Gönderen Konu: Aracım Fazla Yakmaya Başladı.  (Okunma sayısı 19060 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
Aracım Fazla Yakmaya Başladı.
« : Ocak 14, 2008, 15:38:27 »
30.000 bakımında aracın ekzantrik zinciri ve bağlı olduğu parçalar değişildi motordan gelen bir sürtme sesi nedeniyle. O gün bu gündür araç fazla mazot tüketmeye başladı. 30 ytl lik mazotla şehiriçi 170-180 km giderken şimdi 105 km filan gidiyor. 75 km kaybım var. ve çok fazla geldi bana. 250 ykr yakıyor artık. 166 yakıyordu. gerçi mazot fiyatları biraz arttı 2.40 den 2.60 filan oldu ama bu kadar etkileyeceğini sanmıyorum. Sizce neden olabilir.

Toyota Club Türkiye

« : Ocak 14, 2008, 15:38:27 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #1 : Ocak 14, 2008, 16:02:09 »
Alıntı yapılan: İsmail H. Timurcioğlu
30.000 bakımında aracın ekzantrik zinciri ve bağlı olduğu parçalar değişildi motordan gelen bir sürtme sesi nedeniyle. O gün bu gündür araç fazla mazot tüketmeye başladı. 30 ytl lik mazotla şehiriçi 170-180 km giderken şimdi 105 km filan gidiyor. 75 km kaybım var. ve çok fazla geldi bana. 250 ykr yakıyor artık. 166 yakıyordu. gerçi mazot fiyatları biraz arttı 2.40 den 2.60 filan oldu ama bu kadar etkileyeceğini sanmıyorum. Sizce neden olabilir.
[/quote]

ismial bey bi de kış aylarının etkisi vardır ama sizin ki biraz fazla gibi
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 14, 2008, 17:59:22 »
ölçüm tekniğinden olmasın ? yol bilgisayarınızdan kontrol etmek daha saglıklı.
Bunu her defasında soylememin sebebi  benzin gostergesinin çok saglıksız calısması. Uyarı ışığı yanıyor yakıt alıyorum 30lt alıyor, yarıdan birden iniyor falan. Bunlar hep depoda mutlaka mazot kalsın diye yapılan onlemler sanırım.
En saglıklısı her depoda yol bilgisayarını sıfırlayıp kontrol etmek.
30ytl ile 105km gitmesi demek ,  30/2,66 = 11.2 lt. yani 100km de nerdeyse 11lt yakıyorsunuz anlamına gelir. bu da normal yakmanız gereken degerin tam iki katı. Mumkun degil gibi. Mutlaka ölçüm hatası
Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #3 : Ocak 15, 2008, 11:27:29 »
Şöyle durumu düzeltince bir de depo fullayıp test edeceğim. Yol bilgisayarı filan da yine elektronik cihazlar. Yanılabilirler. En iyisi fulleyip test etmek. R çizgisine 1 mm kala (nerdeyse belkide yolda kalacağım) 30 ytl yakıt alıp  aynı yere düşene kadar geçen km bu. 3 kez denedim. sonuç bu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 15, 2008, 11:43:49 »
İşte tamamen hatalı ölçüm sizinkisi.  R çizgisine 1mm de kalsa 1cm de kalsı o gosterge  gerçek depo dolulugunu gostermiyor.

Yol bilgisayarı 100km de en fazla 0.1-0.2 lt yanılır.
Siz çift depo fulleme tekniği ile test etseniz bile yol bilgisayarından fazla yanılırsınız. Çünkü fullerken konan benzin hiç bir zaman aynı olmaz.

