 10, 2011, 14:33:01 »
Anti tekel ve anti-tröst önlemler olmadan liberal ekonomi yozlaşıp sömürüye dönüşebilir. Ara sıra gözlerini korkutmak gerekiyor bunların böyle. Rekabet kuruluna aferin.
Ama asıl yapılması gereken ithalat vergilerini düşürmek. Özellikle de kullanılmış otoda... O zaman işte mum gibi olurlar..
Sanayiyi korumak tamam iyi de, hiç sokağa çıkmayan çocuk kendini korumayı öğrenebilir mi?
Devlet piş-pişlemesi ile nereye kadar sanayi kurulur?
Ahmet Abi, mum gibi olmazlar muhtemelen. Menfaatlerine dokununca aslan keslirler. Küresel sermayeye sırtlarını dayarlar hemen. Türkiyenin iki koca ailesi ikisi de bakkal oldu çıktı.