0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
hakan abi arama butonunu bulamıyorum
Saçma değil, çok mantıklı ancak yeterince açık değil bence. 14'' ve 16'' den kastın jant değil ölçüsü değil, lastik çevresi olmalı. Bu durumda da değer daha farklı olacaktır. Aynı araçta çevre uzunluğu daha az olan lastik yere daha fazla tork aktaracaktır. Sağ üst köşede ''Arama çubuğu'' var Eren.
Tabanın aynı ebetta kaldığını düşün. Dediğim gibi orjinali 14'' dediğin jant çapıdır, lastik çevresi uzunluğu değil Ercüment. Yani jantı büyüttüğün halde lastik çevre uzunluğunu küçültebilirsinde lastik yanak oranı ile oynayarak. Ama şöyle örnek vereyim; orjinalde 185/65/14 lastik ile araç 100Nm. tork üretiyor ise 185/60/14 ile daha fazla tork ortaya koyar. Motor güç üretir, bunun piston kolları (uzunlukları önemlidir ve dolayısı ile silindir strokuda önemlidir), şanzıman dişlileri ve lastikler ile aktarımının sonucunda tork ortaya çıkar, netleşir ve iş görür hale gelir. Şimdi aynı tabanda ancak daha uzun çeverey sahip lastik takarsan aracın motor devri orjinal lastiktekinden düşük kalır aynı hızda giderken. Bu durumda çekiş istediğin durumlarda daha fazla gaza basman gerekir. Söylediğin olayı anlıyorum ve bu kimi bantlarda gerçekleşirde ancak her daim değildir. Tabi orjinalden küçük lastikte de aynı hızda giderken bu sefer motor devri yüksek kalır ve yine tüketim artar belli bantlarda.
hakan abi arama yaptım çoğunluğu anladımda hala aklımda kalan bi şe var:devir saati göstergesindeki rakamlar performansı etkiler mi? diyelim 1.6 megane 2 var devir saati 6 gösteriyor bide 1.6 corolla var devir saati 8 gösteriyor hangisi daha performanslı olur?
megane 2 ler 1.6 benzinli 6 devir corollalar 1.6 benzinli 8 devir ve beygir güçleride aynı ikiside 110 hp hangisi performanslı olur?
Lastiğin yanağını küçülttüğümüz her sayıda biraz daha fazla tork alıyoruz ozaman 185/50/14 varsa ondan taktırmak biraz daha mantıklı gibi duruyor tork için. Ama bunu düşürürken nelerden feragat edicez oda önemli bir husus tabi
Aynen öyle, zaten bunlar da göz önüne alınarak fabrika çıkışı belli değerler belirleniyor araçlarda ve optimum yakalanmaya çalışılıyor.
işte megane 2 5500 de kırmızıya giriyor 6000 son devir corolla ise 6100 de kırmızıya giriyor 8000 son devir o yüzden corolla daha ii değil mi?