Yol bilgisayarınız hangi değerde, tahminim 6-6.5lt arasıdır. Bu da şehir içi kullanım için ideal.
Saygılar, Yaman.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • en iyi otomobil kendi otomobilindir
    • www.erginboy.8m.com
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 15, 2008, 14:12:32 »
mazotlu araba uzmanı değilim fakat mekanik olarak benzinli bir araçtan çokta bir farkı olduğunu düşünmüyorum( mazot pompası hariç )
ekzantrik milinin zinciri değiştirildiğinde sanırım ayarı tutturamamış olabilirler ( benzinli araçlarda sente ayarı diye geçiyor ) bu ayar tuturulamaz ise motor sübap ve piston hareketleri senkronize olamadığınında emme, sıkıştırma, ateşleme  gibi zamanların ayarı bozulur ve bu yüzden motor düzenli çalışamadığında yakıt tüketimi anormal derecede artar,
gerçi yaptırdığın yere böyle bir iddiada bulunsan mutlaka yok o ayarın yanlış yapılmasına imkan yok çünkü bu ayarların yanlış yapılmaması için krank mili, ekzantrik mili, vs, gibi parçalaırn üzerinde işaret olduğundan bas edecekler ama herşeye rağmen bazen hatalar olabiliyor.
sonuçta son tamiratı yaptırdığın yere başvurmaktan başka bir çaren yok gibi görünüyor.
kolay gelsin
2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 16, 2008, 22:42:45 »
...
Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.erginboy.8m.com
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 17, 2008, 09:43:59 »
Alıntı yapılan: HAKAN ATABERK
arkadaşlar corollanın dizelleri birincisi egzantirik zincirli değil kayışlı, ikincisi mazot pompasıda yok d-4d anlamı burdan geliyor depodan mazotu direkt püskürtüyor... enjektörleri beyinden aldığı emire uygun basınçla elektronik püskürtme yapıyor tanesinin fiyatı ise

1500 ytl X 4=6000 ytl dir

ayrıca ekstrik milindeke kayısın tek bir diş hatası yani ya aracın stop etmesi yada tüm sibopların pistonla çarpışması sonucu kesmesi demektir hatırlatırım....sente ayarı tek seçeneği vardır ya doğrudur arac gider ya yalnıştır cebinize zarar verir.........
[/quote]

söylediklerin pek mantıklı gelmedi,zincir veya kayış her neyse.

Toyota nın diselleri çift ekzantrik olmadığına göre ekzantrik için ayrı bir kayışa gerek olduğunu hiç sanmıyorum.

D-4d, CRD, CRD, CDI, TDI bunların hepsi sonuçta bir mazot pompası( mekanik veya elektronik kontrollü), bağzıları yatay bazıları dikey ama genel özelliği belli bir basınçla mazotu yanma odasına sırasıyla püskürtür.

Depodan püskürtme konusuna gelince hatırlatırım depo arkada motor önde

Zamanlama kayışındaki tek bir diş kaymasıyla pistonlarla subapları nasıl buluşturuyorsun onuda anlamış değilim

Cahilliğimi bağışla
2008 Corolla 1,4 d4d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 17, 2008, 21:29:23 »
....
Mükemmel Toyota

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #9 : Ocak 20, 2008, 22:19:44 »
Mazot pompası yok olabilir ama mazot filtresi var her 20.000 de bir değişen. Ayrıca Hakan teşekkür ediyorum verdiğin bilgiler için. Bizi kandırmışlar. Bana Zincir var ömür boyu gider dendi. Şimdi onlar değişdi. Her neyseler ayrıntılı bilgiye şu linkten inceleyip yorum yapabilirmisin.
Link: http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3030

2. sayfa 37. mesajda deişen tüm parçalar yazılı.

Ve neden artık aracım fazla yakıyor. En yakın bu servisimden hariç 120 ile 200  km uzakta. Giresun ve Ordu. Giresunda olup olmadığınıda bilmiyorum. Hangisine güvenip soracağım durumu bilmiyorum. Zincir muhabbetine zaten baştan kandılıldık. Satış temsilcisi tarafından. Benzinliler demekki zincirliymiş.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
    • www.erginboy.8m.com
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 28, 2008, 09:59:30 »
Alıntı yapılan: İsmail H. Timurcioğlu
Mazot pompası yok olabilir ama mazot filtresi var her 20.000 de bir değişen. Ayrıca Hakan teşekkür ediyorum verdiğin bilgiler için. Bizi kandırmışlar. Bana Zincir var ömür boyu gider dendi. Şimdi onlar değişdi. Her neyseler ayrıntılı bilgiye şu linkten inceleyip yorum yapabilirmisin.
Link: [url]http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3030[/url]

2. sayfa 37. mesajda deişen tüm parçalar yazılı.

