Gönderen Konu: Sıfır araç almak çok kolaylaşıyor !  (Okunma sayısı 2934 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 3 kere teşekkür edildi
Sıfır araç almak çok kolaylaşıyor !
« : Ocak 19, 2011, 13:20:06 »

Emniyet Genel Müdürlüğü, sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak bir projeyi uygulamaya başladı. Şimdilik Ankara'da 4 otomotiv bayiinde denenen projeye göre, vatandaşlar aldığı aracı 15 dakikada bayiden tescil ettirecek ve geçici ruhsatla aracı alıp eve gidebilecek. Asıl ruhsat ise posta ile eve gönderilecek. Böylece aracı ve takipçiler de ortadan kalkmış olacak. Sistemin Torba Tasarı'nın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yaygınlaştırılması bekleniyor.

NASIL İŞLEYECEK?

Yeni projeyle Türkiye'de üretilen veya ithal edilen araçların teknik  özelliklerini içeren araç uygunluk belgesi bilgileri, üretici veya ithalatçılar tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi  Sistemi'ne (ASBİS) elektronik ortamda, e-imzalı ve zaman damgalı olarak iletilecek.

Vatandaşlar, yeni bir araç almak için bayiye gittiğinde, bayideki  görevliler, satışa ilişkin bilgileri ASBİS sistemine girecek ve alıcı adına tescil belgesi talebinde bulunacak.

Müşteri ve araca ilişkin bilgilerin sistem üzerinde doğrulanmasının  ardından, araca tahakkuk ettirilen vergilerin ödendiği ve zorunlu mali sorumluluk sigortasının yatırıldığına dair bilgiler de ilgili kurumların bilgisayar  sisteminden online olarak teyit edilecek.

Müşteri ve araca ilişkin tescile mani bir durum olmadığının tespiti  halinde alıcı adına tescil işlemi gerçekleştirilecek, bayi görevlisi de müşteriye  aracın tescil edildiğine ilişkin geçici bir tescil belgesi verecek.

Bayi tarafından yaklaşık 15 dakikada  hazırlanacak geçici tescil belgesini alan vatandaşlar, satın aldıkları aracı bu  belgeyle kullanabilecek. Böylece müşteri, trafiğe çıkmak için günlerce aracın  tescil edilmesini beklemek zorunda kalmayacak.

Asıl tescil belgesi ile trafik belgesi ise araç sahibinin adresine posta ile gönderilecek.

Projeyle bütün işlemler ilk müracaat noktasında ve tamamen elektronik  ortamda sonuçlandırılacak. Sisteme erişim, e-devlet üzerinden yapılacak. Sistemi  kullanacak bayilerin, güvenlik açısından mutlaka elektronik imza sahibi olmaları  gerekecek.

MEVCUT SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Halen yeni bir araç satın almak isteyen vatandaşlar, sigorta bedeli ve  özel tüketim vergisini yatırdıktan sonra bayiden aldıkları uygunluk belgesi ve  fatura ile Şoförler Odası'na başvuruyor. Buradan araç tescil dosyası alan vatandaşlar, dosya içindeki müracaat formlarını daktilo ile doldurduktan sonra  tescil şubesine gidiyor. Şubenin yoğunluğuna göre ortalama 3 gün içinde aracını  tescil ettiren vatandaşlar plaka basımı için tekrar Şoförler Odasına gidiyor. Burada plaka bastıran vatandaşlar, tescil şubesinde plakayı mühürlettikten sonra  aracı kullanmaya başlıyor. Tüm bu işlemlerle uğraşmak istemeyenler ise bayinin  anlaştığı iş takibi yapan kişilere vekaletname veriyor. Bu projeyle vatandaşlar,  vekaletname ücreti ödemek zorunda da kalmayacak.