Ve neden artık aracım fazla yakıyor. En yakın bu servisimden hariç 120 ile 200  km uzakta. Giresun ve Ordu. Giresunda olup olmadığınıda bilmiyorum. Hangisine güvenip soracağım durumu bilmiyorum. Zincir muhabbetine zaten baştan kandılıldık. Satış temsilcisi tarafından. Benzinliler demekki zincirliymiş.
[/quote]

İsmail  şu aracının sorunu çözüldüğünde buraya yazda bari merağımızı giderelim, merak ettim bu çok yakma sorununun gerçek kaynağı neymiş.
2008 Corolla 1,4 d4d

(Gizli Üye)

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Şubat 27, 2008, 13:32:08 »
Ergin bey henüz fırsat olmadı ama bi ara servise gideceğim. Yanlız bi uzun yol yaptım, orda problem yok. Sabit 90-100 le. Ama şehir içi hala içiyor diyebilirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Şubat 27, 2008, 19:06:47 »
Her üstten egzantrik araba da cift veya tek egzantrik, trigger kayisi veya zinciri bulunur. Zincir daha dayanikli ama bir hata varsa degismistir. Trigger kayisi da cam elyafi bazli bir kayistir. Zincir kadar uzun dayanmaz.

Sente ayari tüm motorlarda var. Bunda hata olmus olabilir.

Common rail motorlarda da bildigim kadari ile bir mazot pompasi var. Ama bu common-rail yani tek hattin üzerine cok yüksek bir basincla yüklüyor. Pompa olmasi lazim ki mazot depodan cekilsin.
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Şubat 28, 2008, 00:10:59 »
Alıntı yapılan: Murat Küden
Her üstten egzantrik araba da cift veya tek egzantrik, trigger kayisi veya zinciri bulunur. Zincir daha dayanikli ama bir hata varsa degismistir. Trigger kayisi da cam elyafi bazli bir kayistir. Zincir kadar uzun dayanmaz.

Sente ayari tüm motorlarda var. Bunda hata olmus olabilir.

Common rail motorlarda da bildigim kadari ile bir mazot pompasi var. Ama bu common-rail yani tek hattin üzerine cok yüksek bir basincla yüklüyor. Pompa olmasi lazim ki mazot depodan cekilsin. [/quote]

Common Rail sistemde kesinlikle mazot pompası yoktur. Olsaydı elektronik püskürten enjekröre ne gerek vardı.. mazot pompası bu işi yapardı ayarlayıp.......

Common Rail sistemde, benzinlilerde de olan yakıt pompası vardır depodan mazotu alan bu pompa yüksek basınçla 5 bar kadar mazotu 2mm kalınlıktaki ve  6mm çapındaki borulardan Raile basar

Corollada 4 silindir olduğu için Railin 4 çıkışı vardır bir tanede ortada basınç algılayıcı sensör vardır sensörden çıkan sensör verileri ECU  tarafından denetlenir.Gerektiğinde elektrikli yakıt pompası: krankmili sensörü, hava sıcaklık sensörü, kammili sensörü, soğutma suyu sensörü, hava kütle ölçer, artan basınç sensörü ve son olarak sizin habire tetiklediğiniz gaz pedalı sensöründen ECU ya gelen verilere göre ve gene ECU nun belirlediği en uygun zaman ve basıncı  düşürür veya artırır. Railden cıkışların herbiri 4 adet silindir üstünde bulunan elektronik enjektörlere girer enjektörler gene ECU dan aldığı emre göre yakıtı direkt silindire püskürtür.Fazla oluşan yakamadığı  mazot tekrar kullanılmak üzere ayrı bir boruyla depoya geri döner.

Görüldüğü gibi aracımızda birçok sensör var öyle eski arabalar gibi sente ayarı tutmadı cok yakıyor vs vs olamaz bozuksa çalışmaz zaten bir diş bile atlasa.....

artı kış aylarında özellikle kısa kullanımlarda aracımız cok yakıyor 48 litreyele 1200 km yol yapmış bir kullanıcı olarak, aracım 4 gün önce karlı havada ortalama yakıtı Tam ŞEHİR İÇİNDE 11 LİTRE İDİ EVET 11 LİTRE bunun da rekoru yok galiba... ortam kosullarından cok cabuk etkileniyor comman rail sistemler.

İsmail Bey in arabası havaların ısındığı bugunlerde benim aracımda da olduğu gibi yakıt tüketimi tekrar düşecektir.

Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Şubat 28, 2008, 02:47:02 »
Yahu tamamda mazot pompası ile yakıt pompasının farkı nedir o zaman?

Eski teknoloji ve yeni teknoloji olanları var. Ama fizik kurallarına göre basıncı artırmak için bir pompaya ihtiyaç var.

Bu arada bırakın 1 dişi 2 dişi atmış ama çalışan araba gördüm.

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Şubat 28, 2008, 10:46:05 »
Alıntı yapılan: Murat Küden
Yahu tamamda mazot pompası ile yakıt pompasının farkı nedir o zaman?

Eski teknoloji ve yeni teknoloji olanları var. Ama fizik kurallarına göre basıncı artırmak için bir pompaya ihtiyaç var.

Bu arada bırakın 1 dişi 2 dişi atmış ama çalışan araba gördüm. [/quote]

normal mazot pompalı araçlarda hem mazot pompası hemde yakıt otomatiği vardır

senin benzinli aracının enjektörüne benzini ne getiriyorsa common railde de aynısı.yakıt otomatiği veya diğer adı yakıt pompası.işte

comman railde fark benzin otomatiğine karşılık gelen yakıt pompası biraz daha fazla basınç yaptırıyor. boruları daha basınca dayanıklı, bacınçla püskürtmeyii elektronik tanesi 1500 ytl olan enjektörler yapar...normal mazotluda fiziken pilot ateşleme mümkün değil....aslında herbir enjektöre pompada deyebiliriz...

normal mazot pompalı araçlarda enjektör bildiğimiz iğne deliği kadar çıkışı olan bir boru bir özelliğide yoktur. tanesi 250 200 ytl civarı, mazot pompasına yakıt otomatiğinden gelen mazotu içindeki pompa elemanları ile 4 ne  aynı anda gönderir .püskürtür ama tamda püskürtme değil ...

sizin demezine göre benim sehir içinde ortalama yakıtı 11 litre yakan dizel corollamda  dişleri atlamış sentesi bozulmuş olmalı demiiiii. tabiki hayır öyle olsaydı ismail beyin arabası sehir dışındada fazla yakardı. malesef bizim dizelleri sıkıstırınca mazotu içiyor.

Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Şubat 28, 2008, 12:09:00 »
ikiniz aynı şeyden bahsediyorsunuz ama farkında değilsiniz

ikisi arasındaki fark

1) eski - pompa gerektiği zaman gereken pistona yakıt veriyor, enjektörler basit, gelen yakıtın basıncı ile açılıyorlar
2) yeni - pompa sürekli yakıt veriyor, enjektörler elektronik olarak kontrol ediliyor
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • 96 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Şubat 28, 2008, 14:26:25 »
Eski pompalarda regulatör de vardi.
Eski Pompalar gerektigi zaman yakiti basiyor diye biliyorum.

Bu baglamda yakit otomatigi dedidiginiz nedir? Regulatör mü?
Hakikaten anlamadigim icin soruyorum. Eksik biliyorsam düzeltmek isterim. Cünkü hem yakit otomatigi hem de mazot pompasi var demissiniz. Sonra yakit otomatigi yakit pompasi demissiniz. Benim kafam karisti acikcasi.