Projenin ikinci el araçların satış, devir ve tescil işlemlerinin  noterlerde elektronik ortamda yapılmasını düzenleyen kısmı, 1 Mayıs 2010  tarihinden itibaren uygulanmaya başlanmıştı. Yeni araçların tescili aşamasının  ise tüm Türkiye'de uygulanması için TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen  Torba Tasarı'nın Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/16800325.asp?gid=373

Saygılar, Yaman.
2010 Captiva  Beyaz 2.0 CDTI Auto
Daha eski: Corsa, Corolla, Mini cooper, Twingo, Uno, Justy

Toyota Club Türkiye

Sıfır araç almak çok kolaylaşıyor !
« : Ocak 19, 2011, 13:20:06 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 284000
  • Model Yılı: '03
  • 1 kere teşekkür edildi
Ynt: Sıfır araç almak çok kolaylaşıyor !
« Yanıtla #1 : Ocak 19, 2011, 13:33:14 »
Araç almak kolay ama ya binmek :D :D
2003 Corolla 1.6 Hb SoL  81 BB 888

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • onun ruhu japon...
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 29000
  • Model Yılı: '16
  • 128 kere teşekkür etti
  • 185 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 19, 2011, 13:34:40 »
ikinci el araç satışlarında  zaten bu sistem mevcut, fakat sıfır araç alırken esas sorun arabanın gelmesini beklemek değil mi zaten...
bayiide istediği aracı bulup tamam bunu alıyorum diyen azdır zaten, çoğunluk katologtan seçip sipariş veriyor...

ayrıca geçici plaka zaten var diye biliyorum...
Herşeye rağmen; gülmek güzeldir...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #3 : Ocak 19, 2011, 13:35:09 »
 çok güzel bir uygulama olmuş ancak sorun aracın tescilinden çok aracı beklemekle geçiyor sıfır araç alırken.... istediğiniz modeli bulsanız rengi bulamıyosunuz ve günlerce bekliyorsunuz..
2011 TOYOTA COROLLA D-4D COMFORT EXTRA KAR BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 19, 2011, 13:39:32 »
Bence bu dediklerinize de çözüm olabilir, sonuçta rekabet var, bir aracı bir bayide bulamayan, başka bayide bulabilir. Tüketicinin bekleme süresini kısaltma adına firmalara daha çok söz geçirebilmesini sağlayacaktır.
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 19, 2011, 13:40:53 »
Biz sıfırından geçtik birde binmek çok kolaylaşsa, ona çözüm bulunabilse ;) :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 19, 2011, 13:41:25 »
Hay elinize ve ağzınıza sağlık. Bu haber iyi haber, ama biraz bilim kurgu gibi geldi bana. Sizi kastetmiyorum, devleti kastediyorum elbette.

Her şeyden önce, bilgisayar sistemi gün boyunca hiç sorunsuz şekilde çalışan kaç tane devlet kuruluşu var ki? e-Devlet e-Devlet diye diye işi getirdiler nered-e-Devlet'e bağladılar. Ya sistem çalışmaz ya internet çalışmaz ya giriş yapamazsınız ya da çıkış yapamazsınız. Üstelik bir de, artık e-Devlet var diye sizin eskiden abicim abicim muhabbetiyle muhatap olduğunuz adamları kaldırdıkları için işinizi o şekilde de yapamazsınız.

Vergi dairesine gideceksiniz, tahakkuk kuyruğuna gireceksiniz, çıkıp vezne kuyruğuna gireceksiniz. Arada sanki vergi dairesinin odacısı sizmişsiniz gibi, elinizdeki kağıtları dolaştırıp şefe müdüre imzalatacaksınız. O vergileri almaya yetkili dairelerin sayısı kaç tane? Yeri nerede? Ne o? 15 dakikada belge ha?

Sigortacıya gideceksiniz, size bir sürü ahret suali sorulacak ve yarım saat içinde bir sigorta poliçesi hazırlanıp elinize tutuşturulacak. Ne o? 15 dakikada belge ha?

Sonra bayi size bilmemne belgesini hazırlayıp verecek ve siz o belgeyle araç kullanacaksınız ha? Plaka nerede? Gidip o plakayı kim bilir nereden, muhtemelen de TŞOF'dan alacaksınız, bir sürü zaman ve para harcayıp. Ne o? 15 dakikada belge ha?