Bu arada dizellerin basildigi veya sehir icinde veya soguk havada isinamadigi durumlarda fazla yaktigi konusunda hem fikirim. Son 6 ayda, 2 ay yeni mondeo 2.0 tdci, 2 ay audi a4 2.0tdi, 1 ay civari da BMW 525d kullandim. Arabalar ancak sabit hizda oldukca az tüketiyorlar. Bastigin zaman yol bilgisayarinda 20 litreleri anlik tüketim olarak görmek normal. Almanya'da otobanda 100 km/h ile sabit gidince genelde büyk hacim dizeller 5-6 litre yakiyorlar. Bastiginiz zaman 8-9 litre oluyor. Ama o hizlara benzinli ile ciktigimda 10-12 arasi degisiyor ortalama (200 km/h civarlarini kastediyorum).

ve ismail'cim umarim arabanda sorun yoktur. Normalde olabilir ama trigger degisince süphelendim. Cekisinde problem var mi? Yoksa sente degildir. Sente attigi zaman motor calisir ama kompresyon degerleri düstügü icin gücü oldukca düser.

Bu arada unuttum. Common rail semasi koyayim bir adet.

Semada görüldügü gibi 2 adet yakit pompasi var. Ilk pompa yakiti deposan sisteme tasiyor. Daha sonra yüksek basinc pompasi ile dayanikli olan yakit besleme sistemine basiliyor. Ve tabiki bir regulator de var. Ben regulatörün ayri oldugunu bilmiyordum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • ..
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Şubat 28, 2008, 21:36:26 »
[quote name='Murat Küden' date='28.02.08 - 14:26' post='43406'] Eski pompalarda regulatör de vardi.
Eski Pompalar gerektigi zaman yakiti basiyor diye biliyorum.

Bu baglamda yakit otomatigi dedidiginiz nedir? Regulatör mü?
Hakikaten anlamadigim icin soruyorum. Eksik biliyorsam düzeltmek isterim. Cünkü hem yakit otomatigi hem de mazot pompasi var demissiniz. Sonra yakit otomatigi yakit pompasi demissiniz. Benim kafam karisti acikcasi.

Bu arada dizellerin basildigi veya sehir icinde veya soguk havada isinamadigi durumlarda fazla yaktigi konusunda hem fikirim. Son 6 ayda, 2 ay yeni mondeo 2.0 tdci, 2 ay audi a4 2.0tdi, 1 ay civari da BMW 525d kullandim. Arabalar ancak sabit hizda oldukca az tüketiyorlar. Bastigin zaman yol bilgisayarinda 20 litreleri anlik tüketim olarak görmek normal. Almanya'da otobanda 100 km/h ile sabit gidince genelde büyk hacim dizeller 5-6 litre yakiyorlar. Bastiginiz zaman 8-9 litre oluyor. Ama o hizlara benzinli ile ciktigimda 10-12 arasi degisiyor ortalama (200 km/h civarlarini kastediyorum).

ve ismail'cim umarim arabanda sorun yoktur. Normalde olabilir ama trigger degisince süphelendim. Cekisinde problem var mi? Yoksa sente degildir. Sente attigi zaman motor calisir ama kompresyon degerleri düstügü icin gücü oldukca düser.

Bu arada unuttum. Common rail semasi koyayim bir adet.

yukarıda belirtiğiniz comman rail 3 nesil common raile ait pioze elektrikli ve 200 mpa basınçlık

common rail olablir. .

toyota yaris ve corolla modellerinde 135 mpa lık bosh marka 2 nesil sistem kullnılıyor böylece motor ömrü daha uzun oluyor... bende şemesını ekleyim

http://www1.galeriturk.net/getimg.php?img=common_rail21.jpg

(şema için tıklarsanız site kabul etmedi)

12 numaralı parça dır sorduğunuz ve hareketinide motordan alır ama klima kondansatoru gibi elekrtonik olup yükünü ECU ayarlar.

ayrıca ben anlık yakıttan bahsetmiyorum. habire değişip arasıra 80 -90 lt de gösteren ekran değil, sabit ortalama yakıtı söyledim 11 litre diye.....

Mükemmel Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Şubat 28, 2008, 22:59:07 »
2.nesin daha uzun omurlu mudur cidden ?
yeni teknolojinin daha kısa omurlu olacagını sanmam.

bmw 5.20d ve 3.20d  177hp oldu bunlar 4.nesil mi acaba.
150ydi 163 oldu şimdi 177
Saygılar, Yaman.