Aracın tescil belgesiydi trafik belgesiydi her ne idiyse, bunların hepsi kıymetli kağıt statüsünde. Yani parayla satılıyor. Nereden temin edeceksiniz? Haydi diyelim ki bunlar size postayla gelecek, parasını nereye yatıracaksınız? Bankaya mı? yine mi kuyruğa gireceksiniz? Ne o? 15 dakikada belge ha?

Hiç merak etmeyin. ne devlet sizi ayağına kadar getirip cebinizden bir güzel çektiği paralardan vazgeçer, ne de TŞOF. Mutlaka bir yolunu bulurlar, bu sistemi dejenere ederler, bürokrasinin gücünü gösterirler!

Keşke 'tüh, fena yanılmışım' diyebilsem... :argh:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 19, 2011, 14:04:34 »
Engin Bey'in tespitleri son derece yerinde.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 19, 2011, 14:17:36 »
Ben plaka temini dışında bir sorun görmüyorum, onu da muhtemelen "şu günde şurdan alın" gibi yaparlar. Vergi ve tescil ile ilgili tüm işlemlerin zaten satıcı firma tarafından yapılmasını doğru buluyorum, ücretleri de satın aldığınız otomobilin ücreti içinde olacaktır tabi ki.

Pasaport almak da eskiden işkence idi, şimdi posta ile gönderiyorlar :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 19, 2011, 14:28:34 »
Alper Bey, benim gibi kötümserler var olduğu sürece, sizin gibi iyimserlerin de var olması lazım ki denge sağlansın, orta noktayı bulalım. :)

Ben biliyorum ki siz de 10-15 sene sonra kötümserlikte beni aratmaz hale geleceksiniz, o zaman görüşürüz! -_-

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Ocak 21, 2011, 00:25:13 »
Karbon kağıdını,daktilo makinasını,vatandaşa güvensizlik ve eziyet üzerine kurulu bürokratik sultayı görmüş ve yaşamış birisi olarak ben de Engin Bey gibi getirilen her türlü yeniliğe kuşku ile yaklaşıyorum. Ancak tedirgin olduğum ve yabancı kaldığım teknolojik yeniliğin baştaki aksaklıklara rağmen zamanla oturduğunu ve işimi inanılmaz kolaylaştırdığını gördükçe şaşırıyorum ve mutlu oluyorum.Devletin vatandaşı için ve onu yüceltmek için var olduğunun somut anlamda farkına varıyorum.Adaletten sağlığa,tapudan emniyet hizmetlerine kadar bir çok alanda kullanılmaya başlanan  bu yeniliklerin yaşamımızı ne kadar kolaylaştırdığını ve nelerle uğraşmakan kurtulduğumuzu hatırlayın lütfen...

Bürokratik alışkanlıklar ve genel anlamda memur kalitesi elbette sistemin işleyişinde ilk başta sorunlara yol açacaktır ama emin olun bu durum zamanla yerine oturacaktır.
Not: Tamamen teknolojik uygulamaların gerekliliği üzerine yapılmış bu yorumun mevcut siyasi irade ile ilşkilendirilmemesini ve destek olarak algılanmamasını özellikle rica ederim. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • GÜMÜŞ BALİNA
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 20000
  • 3 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 24, 2011, 11:22:51 »
Aıslında getirilmeye çalışılan yenilikler ve değişiklikler ile yeni sistemler eğer uygulayıcıları tarafından doğru, yerinde ve zamanında uygulanabilirse işlerimiz oldukça kolaylaşır. Fakat bir de hani bazen ...... ya yetki verirsin önce babasını keser derler ya eğer o tipte birilerinin eline düşerseniz sistemin her türlü kolaylığına rağmen size bin dereden su getirtmeye devam ederler. Asıl sıkıntı bu zihniyetin yıkılamamasında
Isparta Şarkikaraağaç METEM Elelktrik Öğretmeni

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 25, 2011, 12:58:28 »
Paylaşım için teşekkürler. İlgi çekici bir habermiş.